top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van het Iseomeer, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Iseomeer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
Lombardije
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Iseomeer
reisadvies reisadvies ItaliŽ

... meer handige websites

 

Het Iseomeer of Lago díIseo is een middelgroot Italiaans meer tussen het Gardameer en het Comomeer. Omdat het meer wat minder bekend is dan de grote Italiaanse meren is het er wat minder toeristisch. Dit zorgt ervoor dat de meeste dorpen en plaatsen op de oevers van het Iseomeer voor een deel hun authentieke karakter hebben weten te behouden. Het Iseomeer heeft een oppervlakte van iets minder dan tweeŽnzestig vierkante kilometer en is maximaal 251 meter diep. Het Iseomeer wordt gevoed door de rivier die Oglio die via de Valle Camonica in het meer binnenstroomt bij het dorp Pisogne. In het zuiden verlaat de Oglio het meer weer, bij de plaats Sarnico.

In het meer zijn drie eilanden te vinden, hiervan is Monte Isola veruit de grootste en belangrijkste. De andere twee eilanden: Isola di Loreto en Isola San Pietro zijn beiden privťbezit en kunnen niet bezocht worden. De grootste plaats aan het meer is Iseo. Dit gezellig dorp heeft een mooi historisch centrum en een veerhaven vanwaar de andere delen van het Iseomeer bezocht kunnen worden. Een van de populairste bezigheden voor toeristen is een rondje Iseomeer. Een fietstocht van ongeveer vijftig kilometer, waarbij je opvallend weinig hoogtemeters moet overwinnen. Vooral het deel van de tocht tussen Lovere en Riva di Solto is erg bijzonder. De weg volgt hier een smal uit de rotsen gehouwen pad, waar al het verkeer overheen moet. De leukste manier om het Iseomeer te verkennen is tijdens een boottocht op het meer.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
het Iseomeer

bezienswaardigheid nummer 1

Monte Isola

Monte Isola is de leukste drukstbezochte bezienswaardigheid aan het Iseomeer, niet voor niets werd het uitgeroepen tot beste toeristische bestemmingen in Europe. Daarnaast is het hele eiland terug te vinden op het ďI Borghi Piķ belli díItaliaĒ, de officiŽle lijst met mooiste dorpen van ItaliŽ. Monte Isola is het grootste Italiaanse eiland in een meer. Op het eiland dat verkeersluw is mogen alleen de inwoners gebruikmaken van gemotoriseerde voertuigen. Toeristen mogen er alleen wandelen en fietsen. Een rondje Monte Isola is een wandeling van ongeveer negen kilometer, onderweg kom je het merendeel van de dorpen en bezienswaardigheden tegen. Alleen voor het Heiligdom Madonna Della Ceriola zul je een klim naar het hoogste punt van het eiland moeten maken. Gelukkig rijdt er ook een bus naar het heiligdom.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Pisogne

Pisogne is een van de mooiste dorpjes op de oevers van het Iseomeer. Het dorp is te vinden in het noordoostelijke deel van het meer, op de plaats waar de Oglio rivier het meer voedt. Net als veel andere plaatsen aan het Iseomeer wordt Pisogne en zijn omgeving al bewoond sinds de prehistorie, de eerste permanente nederzetting is hier sinds de middeleeuwen te vinden. Het dorp heeft een mooie boulevard en een gezellig marktplein, dat gedomineerd wordt door de Santa Maria Assunta en de Torre del Vescovo. Het belangrijkste religieuze bouwwerk van het dorp is de Santa Maria Della Neve. Pisogne is te vinden aan het minder drukke deel van dorp, waardoor het de ideale uitvalsbasis is tijdens een vakantie aan het Iseomeer.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Antica Strada Valeriana

Ooit was de Antica Strada Valeriana de enige weg die de Valle Camonica en het Lago díIseo met elkaar verbond. Langs deze 140 kilometer lange route ontstonden kleine nederzettingen, die nu nog steeds op de oevers van het meer te vinden zijn. De Antica Strada Valeriana kan nu nog steeds als een meerdaagse lange afstand wandeling gelopen worden, waarbij je dagelijks tussen de 9 en 26 kilometer aflegt en de nodige hoogtemeters moet overwinnen. Tijdens deze wandeling kom je langs het merendeel van de bezienswaardigheden aan het Lago díIseo die op deze list te vinden zijn.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Lovere

Lovere aan het lago díIseo is een van de mooiste dorpen die op de oevers van dit meer te vinden is. Lovere heeft een klein historisch centrum, met verschillende toren en een kleine boulevard. De geschiedenis van het dorp gaat helemaal terug tot de tijd van de Kelten, die zich hier in de vijfde eeuw voor Christus vestigden. Later zouden de Romeinen de macht in dit deel van de Lago díIseo overnemen. In deze periode was Lovere een belangrijke en grote stad. Nu is Lovere vooral geliefd bij toeristen die met de veerboot in het dorp aankomen. Vanaf de veerhaven loop je zo het historische centrum van het dorp in. Vergeet niet een ijsje te halen bij ďBar CentralĒ, wat het beste ijs is van het hele meer. Het letterlijk hoogtepunt van het dorp is de Torre Civica, die gratis beklommen kan worden.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Santa Maria Della Neve

De kerk van Santa Maria della Neva in Pisogne is een van de mooiste die te vinden is rondom het Iseomeer. De kerk is gebouwd in de tweede helft van de vijftiende eeuw. De buitenzijde van de kerk is er eenvoudig en het portaal sober. Eenmaal binnen in de kerk vallen de frescoís op. Deze zijn gemaakt door Romanino aan het begin van de zestiende eeuw. Deze Italiaanse kunstschilder zou uitgroeien tot een van de bekendste uit zijn periode. Nu zijn in verschillende musea over de hele wereld werken van het hem te zien. Het enige raam in de kerk Ė boven de entree Ė verlicht de frescoís van Romanino.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Heiligdom Madonna Della Ceriola

Op het hoogste punt van de Monte Isola ligt het heiligdom Madonna Della Ceriola. Dit heiligdom kan te voet bereik worden via een van de mooiste wandelingen die je over het eiland kunt maken. Deze wandeling zal vanaf de haven Peschiera Maraglio ongeveer anderhalf uur duren. Je kunt natuurlijk ook de fiets nemen om de tocht te maken en er is ook een busverbinding die je meeneemt naar de top van Monte Isola. Het heiligdom Madonna Della Ceriola stamt gedeeltelijk uit de vijftiende eeuw en is een mooi voorbeeld van de barokke Noord-Italiaanse architectuur uit deze periode. Vanaf het heiligdom heb je een prachtig uitzicht over Monte Isola en het Iseomeer.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Isola di Loreto

Isola di Loreto is een klein eiland in het Iseomeer, naast Monte Isola. Het eiland maakt officieel deel uit van de gemeente Siviano. Het eiland werd waarschijnlijk in de vijftiende eeuw voor het eerst bebouwd door een kloosterorde uit Brescia. Sindsdien zijn er op het eiland verschillende kastelen en huizen gebouwd. Nu is er een neogotisch kasteel op het eiland te vinden, dat gebouwd werd in het begin van de vorige eeuw. Hierdoor ziet het eiland er uit alsof het al eeuwenlang onveranderd in het Iseomeer ligt. Dit gevoel wordt versterkt door de haven en twee vuurtorens in dezelfde stijl. Het eiland is in privťbezit en kan niet bezocht worden.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Franciacorta

Ten zuiden van het Iseomeer bevindt zich de streek en het wijngebied de Franciacorta. Deze welvarende streek is ongeveer tweehonderd vierkante kilometer groot en wordt omzoomd door de rivier de Oglio en de Povlakte. Het gebied is vooral bekend als wijnstreek. In Franciacorta wordt mousserende wijn gemaakt volgens de methode traditionnelle, dezelfde manier die gebruikt wordt voor Champagne. De heuvels van de Franciacorta hebben bijzonder veel mineralen in de grond zitten, wat terug te proeven is in de wijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in de Franciacorta is het klooster van San Pietro in Lamosa. Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht over de turfgebieden van Sebino.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Valle de Freddo

Valle de Freddo is een vallei en een natuurgebied ten noordwesten van het Iseomeer, niet ver van de plaatsen Lovere en Castro. Het natuurreservaat ligt op een hoogte van 350 tot 700 meter en heeft een microklimaat. Door deze klimatologische verschillen komen in Valle de Freddo plantensoorten voor, die normaal alleen boven de duizend meter hoogte groeien. Denk hierbij aan rododendrons en edelweiss. Het gebied is toegankelijk voor toeriste, maar er gelden wel verschillende regels, moet het gebied met een gids betreden worden en zijn de openingstijden zeer beperkt. Reserveren voor een bezoek kan alleen in de maanden mei, juni en juli.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Iseo

Iseo is een kleine stad met iets minder dan tienduizend inwoners aan het zuidelijke deel van het Iseomeer. Al in de tijd van de Romeinen was bij Iseo de belangrijkste haven van het Iseomeer te vinden, een rol die de stad nog steeds heeft. Al zijn het tegenwoordig voornamelijk voor veerboten met toeristen die de haven van Iseo aandoen. Het historische centrum van het stadje bestaat uit een paar winkelstraten en plein met daaraan winkels en restaurants die verscholen liggen achter arcades. In de zomermaanden zijn de pleinen en terrassen van Iseo gevuld met toeristen, die voor een gezellige levendige sfeer zorgen. Direct naast Iseo liggen de turfgebieden van Sebino en de Franciacorta.

   
 

Vakantie aan het Lago díIseo

Het Lago díIseo is een van de minder bekende meren in het noorden van ItaliŽ. Hierdoor is het een wat rustigere vakantiebestemming dan de bekendere Italiaanse meren. Rondom het meer, in de dorpen aan het meer zijn er gezellige vakantiewoningen en hotels te vinden. In tegenstelling tot andere plaatsen in de omgeving, is het toerisme rondom het Iseomeer, vooral gericht op het kleinschaliger toerisme.

Bekijk de leukste en charmantste vakanties aan het Iseomeer of op Monte Isola bij Tui.nl.

Liever zelf een hotel boeken? Bekijk dan op Trivago.nl de beste deals aan het Iseomeer.

Meer informatie over het Iseomeer:

mooiste dorpjes in Lombardije

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies