top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Iran

Iran
top 10 bezienswaardigheden:

Iran

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de de beste reistijd van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Iran

... meer handige websites

 

Het vroegere Perzische rijk was machtig en rijk. De geschiedenis heeft veel historische schatten achtergelaten. Vooral voor wie interesse heeft in archeologische vondsten is Iran een pareltje om te bezoeken. Iran is een relatief rustige bestemming in het roerige Midden-Oosten. Het land slaagt erin om de conflicten redelijk buiten deur te houden. Dat betekent niet dat er geen betrokkenheid is, maar al sinds de oorlog tussen Iran en Irak zijn er geen noemenswaardige conflicten waar het land bij betrokken is in Iran zelf. Deze factor en het feit dat het land veel te bieden heeft aan bezienswaardigheden maken van Iran een uitstekende reisbestemming. Op deze pagina laten we een aantal van deze bezienswaardigheden de revue passeren. Natuurlijk heeft het land nog veel meer te bieden, maar het geeft een aardige indruk van wat er allemaal te doen is in Iran.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Iran

bezienswaardigheid nummer 1 Persepolis
In het zuiden van Iran is het door Darius I gebouwde Persepolis gesitueerd. Deze oude nederzetting heette oorspronkelijk Parsa. Persepolis is een Griekse naam en betekent zoveel als ‘Stad van de Perzen’. Deze vertaling doet vermoeden dat het hier om een oude stad gaat, maar bij opgravingen zijn geen resten van woningen gevonden. In totaal bevatte Persepolis twaalf bouwwerken die werden gebruikt bij audiënties van de sjahs. Vooral bij het Perzische Nieuwjaar was het er druk, op het moment dat de onderdanen van de bevolkingsgroepen van het gebied hier de sjah geschenken aanboden. Dit werd ook wel een afdrachtenfeest genoemd, een feestelijke manier van het betalen van belastingen. Uiteindelijk werd de nederzetting slachtoffer van een brandschatting onder het bewind van Alexander de Grote. Onder zijn bewind werd de site geplunderd en in brand gezet. Nog altijd zijn de ruïnes van Persepolis de moeite van het bezoeken waard.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Yazd
Centraal gelegen in Iran vind je de stad Yazd. Dit is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt bijna een half miljoen inwoners en staat bekend om zijn prachtige historische stadsdelen. Het is ook één van de oudste steden van Iran. Sinds 2017 heeft het stadscentrum dan ook een vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de ‘Vrijdagmoskee van Yazd’. Deze moskee dateert uit het begin van de twaalfde eeuw en is nog steeds in gebruik als gebedshuis. De moskee is gebouwd in Azeri-stijl, een typische vorm van Perzische architectuur uit vooral de veertiende eeuw. Het prachtige tegelwerk van de moskee springt zeer in het oog. Naast deze prachtige moskee herbergt de stad nog tal van andere Perzische oude bouwwerken.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Teheran
De hoofdstad van Iran is Teheran. Het iset de belangrijkste stad van de gelijknamige provincie in het noorden van Iran. Teheran is een miljoenenstad en ligt vrij hoog. Het laagste punt ligt op 900 meter en het hoogste op 1800 meter. Daardoor is dit een plaats waar je in de bergen kunt wintersporten. Er liggen een aantal pistes. Teheran telt tal van historische bezienswaardigheden die hier sinds de stichting (ongeveer 3000 voor Christus) heeft gekregen. Enkele bezienswaardigheden zijn het Golestan Paleis, het nationaal museum en in de Iraanse centrale bank worden de Iraanse keizerlijke kroonjuwelen bewaard. Het museum van hedendaagse kunst verdient een vermelding. Liefhebbers van hedendaagse kunst mogen dit museum zeker niet overslaan. De collectie is indrukwekkend, mede dankzij werken van onder andere van Gogh, Picasso en Warhol.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Isfahan
Centraal in Iran ligt de stad Isfahan. Deze plek is ook wel bekend onder de naam Esfahan en is hoofdstad van de gelijknamige provincie. Isfahan is een vrij grote stad met zo’n twee miljoen inwoners. Opvallend is de ligging van de stad, middenin het hoogland in een oase. De stad ligt op een hoogte van bijna 1600 meter en de naam komt al terug in bronnen uit de oudheid. De sporen van deze lange geschiedenis hebben ervoor gezorgd dat de stad tal van interessante bezienswaardigheden heeft. De bekendste bezienswaardigheid is het plein van de Eman, ook wel ‘Imam Plein’ genoemd. Het enorme plein is één van de grootste van de wereld. Het plein wordt ook nog eens geflankeerd met tal van andere interessante bezienswaardigheden, zoals een aantal moskeeën en het Ali Qapupaleis. Een beroemde moskee is de Sjeik Lutfallahmoskee, die bekend is om zijn blauwe koepel. Naast dit plein en de bezienswaardigheden aan het plein zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden in Isfahan.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Shiraz
De vijf na grootste stad van Iran is Shiraz. Het is de hoofdstad van de zuidelijk gelegen provincie Fars. De bijnaam van de stad is ‘stad van de rozen en nachtegalen’. Deze bijnaam heeft Shiraz te danken aan de culturele achtergrond van vele dichters, wijn, literatuur en natuurlijk bloemen. De eerste vermeldingen over Shiraz dateren uit een periode lang voordat Allah bestond; in 2000 voor Christus. Een lange periode waarbij verschillende culturen hier hun sporen hebben achtergelaten zorgen voor een prachtige stad met tal van interessante bezienswaardigheden. Een voorbeeld is de Koranpoort, een poort die toegang geeft tot stad en onderdeel was van de stadsmuur. De tombe van Hafez is één van de vele interessante bezienswaardigheden van Shiraz.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Imam Reza Holy Shrine
Gouden koepels vallen al op wanneer je in de buurt komt van Imam Reza Holy Shrine. Dit mausoleum is de rustplaats van het lichaam van de achtste Imam van de Twelfer Sjiieten die bekend stond onder de naam Imam Reza. Het complex omvat niet alleen een mausoleum, maar ook een moskee, een museum, vier seminars en een bibliotheek. Het is één van de belangrijkste trekpleisters van Iran en kan jaarlijks rekenen op een bezoek van zo’n 15 tot 20 miljoen pelgrims. Het is dan ook een heiligdom en een belangrijke plaats voor veel sjiieten. Het complex is enorm en telt meerdere binnenplaatsen en een aantal indrukwekkende hallen die allen rijkelijk gedecoreerd zijn.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Chahkooh
Buiten het feit dat Iran één groot openluchtmuseum is met sporen van duizenden jaren cultuur, heeft ook de natuur het land een aantal juweeltjes geschonken. Chahkooh mag dan ook zeker niet ontbreken. Hier kun je namelijk door een prachtige kloof wandelen. Chahkooh Canyon is het resultaat van eeuwenlange erosie dat heeft geresulteerd in een smalle kloof waar op sommige plekken het daglicht niet de bodem bereikt. Chahkooh ligt op het eiland Qeshm dat in het zuiden van Iran is gesitueerd.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Naqsh-e-Rostam
Als je van oude archeologische sites houdt dan moet je zeker een bezoek brengen aan Naqsh-e-Rostam. Deze plaats ligt in de provincie Fars, een kleine twaalf kilometer ten noorden van Persepolis. Op deze plek vind je vondsten als Achaemenidische graven en een aantal befaamde Sassanidistische bas-reliëfs. Zowel de reliëfs als de tombes bevinden zich in de bergwand en zijn uitgehouwen in de rotsen. Ook de Ka'ba-ye Zartosht, of wel de 'Kubus van de Zoroastriërs' vind je op de site van Naqsh-e-Rostam.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Grotwoningen in Kandovan
Het dorpje Kandovan ligt in het noorden van Iran in een onherbergzaam gebied op zo’n 2500 meter hoogte. In de rotsen van het bergachtige gebied vind je een aantal rotswoningen. Deze worden al ruim zevenhonderd jaar bewoond tot op de dag van vandaag. Het is een prachtig voorbeeld van hoe bewoning van een gebied waar de huisvesting samengaat met de natuurlijke elementen. Van een afstandje lijkt de nederzetting van grotwoningen wel een beetje op een termietenheuvel. Grotwoningen heb je wel op meer plaatsen in de wereld, maar de woningen in dit hooggelegen gebied zijn nog altijd bewoond en dat maakt het, naast het ruwe landschap waarin ze gelegen zijn, een onvergetelijke ervaring om te aanschouwen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Hogha Zanbil
Een van de interessante archeologische plaatsen die je kunt vinden in Iran is Chogha Zanbil. Hier kun je de sporen bewonderen uit de Midden-Elamitische periode. De site is gesitueerd op een heuvel en herbergt de restanten van een oude stad en de ruïnes van een oude koninklijke residentie. De plek werd ontdekt, vlak na de Eerste Wereldoorlog toen men er tijdens een zoektocht naar olie toevallig overheen vloog. Sinds 1979 staat Chogha Zanbil al op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig kun je nog altijd de restanten van tempels, paleizen en de watervoorziening goed herkennen en bewonderen.
   
  Meer informatie over Iran:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies