top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Turijn, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
Lombardije
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Turijn
reisadvies reisadvies ItaliŽ

... meer handige websites

 

In het noordwesten van ItaliŽ in de regio PiŽmont ligt de stad Turijn. De stad, die in het Italiaan Torino wordt genoemd, is grotendeels gelegen op de linker oever van de rivier de Po. Het oude centrum, waaronder het stadsdeel Aurora, kent nog veel Romeinse invloeden. Het staat vol met prachtige oude en uiteenlopende architectuur. Porta Palentina en Casaforte Acaja zijn hier uitstekende voorbeelden van. De chique wijk ĎCrocettaí laat vervolgens weer een geheel andere stijl zien. Hier zijn juist weer in Art Nouveau stijl opgetrokken bouwwerken te bespeuren. Turijn staat ook bekend om de oprichters van het automerk Fiat, de familie Agnelli. Zij hebben persoonlijk gezorgd voor voor een bloeiende economie. Met boeiende musea als het Egyptische Museum, Wil je het soms drukke stadsleven even ontlopen? Breng dan een bezoek aan het Parco del Valentino of La Mandria Regional Park net ten noorden van de stad Turijn.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Turijn

bezienswaardigheid nummer 1 Mole Antonelliana
De spitse toren op het monumentale gebouw ĎMole Antonellianaí is een duidelijk kenmerk van de stad Turijn. Het werd tussen 1863 en 1889 gebouwd naar een ontwerp van Alessandro Antonelli. Dit symbool van de stad, wat ooit bedoeld was als synagoge, huisvest nu het Museo Nazionale del Cinema. Het museum toont allerlei zaken die met de Italiaanse filmindustrie te maken hebben of hebben gehad. Over vijf niveaus zijn zaken als filmposters, decors, filmapparatuur, kostuums en geluidsarchieven.
www.museocinema.it
   
bezienswaardigheid nummer 2 Lijkwade van Turijn
In het Italiaans noemen ze het ĎSindone di Torinoí. Het betreft een linnen doek met daarop een beeltenis van een waarvan men zegt dat het Jezus is. Er wordt nog altijd veel over gespeculeerd en de meningen lopen uiteen. Er worden zelfs studies aan gewijd. Het doek wat ongeveer veertien meter bij bijna vier telt is te bewonderen in de kathedraal van Sint Johannes de Dopen te Turijn di ook wel de Duomo di Torino wordt genoemd.
www.sindone.org/santa_sindone/00023930_Santa_Sindone.html
   
bezienswaardigheid nummer 3 Palazzo Reale
Het Koninklijke paleis van Turijn werd gebouwd omstreeks de zestiende eeuw en vervulde daarmee de residentie voor de koninklijke familie ĎCasa Savoiaí. Hertog Emmanuel-Philibert betrok als eerste hertog van Savoye het majestueuze pand. Vervolgens heeft het familie erfgoed in de daarop volgende eeuwen verschillende aanpassingen en moderniseringen ondergaan waarbij bekende kunstenaars en architecten werden betrokken. Sinds 1997 staat het Palazzo Reale op de lijst van Unesco Werelderfgoederen. Het paleis is vrijwel het gehele jaar geopend voor bezoekers.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/turijn/il-polo-reale.htm 
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museo Egizio
In dit schitterende museum aan de Via Accademia della Scienze kun je veel te weten komen over de Egyptische archeologie en antropologie. De enorme collectie bevat onder andere vondsten van de Egyptologen Ernesto Schiaparelli en Jean-FranÁois Champollion. Onder de meest indrukwekkende objecten bevinden zich het altaar van Isis, een beeld van de godin Sekhmet en koning Thoetmosis III.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/turijn/museo-egizio.htm
   
bezienswaardigheid nummer 5 Bibliotheca Reale
De Koninklijke bibliotheek van Turijn is gelegen op de begane grond van het Koninklijke Paleis. Deze bibliotheek werd in opdracht van Carlo Alberto van Savoye-Carignano, ook wel bekend als de koning van SardiniŽ, opgericht in de negentiende eeuw. Hiermee wilde hij graag een politieke hervorming stimuleren en tevens kunst en cultuur de ruimte geven. Zijn collectie van zeldzame manuscripten werden onderdeel van de bibliotheek. Daarnaast zijn er ook tekeningen te bewonderen die afkomstig zijn van Leonardo da Vinci, Rembrandt en Michelangelo.
www.bibliotecareale.beniculturali.it
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Palazzo Madama
De eerste tekenen van een kasteel op deze lokatie verrezen omstreeks de veertiende eeuw. Het Huis van Savoye verschafte zich een statig onderkomen om te benadrukken hoe invloedrijk ze waren. Later kwam hier Christina van Frankrijk te wonen en Marie Jeanne van Savoye. Sindsdien ontstonden er duidelijke barokke invloeden en kreeg het paleis de titel Madama. In het Palazzo Madama kun je het Museum voor Oude Kunst bezoeken ĎMuseo Civico díArte Anticaí. Denk hierbij aan onder andere schilderijen, meubels en porselein uit de middeleeuwen tot achterin de achttiende eeuw.
www.palazzomadamatorino.it
   
bezienswaardigheid nummer 7 Porta Palatina
Deze oude Romeinse poort werd gebouwd als toegang tot de stad en het paleis. De ruim dertig meter hoge torens verschaften destijds een uitstekend uitzicht over het omliggende gebied en de stad zelf. Sinds de restauratie werkzaamheden in 2007 zijn de torens toegankelijk voor publiek.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Dom van Turijn
De Duomo di Torino, welke in de vijftiende eeuw werd gebouwd, is gewijd aan Sint Johannes de Doper. Als rooms-katholieke kerk heeft het voor lange tijd een zeer belangrijke functie vervuld, waaronder die als bedevaartoord. In de Dom van Turijn wordt namelijk de Lijkwade van Turijn bewaard. Hierover zijn verschillende theorieŽn. Eťn daarvan is dat men beweerd dat het een afdruk van het gezicht van Jesus betreft.
   
bezienswaardigheid nummer 9 San Lorenzo kerk
Vlakbij Palazzo Reale is de San Lorenzo kerk gelegen. De koepel van deze kerk is indrukkend om te zien. Zeker vanaf de binnenzijde. De kerk is gewijd aan St. Lawrence, een herinnering aan de overwinning in de strijd tegen de Fransen in 1557. Omdat er niet direct voldoende geld voorhanden was, heeft men eerst een kapel hiervoor ingericht. Deze bevindt zich nu aan de ingang van de kerk.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Teatro Regio di Torino
Het mooiste theater van Turijn bevindt zich aan de Piazza Castello. Rood fluwelen gordijnen en stoelen werden vroeger veelvuldig afgewisseld met gouden details. De rijkdom straalde ervan af. De oude balkons zijn inmiddels vervangen voor een wat modernere inrichting. Sinds 1973 werd het theater, na lange tijd gesloten te zijn geweest, weer nieuw leven ingeblazen en de zaal verkreeg hierbij de vorm van een soort schelp om de akoestiek te verbeteren. Opnieuw worden er prachtige voorstelling verzorgt die steevast op vele bezoekers mogen rekenen. www.teatroregio.torino.it/en
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Turijn. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Turijn. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Turijn:

bijzondere plaatsen in Turijn
Turijn voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies