top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Samos, Griekenland

Griekenland
top 10 bezienswaardigheden:

Athene
Corfu
Griekenland
Kefalonia
Kos
Kreta
Lesbos
Rhodos
Rhodos Stad
Samos
Santorini
Zakynthos

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Samos

... meer handige websites

 

Het Griekse eiland Samos is gezegend met een prachtige groene natuur die afgewisseld wordt met mooie witte zandstranden en idyllische dorpjes waar je je in het echte Griekenland waant. De toeristen die naar Samos komen die komen over het algemeen niet alleen maar om hele dagen op het strand of aan het zwembad te liggen. De gemiddelde Samos-bezoeker wil vooral ook genieten van de sfeervolle haventjes en de mooie omgeving. Per jaar reizen er ongeveer twintigduizend Nederlanders naar Samos. Een groot deel daarvan zijn terugkerende bezoekers. Dat is niet voor niets!

Samos telt verschillende bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Denk aan prachtige dorpjes, mooie kloosters en historische plekken. De beroemde Samos-wijnen zorgen ervoor dat je een wijnproeverij kunt doen als je dat wilt doen. Samos biedt verder tal van mooie wandelroutes. De vrij groene natuur zorgt vaak voor voldoende beschutting. Toch is het raadzaam om, zeker tijdens de warme zomers, de heetste uurtjes een beetje te ontwijken.

Op deze pagina hebben we onze top 10 bezienswaardigheden van Samos samengesteld. Deze tien hoogtepunten zorgen ervoor dat je een mooie indruk krijgt van al het moois dat Samos te bieden heeft.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Samos

bezienswaardigheid nummer 1

Pythagorion

In het zuidoosten van Samos ligt de gewilde badplaats Pythagorion. In de haven staat het standbeeld van Pythgoras, de Griekse wiskundige filosoof die op het eiland Samos geboren is. Vanuit dit dorp zijn vele toeristische uitstapjes per boot te maken. De plaats heeft tal van winkeltjes, restaurants en eettentjes met heerlijke gyros. Rondom Pythagorion zijn diverse historische plaatsen te bezichtigen zoals de Artemis tempel of het oude theater vlakbij het Spiliani klooster. Het is zeker de moeite waard om het kasteel van Lykourgos Logothetis te bezoeken. Of het zes kilometer verderop gelegen ‘Heiligdom van Hera’ met zijn resten van tempels en thermale baden. 

   
bezienswaardigheid nummer 2

Kloosters

Het prachtige Samos telt een aantal zeer mooie en bijzondere kloosters, waarvan het merendeel te bezoeken is. Eén van de mooiste is het Panagia Spiliani Klooster ten noordwesten van Pythagorion. Heel bijzonder aan dit klooster is de bijbehorende kerk die in een grot is gebouwd. Een ander bijzonder klooster is gelegen in het Ambelos gebied. Dit Moni Vronta Klooster uit 1566 is bereikbaar middels een kleine zeven kilometer tellend wandelpad. En dan is er nog het Timiou Stavrou Klooster wat bij het pittoreske dorpje Mavratzei ligt, wat bekend staat om zijn wijndruiven.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Samos-stad

Natuurlijk mag de grootste stad van Samos niet ontbreken in de top 10 bezienswaardigheden van Samos. Het oudste deel van deze stad wordt vaak ‘Vathí of Vathy’ genoemd. Dit was vroeger ook de naam van de hoofdstad van het eiland Samos. Sinds 1834 is de naam veranderd in Samos-stad. Het meer authentieke deel is dus meer in de wijk Vathí te vinden. Hier zijn het vooral de smalle steegjes met knusse Griekse huisjes die het straatbeeld bepalen. Het meer centrale en drukkere deel van de stad bevindt zich rondom het Pythagoras plein. Het mooie stadspark van Samos in Ano Vathí biedt in de warme zomers heerlijke verkoeling en wat rust. Hier ligt tevens het indrukwekkende Archeologische Museum van het eiland Samos. In de avond is het heerlijk om te wandelen langs de havenboulevard waar veel terrassen en volop gezelligheid te vinden is. De haven van Samos is nog altijd een zeer belangrijke en veel gebruikte haven voor transport en toerisme.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Klooster van Panagia Spiliani

Vlakbij de plaats Pythagorion staat een grote witte klooster te prijken boven aan de berg. Dit is het Klooster van Panagia Spiliani. Opvallend element is de prachtige kerk die in een grote grot aangelegd is. De kerk is gewijd aan de Maagd Maria. In de grot wordt water opgevangen waarvan men zegt dat het heilig water met genezende krachten is. Als je het Klooster van Panagia Spiliani wandelend vanuit Pythagorion bezoekt dan kun je op de terugweg genieten van een fantastisch uitzicht over die plaats en de zee.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Archeologisch museum

Vlakbij de haven en stadspark ligt het Archeologische museum van Samos-stad. Hier staat het grootst overgebleven Kouros beeld van Griekenland. We kunnen uiteigen ervaring zeggen dat dit een zeer impossant beeld is. Kouros betekend ‘jonge man’. Om het beeld met zijn bijna 5 meter hoogte te kunnen plaatsen, moest het museum twee keer worden aangepast. Je vindt er verder veel sculpturen, aardewerk potten, sieraden en verscheidene andere voorwerpen uit de Griekse geschiedenis.

   


Boek jouw vakantie naar Samos

Samos is een geweldige vakantiebestemming. Wil je een vakantie naar Samos boeken? Reisorganisatie TUI biedt zorgeloze Samos vakanties aan. Dankzij de relaxte pakketreizen met SGR-garantie kun je heerlijk genieten van een welverdiende vakantie op Samos.

Je Samos vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

BEKIJK ALLE SAMOS-VAKANTIES op tui.nl
 

   
bezienswaardigheid nummer 6

Kerkis berg

Veel wandeltochten op Samos worden gemaakt op Kerkis berg. Dit is op Samos een bekende vulkaanberg. De witte krijtachtige berg is een veelvuldig gebruikte habitat voor diverse flora en fauna op het eiland. Tijdens de wandeling kom je langs een aantal kleine kloosters en inhammen van grotten. Een zeer bekende grot is de grot van Pythagoras, waar hij schuil hield voor Polycrates, de tiran van Samos. Het hoogste punt op de Kerkis berg meet 1433 meter en draagt de naam Vigla.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Efeze

Om de grootste opgravingen uit de Europese geschiedenis te kunnen bewonderen, pak je de ferry naar Turkije om daar de archeologische vindplaats Efeze te bezoeken. Je kunt dit uitstapje als complete excursie boeken. Tussen de vele ruďnes ligt het grote amfitheater Odeon, een badhuis, de tempels van Hadrianus en Artemis en delen van de enorme bibliotheek Celsus. Dit eiland wordt ook wel de antieke stad Efeze genoemd.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Aquaduct Eupalinus Pythagorion

Om vroeg in de geschiedenis het water te kunnen regelen in het bergachtige gebied van Samos, zijn ingenieuze uitvindingen gedaan. Hiervoor werd het aquaduct toegepast. Over het eiland verspreid zijn verschillende van deze aquaducten te vinden. De meest indrukwekkende is die van Pythagorion. Als je de bordjes Efpalineio Orygma volgt dan kom je vanzelf bij de tunnel. De tunnel heeft een lengte van 1036 meter. Het heeft tot het jaar 1882 geduurd totdat men dit aquaduct ontdekte.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Dal van de nachtegalen

In het noorden van het eiland Samos ligt het 'Dal van de Nachtegalen'. Dit prachtige dal is bereikbaar met een wandelroute. Het ligt tussen de plaatsen Kokkari en Karlovassi, waar de tocht kan beginnen bij de parkeerplaats. De vallei is uitermate geschikt voor wandeltochten en om te picknicken. Door de vele bomen biedt het in de zomermaanden veel verkoeling. Aan het einde van het pad bereik je het dorp Manolates, waar je onder het genot van een heerlijk glaasje Samos wijn kunt genieten van de rust die hier heerst.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Heraion van Samos

Griekenland barst van de historie. De oude Griekse cultuur heeft op verschillende plekken zijn sporen achtergelaten. Zo ook op Samos. Wie interesse heeft in archeologische vindplaatsen die zou zeker een ritje naar Ireon moeten overwegen. Daar vind je de Heraion van Samos. Dit is een heiligdom dat aan de Griekse godin Hera gewijd is. Volgens de experts was de Heraion één van de eerste grote vrijstaande Ionische tempels. Helaas heeft de tempel de tijd niet goed doorstaan, zoals zoveel tempels die in deze regio staan. Je kunt vooral de contouren van de vroegere tempel zien. Verder staat er een grote kolom weer rechtop. Die geeft je een indruk van hoe enorm de Heraion geweest moet zijn.

   
 

Meer informatie over Samos:

5x zien & doen op Samos
beste reisperiode voor een zonvakantie op Samos
beste reistijd voor Samos
bijzondere plaatsen op Samos
mooiste dorpjes van Samos
Samos fotoreportage
Samos in één dag
Samos informatie
Samos voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies