top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Santorini, Griekenland

Griekenland
top 10 bezienswaardigheden:

Athene
Corfu
Griekenland
Kefalonia
Kos
Kreta
Lesbos
Rhodos
Rhodos Stad
Samos
Santorini
Zakynthos

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Santorini
reisadvies reisadvies Griekenland

... meer handige websites

 

Het Griekse vulkanische eiland Santorini in de Egeïsche Zee, staat bekend om zijn witte huizen, heerlijke wijnen, zwarte stranden en vulkanische landschappen. Santorini is ontstaan uit verschillende vulkanische uitbarstingen. Het eiland kent mooie landschappen, vele dorpjes en een geheel eigen architectuur. Daarnaast heeft het eiland een eigen zoetwaterbron, zijn er boeiende archeologische opgravingen te bewonderen en kun je genieten van bijzonder fraaie zonsondergangen. De meeste toeristen worden getrokken naar plaatsen als Fira, Oia, Kamari, Megalochori, Pyrgos en Firostefani. Voor uitstapjes kun je verschillende richtingen op. Het eiland is niet heel groot dus op korte tijd kun je veel bezichtigen. Natuurlijk is het verstandig om zo nu en dan een stop te maken bij één van de vele restaurants op het eiland. Niet alleen kun je dan genieten van de heerlijke streekgerechten, een vulkanisch wijntje van Santorini maakt namelijk het feest compleet.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Santorini

bezienswaardigheid nummer 1 Fira
De meest moderne en ontwikkelde stad van Santorini is de hoofdstad Fira. De stad staat ook wel bekend als bestemming voor luxe cruise vakanties. In de haven meren dagelijks luxe jachten aan die komen genieten van het heerlijke Griekse leven. Wanneer je veel wilt zien dan is het aan te bevelen om een tocht met de kabelbaan te maken. De tocht vanuit Fira naar de oude haven Skala Firon kost enkele euro’s. Je kunt er ook voor kiezen om per ezel te gaan. Andere leuke bezienswaardigheden zijn het archeologische museum, het kapelletje Agios Stylianos, het folklorisch museum en natuurlijk de leuke winkeltjes en gezellige (dak)terrassen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Red Beach
In een met rotsen omgeven gebied ligt het mooie rood gekleurde zandstrand Red Beach. Voor veel mensen is dit het meest populaire strand van Santorini. Het prachtige kleurenpalet in combinatie met de blauwe zee zijn zeker fotogeniek te noemen. Op het strand zijn tegen betaling strandbedden en parasols te huur. Het strand Red Beach ligt op loopafstand van de historische site van Akrotiri.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Akrotiri
Sinds enkele jaren is de archeologische site van Akrotiri geopend voor het publiek. De site bevat delen uit de Minoïsche Bronstijd. Doordat veel waardevolle voorwerpen en gebouwen zijn bedolven onder de vulkanische puin, is het uiterst goed bewaard gebleven. De eerste opgravingen werden in de negentiende eeuw uitgevoerd onder leiding van de Franse geoloog F. Fouque. De meest waardevolle opgravingen staan op naam van Spyridon Nikolaou Marinatos, een Griekse archeoloog. De omvang van de nederzetting zoals die hier is gevonden, bedraagt zo’n twintig hectare. Hierin bevinden zich gebouwen, meubels, muurschilderingen en aardewerk. Omdat er geen lichamen zijn gevonden, gaat men ervan uit dat de oorspronkelijke bewoners op tijd weg hebben kunnen komen voordat de lava het dorp in beslag nam.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Ancient Thira
Aan het eind van de twintigste eeuw zijn er delen van de antieke stad Thera blootgelegd. De stad, die vernoemd is naar de mythische heerser Theras, ligt op een bergkam van de Messavouno berg in het oosten van Santorini. De meest fraaie bezienswaardigheden op deze site zijn de basiliek Stoa, het plein de Agora en het theater. Veel van de gevonden voorwerpen en andere overblijfselen zijn tentoongesteld in het archeologische museum van Fira.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Panagia Episkopi
Al in de elfde eeuw werd deze hooggelegen Byzantijnse kathedraal gebouwd in opdracht van keizer Alexios A ‘Kominos. De Grieks orthodoxe kerk ligt op de 567 meter hoge Profitis Ilias berg van Santorini. In de Panagia Episkopi zijn enkele fresco’s, een iconostase en verschillende religieuze kunstvoorwerpen te bewonderen. Helaas is een deel weggeroofd tijdens een aardbeving in 1982. De Panagia Episkopi ligt een paar kilometer ten westen van Kamari.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Vuurtoren bij Akrotiri
Santorini Faros werd in 1892 gebouwd in het zuidwesten van het eiland aan de kust. De toren was noodzakelijk om opvarenden op tijd te kunnen waarschuwen. De lichtbundel werd handmatig bestuurd tot 1988. Vanaf Akrotiri is het ongeveer een half uurtje lopen naar de vuurtoren.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Caldera
Caldera is een rond gevormd deel wat overblijft na een uitbarsting van de vulkaan. De Santorini Caldera bestaat uit een cirkel met de eilanden Santorini, Therasia, Aspronisi, Palea Kameni en Nea Kameni. Santorini is dus onderdeel van een vulkaan die momenteel slapende is. De Caldera van Santorini wordt ook wel vergeleken van de mythe over de verzonken stad Atlantis. Eerdere uitbarstingen hebben ons heel veel historische bezienswaardigheden opgeleverd, omdat veel van de oude architectuur en voorwerpen bedolven werden onder vulkanisch puin. Mooie voorbeelden hiervan zijn Ancient Thira en Akrotiri.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Museum of Prehistoric Thira
Veel van de voorwerpen die opgegraven zijn tijdens de vele archeologische onderzoeken op Santorini, zijn in het museum van prehistorisch Thera tentoongesteld. Veel van de voorwerpen zijn gevonden bij Akrotiri. De meest bijzondere en waardevolle vondst is de gouden geit die gevonden werd naast een stapel horens van geiten in de stad Akrotiri. Andere voorwerpen die je kunt bewonderen zijn aardewerk, kruiken, sieraden, muurschilderingen en fossielen. Het Museum of Prehistoric Thira is gelegen in de stad Fira.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Hot Springs op Neo Kameni
Voor de kust bij Fira, in het centrale deel van de Caldera, kun je op het onbewoonde eiland Neo Kameni bezoeken. Het eiland wat bekend staat om zijn warmwaterbronnen, werd gevormd rond 1570 toen een reeks van vulkaanuitbarstingen elkaar rap opvolgden. De warmwater bronnen zijn afkomstig uit de kraters van de vulkaan. Het geeft hiermee tevens aan dat ze nog actief zijn. De temperatuur is niet heel hoog, maar zeker aangenaam warm. Ook worden er helende krachten aan toebedeeld.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Thirasia
Een ander eiland van de Santorini Caldera is Thirasia. Dit dunbevolkte eiland heeft zo’n vijf dorpen waar het heel rustig vertoeven is. Het bekendste dorp is Horio of Manolas. Hier tref je geen drukke badplaatsen of luide horecagelegenheden, maar vooral rust. De meeste bezoekers komen aan met een veerboot in de haven Korfos. Verder kent het eiland een aantal kleine doch mooie kerken en kloosters, een aantal restaurants en natuurlijk mooie stranden.
   
 

Vakantie naar Santorini

Wil je een vakantie naar Santorini boeken? Kijk dan bij de Santorini vakanties van TUI.nl voor alle Santorini aanbiedingen!

Meer informatie over Santorini:

beste maanden voor een zonvakantie naar Santorini
beste reistijd voor Santorini
het weer op Santorini
waar overnachten op Santorini

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies