top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Narbonne, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Carcasonne
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Narbonne
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Narbonne

... meer handige websites

 

De stad Narbonne is een van de populairste stedentripbestemmingen in dit deel van Frankrijk. De ligging op enkele kilometers van de Middellandse Zee en daarmee één van de populairste vakantieregio’s in Frankrijk, zorgen ervoor dat er jaarlijks veel toeristen Narbonne bezoeken. Zeker op dat dagen dat het weer wat minder is, dan is Narbonne de perfecte dagbesteding. Het waren de Romeinen die als eerst op de plek een nederzetting bouwden, Het was zelfs de eerste Romeinse nederzetting in het huidige Frankrijk. In de stad zijn nu nog steeds veel sporen van de Romeinse overheersing van Narbonne te vinden. Zo zijn er resten te zien van een oude ondergrondse Romeinse markt, ligt op het plein voor het stadhuis nog een stukje van de Via Domitia en is er een prachtig archeologisch museum te vinden.

Natuurlijk heeft de stad veel meer te bieden dan alleen de bezienswaardigheden die we in deze lijst kwijt kunnen. Toch geeft deze top 10 van Narbonne je een goed idee wat je allemaal kunt gaan zien en doen tijdens een bezoek aan de stad. Persoonlijk waren we erg gecharmeerd van de Kathedraal van Narbonne en het Horreum Romain. Eten doe je in de buurt van de markthal of nog beter in de markthal. De makkelijkste plek om je auto kwijt te kunnen is de Parking Indigo Narbonne Halles.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Narbonne

bezienswaardigheid nummer 1

Kathedraal van Narbonne

De kathedraal van Narbonne of Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur, is de belangrijkste bezienswaardigheid, die in het historische centrum van de stad te vinden is. Dat is best knap voor een kathedraal die nooit is afgebouwd. Als je via de hoofdingang de kathedraal binnenkomt, zie je er in eerste instantie niets van dat de kathedraal half is afgebouwd. Tot er ineens een muur staat op een plek waar je hem niet zou verwachten. Alleen het koor en het transept van de kerk zijn voltooid. In de tuinen van het Palais des Archevêques zijn nu nog steeds de onafgemaakte delen van de kerk te zien. De bouw van de kathedraal begon voortvarend, zo heeft het een van de hoogste koren in Frankrijk en zijn de glas-in-loodramen van een bijzonder hoog niveau. In de kerk kun je tegen betaling de schatkamer van de kerk bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Narbo Via

Narbo Via is een prachtig nieuw museum aan de rand van de stad Narbonne. Sinds de opening van het museum in 2021 is het Narbo uitgegroeid tot het belangrijkste museum van de stad Narbonne. De collectie van het museum bestaat vooral uit archeologische vondsten die in de omgeving van Narbonne gedaan zijn en die afkomstig zijn uit de tijd van de Romeinen. Indrukwekkend is de enorme stellage met hoekstenen die het centrale deel van het museum vormen. Het merendeel van de stenen, hadden in de loop van de tijd een andere functie gekregen. Sommige maakten deel uit van oude huizen, stadswallen of zelf straatwerk.

In de andere delen van het museum zien we prachtige mozaïeken, Romeinse kunstwerken en andere bijzondere bodemvondsten. De Romeinse collectie, in samenspel met de moderne architectuur van het museum, hebben een prachtige wisselwerking.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Maison des Trois Nourrices

Een van de mooiste huizen in Narbonne is het Maison des Trois Nourrices. Het bijzonder gedecoreerd huis is te vinden aan de rand van het centrum, niet ver van de Basilique Saint-Paul. Het huis kan niet bezocht worden, maar het is wel de moeite om het op te nemen in je stadswandeling door Narbonne. Het huis stamt oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw, maar kreeg zijn uiterlijk pas veel later tijdens een grondige renovatie. In 2006 is de hele gevel van het huis gerestaureerd, waardoor je nu het “Huis van de Drie Verpleegsters” weer op zijn mooist kunt zien.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Horreum Romain

Diep verscholen onder de grond in Narbonne ligt het Horreum Romain. Dit Romeinse bouwwerk maakt ooit deel uit van een veel groter gebouw, uit de eerste eeuw na Christus. Het werd in de achttiende eeuw herontdekt. Eerst werd er aangenomen, dat de ondergrondse gangen onderdeel waren van een amfitheater. Later zou blijken dat ze onderdeel waren van een groot markten complex, een soort van Romeins winkelcentrum. In het begin van de vorige eeuw werd er een start gemaakt met het uitgraven van de tunnels. Nu zijn een deel van het ondergrondse gangenstelsel geopend voor publiek. In de ondergrondse gangen leer je alles over de Romeinse overheersing in Narbonne en de manier hoe de Romeinen hier leefden. In totaal kun je nu bijna honderd meter aan ondergrondse gang bezichtigen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Pont des Marchands

De Ponte des Marchands is een historische brug in het centrum van Narbonne. Net als de Rialtobrug in Venetië en de Ponte Vecchio is Pont des Marchands volgebouwd met winkels. Het grote verschil tussen de bruggen is dat als je op de Pont des Marchands loopt, je eigenlijk helemaal nergens kunt zien dat je op een brug bent. Alleen vanaf andere bruggen over de Aude kun je zien hoe vol deze brug eigenlijk is gebouwd. Het mooiste uitzicht op de brug heb je vanaf de Passerelle des Barques. De oorsprong van de brug gaat terug tot de tijd van de Romeinen. In de loop van de eeuwen is het uiterlijk van de brug wel drastisch veranderd.

   

   
bezienswaardigheid nummer 6

Via Domitia

In de tijd dat de Romeinen dit deel van Frankrijk in hun bezit hadden, lieten ze verschillende wegen aanleggen. Zo konden ze snel hun troepen verplaatsen en kon de handel floreren. Een van de belangrijkste wegen die toen is aangelegd, is de Via Domitia. Deze weg verbond al bestaande wegen met de Middellandse Zeekust en de rest van de Romeinse gebieden. Deze weg liep dwars door het centrum van het huidige Narbonne, maar ook langs Perpignan, Montpellier en Briançon. Op de Place de l’Hôtel de Ville, is een klein stukje van deze historische weg blootgelegd. Via een aantal trappen daal je ongeveer een meter af en dan kun je op een echte historische Romeinse weg staan en lopen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Basilique Saint-Paul

Aan de rand van het historische centrum van Narbonne staat de Basilique Saint-Paul, een van de oudste basilieken in Zuid-Frankrijk. De basiliek is gebouwd op het graf van de eerste bisschop van Narbonne, in de twaalfde eeuw. Volgens archeologen zou de basiliek gebouwd zijn op de plek waar een vroege Christelijke begraafplaats zou hebben gelegen. Het is goed mogelijk dat Sint Paul van Narbonne, hier begraven heeft gelegen. De basiliek is beroemd om zijn crypte en zijn prachtige glas-in-loodramen. Voor het bekendste onderdeel van de Basilique Saint-Paul, moet je wel even speuren, want die zit goed verstopt. De kikker van Basilique Saint-Paul zou zich verschuilen in een van de wijwaterbekkens.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Passage de l'Ancre

Een van de mooiste en oudste delen van de stad Narbonne is te vinden tussen het Stadhuis van Narbonne en de Cathédrale Saint-Just-et-Saint-Pasteur. Hier ligt de Passage de l'Ancre. Deze straat lijkt in eerste instantie dood te lopen, maar niets blijkt minder waar. De verschillende poorten in de straat nemen je mee naar enkele van de mooiste plekjes van de stad. Zo kom je er terecht op de binnenplaats van het Palais des Archevêques en in de tuin van het voormalige klooster van Narbonne. Als je deze kloostertuin doorloopt kom je weer terecht in de tuinen van het Palais des Archevêques, waar je de onafgebouwde muren van de kathedraal van Narbonne kunt zien staan.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Palais des Archevêques

In het voormalige bisschoppelijk paleis van Narbonne, is nu het gemeentehuis van Narbonne en een museum gevestigd. Voor de komst van Narbo Via waren er twee verschillende musea in het paleis gevestigd. Deze zijn nu samengevoegd tot het Musée d’Art et d’Histoire en de Romeinse collectie is verhuisd naar het Narbo Via. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 1833 en is nog steeds een van de belangrijkste van de stad. Opvallend zijn de stijlkamers in het museum. Deze zijn niet ingericht zoals je vaak ziet in andere musea en kastelen, maar hebben een oosters uiterlijk gekregen. Zo is en een kamer te vinden waar de bogen van het Mezquita in Cordoba is nagebouwd en lijkt een andere zo uit een sprookje uit Duizend-en-een-nacht te komen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Narbonne-Plage

Op ongeveer vijftien kilometer ten oosten van de stad Narbonne ligt Narbonne-Plage. Deze badplaats ligt naast Gruissan, een van de populairste badplaatsen in dit deel van Frankrijk. Narbonne-Plage heeft een vijf kilometer lang strand en een grote jachthaven. Tijdens de zomermaanden wonen en leven er bijna dertigduizend mensen in de badplaats. In de winterperiode slinkt dit aantal tot net boven de duizend. Het merendeel van de toeristen die in Narbonne-Plage verblijven komen er voor een relaxte zon-, zee- en strandvakantie. Langs het hele strand loopt een mooie boulevard.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Narbonne. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Narbonne. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Narbonne:

Narbonne info en tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies