top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van KroatiŽ

KroatiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

DalmatiŽ
Dubrovnik
IstriŽ
KroatiŽ
Split
Zagreb

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo KroatiŽ

... meer handige websites

 

prachtige watervallen in NP Krka in KroatiŽDe Republiek KroatiŽ is een populair vakantieland in het zuiden van Europa. Jaarlijks reizen tienduizenden Nederlandse toeristen naar KroatiŽ om te genieten van sfeervolle steden, een indrukwekkende natuur en een hartverwarmende cultuur. KroatiŽ is ontstaan na het uiteenvallen van het voormalige JoegoslaviŽ. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een stabiel en economisch gezond land waar het goed vertoeven is. KroatiŽ leent zich uitstekend voor zeer uiteenlopende soorten vakanties. Steden zoals Dubrovnik en Split zijn interessant als stedentripbestemmingen, je kunt uitstekend kamperen in KroatiŽ, voor zonliefhebbers zijn er prachtige badplaatsen en wie graag op het water verblijft biedt KroatiŽ uitstekende mogelijkheden om langs idyllische plaatsjes en prachtige eilanden te varen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
KroatiŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Nationaal Park Plitvicemeren
Dit indrukwekkende nationale park van KroatiŽ is omstreeks 1979 onderdeel geworden van Unesco Werelderfgoederen. Het bosrijke gebied is gevuld met adembenemende watervallen, ruige rotspartijen, grotten en zoín zestien meren. Het is tevens het habitat van verschillende diersoorten, waaronder beren, uilen en otters. Bij de twee ingangen zijn verschillende kaarten met wandel en/of fiets routes beschikbaar en ook een boottocht behoort tot de mogelijkheden. Alles is uitstekend aangegeven en georganiseerd.
www.bijzondereplaatsen.nl/kroatie/plitvice-meren.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Dubrovnik
In het zuidelijk gelegen Dubrovnik kun je uitstekend de Kroatische cultuur opsnuiven. Het oude centrum van de stad staat niet voor niets op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Voor vele staat de stad bekend als Ďde parel van de Adriatische Zeeí. Dubrovnik heeft daarnaast ook een uitstekende reputatie als broednest voor kunstenaars, dichters en wetenschappers. Steeds meer toeristen weten dan ook hun weg te vinden naar het inmiddels erg populaire Dubrovnik. De meters lange stadswallen en daarbij het vestingwerk en het fort zijn samen met de haven en de kathedraal de drukst bezochte bezienswaardigheden van de stad. Maar ook de paleizen, het veertiende-eeuwse klooster en het stadhuis kunnen steevast op veel aandacht rekenen.
www.dubrovnikvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 3 Trogir
De stad Trogir is gelegen op een eiland aan de Adriatische kust bij Split. Het ontstaan van de stad brengt je terug naar de tijd van de oude Grieken, Romeinen en Venetianen. Je treft in het centrum een aantal oude kerken, wat paleizen en barokke bouwwerken. Volgens velen is de kathraal St. Lawrence ĎKatedrala Sv Lovreí het mooiste gebouw van Trogir. Het werd gebouwd in de dertiende eeuw. Een ander bijzonder bouwwerk is de vesting Gradina Kamerlengo uit de vijftiende eeuw. Het uitzicht op de zee en de omliggende bergachtige heuvels is erg bijzonder vanuit de haven. Direct aan de boulevard kun je genieten op ťťn van de vele terrassen van een heerlijke maaltijd en een goed glas wijn.
www.mooistedorpjes.nl/kroatie/dalmatie/trogir
   
bezienswaardigheid nummer 4 Korcula
Het eiland Korcula is nog geen vijftig meter lang en minder dan acht kilometer breed. Korcula is gelegen aan de Adriatische kust en is middels de straat van Peljeöac verbonden met het gelijknamige schiereiland. Het eiland is bekend om de steenhouwerskunst, de Klapa muziek en het Korkyra Baroque Festival wat er jaarlijks plaatsvindt. Daarnaast is het eiland een aantal wijngaarden rijk, tref je er nog nostalgische rustige dorpjes en kun je genieten op kleine kiezel- en zandstranden. De leukste dorpen en plekjes om te bezoeken zijn Vela Luka, Korcula stad en Lumbarda. In Korcula stad staat een huis waarvan men zegt dat daar Marco Polo is geboren.
www.korkyrabaroque.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Amfitheater van Pula
In de Kroatische provincie IstriŽ is een bijzonder fraai amfitheater te bewonderen. Dit Romeinse bouwwerk is te vinden in de stad Pula. De Pula Arena werd gebouwd omstreeks de eerste eeuw. In totaal had de arena vijftien toegangspoorten en een capaciteit voor zoín drieŽntwintigduizend toeschouwers. Zoals in alle amfitheaters werden ook hier bloederige gevechten gestreden met de dood tot gevolg. Onder de arena waren hokken en gangen stelsels waarin de dieren en gladiatoren en slaven hun lot afwachtten. Tegenwoordig wordt de arena nog altijd gebruikt voor vertier, maar dan in de vorm van concerten, ceremonies en theater producties.
www.bijzondereplaatsen.nl/kroatie/amfitheater-van-pula.htm
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Nationaal Park Kornati
Omstreeks 1980 werden de 89 eilanden van de Kornati archipel uitgeroepen tot nationale park. Het gebied en ook de zee is beschermd gebied, zodat de flora en fauna zich kan herstellen. Toeristen kunnen zich er prima vermaken. Er zijn verschillende tours te boeken, je kunt er snorkelen en ook duiken behoort tot de mogelijkheden. Het kraakheldere water is altijd verleidelijk en een duik is dan ook meer dan aangenaam. De kleine stenen huizen die je op verschillende eilanden tegenkomt zijn allen particulier bezit. Vaak is er niets kostbaars te vinden en betreffen het zeer eenvoudige woningen. Er is meer dan voldoende gelegenheid voor het nuttigen van een lekkere verse maaltijd. De meeste restaurants serveren lokale gerechten en verse vis.
www.np-kornati.hr
   
bezienswaardigheid nummer 7 äibenik
De havenstad äibenik ligt eveneens aan de Adriatische Zee. Het wordt gezien als de oudste inheemse Kroatische stad aan de oostelijke kust van de Adriatische Zee. In de twintigste eeuw was het nog deels bezet door het Koninkrijk ItaliŽ. Daarna behoorde het tot de Socialistische Federale Republiek JoegoslaviŽ en uiteindelijk na 1991 behoorde het toe aan het onafhankelijke KroatiŽ. Tijdens de vele gevechten zijn delen van de historische stad deels verwoest. Het grootste deel van wat we tegenwoordig zien is gereconstrueerd. De bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn de St. James Kathedraal, de forten Tvrdava Sv Nikole - Mihovila - Ivana - Subicevac en het klassieke theatergebouw.
www.steden.net/kroatie/sibenik
   
bezienswaardigheid nummer 8 Krka watervallen
Vanaf de Dinara berg stroomt het water in een enorme vaart richting de rivieroever Krka in het gelijkname nationale park. Voordat het water verder stroomafwaarts gaat komt het via zeventien etages naar beneden. Dit zijn de prachtige Krka-watervallen, Skradinski Buk. De bosrijke omgeving op de achtergrond zorgt voor mooi plaatjes. De watervallen zijn via een wandel- en fietspad bereikbaar of per boot. In de zomer kun je er uitstekend zwemmen.
www.np-krka.hr/stranice/skradinski-buk/138/en.html
   
bezienswaardigheid nummer 9 Porec
In het noorden van Kroatie aan de Adriatische Zee, ligt de oude stad Porec. De stad en de daarbij behorende haven zijn al een aantal jaar erg populair bij toeristen. Het milde mediteraans klimaat zorgt voor niet al te hete zomers en de winters zijn redelijk zacht. Onder de bezienswaardigheden van Porec zijn de grotten van de Baredine Cave erg populair en ook de Euphrasiusbasiliek mag op veel belangstelling rekenen. Een wandeling door het oude centrum van Porec maakt al snel duidelijk dat de Romeinen voldoende structuur hebben achtergelaten. Met name de straten bij Ulica Decumanus en het Trg Marafor plein zijn hier prachtige voorbeelden van.
www.mooistedorpjes.nl/kroatie/istrie/porec/
   
bezienswaardigheid nummer 10 Stari Grad
De prachtige oude stad Stari Grad is gelegen in het noorden van het eiland Hvar. Stari Grad, wat ook letterlijk oude stad betekend, staat vol met historische bezienswaardigheden. Al ver voor Christus ontstonden hier de eerste nederzettingen en sindsdien is de stad alleen maar gegroeid. Een wandeling door het centrum geeft je een goede indruk over de geschiedenis van de stad. Cultuur liefhebbers moeten beslist het Stari Grad Museum bezoeken. Het museum is gevestigd in een negentiende-eeuws paleis die werd gebouwd door de broers Biankini. Het Tvrdalj kasteel uit de zestiende eeuw en de Mlin Molen in de haven zijn ook zeker een aanbeveling waard.
www.stari-grad-museum.net
   
 

Vakantie naar KroatiŽ

Wil je een vakantie naar KroatiŽ boeken? Kijk dan bij de KroatiŽ vakanties van TUI.nl voor alle KroatiŽ aanbiedingen!

Meer informatie over KroatiŽ:

beste reistijd voor KroatiŽ
KroatiŽ in 24 foto's
KroatiŽ informatie
KroatiŽ informatie
KroatiŽ voor beginners
bijzondere plaatsen in KroatiŽ
de mooiste dorpjes in KroatiŽ
steden in KroatiŽ
waar overnachten in KroatiŽ

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies