top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Florence: Dom van Florence

Florence
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Florence vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Florence

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: Silver Media
alle rechten voorbehouden

De Dom van Florence

Kunst, cultuur en Florence zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Liefhebbers van renaissance architectuur en kunst zullen bijzonder goed aan hun trekken komen in deze sfeervolle Italiaanse stad. Het centrum is een waar openluchtmuseum, waar verschillende gezellige terrassen, idyllische steegjes met restaurants en ander vertier te vinden zijn.

Kathedraal van Florence

Aan het eind van de dertiende eeuw werd de eerste steen gelegd die zou leiden tot wat we tegenwoordig kennen als de kathedraal van Florence. Er werd maar liefst honderdzeventig jaar aan gebouwd aan de trots van de stad. Inwoners spreken liefkozend van de ‘Duomo’ of ‘Duomo di Firenze’. De officiële benaming luidt echter: ‘Cattedrale di Santa Maria del Fiore’. Wanneer je de stad Florence bezoekt, kun je eigenlijk niet om de kathedraal van Florence heen. Zowel de prominente ligging als het magistrale uiterlijk zullen direct je aandacht eisen. Aan de buitenzijde van de Duomo valt de koepel je wellicht direct op. Deze werd ontworpen door Filippo Brunelleschi, een Italiaanse architect met voor die tijd moderne ideeën. Zijn innovatieve idee is veelal terug te zien in andere religieuze en/of overheidsgebouwen. Het laatst gebouwde onderdeel van de kathedraal van Florence is de in neo-gotische stijl opgetrokken voorgevel. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De klokkentoren staat bekend als ‘Campanile di Giotto’. Het zal niemand ontgaan dat er heel veel aandacht aan de decoratie van de kathedraal is besteed. Het interieur is een stuk soberder. De meeste aandacht is besteed aan de grootsheid en elegantie. De kunstwerken die je er treft zijn afkomstig van onder andere Domenico di Michelino, Marsilio Ficino, Paolo Uccello, Antonio Squaricialupi en Giovanni Balducci. De doopkapel ‘Il Battistero’ is gevestigd in een voormalig Romeinse tempel, wat tevens het oudste onderdeel van de kathedraal is. De buitenkant is opvallend door het marmer wat ook is gebruikt voor de kathedraal. Op de drie bronzen deuren worden verschillende Bijbelse episodes weergegeven. Het interieur van de doopkapel wordt gekenmerkt door monolithische zuilen, marmeren bekleding aan de wanden, kleurrijke mozaïek en oosterse dierenriemtekens. De koepel is voorzien van uiteenlopende passages uit de bijbel.

L’Opera di Santa Maria del Fiore

Aan de achterzijde van de kathedraal van Florence is een museum gevestigd die bekend staat als ‘Opera di Santa Maria del Fiore’. Het museum is opgericht in 1891 om toe te zien op het behoud van de kathedraal, de klokkentoren en alles wat zich daarin en rondom bevindt. In dit museum zijn verschillende monumentale bronzen, marmeren en zilveren sculpturen te bewonderen die onder meer afkomstig zijn uit de middeleeuwen en de stijlperiode waarin de renaissance in opkomst was. Daarnaast worden er allerlei attributen, kunst en andere historische stukken tentoongesteld die eerder in het interieur van de kathedraal, de doopkapel of klokkentoren betrokken waren. Je kunt hierbij denken aan een oud altaar, deuren, reliëfs, houten religieuze sculpturen en ander houtsnijwerk. Eén van de pronkstukken is Michelangelo’s Pietà die eens in de Duomo heeft gestaan.

 
Meer informatie over de Dom van Florence:

Dom van Florence
Dom van Florence

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies