top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Siena, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
Lombardije
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Toscane
reisadvies reisadvies ItaliŽ

... meer handige websites

 

In de heuvelachtige omgeving van Toscane ligt de sfeervolle en historische stad Siena. Samen met nabij gelegen steden als Pisa, Florence, Lucca en Volterra, trekt ook de Italiaanse stad Siena jaarlijks vele toeristen. Het merendeel wordt getrokken door het heerlijke klimaat, de lekkere lokale wijnen en de vele historische bezienswaardigheden. Het middeleeuwse stadskarakter is namelijk nog goed bewaard gebleven in Siena.
De stad heeft met name tijdens de middeleeuwen een goede naam ontwikkeld voor wat betreft kunst. Rondom het jaar 1348 werd de stad getroffen door ziektes als de pest. Mede hierdoor is de aanwezige competitie en strijd tussen Florence en Siena verloren door de laatst genoemde. Desalniettemin heeft Siena zijn aantrekkingskracht op de vele bezoekers vast weten te houden en kunnen we nog altijd genieten van het vele moois dat de stad te bieden heeft.

 
 

Top 10 bezienswaardigheden van Siena

bezienswaardigheid nummer 1 Piazza del Campo
Volgens velen ligt hier aan het stadsplein Piazza del Campo de oorsprong van de stad Siena. Het plein, wat door de inwoners beter bekend staat als Ďil Campoí, werd al in veertiende eeuw met een bijzondere vorm van bestrating aangelegd. De rode baksteen vormt namelijk een visgraat motief en wordt verdeeld in negen banen. Dit zou een verwijzing zijn naar de Raad van Negení die tijdens de dertiende en veertiende eeuw de stad bestuurden. Het opmerkelijke vierkante fontein is het Gaia fontein. De naam die verwijst naar vreugde, werd toegekend aan dit fontein omdat het water naar de stad bracht wat afkomstig was uit kilometers lange waterleidingen. Verder is het Piazza del Campo ook bekend om de paardenraces die er gehouden worden.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Duomo di Siena
Sinds de start van de bouw in dertiende eeuw, heeft de Duomo di Siena veel bewonderaars bezorgt. Zeker gezien de tijd, was het bouwwerk een opvallende verschijning. De Duomo di Siena is opgetrokken uit wit en zwart marmer, de kleuren van de stad Siena. Het ontwerp word toegekend aan de Italiaanse beeldhouwer Giovanni di Agostino. Het geheel zoals hij het bedacht had is helaas nooit afgekomen. De pest die de stad teisterde rond 1348 heeft de bouw een tijdlang stilgelegd. Vervolgens hebben de grootse plannen geen doorgang kunnen vinden, aangezien er ernstige fouten in de constructie werden ontdekt. De rijkelijk gedecoreerde gevel van de Duomo di Siena is zelfs in onze tijd een bewonderenswaardig stukje architectuur. Beeldhouwwerken van verschillende apostelen, profeten en aartsvaders sieren dit misschien wel mooiste bouwwerk van Siena. Ook binnen is veel moois te bewonderen. Er is duidelijk veel energie gestoken in wat ooit de mooiste kathedraal van ItaliŽ had moeten worden. Met name de vloer, de kunstwerken van onder andere Donatello, Benvenuto di Giovanni en Arnolfo di Cambio en natuurlijk Ďhet laatste avondmaalí wat gemaakt is van glas-in-lood. www.bijzondereplaatsen.nl/italie/toscane/duomo-di-siena.htm
   
bezienswaardigheid nummer 3 Palazzo Pubblico
Dit prachtige paleis van Siena is gelegen aan het bekende Piazza de Campo. Voor lange tijd werd de regio vanuit hier bestuurd. Het bouwwerk, wat omstreeks eind dertiende en begin veertiende eeuw werd gebouwd, wordt tegenwoordig vooral bezocht om het museum. Museum Civico is een museum waar je vooral kunstwerken kunt bewonderen zoals frescoís van de Italiaanse schilders Spinello Aretino en Ambrogio Lorenzetti. Op het Palazzo Pubblico zijn bijzondere kenmerken te bewonderen, zoals het wapen van de invloedrijke familie Medici, standbeelden van allerlei heiligen en de prachtige klokkentoren Torre del Mangia.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Torre del Mangia
De zevenentachtig meter hoge Torre del Mangia is onderdeel van het Palazzo Pubblico. De toren werd gebouwd tussen 1325 en 1348 naar een ontwerp van Francesco en Muccio di Ronaldo. Voor de verfraaiing werd de beeldhouwer Agostino di Giovanni benaderd. De Torre del Mangia is even hoog als de Duomo di Siena. Hiermee wilde men destijds duidelijk maken dat zowel de raad als de kerk evenveel invloed hadden. Het marmeren deel ĎCappella di Piazzaí is een eerbetoon aan de Heilige Maagd voor allen die de pest hebben overleefd.
Je moet er een behoorlijke klimpartij voor overhebben, maar dan kun je wel de top bereiken en wordt je beloond met een uitzonderlijk mooi uitzicht over de stad Siena.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Pinoteca Nazionale
Aan de Via San Pietro is een veertiende eeuws paleis ĎPalazzo Buonsignorií te bezoeken met daarin het nationale museum van Siena. Het Pinoteca Nazionale is een museum met voornamelijk kunst uit de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. De kleine collectie van initiatiefnemer Giuseppe Ciaccheri is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig museum. Behalve een binnenplaats heeft het museum nog drie verdiepingen met daarin werken van onder andere Giovanni di Paolo, Ambrogio Lorenzetti, Francesco Vanni en Duccio. http://pinacotecanazionale.siena.it
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Basilica di San Domenico
De in gotische stijl opgetrokken Sint-Dominicusbasiliek werd al in de dertiende gebouwd. De basiliek die net even buiten het centrum van de stad Siena is gelegen, werd in de zestiende eeuw geteisterd door brand en werd in de achttiende eeuw verwoest door een aardbeving. Nadat de basiliek werd herbouwd kreeg het al snel weer het aanzien van voorheen. Dit is mede dankzij het in het bezit hebben van relikwieŽn van ťťn van de patroonheilige van ItaliŽ, de heilige Catharina van Siena.
www.basilicacateriniana.com
   
bezienswaardigheid nummer 7 Fonte Gaia
Volgens verhalen uit het oude Siena, is de naam van het opvallende fontein aan het Piazza de Campo afgeleid van vreugde. Vreugde om de toevoer van water naar de stad. Het water in het fontein van Fonte Gaia werd doormiddel van een kilometers lange pijp (bottini) vanuit een bron op het platteland naar de stad gebracht. Het fontein zoals wij dat nu kunnen bewonderen, is een replica van het ontwerp uit 1869. De decoratie komt van de hand van Tito Sarrocchi. Jacopo della Quercia ontwierp het voormalige fontein uit 1419, waarvan enkele delen nog te bewonderen zijn in de Loggia van het Palazzo Pubblico.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Museo dell'Opera Metropolitana
Verschillende belangrijke monumenten en kunstwerken zijn samengebracht in het museum ĎMuseo dellíOpera Metropolitanaí. Dit museum is gehuisvest naast de schitterende Duomo van Siena. Dit deel was eigenlijk bedoeld om de Duomo te vergroten. Helaas werden er missers gemaakt in de constructie en konden de plannen niet doorgaan. Sinds de oprichting van het museum in 1870 is de collectie als maar uitgebreid en deels vernieuwd. Ook kom je hier meer te weten over de bouw van de Duomo en alles wat er bij komt kijken.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Palazzo Salimbeni
Het huidige bankgebouw van Banca Monte dei Paschi di Siena werd als paleis gebouwd in de veertiende eeuw. Door de eeuwen heen heeft het al verschillende restauraties gehad en is het uiterlijk iets moderner geworden. Maar ondertussen past het Palazzo Salimbeni nog altijd uitstekend tussen de andere nabijgelegen bouwwerken als het Palazzo Santucci en Palazzo Spannocchi. Op het midden van het Piazza Salimbeni is een standbeeld geplaatst van Sallustio Bandini, een Italiaanse filosofische econoom die omstreeks 1723 werd benoemd tot aartsdiaken. Tegenwoordig is dit niet meer dan een ere titel vanuit de Rooms-katholieke kerk om bestuursbevoegdheden toe te kennen aan een geestelijke.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Botanische Tuin
Achter het prachtige Piazza Sant Agostino is een ruim twee hectare tellende botanische tuin gelegen. De botanische tuin van Siena werd al in 1784 opgericht door Biagio Bartalini, een Italiaanse arts en botanicus die later tot voorzitter van natuurwetenschappen op de universiteit van Siena werd benoemd. Omstreeks 1856 werd de tuin aangelegd op de huidige locatie. In de tuin zijn behalve authentieke Toscaanse planten ook medicinale exemplaren en cactus en citrussoorten te bewonderen.
   
  Meer informatie over Siena:

Siena informatie

  ...meer handige websites
   
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies