top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Athene, Griekenland

Griekenland
top 10 bezienswaardigheden:

Athene
Corfu
Griekenland
Kefalonia
Kos
Kreta
Lesbos
Rhodos
Rhodos Stad
Samos
Santorini
Zakynthos

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Athene
reisadvies reisadvies Griekenland

... meer handige websites

 

Athene biedt op de Akropolis een schat aan bouwwerken uit de oudheidAthene is de hoofdstad en tevens veruit de grootste stad van Griekenland. De bruisende vijf miljoen inwoners tellende metropool kent een zeer lange geschiedenis. Het oude Athene wordt gezien als de basis van de Westerse beschaving. Uit de oudheid stammen nog een aantal historische gebouwen die voor velen dé reden vormen om een citytrip naar Athene te boeken. Wie Athene bezoekt die zal zien dat het grootste deel van de stad nog maar weinig te maken heeft met de oude hoofdstad. Het merendeel van de drukke straten staan vol met bouwwerken uit recente eeuwen. Toeristen die Athene bezoeken doen dat vooral vanwege de rijke historie van de stad en de status die Athene vroeger had.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Athene

bezienswaardigheid nummer 1 Parthenon op de Akropolis
Op de 156 meter hoge tafelberg Akropolis torent het Parthenon hoog boven de stad uit. Ooit werd deze tempel gebouwd voor Athena Parthenos de beschermgodin van de stad. Andere bijzondere gebouwen op dit religieus centrum van de stad zijn: de Nikè-tempel, de Propylaeën en het Erechtheion.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Nationaal Archeologisch Museum
In 1866 werd dit museum gebouwd met als doel de Oud-Griekse kunst en andere archeologische vondsten te waarborgen. Het meest bijzondere stuk is het bronzen beeld Poseidon van Artemision. Andere bijzondere vondsten zijn lijkenmaskers, gouden kruiken, bronzen messen, juwelen en kristal.
www.namuseum.gr
   
bezienswaardigheid nummer 3 Syntagmaplein
In 1834 werd dit plein aangelegd op het meest drukke kruispunt van de stad Athene. Het Griekse Parlement huisvest zich hier in het voormalige paleis wat in 1836 werd gebouwd. Tussen 1924 en 1929 is het tijdelijk een museum en ziekenhuis geweest. Het pand met de naam Vouli, is redelijk sober maar enorm van afmeting. Dit plein is waarschijnlijk het meest bekende plein van Athene. Als er demonstraties worden gevoerd, dan gebeurt dat hier.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Wijk Plaka
Dit is waarschijnlijk de meest gezellige wijk van Athene. Het heeft veel te bieden voor de toeristen. Je vindt er namelijk meer dan voldoende eetgelegenheden, gezellige terrasjes en bezienswaardigheden als ‘Tower of Winds’, wat kleine musea en delen van de Romeinse Agora. Van de winkels in dit gebied moet je niet al te veel verwachten. De meesten verkopen dezelfde prullaria voor veelal gelijke prijzen. De smalle straten, met veelal de Akropolis op de achtergrond geven u het gevoel van het oude Atheense goede leven.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Eleftheríou Venizélou (Panepistimíou)
Aan deze zeer drukke laan zijn een aantal historische gebouwen te vinden in overwegend neo-klassieke stijl. Zo vind je er de Nationale Bibliotheek, het huis van Heinrich Schliemann met daarin tegenwoordig het numismatisch museum, de Universiteit van Athene en de mooie kathedraal St. Dionysios.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Ruïnes Olympieion
Hier zijn de resten te vinden van de Tempel van Zeus, koning van de Olympische goden. In 515 voor Christus werd er begonnen met de bouw, die pas werd voltooid in de tweede eeuw na Christus. Op dat moment was het zelfs de grootste tempel van Griekenland. Vanaf de Akropolis heb je een prachtige zicht over dit historische deel van de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Overdekte centrale markt Varvakios Agora
In de winkelstraat Athínas bevinden zich twee 19e eeuwse markthallen waar elke dag (behalve zondag) allerlei streekproducten en andere lekkernijen te koop zijn. De gezelligheid van zo’n markt laat je prima zien hoe men over eten denkt. Er wordt geproefd, onderhandeld en tot slot gaat men dan tot de aankoop over. Het is aan te bevelen om dichte schoenen aan te doen. De visafdeling kan tamelijk nat en vies zijn.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Kathedraal St. Dionysios
Op de hoek van Eleftheriou Venizelou (Panepistimíou) staat deze Katholieke kerk uit de 19e eeuw. Hoewel het oorspronkelijke ontwerp nog meer uitgesproken was, is het door de matige financiële middelen hier en daar wat simpeler gehouden. Binnen is de kerk fraai versierd met onder andere mozaïeken en veelal iconen die door rijke families werden aangeboden.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Ethnikós Kípos
Achter het grote Griekse regeringsgebouw ligt het groene hart van de stad. Dit stadspark is een rustpunt in het drukke Athene. Het park heeft naast talloze rustplaatsen wat kleine bezienswaardigheden als enkele zuilen, ruïnes en wat borstbeelden van beroemdheden als Dionysios Solomos, Aristotelis Valaoritis en Capodistrias. De prachtige vijvers en fonteinen in dit 16 hectare tellende park geven dat vleugje romantiek waardoor je hier heerlijk kunt wegdromen. Ten zuiden van dit park vind je tevens de ‘poort van Hadrianus’ waarvan men zegt dat het het oude en nieuwe Athene scheidde.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Theater van Dionysos
Op de zuidelijke helling van de Akropolis bevindt zich het theater van Dionysos. Veelal satirische drama’s werden hier met dans- en muziekvoorstellingen uitgebeeld. Ook werd het theater gebruikt voor godsdienstige vieringen, waarvan sommige enkele dagen duurden. Het is een prachtig bewaard stukje uit de bijzondere Griekse geschiedenis.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Athene. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Athene. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Athene:

Athene tips
Athene voor beginners
beste reistijd voor Athene
goedkoop naar Athene
waar overnachten in Athene

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies