top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van GeorgiŽ

GeorgiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

GeorgiŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de de beste reistijd van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo GeorgiŽ

... meer handige websites

 

GeorgiŽ ligt in de Kaukasus. Het land wordt omringd door de Zwarte Zee, Rusland, Turkije, ArmeniŽ en Azerbeidzjan. Het land is vergeven van de bergen, afgewisseld met vulkanische plateaus, meren en warmwaterbronnen. Natuurliefhebbers kunnen genieten van bossen, moerassen en zelfs gematigd regenwoud. Wie graag op de skilatten staat of wandelt in de sneeuw, vindt zijn gading op de glaciers en de bergtoppen met eeuwige sneeuw. De subtropische en continentale klimaten creŽren erg verschillende weersomstandigheden, afhankelijk van waar jij je bevindt in GeorgiŽ en de tijd van het jaar, gaande van zware regenval en sneeuwbuien tot warm, vochtig weer. Het land kent een rijke geschiedenis, waardoor historici hier met plezier tussen de ruÔnes vertoeven. En ben jij een echte BourgondiŽr? Ook dan hebben we goed nieuws: GeorgiŽ kent een zeer uitgebreide eet- en wijncultuur. Kakheti, dat is de wijnstreek, waar je terecht kan in de vele wijnhuizen voor rondleidingen, proeverijen en zelfs overnachtingen. En toeristen zijn graag gezien in het land! In GeorgiŽ worden gasten gezien als gezonden door god, en zo zullen ze je ook behandelen. GeorgiŽrs zijn vriendelijk, gastvrij en erg trots op hun land. De inwoners zullen je dus graag tips bezorgen en voor gids spelen in hun steden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
GeorgiŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Tbilisi
Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden van GeorgiŽ vind je in Tbilisi. Dit is de hoofdstad van GeorgiŽ, en tevens de grootste stad van het land met ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Sinds de oprichting in de 5de eeuw v.Chr. heeft Tbilisi gediend als hoofdstad voor de Georgische rijken. Je wordt dan ook verrast door verschillende culturele invloeden en een rijke geschiedenis in Tbilisi, mede dankzij haar positie tussen Europa en AziŽ en nabijheid van de Zijderoute. Je vindt er middeleeuwse, neo-klassieke, Beaux-Arts, Art Nouveau, Stalinistische en moderne invloeden. Om de rijke geschiedenis van Tbilisi en GeorgiŽ in het algemeen verder te ontdekken, moet je in het ďMuseum of GeorgiaĒ zijn. In het oude centrum van de stad is het heerlijk kuieren en dineren. Daar omheen vind je nieuwere gebouwen, ingericht volgens een typisch Sovjet-infrastructuur met brede straten, statige gebouwen en prachtige pleinen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Mtscheta
Mtscheta is ťťn van de oudste steden van GeorgiŽ. Hier wonen tegenwoordig slechts iets meer dan 7000 GeorgiŽrs, maar vroeger was het een heel belangrijke stad. Het is namelijk in Mtscheta dat de Georgisch-orthodoxe Kerk gesticht werd toen GeorgiŽ overging op het christendom. Die Kerk riep Mtscheta in 2014 dan ook uit tot ďHeilige StadĒ. Tot in de 19de eeuw diende Mtscheta als plaats waar de meeste Georgische koningen gekroond en begraven werden. Je kan de Svetitschoveli-kathedraal uit de 11de eeuw en het Dzjvariklooster uit de 6de eeuw dus zeker niet missen. Deze twee monumenten staan bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kakheti
De Kakheti provincie ligt in het oosten van GeorgiŽ. De hoofdstad Telavi is tevens een van de meest bezochte steden van de streek. Kakheti is een groene, brede vallei, gelegen aan de voet van de met eeuwige sneeuw bedekte Kaukasus bergen. Hier wordt de meeste wijn van het land geproduceerd. Je vindt er dan ook talrijke wijnhuizen en in de stadjes kom je overal wijnranken tegen, die vaak wijn produceren voor eigen gebruik. Daarnaast is de belangrijkste bezienswaardigheid het Georgische David Gareja grottencomplex. In deze grotten huizen meer dan twintig kloosters vol schitterende, eeuwenoude frescoís.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Tsminda Sameba
In de hoofdstad Tbilisi staat de Tsminda Sameba kathedraal, gebouwd in 2004. Deze prachtige kathedraal is de grootste kerk van GeorgiŽ en meet 101m. De gouden koepel en de locatie op de St. Ilya heuvel ligt zorgt ervoor dat de kathedraal te zien is van heinde en ver. Behalve de kathedraal zelf, vind je er ook een klooster, theologie school, hotel en niet minder dan 9 kapellen, waarvan zelfs 5 ondergronds. De bouwwerken van de Tsminda Sameba begonnen in 1995 en eindigden officieel in 2004. Dat bouwjaar is ook geen toeval, in 2004 bestond de Georgische Orthodoxe kerk 1500 jaar en het Christendom 2000 jaar.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Kutaisi
De beste manier om Kutaisi te omschrijven is als een gezellig, authentiek stadje. Kutaisi dateert uit de 17de eeuw v.Chr. De straatjes, geplaveid met kinderkopjes, leiden je naar de markt waar je lokale en verse producten kan vinden, verkocht door kranige oude dametjes terwijl de heren backgammon spelen. Het centrum ligt in een dal en is omringd door heuvels en bergtoppen. Op een van die heuvels boven de stad ligt nog een UNESCO Werelderfgoed monument: de Bagrati kathedraal, gebouwd in de 11de eeuw. Je vindt er ook het Mtsvane Kvavila Klooster met 3 prachtige kerken, dat uitkijkt over een tweede UNESCO-monument, het Gelati klooster. Ook dat klooster ligt bovenop een van de bergen rond Kutaisi met een indrukwekkende, eeuwenoude toegangspoort. De fantastische uitzichten en prachtige frescoís in de verschillende kerken op het ommuurde domein maken dit een populaire bestemming voor toeristen en pelgrims.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Georgian Military Highway
De Georgische Militaire Snelweg is een handelsroute die al bestaat sinds de 1e eeuw v. Chr. De Russen namen deze route eind 15e eeuw onder handen. Enkele verbredingen, verhardingen en verbeteringen later werd dit dť route om de Kaukasus te doorkruisen met paard en kar. In het ruige Georgische landschap, kronkelt deze geasfalteerde snelweg zich door de bergen van Tbilisi naar het Russische Vladikavkaz. Vroeger diende de weg inderdaad voor het vervoeren van militair personeel en materiaal, maar tegenwoordig is het de levensader van het land en een van de belangrijkste handelsroutes. De Highway wordt vaak beschreven als een van de mooiste autoroutes van de wereld - 212 km met prachtige uitzichten zo ver je kan zien.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Rustavi
Nog een stad in het lijstje: Rustavi. Deze stad in het zuidoosten van GeorgiŽ is zowel een oude als een nieuwe stad. Het precieze ontstaan van de originele stad is niet gekend, maar de stad wordt door geschiedkundigen genoemd in de 11de eeuw als ťťn van de kastelen die stand boden tegen het leger van Alexander de Grote. Verschillende invasies en oorlogen later werd Rustavi vernietigd in het begin van de 15de eeuw. De stad werd opnieuw opgebouwd door de Russen in het midden van de 20ste eeuw onder de industrialisatie van Stalin. Er werden fabrieken gebouwd en de stad herleefde als woonplaats voor de vele arbeiders. Maar na de val van de Sovjet-Unie in 1991, stuikte ook Rustavi als een kaartenhuisje ineen. De fabrieken sloten, 2/3e van de bevolking is werkloos en de stad raakte in verval.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Gori
In het oosten van GeorgiŽ vinden we Gori, vroeger een belangrijke militaire stad, nu vooral bekend als geboorteplaats van Joseph Stalin. Je vindt er het Stalin museum dat zijn leven documenteert en replicaís van zijn geboortehuis en de trein waarmee hij door de Sovjet-Unie reisde. Maar ook in de Georgische geschiedenis heeft deze stad een belangrijke rol gespeeld. Zo vind je er het Gori Fort op een heuvel, de 18de eeuwse St. George kerk en laten we ook de rotsstad Uplistsikhe niet vergeten. Dit stadje werd uit de rotsen gehouwen en ligt net buiten Gori.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Vashlovani National Park
En als je dan toch in het oosten van GeorgiŽ bent, is ook het nationaal park Vashlovani een must-see! Dit nationaal park werd opgericht in 1935 (en uitgebreid in 2003) om de unieke bossen van GeorgiŽ te beschermen. Behalve bossen vind je er ook woestijngebieden, overstromingsvlaktes en bergkliffen. Dit unieke beschermde natuurgebied bevat wilde pistachebomen, pioenrozen en verschillende soorten orchideeŽn. Ook de dierenpopulatie is de moeite: de bedreigde Perzische panter, 25 soorten reptielen, meer dan 100 inheemse vogelsoorten en zoogdieren zoals de wolf, lynx, jakhals, hyena en bruine beer.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Batumi
Wie meer richting de Zwarte Zee trekt, neemt best ook even de tijd om de stad Batumi te bezoeken, vlakbij de Turkse grens. Dit is de tweede grootste stad van GeorgiŽ, bekend bij toeristen en gokkers, maar ook omwille van de belangrijke zeehaven. Het historische, 19de eeuwse stadscentrum is prachtig gerenoveerd en steekt mooi af bij de moderne hoogbouw in de nieuwere stadsdelen. Er zijn heel wat bezienswaardigheden, zoals het Adjara Staatsmuseum de Batumi botanische tuinen en het vroegere resortgebied op de kust van de Zwarte Zee. Ook met kinderen kan je hier terecht in bijvoorbeeld het circus of het prachtige aquarium.
   
  Meer informatie over GeorgiŽ:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies