top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lesbos, Griekenland

Griekenland
top 10 bezienswaardigheden:

Athene
Corfu
Griekenland
Kefalonia
Kos
Kreta
Lesbos
Rhodos
Rhodos Stad
Samos
Santorini
Zakynthos

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lesbos
reisadvies reisadvies Griekenland

... meer handige websites

 

Het Griekse eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee en is één van de grotere eilanden van Griekenland. Het eiland is vulkanisch van oorsprong en kent twee gezichten. Het kale onvruchtbare noorden is vooral rotsachtig, het groene vruchtbare zuiden is deels bebost. Lesbos is tegenwoordig een druk bezochte vakantiebestemming.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Lesbos

bezienswaardigheid nummer 1 Mytilini
Mytilini is het kloppend hart van het eiland Lesbos. De haven is belangrijk voor toeristen, maar ook voor vrachten uit en naar Lesbos. Mytilini stad heeft genoeg te bieden voor toeristen. Er zijn verschillende musea als Theopholis Museum, Teriade Museum, Byzantijns Museum, Gemeentelijk museum voor de kunst en een Archeologisch Museum. In noorden van de stad Mytilini vind je de overblijfselen van het kasteel van Mytilini. Het kasteel is vrij groot en heeft diverse badhuizen en waterkelders. Vanuit de plaats Moria loopt een aquaduct die uitkomt bij dit kasteel die zo het kasteel water verschafte. Er is verder nog een antiek theater uit de 3e eeuw, waarvandaan je een mooi zicht hebt op het kasteel. Winkelen doe je in de de Ermoe straat, waar vroeger ooit een marktplein bij hoorde. Nu staat er op dat plein de Moskee Geni Tzami. Tegenwoordig wordt deze moskee gebruikt als expositieruimte.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Agiasos
Agiasos is een pittoresk dorpje op het eiland Lesbos. Er straalt veel Griekse sfeer af van de smalle en nauwe straatjes. Buiten een aantal musea en wat historische gebouwen is er verder niet heel veel meer te doen als genieten van de serene rust. De kerk Panagia ti Vrefokratousa ligt in het centrum van het dorp. Agiasos staat ook wel bekend om zijn verscheidenheid van winkeltjes met aardewerk en kermamiek. Ander bijzonder handwerk als versierde iconen, houtsnijwerk en pottenbakkerijen komen komen veelvuldig voor in dit dorp.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Mithymna of Molyvos
Liever horen de Gieken de naam Mithymna dan ons meer bekende naam Molyvos. Dit heeft te maken met het gebruik van de naam Molyvos in de tijd van het Ottomaans bewind. Al vanaf de 8e eeuw wordt deze stad gezien als de één van de machtigste steden van Lesbos. De (natuur)stenen huizen kenmerken de stad Mithymna. Er is zelfs een wet die dit voorschrijft om de authenticiteit van het karakter van deze stad te behouden. Veel van deze huizen worden in de zomermaanden verhuurd aan toeristen. Verder heeft Mithymna een burcht, musea, winkels, galeries, restaurants en een gezellige sfeervolle haven. Bij de burcht worden nog vaak muziek- en toneeluitvoeringen voorgedragen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kalloni
Het dorp Kalloni is niet zo groot, maar heeft wel genoeg om te bezichtigen. Zo vind je in het zuidoosten de witte zoutpannen, waar nog altijd zout wordt gewonnen uit het zeewater. Dit gebied trekt ook vele soorten vogels aan, waaronder de flamingo, witte reiger en ooievaar. Langs de weg is een vogel observatietoren te vinden. Er zijn verder nog wat historische bezienswaardigheden zoals, een Turks badhuis, richting Agra een oude minaret, resten van windmolens en restanten van een oude brug. De sardientjes die uit de baai van Kalloni komen gaan de hele wereld over. Bij Limonos is een mannenklooster te vinden en bij Panagias Myrsiniotsis is een vrouwenklooster. Bij Skala Polichnitou zijn ook zoutvlaktes te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Moria
Moria is het dorp waarvandaan de aquaduct in de richting van het kasteel van Mytilini loopt. Vroeger was het aquaduct wel 26 kilometer lang en had het verschillende bochten en hoogtes. Er wordt gezegd dat er maar liefst 127.000 m³ water per dag doorgevoerd werd. Nu zijn er nog enkele delen te zien van dit enorme bouwwerk. Natuurlijk zijn er verschillende souvenirwinkeltjes die klaar staan voor de vele toeristen die naar deze plaats komen voor het aquaduct. Verder vind je in het dorp veel gekleurde huizen en wat eet- en drinkgelegenheden.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Versteende woud van Lesbos
Er zijn op heel de wereld twee versteende wouden te vinden. Er is er één in het Nationaal park Petrified Forest in Arizona en één op het eiland Lesbos tussen de dorpen Esessons, Antissa en Sigri. In een gebied van ongeveer 150 km² vind je versteende boomstammen met soms lengtes van 22 meter. Sommige staan compleet met wortels nog rechtop. Als je nieuwsgierig bent naar de uitleg van het proces van verstening, dan moet je zeker het museum ‘The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest’ in Sigri bezoeken.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Petra
Volgens verschillende bronnen zijn er bewijzen dat de stad Petra wordt bewoond sinds de prehistorie. Er zijn diverse vondsten zoals graftombes die hier aanwijzingen van zijn. Het dorp ligt een een vrij groene omgeving met olijfbomen, cipressen, eiken en pijnbomen. Er zijn leuke zandstranden en in het centrum een vulkanisch monoliet. De Panagia Glykofilousa kerk van dit dorp ligt op een bijzondere lokatie. Met een lange trap die in de rotsen is uitgehouwd kom je bij de 30 meter hoger gelegen kerk. Het uitzicht vanaf deze kerk is zeker de moeite waard.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Polichnitos
In de plaats Polichnitos vind je bijzondere heetwaterbronnen. Ongeveer twee kilometer ten zuidoosten van Polichnitos komt er water uit de grond met een temperatuur tussen de 76 en 91 graden. Als het is afgekoeld naar gemiddeld 43 graden, mag je er tegen een kleine vergoeding in baden. Het dorp zelf is niet zo bijzonder. Er is een Folklore museum, militair vliegveld en het klooster Dimandriou. Vlakbij ligt het dorpje Lisvori, waar in de zee bij Alikoudi resten van een verzonken stad liggen van 2000 v.Chr.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Plomari
Plomari ligt in het zuiden van Lesbos niet ver van de badplaats Agios Isidoris. Er is een klein parkje en hier en daar een klein terras. Het dorpje is niet op veel toeristen ingesteld, zodat je je al snel tot één van de locals voelt. Soms wordt er spontaan muziek gemaakt en nuttig je met een plaatselijke bewoner een koude ouzo. Waarschijnlijk afkomstig van de locale stokerij. In Plomari ligt namelijk de Barbayanni likeurstokerij. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis en productie proces van ouzo.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Vatera
Dichtbij de stad Polichnitou ligt het zeven kilometer lange zandstrand van Vatera. Vatera is een kleine toeristenplaats, waar genoeg horeca zit en gezellige familie hotels. Voor snorkelaar is langs de kust genoeg te zien en te beleven. De octopus zal zich regelmatig laten zien, net als andere vissoorten. Vlakbij liggen de warmwaterbronnen van Polichnitou en Lisvori.
   
  Meer informatie over Lesbos:

beste maanden voor een zonvakantie naar Lesbos
Lesbos startpagina
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies