top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Troyes, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Troyes

... meer handige websites

 

Troyes is de historische hoofdstad van de Champagne. Het centrum heeft zelfs de vorm van een Champagnekurk. De stad is beroemd om de vele houten vakwerkhuizen die er te vinden zijn en om zijn prachtige kerk. De kerken, kathedraal en basiliek van Troyes staan bekend om de prachtige glas-in-lood- en gebrandschilderde ramen, die van een bijzonder hoge kwaliteit zijn. De vakwerkhuizen – in vele kleuren – zijn opvallend goed bewaard gebleven en een groot deel, is het laatste decennia gerenoveerd en weer teruggebracht in zijn originele staat. In de Rue de Molé en de Rue Champeaux staan enkele van de mooiste, maar eigenlijk is het hele historische centrum van Troyes een openluchtmuseum. Overal kom je prachtige vakwerkhuizen tegen, met indrukwekkende detailleringen. In Troyes zijn enkele leuke musea te vinden, die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo heet het museum voor moderne kunst schilderijen van enkele van de bekendste kunstenaars ter wereld en heeft het Musee Saint Loup een leuke en afwisselde collectie.

Troyes heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Franse geschiedenis. Zo was het de bisschop van Troyes, die Atilla de Hun voor de poorten van de stad wist te stoppen en is Paus Urbanus IV in Troyes geboren. Ondanks al deze hoogtepunten, is de belangrijkste en drukstbezochte bezienswaardigheid van Troyes niet meer in het centrum van de stad te vinden, maar erbuiten. Sinds het factory outlet centrum van McArthurGlen zijn deuren opende, weten steeds meer toeristen de weg naar Troyes te vinden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Troyes

bezienswaardigheid nummer 1

Kathedraal van Troyes

De Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul de Troyes - zoals hij eigenlijk heet - is het belangrijkste geloofsgebouw van de stad. Het is een oude kathedraal waarvan de bouw startte in het begin van de dertiende eeuw, maar pas eeuwen later werd afgebouwd. Als je nu voor de kathedraal staat, lijkt het er nog steeds op of de bouw nog steeds niet af is. Een van de toren van de kathedraal is even hoog als de kathedraal zelf en de andere lijkt ook niet af te zijn. Ondanks deze status, is de Kathedraal van Troyes een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Vooral de binnenzijde is prachtig. De gebrandschilderde ramen zorgen voor prachtig licht in de kathedraal.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Maison de l'Outil et de la Pensée Ouvrière

Het Maison de l'Outil et de la Pensée Ouvrière, vrij vertaald het handwerktuigenmuseum en de fantasie van zijn gebruiker. Het museum heeft de grootste collectie handwerktuigen van de wereld, verdeeld over vele verschillende ambachten. In totaal meer dan twaalfduizend werktuigen en meer dan dertigduizend boeken in de bijbehorende bibliotheek. Het museum is gevestigd in het Hôtel de Mauroy, een oud herenhuis met een van de mooiste binnenpleinen van Troyes. Het is een van de weinige huizen die na de Franse revolutie niet werden verkocht, omdat het een liefdadigheidsfunctie heeft. Dit is nu een van de redenen dat het zo goed bewaard is gebleven.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Basilique Saint-Urbain

De Basilique Saint-Urbain is gebouwd in opdracht van Paus Urbanus IV dis in Troyes geboren is. Hijzelf gaf de opdracht voor de bouw van de basiliek, op de plek waar vroeger de werkplaats van zijn vader had gestaan en hij goede herinneringen overhield. De bouw van de kathedraal ging van start in de dertiende eeuw en zou pas voltooid worden in het begin van de twintigste eeuw. Belangrijkste reden hiervoor is geldgebrek. Ondanks de lange bouwperiode is er een prachtige gotische basiliek verrezen, die vooral bekend staat vanwege de glas-in-loodramen. De basiliek bestaat uitsluitend uit dragende bogen, steunberen en enorme raampartijen, wat de basiliek een open en licht karakter geeft.

   
bezienswaardigheid nummer 4

McArthurGlen Troyes

Net buiten Troyes heeft McArthurGlen een van de grootste designer Outlet Centra van Frankrijk gebouwd. In het factory outlet van Troyes zijn ongeveer 110 winkels bij elkaar gebracht van zo goed als alle grote en bekende merken ter wereld. De designer Outlet is te vergelijken met die we in Nederland (Roosendaal en Roermond) kennen, alleen is de opzet wat net wat anders. Zo kom je er geen Dunking Donuts tegen, maar een Champagnebar.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Eglise Sainte-Madeleine

De Sainte-Madeleine van Troyes is de oudste nog steeds bestaande kerk van de stad. De bouw van de kerk startte aan het begin van de twaalfde eeuw. In diezelfde eeuw, werd de kerk al gerenoveerd en kreeg het een gotisch uiterlijk, al zijn er nog steeds Romaanse onderdelen te onderscheiden. De Eglise Sainte-Madeleine heeft een van de mooiste kerkinterieurs ter wereld, vooral het stenen koorhek is uniek. De details in koorhek zijn uniek en de decoratie in dit deel van de kerk, zijn ongeëvenaard. Oorspronkelijk was de hele binnenzijde van de kerk beschilderd, maar dat is in de achttiende eeuw overschilderd met witte verf. Op sommige plaatsen zijn de gekleurde details teruggebracht, zodat je nu een beter idee krijgt van de oorspronkelijke schoonheid van de kerk. In het koor zijn prachtige beschilderde glas-in-loodramen te zien.

   

   
bezienswaardigheid nummer 6

Marche des Halles

De markthallen van Troyes is een leuke plaats om even wat te eten of gewoon om even te kijken wat er lokaal allemaal te koop is. Het is geen hele grote markt, maar op dagen dat allen kramen geopend zijn staan er vijfendertig kraampjes. De markthallen zijn iedere dag geopend, maar heeft wel aangepaste openingstijden op zondagen en door de week. Als je markt van Troyes bezoek op het place Saint-Rémy bekijk, dan ook de constructie met wat extra aandacht. Toen de markt gebouwd werd aan het einde van de negentiende eeuw, was het een modern architectonisch meesterwerk met gietijzeren balken en dunne pilaren die een groot oppervlakte ondersteunen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Musee D'art Moderne

Het museum voor moderne kunst van Troyes is een van de belangrijkste musea van de stad. De basis van de collectie van het museum, is de collectie die Pierre en Denise Lévy in de jaren tachtig van de vorige eeuw aan de stad Troyes schonken. Deze tweeduizend werken, zijn een overzicht van de belangrijkste Franse kunststromingen vanaf 1860 tot 1960. Er hangen in het museum kunstwerken van enkele van de bekendste namen uit deze periode uit de kunstgeschiedenis. Denk aan Henri Matisse, Kees van Dongen, Edgar Degas en Paul Gauguin. Naast schilderijen bestaat de collectie uit verschillende beeldhouwwerken. Het museum is gevestigd in het voormalige bisschoppelijke paleis van Troyes, naast de Kathedraal van Troyes.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Rachi Synagoge

De synagoge van Troyes is gebouwd in de zestiende eeuw. Hj heeft pas later zijn huidige uiterlijk gekregen, om hem beter bij de rest van de straat te laten passen. De Synagoge is vernoemd naar de rabbijn Rasji, vooral bekend als een van de belangrijkste verklaarders van de Talmoed en de Tenach. Rasji heeft zijn hele leven in Troyes gewoond. De synagoge van Troyes is geopend voor bezoekers, wat vrij uniek is voor een synagoge. Al zal dit wel altijd onder begeleiding van een gids gebeuren.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Rue de Molé en de Rue Champeaux

Twee van de mooiste straten in het historische centrum van Troyes zijn de Rue de Molé en de Rue Champeaux. In deze twee straten zijn enkele van de mooiste huizen in Troyes te vinden. Denk aan het huis van de goudsmid, het huis van de bakker met het beroemde torentje, het Hotel des Ursins, de kerk van Saint-Jean-du-Marché in Troyes en tientallen andere vakwerkhuizen. Overdag lopen de toeristen door deze twee straten heen, naar boven kijken naar de prachtige gevels. In de avond is het de plaats om uit eten te gaan of een gezellige bar op te zoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Musee Saint Loup

Naast het Musee D'art Moderne is het Musee Saint Loup het belangrijkste museum van Troyes. Het museum dat ook bekend staat als het musee Beaux-Arts & Archéologie, is gevestigd in de historische Abdij van Saint Loup. Het museum en de abdij zijn vernoemd naar een bisschop uit de vijfde eeuw, die volgens de legende verantwoordelijk was voor het afslaan van een aanval van Atilla de Hun. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit kunstwerken die het uit schenkingen en erfenissen gekregen heeft. Dit zorgt ervoor dat het museum een afwisselende en soms wat onsamenhangende collectie heeft.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Troyes. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Troyes. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Troyes:

Troyes info en tips
Troyes in 24 foto's
waar overnachten in Troyes

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies