top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Bologna, ItaliŽ

ItaliŽ
top 10 bezienswaardigheden:

ItaliŽ

Plaatsen in ItaliŽ:
Bari
Bologna
Cagliari
Florence
Genua
Livorno
Lucca
Milaan
Napels
Palermo
Pisa
Rimini
Rome
Siena
Turijn
VenetiŽ

Verona

Meren in ItaliŽ:
Comomeer
Gardameer
Lago Maggiore

Provincies, streken en eilanden in ItaliŽ:
Amalfikust
Campania
Emilia-Romagna
LiguriŽ
Lombardije
PiŽmont
Puglia
SardiniŽ
SiciliŽ

Toscane

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bologna
reisadvies reisadvies ItaliŽ

... meer handige websites

 

Bologna bezienswaardigheden top 10De historische stad Bologna ligt in Noord-ItaliŽ. In de vroege middeleeuwen stond de stad vol met hoge torens en arcades. Tijdens de meest bloeiende periode in de middeleeuwen telde de stad bijna tweehonderd torens, waarvan sommige meer dan tachtig meter hoog waren. De torens werden voornamelijk gebruikt als statussymbool en tevens om de stad te beschermen als uitkijktoren. Uiteindelijk zijn er nog zoín twintig torens over. De pauselijke autoriteiten en andere heerschappijen hebben ook een behoorlijke blauwdruk achtergelaten. De rijkdom werd vooral getoond in de bouw van allerlei paleizen, sculpturen, fonteinen, begraafplaatsen en natuurlijk de Sint-Petroniusbasiliek. Het historische centrum is inmiddels op waarde geschat door Unesco. Ook qua musea is de stad Bologna een aanrader. Kunst en cultuur komen prachtig samen in een uitermate geschikt decor. Want de stad Bologna is bovenal bijzonder mooi te noemen. Daarnaast mag je Bologna ook zien als de culinaire hoofdstad van ItaliŽ. Hier komen verschillende heerlijke gerechten en producten vandaan, zoals natuurlijk de vleessaus (ragu) die door pasta geserveerd wordt.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Bologna

bezienswaardigheid nummer 1 De torens Garisenda en Asinelli
Van de ooit bijna honderdtachtig middeleeuwse torens in Bologna, zijn er nu nog een aantal over. De torens van Garisenda en Asinelli zijn de grootste nog resterende torens en tegenwoordig het symbool van de Italiaanse stad Bologna. Als je bedenkt dat de torens gemaakt zijn in een tijd waarin er geen machines waren, worden ze nog interessanter. Torre degli Asinelli en Torre dei Garisenda zijn ergens in de twaalfde eeuw gebouwd in opdracht van de invloedrijke en welgestelde families Asinelli en Garisenda. Destijds hadden deze twee strategisch geplaatste torens een militaire functie als uitkijktoren, maar waren ze vooral een statussymbool van de families. Deze torens bevinden zich aan de weg die de toegang verschaft aan vijf poorten in de oude stadsmuur. Tegenwoordig beter bekend als Piazza di Porta Ravegnana. Liefhebbers kunnen de Asinelli toren beklimmen. Hiervoor dien je zoín vijfhonderd treden te beklimmen die de je vervolgens een waanzinnig uitzicht bieden over de stad Bologna.
www.steden.net/italie/bologna/de-2-torens
   
bezienswaardigheid nummer 2 Piazza Maggiore
Het centraal gelegen Piazza Maggiore plein van Bologna is volgens velen het mooiste plein van de stad. Het oudste gebouw, Palazzo del Podestŗ, bevindt zich aan de noordzijde van Piazza Maggiore. Het werd omstreeks twaalfhonderd gebouwd en diende als verblijf en werkruimte voor het stadsbestuur. In de vijftiende eeuw is de gevel aangepast in renaissancestijl. De opdracht hiervoor was afkomstig van de regerende en gevreesde Italiaanse edelman Giovanni Il Bentivoglio. Tegenwoordig kun je in het voormalige paleis Palazzo del Podestŗ terecht bij het bureau voor toerisme om informatie over de stad te verzamelen. Andere prachtige gebouwen aan de Piazza Maggiore zijn Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai en Palazzo díAccursio. Deze indrukwekkende paleizen zijn gebouwd tussen de veertiende en zestiende eeuw. De rooms-katholieke Sint-Petroniusbasiliek werd in twee fases gebouwd. Het oorspronkelijke ontwerp zou de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad moeten overtreffen. De regerende paus Pius IV stak hier een stokje voor. Een besluit die in het huidige ontwerp nog duidelijk is terug te zien.
www.steden.net/italie/bologna/piazza-maggiore
   
bezienswaardigheid nummer 3 Quadrilatero
Als je het hebt over lekker eten en drinken in Bologna dan is de wijk Quadrilatero het hart van alles wat Bologna op culinair gebied te bieden heeft. Hier vind je de oude markt waar je de beste verse vis, groentes, vlees en andere ingrediŽnten kunt vinden. De markt bestaat uit losse winkelpanden waar vanuit de kooplui hun waren aanbieden. Deze bevinden zich vooral in de autoloze straten Via Pescherie Vecchie en Vicolo Ranocchi. Voor de smulpapen onder ons zijn er de zogenaamde osteria's waar je zittend of staand kunt genieten van de fijnste vleeswaren, kazen en andere lekkernijen.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/bologna/quadrilatero.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museo Civico Archeologico
In het historische museum ĎMuseo Civico Archeologicoí kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de stad Bologna en haar inwoners. Opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw hebben allerlei vondsten opgeleverd die ons meer vertellen over bijvoorbeeld de prehistorie, de bronstijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Al deze pracht en praal wordt tentoongesteld in het Palazzo Galvani. Het museum heeft de collectie verdeeld over verschillende periodes en daarnaast is er nog een bibliotheek en historisch archief. www.museibologna.it/archeologico
   
bezienswaardigheid nummer 5 Sint-Petroniusbasiliek
Als hoofdkerk heeft de Sint-Petroniusbasiliek heel wat invloed en aanzien genoten. De eerste steen werd aan het eind van veertiende eeuw gelegd en men begon met de bouw van het ontwerp wat afkomstig was van Antonio di Vincenzo. Enkele jaren later worden de tekeningen met daarop het ontwerp op miraculeuze wijze vernietigd en blijft er niet veel meer over dan de ontworpen afmetingen. Vervolgens heeft paus Johannes XXIII de bouw stil weten te leggen, omdat hij een fervente tegenstander van de basiliek was. Nadat deze anti-paus werd afgezet vervolgde de stad Bologna de bouw en werd er de hulp ingeroepen van beeldhouwers als Jacopo della Quercia, Michelangelo en een reeks van architecten. Inmiddels waren de plannen zo groot geworden, dat de Sint-Petroniusbasiliek groter dreigde te worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Paus Pius IV besloot hierom de aandacht te verleggen naar het bouwen van een paleislijk gebouw op minder dan dertien meter van de basiliek. Het gebouw ĎArchiginnasio van Bolognaí werd volledig gefinancierd door de paus. De onafgemaakte gevels is een duidelijke bevestiging van dit besluit. In de Sint-Petroniusbasiliek bevinden zich de eerste zonnewijzer die gebouwd werd door Egnazio Danti, een eeuwenoud pijpenorgel uit de vijftiende eeuw en historische archieven met zeer waardevolle documenten, reglementen en statuten.
www.basilicadisanpetronio.it
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Piazza del Nettuno
Het prachtige fontein van Neptunus geeft duidelijk aan dat we ons aan Piazza del Nettuno bevinden. Dit plein, wat grenst aan het centraal gelegen Piazza Maggiore, staat bekend om het Palazzo Re Enzo, Palazzo Comunale en natuurlijk de Fontana del Nettuno. Omstreeks 1564 werd er begonnen met een grootse reorganisatie in de stedelijke ontwikkeling van Bologna. Om te beginnen ontstond hier het Piazzo del Nettuno. Voor het realiseren van het fontein van Neptunus werd de Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogne, ook wel Giambologna genoemd, als juiste persoon aangewezen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Museo Civico Medievale
Het middeleeuwse museum van Bologna heeft allerlei voorwerpen en andere overblijfselen tentoongesteld, die je een goed beeld geven over het middeleeuwse leven in Bologna. Museo Civico Medievale is gevestigd in Palazzo Fava Ghisilardi, een paleis uit de vijftiende eeuw. In het museum kun je onder andere het grote standbeeld van Bonefatius VIII, oude wapens en kunstwerken van Jacopo della Quercia en Vincenzo Onofri bewonderen. Daarnaast worden er regelmatig uiteenlopende evenementen en tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Andere historische musea van Bologna zijn eveneens als Museo Civico Medievale onderdeel van Musei Civici DíArte Antica.
www.bijzondereplaatsen.nl/italie/bologna/archeologisch-museum-van-bologna.htm
   
bezienswaardigheid nummer 8 Montagnolapark
Het ruim bemeten en inmiddels openbare Montagnolapark was onderdeel van een paleis, die door bisschop Bertrand du Pouget aan de paus werd geschonken. Il Parco della Montagnola ligt nu op de ruÔnes van dit voormalige paleis ĎPorta Gallieraí. Later heeft Napoleon de opdracht gegeven om het park een wat meer Franse uitstraling te geven. De monumentale ingang aan de Via dellíIndependenza en de prachtige negentiende eeuwse trappen aan de zijde van het station, zijn een creatie van Tito Azzolini en Attilio Muggia. Het montagnolapark is tegenwoordig een park waar zowel de inwoners als de gasten van Bologna graag vertoeven. Rondom het fontein met de schildpadden en bij de speeltuin zijn vrijwel altijd bezoekers te vinden. Ook worden er regelmatig muziekfestiviteiten, markten en andere evenementen georganiseerd.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Museo Morandi
Aan de Via Don Giovanni Minzoni bevindt zich het Giorgio Morandi Museum. Het volmondige MAMbo Museo DíArte Moderna di Bologna geeft middels de collectie een kijkje in de artistieke ontwikkeling van kunstenaar Giorgio Morandi. Tussen de werken zitten verschillende kenmerkende themaís die hem beroemd hebben gemaakt. Zijn voorliefde voor stillevens komen zeker aan bod. Ook werd Morandi geÔnspireerd door onze eigen Rembrandt.
www.mambo-bologna.org
   
bezienswaardigheid nummer 10 Pinacoteca Nazionale di Bologna
De indrukwekkende collectie kunst van de Pinacoteca Nazionale di Bologna geeft een uitstekende indruk over de kwaliteiten van kunstenaars uit voorgaande eeuwen. De schilderijen waaruit de collectie is ontstaan, zijn veelal afkomstig uit kerken en kloosters. Later zijn hier ook andere kunstwerken aan toegevoegd. Nu vandaag kun je er genieten van uiteenlopende werken die afkomstig zijn uit de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Bekende namen als Rafaello, Michelangelo, Rembrandt, Ludovico, Rubens, Fragonard en Guido Reni kom je regelmatig tegen.
www.pinacotecabologna.beniculturali.it
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bologna. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bologna. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Bologna:

Bologna in ťťn dag
Bologna informatie & tips
Bologna voor beginners
Bologna als budgetbestemming
bijzondere plaatsen in Bologna
fotoreportage van Bologna
waar overnachten in Bologna

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies