top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lombardije, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
Lombardije
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lombardije

... meer handige websites

 

In Noord-ItaliŽ ligt de regio Lombardije. Italianen hebben het zelf over Lombardia als ze het over deze op drie na grootste Italiaanse regio hebben. Lombardije is toeristisch gezien een van de meest geliefde bestemmingen binnen ItaliŽ. De diversiteit in landschappen, de schoonheid van de steden en de aanwezigheid van tal van pittoreske dorpjes verklaren een groot deel van het succes van Lombardije. Met steden als Milaan, Brescia en Pavia heeft Lombardije een aantal prachtige stedntripbestemmingen binnen de regiogrenzen liggen. Lombardije is misschien nog meer bekend vanwege de schitterende meren die hier liggen. Het Gardameer, het Comomeer en het Lago Maggiore behoren tot de mooiste meren van heel Europa.

Jaarlijks gaan miljoenen toeristen op vakantie naar Lombardije. Er valt heel wat te zien, te doen en te beleven. Wij hebben een top 10 bezienswaardigheden samengesteld uit al het moois dat Lombardije te bieden heeft.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Lombardije

bezienswaardigheid nummer 1

De meren

Wij noemen het meren, de Italianen hebben het over lago's. Het zijn stuk voor stuk prachtige plekjes waar water, natuur en mooie plaatsjes op een perfecte manier samen lijken te smelten. Het Gardameer, dat deel in Lombardije ligt, is het grootste en meest bekende meer van heel ItaliŽ. Hierdoor is het er zeer toeristisch. Neemt niet weg dat het massatoerisme de schoonheid van het Gardameer gelukkig niet kan verhullen. Onze tips aan het Gardameer: SalÚ en Limone sul Garda.

Het Lago Maggiore is het tweede meer van ItaliŽ, hoewel eerlijkheidshalve gezegd moet worden dat dit meer deels in Zwitserland ligt. Als je het Lago Maggiore bezoekt, dan is een een boottocht naar de Boromeus-eilanden de moeite waard.

Het Comomeer is het derde meer van Lombardije. Dit meer is door de glaciale oorsprong een natuurlijke schoonheid. Schilderachtige steden en dropen accentueren de prachtige uitstraling van het Comomeer. Bezienswaardige plaatsen zijn Como, Varenna, Bellano en Bellagio.

Lombardije telt nog een aantal schitterende meren die misschien wat minder bekend zijn bij het grote publiek, maar misschien daardoor des te interessanter. Denk aan pareltjes zoals het Lago d'Iseo, het Lago d'Idro en het deels in Zwitserland liggende Lago di Lugano.  

   
bezienswaardigheid nummer 2

Dom van Milaan

De Duomo Santa Maria Nascente wordt als een van de mooiste gotische kathedralen ter wereld beschouwd. Daarnaast is dit centraal in Milaan staande geloofsgebouw een van de grootste kerken ter wereld. Wie een foto van de Dom van Milaan ziet, die zal het gebouw meteen herkennen. Het is een icoon van de Milaan. De meer dan tweeduizend beelden op de faÁade en de ongeveer 135 pinakels dragen bij aan de herkenbaarheid van dit indrukwekkende middeleeuwse bouwwerk.

De Dom van Milaan is te bezoeken. Tegenwoordig kan dat alleen nog maar tegen betaling. Alleen als je een dienst bijwoont, hoef je geen ticket te kopen. Je hebt verschillende soorten tickets. Met het standaardticket kun je alleen de kathedraal bezoeken. Er bestaat ook de mogelijkheid om het dak van de Dom van Milaan te bezoeken. Je kunt dan de vele decoraties goed van dichtbij bekijken en je hebt een fantastisch uitzicht over Milaan. Met het veel verkochte combinatieticket kun je zowel het interieur als het dak van de Dom van Milaan bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Rocco di Angera

De Rocca di Angera is een van de weinige versterkte middeleeuwse gebouwen die nog in zijn geheel bewaard zijn gebleven. Gelegen op een uitloper van kalksteen hoog boven het Lago Maggiore, was het kasteel in de Middeleeuwen een belangrijk strategisch punt, zowel om militaire redenen als voor de handel. Het kasteel heeft een bouwstijl uit de 12e en 14e eeuw, en omvat onderdelendie in verschillende periodes zijn gebouwd. Opvallend onder de zalen van de Rocca di Angera is de prachtige Rechtszaal met een verschillende fresco's die in de 12e eeuw door de anonieme "Meester van Angera" zijn geschilderd. Deze muurschilderingen beelden gebeurtenissen uit het leven van de aartsbisschop Ottone Visconti. De Rocca di Angera herbergt verder een prachtige collectie historische poppen, een tentoonstelling met poppen, speelgoed, boeken, poppenhuismeubels en gezelschapsspellen van de 18e eeuw tot nu.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Pavia

Pavia is een prachtige stad op de Povlakte. Pavia ligt ten zuiden van Milaan en is een stuk kleiner. Hier wonen een kleine tachtigduizend inwoners. De rijke historie van Pavia heeft tal van mooie bezienswaardigheden achter gelaten. Zo is de over de Ticino gelegen Ponte Coperto (ook wel Ponte Vecchio genoemd) een fraai staaltje van karakteristieke architectuur. De brug die je nu ziet is een herbouwing van de oude brug die tijdens de Tweede Wereldoorlog door bombardementen verwoest is.

De Rooms-katholieke tradities hebben ervoor gezorgd dat er meerdere schitterende kerken in het centrum van Pavia staan. De twaalfde-eeuwse Basiliek van San Michele Maggiore is een van de meest opvallende voorbeelden van de Lombard-Romaanse stijl. De in een vorm van een Grieks kruis gebouwde kathedraal van Pavia is wat jonger: de bouw begin eind vijftiende eeuw, maar pas eind negentiende eeuw werd dit imposante bouwwerk voltooid.

Tot slot is er de Certosa di Pavia. Dit kartuizerklooster ligt ongeveer acht kilometer ten noorden van Pavia. Het is een van de grootste kloosters van ItaliŽ en wordt nog steeds door CisterciŽnzer monniken bewoond. Opmerkelijk is de uitbundige gotische en renaissance architectuur. De kerk en het klooster zijn gratis te bezoeken, maar niet op maandagen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Het Laatste Avondmaal

In de refter van het in Milaan gevestigde klooster Santa Maria delle Grazie vind je een van de meest bijzondere kunstwerken van heel ItaliŽ. Het is een enorm secco (en geen fresco) dat aangebracht is op een van de muren. Het kunstwerk meet 460 bij 880 centimeter. Het toont de Bijbelse scene van het Laatste Avondmaal van Jezus Christus. De maker is Leonardo da Vinci, die ook bekend is als de schilder van de Mona Lisa en als een geniale duizendpoot beschouwd mag worden.

Vanwege de kwetsbaarheid van 'Het Laatste Avondmaal' worden er slechts een beperkt aantal bezoekers per keer binnengelaten in de refter van het klooster. Zomaar binnenlopen is geen optie. Als je geluk hebt, behoor je tot de uitverkorenen die weken of maanden van tevoren een kaartje heeft weten te bemachtigen.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Villa Melzi

Aan het Comomeer, in Bellagio, staat de iconische Villa Melzi. Deze witte neo-klassieke villa is begin negentiende eeuw gebouwd. Hij was bedoeld als zomerverblijf voor Francesco Melzi díEril. Deze Francesco Melzi d'Eril, die als vice-president van de Napoleontische Italiaanse Republiek (1802-1805) fungeerde. Hij was een consequent aanhanger van de Italiaanse eenwordingsidealen die kort na zijn dood zouden leiden tot het Italiaanse Risorgimento. Bij de dood van de hertog in 1816 ging het landgoed over op Lodovico, oudste zoon van Giovanni Francesco, neef en aangenomen zoon van Francesco Melzi d'Eril. Tegenwoordig doet Villa Melzi dienst als museum. Het is vooral de tuin van de villa die veel bewondering oproept. In de Engelse tuin vind je waterpartijen, een kapel, een oranjerie en een aantal prachtige standbeelden. Je kunt Villa Melzi in het zomerseizoen dagelijks bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Torrazzo van Cremona

De Torrazzo is de klokkentoren van de kathedraal van Cremona. Met een hoogte van 112,54 meter is de Torrazzo de derde hoogste bakstenen klokkentoren ter wereld. Volgens de volksoverlevering werd met de bouw van de toren begonnen in 754. In werkelijkheid werd hij gebouwd in vier fasen: een eerste uit de jaren 1230, tot aan de derde druipsteen, een tweede, tussen 1250 en 1267, tot aan de druipsteen onder de vieringtoren, een derde rond 1284, en de voltooiing van de marmeren spits in 1309.

Op de vierde verdieping van het Torrazzo bevindt zich de grootste astronomische klok ter wereld. De wijzerplaat heeft een diameter van 8,20 meter. De wijzers van de klok hebben als belangrijkste functie het weergeven van astronomische verschijnselen, zoals maanfasen, zonnewendes, equinoxen en eclipsen. 

   
bezienswaardigheid nummer 8

Piazza Paolo VI

Brescia is een van de allermooiste steden die Lombardije rijk is. Het is na Milaan de tweede stad van de regio. De ligging nabij het populaire Gardameer zorgt ervoor dat er steeds meer dagjesmensen Brescia bezoeken. Zij komen terecht in een sfeervolle authentieke stad die zijn bezoekers zeker niet teleur zal stellen.

Het Piazza Paolo VI, of Piazza del Duomo, is een van de belangrijkste pleinen van Brescia. Dit centrale deel van het historische centrum en van het oude Brescia stond bekend als Piazza del Duomo. Dit was vanwege de aanwezigheid van de twee kathedralen van de stad: de Duomo Vecchio en de Duomo Nuovo. FDe naam werd veranderd naar Piazza Paolo VI, naar paus Paulus VI na diens dood. Naast de twee kerken staat de Torre del Pegol. Deze toren maakt deel uit van het Palazzo Broletto. 

   
bezienswaardigheid nummer 9

Nationaal Park Stelvio

De noordkant van Lombarije bestaat grotendeels uit bergachtige landschappen. Binnen dit gebied ligt het Nationaal Park Stelvio. Het is een van de oudste en grootste nationale parken van heel Europa. Het Nationaal Park Stelvio werd in 1936 opgericht en heeft een oppervlakte van ruim 134 vierkante kilometer. De ongerepte natuur is zeer geliefd onder bergwandelaars. Er zijn tal van korte en langere wandelroutes uitgezet binnen het Nationaal Park Stelvio. Deze wandelingen voeren je over indrukwekkende passen en langs schitterende meren, zoals de stuwmeren van San Giacomo en Cancano die intense blauwe kleur laten zien.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Mantua

We zouden een complete top 10 kunnen vullen met mooiste steden van Lombardije. Daar zou het aan het Lago Inferiore gelegen Mantua zeker een plaatsje in krijgen. Mantua - dat lokaal Mantova genoemd wordt - werd ongeveer 4000 jaar geleden gesticht. Van de eerste millennia zijn weinig sporen achtergebleven. Uit de middeleeuwen en de renaissance zijn er wel tal van pleinen, straten en gebouwen overgebleven die er nu voor zorgen dat Mantua absoluut op je 'to visit-'lijstje moet staan als je in Lombardije op vakantie bent.

De Basilica di Sant'Andrea is het bekendste gebouw van Mantua. Men is eind vijftiende eeuw begonnen met de bouw van deze renaissancistische rooms-katholieke kerk. In deze basiliek bevindt zich een belangrijk relikwie: een flacon dat volgens de gelovigen het Heilig Bloed zou bevatten.

   
 

Meer informatie over Lombardije:

mooiste dorpjes in Lombardije

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies