top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Nancy, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Nancy

... meer handige websites

 

Top 10 bezienswaardigheden van Nancy

De stad Nancy is gelegen in het noordoostelijke deel van Frankrijk, in de regio Lotharingen (Lorraine). Het gebied staat bekend om zijn quiche, de lekkere wijnen en prachtige steden zoals Nancy. Als vroegere hoofdstad van het hertogdom van Lotharingen heeft Nancy in het verleden veel aanzien genoten. Tegenwoordig staat een deel van het historische centrum van Nancy op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het historische centrum en de boeiende musea van Nancy trekken jaarlijks vele bezoekers. Het oude centrum staat vol met historische bezienswaardigheden. Het nieuwe en modernere deel van de stad bevindt zich rondom het treinstation en straten als Rue Saint Jean, Rue Saint Dizier, Rue Saint Julien en Rue des Ponts. Hier kun je uitstekend winkelen, van een drankje genieten op het terras of een markt bezoeken. De status van Nancy als studentenstad Nancy zorgt ervoor dat dat er meer dan voldoende uitgaansgelegenheden zijn.

Nancy heeft toeristen veel te bieden. Prachtige pleinen en sfeervolle straten herbergen leuke winkels, heerlijke horecagelegenheden en tal van mooie plekjes. Je kunt genieten of je kennis bijschaven in een van de musea die Nancy rijk is. En vergeet vooral niet om in niet al te snel tempo door de straten van Nancy te bewegen. Onderweg zijn fraaie staaltjes van architectonische stromingen zoals art nouveau en art deco te ontdekken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Nancy

bezienswaardigheid nummer 1

Place Stanislas

Place Stanislas behoort tot de allermooiste pleinen ter wereld. Het lijkt wel of alles klopt op dit rechthoekige plein. Ja, laat je niet foppen. Place Stanislas lijkt vierkant te zijn, maar is dat niet. Opmerkelijk aan het Place Stanislas zijn de vier op de hoeken aangebrachte hekwerken waarin je een prachtig staaltje van smeedwerk zult zien. Wat je verder op zal vallen als je op het Place Stanislas staat, is dat iedere van de vier zijden een symmetrie kent. De westzijde en de daar tegenover gelegen oostzijde lijken op hun beurt ook weer kopiëen van elkaar.

Midden op het Place Stanislas staat het standbeeld van Stanislaw Leszczynski, de koning van Polen en uiteindelijk schoonvader van Louis XV van Frankrijk. Het plein werd ontwikkeld in de achttiende eeuw naar een idee van Stanislaw I. Aan het Place Stanislas tref je vergulde poorten en uitzonderlijke mooie gebouwen zoals het stadhuis ‘Hôtel de Ville’, het museum voor schone kunsten en het opera gebouw. Place Stanislas is tegenwoordig geheel autovrij.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Art Nouveau

Nancy staat bekend als stad van de art nouveau. Dit was een kunststroming uit het einde van de 19e en begin 20e eeuw. Nancy kende zijn eigen variant: École de Nancy oftewel de School van Nancy. Er is zelfs een compleet museum gewijd aan de École de Nancy. Het voormalige woonhuis van Eugène Corbin, een Franse kunstenaar, zakenman en verwoed verzamelaar, is sinds 1964 ingericht als kunstmuseum. In het Musée de l’École de Nancy kun je genieten van bijzonder aardewerk, keramiek, glaswerk en andere kunstambachten. Daarnaast zijn er in de verschillende ruimtes van dit negentiende eeuwse herenhuis nog waardevolle meubels te bewonderen.

Je hoeft niet naar het museum te gaan om de Art Nouveau in Nancy te ontdekken. Wandelend door de straten kun je mooie staaltjes van jugendstilarchitectuur terug zien. Een aantal panden zou je van binnen moeten bekijken. Zo is het interieur van Brasserie Excelsior een van de mooiste plekken om toepassingen van École de Nancy te zien. Of wandel het bankgebouw van LCL Banque et Assurance aan de 7 B Rue Saint-Georges even binnen. Niet om een rekening te openen of een verzekering af te sluiten. Nee, hier moet je het glazen dak bekijken. Door middel van glas-in-lood is hier een typisch art nouveau kunstwerk gecreëerd.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Place de la Carrière

De Place de la Carrière is een schilderachtig plein en evenementenlocatie, waar verschillende historische gebouwen omheen staan. De Place de la Carrière ligt in het verlengde van het beroemde Place Stanislas, waarvan het alleen wordt gescheiden door de Arc Héré en de Rue Héré. Place Neuve de la Carrière ontstond in de 16e eeuw toen de vestingwerken van de middeleeuwse stad werden vergroot en de edelen van Nancy er hun herenhuizen bouwden. Het werd al snel de plaats waar toernooien, steekspelen en andere hippische activiteiten gehouden werden. In de achttiende eeuw vond er ene herstructurering plaats, waarbij de Place de la Carrière het uiterlijk kreeg zoals je dat nu nog grotendeels ziet. De opname op de Werelderfgoedlijst van UNESCO - in het jaar 1983 - moet er voor zorgen dat nog vele generaties na ons kunnen genieten van het statige Place de la Carrière.

Aan het einde van de Place de la Carrière staat het Palais du gouvernement de Nancy. Het is een enorm herenhuis dat in de achttiende eeuw in de classicistische stijl gebouwd is. Nadat het paleis verschillende doelen heeft gekend, wordt het onder andere gebruikt om thematische tentoonstellingen van het Lorraine Museum in te tonen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Lichtshow op de Place de Stanislas

Het is inmiddels een traditie geworden dat er in de zomermaanden klank- en lichtshows gehouden worden op de Place de Stanislas in Nancy. De gebouwen op het plein vormen na zonsondergang het decor waarop een onovertroffen multimediashow op gehouden wordt. Vijf gevels worden gebruikt, maar de centraal gelegen gevel van het Hôtel de Ville mag je als het belangrijkste podium beschouwen. De show wordt vanaf ongeveer half juni tot tegen de helft van september bijna iedere avond gehouden op de Place de Stanislas. De toegang is helemaal gratis. Het vinden van een goed plekje moet niet al te lastig zijn. Wie slim is, die combineert een terrasbezoek met de show. Daarvoor zul je wel op tijd aan een tafel op het terras zitten of er eentje gereserveerd hebben.

Lees ook:
5 dingen die je MOET weten over de lichtshow van Nancy

   
bezienswaardigheid nummer 5

Musée des Beaux-Arts

Aan het indrukwekkende plein Place Stanislas bevindt zich het Museum voor Schone Kunsten. Het Musée des Beaux-Arts van Nancy behoort tot de oudste musea van het land. Na de oprichting aan het eind van de achttiende eeuw is de collectie als maar verder uitgebreid. Je kunt er genieten van uiteenlopende werken die afkomstig zijn uit de veertiende eeuw tot nu. Het museum is gevestigd in een historische gebouw dat omstreeks 1755 werd ontworpen door Emmanuel Héré. In de jaren 1999 en 2011 heeft het museum nog behoorlijk wat aanpassingen gekregen. Laurent Beaudouin en Luca Lotti hebben de eer toebedeeld gekregen om het verleden met het heden te koppelen. Een opdracht waar ze volgens velen succesvol in zijn geslaagd. Onder de vele kunstwerken tref je bekende namen als Peter Paul Rubens, Claude Monet, Paul-Emile Colin, Pierre Michel, Jean Prouvé en Felice Varini.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Place d’Alliance

De Place d’Alliance bevindt zich in de directe omgeving van de eerder genoemde pleinen Place Stanislas en Place de la Carrière. Het behoort tot hetzelfde stedelijke ensemble van klassieke stijl die Stanislas Leszczynski toegepast heeft en dat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Kenmerken van dit plein zijn de lindebomen met daarachter klassieke herenhuizen. Midden op het plein staat een in barokke stijl opgetrokken fontein uit de achttiende eeuw die gemaakt werd door Belgische beeldhouwer Paul-Louis Cyfflé. Het werd geplaatst als herdenking van het verdrag tussen Frankrijk en Oostenrijk.

In tegenstelling tot het Place Stanislas heerst er op het Place d’Alliance vooral rust. Toeristen komen hier wel een kijkje nemen en nemen soms plaats op een van de bankjes, maar er zijn weinig bezoekers die hier langere tijd door zullen brengen. Dat komt vooral omdat je op Place d’Alliance tevergeefs zult zoeken naar horeca, terrassen, winkels of musea.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Notre-Dame de l'Annonciation

De kathedraal van Nancy is gebouwd in de achttiende eeuw. De Italiaanse architect Giovanni Betto schetste hiervoor een duidelijk ontwerp. Helaas overleed hij tijdens de bouw en heeft het uiteindelijke resultaat nooit kunnen bewonderen. Zijn werkzaamheden werden overgenomen door de Franse architect Germain Boffrand. Als decoratie zijn er aan de wanden en andere delen van de kathedraal werken te bewonderen van onder andere Claude Jacquart, gebroeders Dupont en Ligier Richier. De Notre-Dame de l’Annonciation is gelegen aan de Rue Saint-Georges. Je kunt de Notre-Dame de l'Annonciation tijdens de openingsuren vrij bezoeken. 

   
bezienswaardigheid nummer 8

Porte de la Craffe

In Nancy staan verschillende stadspoorten, zoals de Porte de Stanislas en de Porte de Citadelle. Beiden zijn de moeite van het bekijken waard. De mooiste stadspoort van Nancy is volgens ons de Porte de la Craffe. Dit bouwwerk is het oudste overgebleven bouwwerk van de stad. Het is in de 14e eeuw gebouwd aan de noordzijde van de oude stad. De Porte de la Craffe is gelegen in het hart van de wijk Ville Vieille - Leopold. De poort markeert de noordelijke grens van de Grande-Rue, die aansluit op de rue de la Citadelle.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Arc Héré

Nancy heeft zijn eigen triomfboog: de Arc Héré. Deze triomfboog - die ook wel Porte Héré genoemd wordt - staat op de overgang van de Place Stanislas naar de Place de la Carrière. De Arc Héré werd ontworpen door Emmanuel Héré de Corny ter ere van de Franse koning Lodewijk XV en werd gebouwd tussen 1752 en 1755. De architectuur is geïnspireerd op de Boog van Septimius Severus in Rome. De in uitstekende staat verkerende Arc Héré behoort tot de mooiste triomfbogen van Europa.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Place Charles III

De Place Charles III vormt in meerdere opzichten een interessant en bezienswaardig plein binnen het centrum van Nancy. Het is een belangrijk knooppunt van de handel van Nancy, aangezien het zich in een uitgestrekt commercieel gebied bevindt dat loopt van de straten Saint-Jean en Saint-Dizier naar het winkelcentrum Saint Sébastien en waar de overdekte markt van Nancy is gevestigd. Deze Marché Central de Nancy is de plek waar je heerlijke verse ingrediënten en lekkernijen kunt halen. Het is een typisch voorbeeld van een Franse markt waar de mooiste streekproducten onder één dak aangeboden worden. Aan de andere zijde van de Place Charles III staat de zestiende-eeuwse kerk Saint-Sébastien.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Nancy. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Nancy. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Nancy:

Nancy in één dag
Nancy informatie en tips
Nancy voor beginners
waar overnachten in Nancy

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies