top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Straatsburg, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Straatsburg

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Straatsburg

De Franse stad Straatsburg heeft een bijzondere geschiedenis en een belangrijke in hedendaags Europa. Wie de historie van Straatsburg bekijkt, die zal zien dat Straatsburg meerdere keren te maken heeft gehad met wisselingen in tot welk land de stad behoort. Door oorlogen en annexaties is Straatsburg afwisselend Frans en Duits geweest. Sinds 1945 behoort Straatsburg tot Frankrijk. Dat is waarom de Franse naam Strasbourg officieel gebruikt wordt en alleen de Duitsers de naam Straßburg nog gebruiken. Tijdens een bezoek aan de stad zul je de mix van culturen op verschillende manieren terugzien. Omdat Straatsburg inmiddels al decennialang Frans is, heeft de verfransing de Duitse identiteit grotendeels verdrongen.

Binnen Europa geldt Straatsburg als één van de steden waar het Europees Parlement zijn werk uitvoert. Eens per maand vindt hier de plenaire vergadering plaats. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van Europa  zijn ook in Straatsburg gevestigd. Mogelijk wekt de status van Straatsburg als een van de twee Europese hoofdsteden de indruk dat je te maken hebt met een stad waar politiek en zaken de boventoon voeren. Dat Straatsburg een prachtig en romantisch historisch centrum heeft, is minder bekend bij het grote publiek. Mede door het internet ontdekken steeds meer toeristen dat Straatsburg de moeite van het bezoeken waard is. Hierdoor blijft het bezoek niet beperkt tot vakantiegangers die tijdens hun vakantie in de Elzas een dagje naar hoofdstad van deze boeiende regio willen gaan. De afgelopen jaren is er een duidelijke toename te zien in Nederlandse toeristen die onderweg naar of van hun vakantiebestemming een tussenstop inlassen om Straatsburg te ontdekken. Dankzij de gunstige ligging langs verschillende reisroute is een dagje (of twee) in Straatsburg gemakkelijk in te plannen.

Wil je weten wat je in Straatsburg kunt zien en ervaren? Om het je gemakkelijk te maken hebben wij een boeiende top 10 bezienswaardigheden van Straatsburg voor je samengesteld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Straatsburg

bezienswaardigheid nummer 1

Ponts Couvert

Het historische centrum van Straatsburg bevindt zich vooral op het eiland dat tussen de twee armen van de rivier de de Ill ligt. De Ponts Couvert vormen een van de mooiste overblijfselen van middeleeuws Straatsburg. De Ponts Couverts (in het Duits: Gedeckte Brücken) zijn een set van drie bruggen en vier torens die een verdedigingswerk vormen dat in de 13e eeuw aan de rivier de Ill in de stad Straatsburg in Frankrijk werd gebouwd. De drie bruggen kruisen de vier rivierkanalen van de rivier de Ill die door de historische wijk Petite France in Straatsburg stromen.

De bouw van de Ponts Couverts begon in 1230. Ze werden twintig jaar later - in 1250 - geopend. Als verdedigingsmechanisme werden ze in 1690 vervangen door de Barrage Vauban, net stroomopwaarts, maar bleven in gebruik als bruggen. Elk van de bruggen was bedekt met een houten dak dat diende om in oorlogstijd de verdedigers te beschermen. De daken werden in 1784 verwijderd, maar de naam Ponts Couverts (overdekte bruggen) is sindsdien in gebruik gebleven.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Kathedraal van Straatsburg

De Kathedraal van Straatsburg torent boven de oude binnenstad van Straatsburg uit. Dat doet het al sinds de middeleeuwen. Over de bouw van de Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg (zoals de kathedraal officieel heet) heeft men bijna drie eeuwen gedaan. De eerste steen werd in 1176 gelegd en pas in 1439 was de bouw van deze kathedraal voltooid. Kenmerkend voor de Kathedraal van Straatsburg is het gebruik van roze zandsteen. De combinatie met het gotische uiterlijk zorgt voor een fraai bouwwerk dat met recht als het gezicht van de stad gezien mag worden.

De toren van de Kathedraal van Straatsburg behoort tot de hoogste kerktorens ter wereld. De hoogte bedraagt maar liefst 142 meter. Hierdoor is de Kathedraal van Straatsburg vanaf 1647 ruim twee eeuwen lang het hoogste bouwwerk ter wereld geweest. De 147 meter hoge Nikolaiturm nam in 1876 deze titel over. De tweede kerktoren is nooit gebouwd. Daardoor is de façade van het kerkgebouw asymmetrisch.

Je kunt de Kathedraal van Straatsburg gratis bezoeken. Als er een rij voor de entree staat (en dat gebeurt op drukkere dagen regelmatig), dan is dat vanwege controles op de inhoud van tassen die mee naar binnen gaan. Je hoeft geen entree te betalen om de Kathedraal van Straatsburg te bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Barrage Vauban

De Barrage Vauban, of Vaubandam, is een brug en verdedigingswerk dat in de 17e eeuw gebouwd is aan de rivier de Ill. In die tijd stond het bekend als de Grote Sluis (grande écluse), hoewel het niet functioneert als een navigatiesluis in de moderne zin van het woord. Tegenwoordig dient het om sculpturen weer te geven en heeft het een uitkijkterras op het dak, met uitzicht op de eerdere Ponts Couverts-bruggen en de wijk Petite France. Het uitkijkterras is alleen overdag geopend. Helaas is het daardoor lastig om de Ponts Couvert van hieraf tijdens het zogenaamde blauwe uurtje te fotograferen. De totale lengte van de Barrage Vauban bedraagt 120 meter. Hij is in 1690 officieel geopend.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Palais Rohan

Het Palais Rohan staat sinds halverwege de achttiende eeuw in het hart van Straatsburg, op een steenworp afstand van de kathedraal. Kardinaal Armand-Gaston-Maximilien de Rohan-Soubise was de opdrachtgever voor de bouw. Het paleis is opgetrokken in de regionaal toentertijd veel toegepaste barokarchitectuur. Het Palais Rohan kreeg een nieuwe bestemming nadat de Duitsers  na de Frans-Duitse Oorlog Straatsburg in handen kregen. Het werd gedurende ruim een kwart eeuw het hoofdgebouw van de Universiteit van Straatsburg. Sinds 1899 is het Musée des Beaux-Arts in het pand gevestigd. Dit kunstmuseum heeft de focus grotendeels op de Europese oude meesters. In een later stadium zijn er twee musea toegevoegd aan het Palais Rohan: het Musée archéologique en het Musée des Arts décoratifs.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Place Kléber

Het centraal gelegen Place Kléber is het grootste, het bekendste en het drukst bezochte plein van Straatsburg. Vroeger heette het rechthoekige plein achtereenvolgens Barfüsserplatz en Waffenplatz. Het plein heeft ook meerdere gedaantes gehad. Zo werden er in 2007 groene ruimtes ingericht. Centraal op Place Kléber staat het standbeeld van Kléber. Onder het monument ligt het lichaam van de revolutionaire generaal Jean-Baptiste Kléber begraven. De Aubette is het meest opvallende gebouw aan het plein. Dit langwerpige gebouw is een mooi voorbeeld van neoclassicistische architectuur.

In december wordt er op de Place Kléber een enorme dennenboom weggezet. Rondom deze ongeveer dertig meter hoge kerstboom wordt dan de jaarlijkse kerstmarkt van Straatsburg gehouden. De inwoners van de stad verzorgen hier geschenken voor de minder goed bedeelde stadsgenoten.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

La Petite France

Je mag Petite France als het levendige toeristische centrum van de stad zien. Dit stukje van Straatsburg staat bekend om de met kinderkopjes geplaveide straten, de goed bewaard gebleven vakwerkhuizen en een aantal op handige plekken aangebrachte kunstmatige waterwegen. De eerder genoemde Barrage Vauban is onderdeel van La Petite France, net als de Ponts Couvert. Je mag zeggen dat La Petite France ieder moment van de dag charmant is. Het mooiste moment om door La Petite France te wandelen is het uur nadat de zon ondergegaan is. De kunstverlichting in combinatie met de nog niet geheel donkere hemel zorgen dan voor een bijna sprookjesachtig uiterlijk.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Musée d’Art Moderne et Contemporain

Het Musée d’Art Moderne et Contemporain is het museum waar je moderne kunst en hedendaagse kunst kunt gaan bewonderen. Het MAMCS is een van de grootste in zijn soort binnen Frankrijk. Het Musée d’Art Moderne et Contemporain herbergt uitgebreide collecties schilderijen, beeldhouwkunst, grafische kunst, multimedia en design uit de periode tussen 1870 (impressionisme) en vandaag, evenals een breed scala aan stukken in de fotobibliotheek. Het museum bezit in totaal ongeveer 18.000 werken. Jaarlijks worden er talrijke tentoonstellingen georganiseerd, die ofwel het werk van een bepaalde kunstenaar ofwel een retrospectief van een artistiek genre tonen.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Batorama rondvaartboot

Een waterrijke stad zoals Straatsburg leent zich prima voor een boottocht. Het is een ontspannen en uitstekende manier om de stad vanuit een ander oogpunt te bekijken. In Straatsburg is er één aanbieder van commerciële rondvaarten en dat is Batorama. Dit bedrijf biedt verschillende boottochten aan die vertrekken vanaf de Place du Vieux Marché au Poisson. De pier ligt direct ten zuiden van de kathedraal. Tickets kun je kopen via de website van Batorama, bij de automaten die bij de pier staan en op het kantoor aan de 18 Place de la Cathédrale. Er wordt het hele jaar door gevaren. In de zomer ligt het aantal afvaarten een stuk hoger dan tijdens de rustigere maanden.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Neustadt

De Neustadt (Duits voor Nieuwe Stad) is een district van Straatsburg. In 2017 werd het hart van de wijk door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst, als een uitbreiding van de site met het oudere stadscentrum (Grande Île) en de kathedraal van Straatsburg. De wijk is een uniek voorbeeld van stadsplanning en combineert het Haussmann-model met elementen van Germaanse architectuur en stedenbouw. De Neustadt bestaat uit een aantal openbare gebouwen en monumenten die tegenwoordig zijn geclassificeerd als zogenaamde 'Monuments historiques', zoals het nationale theater, het Palais Universitaire en Palais du Rhin. De Place de la République is het belangrijkste plein van Neustadt.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Kammerzell

Het in 1427 gebouwde Maison Kammerzell is een van de beroemdste gebouwen van Straatsburg en een van de meest sierlijke en goed bewaard gebleven middeleeuwse burgerwoningen in laatgotische architectuur in de gebieden die vroeger toebehoorden aan de Heilige Roomse Rijk. Het is gelegen op de Place de la Cathédrale, ten noordwesten van de kathedraal van Straatsburg, met wiens roze kleur het op een schilderachtige manier contrasteert vanuit de tegenovergestelde richting.

   
 

Parkeren in Straatsburg

Parkeren in het centrum van Straatsburg kan een dure en lastige aangelegenheid zijn. Op straat moet je vrijwel overal betalen om je auto weg te zetten. De bedragen om te parkeren kunnen flink oplopen. Met progressieve parkeertarieven probeert men het op straat parkeren zoveel mogelijk te beperken. Op sommige plekken kun je met behulp van de bekende blauwe parkeerschijf maximaal een uur gratis parkeren in Straatsburg.

De meeste mensen kiezen voor het gemak van een parkeergarage. Uit eigen ervaring kunnen we Parking Centre Historique - Petite France aanbevelen. Deze goed verlichte en vrij ruime parkeergarage ligt bij het Musée d’Art Moderne et Contemporain, aan de rand van het historische centrum. De parkeertarieven zijn - zeker voor een stad als Straatsburg - acceptabel en het grote voordeel is dat je met je auto niet door de straatjes van het oude centrum hoeft te manoeuvreren.

Hoteltip

Voor een overnachting in Straatsburg kun je uit tal van hotels en andere accommodaties kiezen. De vraag waar je het beste kunt overnachten in Straatsburg kent vanwege de verschillende wensen en budgetten geen eenduidig antwoord. Of toch wel? Uit eigen ervaring durven we het BOMA easy living hotel van harte aan te bevelen. Dit moderne en niet té hippe hotel zal een breed publiek aanspreken. De ideale ligging ten opzichte van de belangrijkste bezienswaardigheden van Straatsburg wordt zeer geprezen. Dat het BOMA easy living hotel in het beste plekje van de stad ligt, dat weet niet iedereen. De betere parkeergarages liggen op loopafstand en je verblijft in het deel van de stad waar de leukste horecazaken van Straatsburg zitten. Het allerbelangrijkste is het slaapcomfort dat het BOMA easy living hotel biedt. De bedden zijn uitermate comfortabel en zowel de klimaatbeheersing als het tegenhouden van geluid van buitenaf zijn hier prima geregeld. Voor ons is het BOMA easy living hotel de absolute favoriet als je in Straatsburg een hotel zoekt.

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Straatsburg. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Straatsburg. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Straatsburg kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Straatsburg:

waar overnachten in Straatsburg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies