top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Rhône-Alpes, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Rhône
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

De regio Rhône-Alpes bevindt zich in het zuidwestelijke deel van Frankrijk. In het westelijke deel van de provincie ligt het Centraal Massief en in het oosten van de provincie de Alpen en het Jura gebergte. In het oosten grenst de regio aan Italië en Zwitserland. In Frankrijk wordt de Regio Rhône-Alpes omgeven door de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur, Languedoc-Roussillon, Auvergne, Bourgogne en Franche-Comté. De hoofdstad en belangrijkste stad van de regio is de stad Lyon. De regio staat voornamelijk bekend om zijn prachtige natuur en zijn schitterende skigebieden. Niet voor niets zijn de Olympische winterspelen al drie maal in deze regio gehouden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Rhône-Alpes

bezienswaardigheid nummer 1 Lyon
Lyon is één van de grootste steden van Frankrijk en de grootste stad van de regio Rhône-Alpes. Het historische centrum van de stad staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Enkele van de mooiste bezienswaardigheden in de stad zijn het Gallo-Romeins museum van Fourvière, de Notre-Dame de Fourvière, de kathedraal Saint-Jean-Baptiste en het Musée des Beaux-Arts van Lyon. Door de stad heen lopen de Rhône en Saône. In totaal liggen er drieëndertig bruggen over deze twee rivieren. De oudste brug stamt uit het begin van de negentiende eeuw. De heuvel Fourvière is bepalend voor het stadsbeeld in Lyon. Tegen deze heuvel liggen een aantal Romeinse bouwwerken.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Meer van Annecy
Het Meer van Annecy is één van de grootste zoetwatermeren in Frankrijk. De stad Annecy is de grootste plaats aan het meer. Het Meer van Annecy vormt één van de grootste toeristische bestemmingen in de Rhône-Alpes. Rond het meer zijn er meerdere campings te vinden maar er zijn ook vele luxe hotels te vinden die hun eigen strandje aan het meer hebben. Het Meer van Annecy staat bekend om zijn schone water. Dit komt omdat het meeste water uit het meer afkomstig is van verschillende gletsjers uit de Alpen. Mede hierdoor is het Meer van Annecy erg geliefd bij watersporters.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Mont Blanc
De Mont Blanc vormt de grens tussen Frankrijk en Italië. Lang is gedacht dat het de hoogste berg van Europa is. Deze eer gaat tegenwoordig naar de Elbroes in de Kaukasus. De Mont Blanc is echter wel de hoogste berg van de Alpen met 4808 meter hoogte. In welk land hoogste top van de Mont Blanc precies ligt is wat dubieus. Zowel Frankrijk als Italië beweren dat het hun grondgebied is. De top van de berg werd in 1786 voor het eerst door mensen bereikt. Tegenwoordig wordt de berg met regelmaat beklommen al is dit niet zonder gevaar en vallen er met regelmaat dodelijke slachtoffers tijdens deze beklimmingen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Alpe d'Huez
De Alpe d'Huez staat ook wel bekend als de Nederlandse berg. Dit voornamelijk omdat een aantal Nederlandse wielrenners op deze berg een etappe tijdens de Tour de France hebben gewonnen. Als de Tour de France de Alpe d'Huez aandoet kun je bij bocht zeven een oranje invasie verwachten. De klim van de Alpe d'Huez is 13,8 kilometer lang waarbij je in totaal 1061 hoogtemeters overbrugd. De klim is vooral beroemd om zijn eenentwintig haarspeldbochten. Sinds 2006 wordt er op de berg het wielerevenement Alpe d'Huzes georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat de deelnemers proberen zes maal op één dag de berg te beklimmen. De opbrengsten van deze tocht gaan naar het KWF.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Gorges de l'Ardèche
De Gorges de l'Ardèche is een kloof langs de rivier de Ardéche. De kloof is door de eeuwen heen uitgesleten door de rivier de Ardéche. De kloof ligt tussen de plaatsen Vallon-Pont-d'Arc tot aan Saint-Martin-d'Ardèche. De bekendste plaats in de Gorges de l'Ardèche is de natuurlijke brug Pont d'Arc. In de Gorges de l'Ardèche liggen meerdere druipsteengrotten waarvan sommige te bezoeken zijn. Het gebied is zeer geliefd bij wandelaars.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Beaujolais
De beaujolais is een beroemde wijnstreek in Frankrijk. Ieder jaar op de derde donderdag van november wordt de Beaujolais Nouveau gepresenteerd. Dit is de eerste wijn van dat jaar dat gebotteld wordt. De druiven voor deze wijn zijn slechts twee maanden hiervoor van de ranken gehaald. In Nederland wordt deze wijn vaak de beaujolais nouveau genoemd. De beaujolais moet jong gedronken worden en kan maar beperkt bewaard worden. Voor de rode wijn mag hier uitsluitend de gamay noir à jus blanc druif gebruikt worden.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Kathedraal van Lyon
De l'église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne staat beter bekend als de kathedraal van Lyon en staat bekend om zijn astronomisch uurwerk uit de veertiende eeuw. Op dit uurwerk is de positie van de zon de maan en de sterren op bepaalde dagen af te lezen. Het bijzondere van dit uurwerk is dat het gebouwd is in een tijd dat men nog dacht dat de zon om de aarde heen draaide en niet andersom. Er is gestart met de bouw van de kathedraal aan het einde van de twaalfde eeuw en pas driehonderd jaar later werd de bouw afgerond.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Wielrennen
In de Rhône Alpes worden in de meeste jaren de verschillen gemaakt tijdens de Tour de France. Op de flanken van de Croix-Fer, de Galibier, de Madeleine of de Alpe d'Huez vechten de klassementsrenners ieder jaar een waar gevecht uit. In de zomermaanden kun je hier als amateurwielrenner in de voetsporen treden van de profs en de beruchte en gevreesde collen zelf bedwingen. Het grootste deel van het jaar zijn deze bergtoppen open al heb je hier een groot deel van het jaar kans op sneeuw. Een beroemde toertocht die hier ieder jaar verreden word is de Marmotte.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Le Palais Idéal du Facteur Cheval
In 1879 zou de Franse postbode Ferdinand Cheval beginnen met bouwen wat later uit zou groeien tot een levenswerk. In totaal werkt deze postbode drieëndertig jaar aan dit typische voorbeeld van Naïeve architectuur. Cheval werd door de rest van de dorpelingen versleten als de dorpsgek terwijl hij in de avonden vergezeld door het licht van een olielamp aan zijn Palais Idéal werkte. Tegenwoordig is het paleis een nationaal monument dat bijna het gehele jaar voor het publiek is geopend.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Wintersport
De Rhône Alpes zijn het populairste wintersport gebied van Frankrijk. In deze regio liggen de grootste skigebieden van Frankrijk en de populairste skistations van het land. In de hoogste delen van de Alpen is er een hoge sneeuwzekerheid. De bekendste skigebieden in de Rhône Alpes Les 3 Vallées, Paradiski, Les Portes du Soleil, Deus Alpes en l'Espace Killy. De bekendste skistations in dit gebieden zijn Val Thorens, l'Alpe d'Huez en Val d'Isére. In totaal liggen er vele honderden kilometers aan skipistes die bereikbaar zijn via de tientallen skiliften in de gebieden.
   
  Meer informatie over Rhône-Alpes:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies