top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Metz, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Metz

... meer handige websites

 

Als hoofdstad van de voormalige Franse regio Lorraine (Lotharingen) heeft Metz veel verhalen te vertellen. Het hart van de stad staat dan ook vol met monumentale gebouwen, oude herenhuizen en verwijzingen naar een militaire verleden. Volgens kenners behoort de stad Metz zelfs in het rijtje van grootste Gallo Romeinse steden. In de buurt van Centre Pompidou zijn bijvoorbeeld nog resten te bewonderen van een oud amfitheater en ook de kathedraal Saint Étienne is een verwijzing naar de geschiedenis van de stad. Het militaire bolwerk wat zich in Metz bevond heeft inmiddels plaats gemaakt voor een bloeiende cultuur waarin de geschiedenis goed bewaard wordt. De stad is onlosmakelijk verbonden met de rivieren de Seille en de Moezel, wat op sommige plekken bijzonder mooie uitzichten oplevert. Daarnaast zijn de groene parken van Metz en de promenades een heerlijke plek om na te genieten van de vele indrukken die de stad zeker op je achter gaat laten.

Als je vanuit Nederland via Luxemburg naar het zuiden van Europa reist, dan is Metz de eerste grotere stad die je onderweg in Frankrijk tegen zult komen. Metz is een prima bestemming om dan een stop te maken. Je kunt in een paar uur tijd een aantal van de belangrijkste hoogtepunten van Metz meepakken. De stad is daar compact genoeg voor. Je kunt je er ook prima een hele dag vermaken of er zelfs een overnachting inplannen.

De onderstaande top 10 bezienswaardigheden van Metz geeft je een goed idee van wat er allemaal kunt gaan zien en doen in Metz. Vergeet vooral niet om je niet alleen op de tien hoogtepunten te richten, maar vooral van de stad zelf te genieten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Metz

bezienswaardigheid nummer 1

Centre Pompidou-Metz

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst kunnen niet om een bezoek aan Centre Pompidou Metz heen. De meeste kennen Centre Pompidou in Parijs. Maar de Franse stad Metz heeft zijn eigen Pompidou. Het is dan weer wel onderdeel van de vestiging in Parijs. Centre Pompidou-Metz is een kunst museum voor moderne kunst. De opvallende huisvesting aan de Parvis des Droits de l’Homme is een ontwerp van de Japanse Pritzker Prize winnaar de architect Shigeru Ban. In het museum zijn werken te zien van onder andere de bekende Spaanse kunstenaar Joan Miró, de wereldberoemde Pablo Picasso en de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol.

Goed om te weten: Centre Pompidou-Metz is alle dinsdagen gesloten. Ook op 1 mei (Dag van de Arbeid) houdt het museum de toegangsdeuren dicht.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Cathedral Saint-Étienne

Als je de binnenstad van Metz nadert, dan zie je de enorme toren van de Cathedral Saint-Étienne als baken boven de huizen uitsteken. De wonderschone kathedraal van Metz is gelegen in het centrum van de stad aan de Place d’Armes. De rooms-katholieke kathedraal werd gebouwd met een gelige kalksteen zoals je die vaker in de regio tegenkomt. Oudste delen van de kathedraal Saint-Étienne zijn afkomstig uit de dertiende eeuw. De grootste veranderingen hebben vervolgens plaatsgevonden na de brand in de negentiende eeuw.

Aan de redelijk sobere binnenkant zijn de glas-in-lood ramen opvallend aanwezig. De oudste glas-in-lood ramen zijn afkomstig van de kunstenaar Hermann von Münster. Als dank voor zijn uitmuntende werk werd hij zelfs in de kathedraal begraven. De moderne glas-in-lood ramen zijn onder andere gemaakt door Marc Zakharovich Chagall. Liefhebbers kunnen een tour met gids boeken. Hiermee ga je ook naar de crypte van de kathedraal.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Ports des Allemands

Aan de oostelijke kant van het centrum staat de Ports de Allemands. Het bouwwerk is vandaag de dag het belangrijkste overblijfsel van de middeleeuwse wallen in Metz. Het getuigt van de evolutie van de militaire architectuur in Metz in de middeleeuwen. De oude stadspoort werd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw gebouwd. Grote delen zijn in oude stijl hersteld, nadat de Ports des Allemands behoorlijk beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. De torens van de Porte des Allemands domineren de Seille vanaf een hoogte van achtentwintig meter. De dikte van de muren, die 3,50 meter bereikt, wordt vervolgens aangepast aan de kracht van de opkomende artillerie. De brug zelf werd tussen 1480 en 1550 versterkt. Ports des Allemands wordt nog altijd gezien als een monument die de militaire herinnering in leven houdt. De locatie aan de rivier de Seille is werkelijk prachtig te noemen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Place Saint-Louis

De Place Saint-Louis is het gezelligste plein binnen het historische deel van Metz. De Place Saint-Louis stamt uit de veertiende eeuw. Opvallende details zijn de galerijen met arcades en de klassieke balkons. Die zouden geïnspireerd zijn op de Italiaanse architectuur waar de Lotharingse kooplieden tijdens hun reizen naar Italië mee in aanraking kwamen.

Op de Place Saint-Louis zie je de in Metz veel toegepaste de gele kalksteen terug in het straatbeeld. Het plein is op z'n gezelligst tijdens jaarlijkse kerstmarkt in december en op het moment dat de zomerzon de stad verwarmt. Dan bruist het plein als geen ander. Tijdens de grijzere en koelere dagen kan het Place Saint-Louis wat sfeerloos overkomen.

Een ander bijzonder plein van Metz is de Place d’Armes uit de achttiende eeuw. Dit plein is veel statiger. Het is de voormalige paradeplaats voor het Franse Leger Het plein is gelegen tussen de kathedraal Saint-Étienne en het stadhuis. Het is voor Metz het belangrijkste stuk stadsontwikkeling uit de 18e eeuw. Het plein is nu geregeld het toneel van feestelijke evenementen.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Musée de la Cour d’Or

Op loopafstand van de kathedraal van Metz kun je het Musée de la Cour d’Or bezoeken. Dit in 1839 opgerichte museum wordt momenteel beheerd door de metropool Metz. De instelling verenigt binnen hetzelfde complex een archeologisch museum met rijke collecties van Gallo-Romeinse en middeleeuwse kunst, een museum voor middeleeuwse en renaissance-architectuur, een museum voor schone kunsten. Het museum is gevestigd in een voormalig karmelietenklooster. Musée de la Cour d’Or heeft een indrukwekkende archeologische collectie en daarnaast kunst uit de middeleeuwen de negentiende en twintigste eeuw. Om de jeugd te enthousiasmeren, organiseert het museum regelmatig leuke workshops, zoals eentje waarbij je je eigen inkt kunt maken.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Marché Couvert

In het voormalige paleis van de bisschop is sinds 1831 de overdekte markt van Metz gehuisvest. Deze Marché Couvert is niet alleen een door de lokale bevolking goed bezochte markt, het is tevens een ontmoetingspunt waar men de alledaagse dingen met elkaar bespreekt. Niet zelden wordt een bezoek aan de markt gecombineerd met een drankje in de horeca rondom de markt. Op de markt worden voornamelijk heerlijke streekproducten en andere ingrediënten uitgestald die je het water in de mond doen lopen. Denk hierbij aan kaas, wijn, chocolade, vlees, groente, fruit, vis, brood, noten en olijven. Met name op zaterdag kan het hier behoorlijk druk zijn. Je kunt er ook prima terecht voor een snelle hap. Sommige verkopers maken direct ter plaatse een verse maaltijd.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Les Îles

Het quartier Les Îles is een administratief district van de stad Metz. Het ligt ten noorden van de historische binnenstad en bestaat uit een aantal in en bij de Moezel gelegen eilanden. Op Les Îles vind je een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de achttiende-eeuwse Basiliek Saint-Vincent, de protestantse kerk Temple Neuf en de Opéra-théâtre de Metz. Dit is het oudste theater van de stad Metz. Het ligt direct aan de prachtig Place de la Comédie. Het theater werd gebouwd in de achttiende eeuw en werd ingehuldigd in 1752. Het ontwerp van dit theater is afkomstig van Jacques Oger. De inrichting is prachtig vormgegeven met rood fluweel, gouden accenten en rijkelijk gedecoreerde balkons.

Vergeet niet om in westelijke richting door te lopen naar de Place Raymond Mondon. De combinatie van een plein met historische panden en een centraal geplaatst fontein die door kleurrijke planten omringd is levert mooie plaatjes op.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Het treinstation van Metz

Station Metz-Ville was één van de plannen van keizer Wilhelm II om de transport beter te organiseren. Het werd ingehuldigd in 1908. De snelle verbinding tussen Berlijn en Metz was hiermee een feit. Voor het ontwerp werd de Duitse architect Jürgen Kröger ingeschakeld. Het treinstation is gelegen aan de Place du Général-de-Gaulle. De klokkentoren werd ontworpen door keizer Wilhelm II. Het in Neoromaanse stijl gebouwde treinstation heeft een lengte van maar liefst 350 meter. Venwege de enorme klokkentoren zou je onterecht kunnen denken dat je met een kerkgebouw te maken hebt.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Saint-Pierre-aux-Nonnains

Aan de rand van het centrum Metz staat een van oudste nog bestaande kerkgebouwen van heel Frankrijk: de Saint-Pierre-aux-Nonnains. Het gebouw behoorde tot een van de vele thermen (openbare badencomplexen) die in de Romeinse tijd in Metz bestonden. Sommige bronnen schrijven dat het een gymnasium is geweest. In de 7e eeuw werd de structuur omgebouwd tot een kerk en werd de kapel van een benedictijns klooster. Een nieuw schip werd gebouwd in de 11e eeuw met verdere interieur renovaties.

In de 16e eeuw werd Metz belegerd door de troepen van Karel V en later door de Fransen omgebouwd tot een belangrijke garnizoensstad. Het gebouw werd een pakhuis en bleef dat ook nadat het in 1909 tot historisch monument was verklaard. In de jaren zeventig werd het gerestaureerd en geopend voor concerten en tentoonstellingen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Avenue Foch

Zonder enige twijfel kunnen wij melden dat de meest bijzondere huizen van Metz aan de Avenue Foch te vinden zijn. Dit stadsdeel kenmerkt zich met huizen en gebouwen in de neoklassieke, neo barokke en neorenaissance stijl met een mix van Duitse architectuur. Rond het jaar negentienhonderd werden grote delen platgegooid en is er een een nieuw stadsdeel ontstaan. De Duitsers hebben hier duidelijk hun stempel gedrukt in het besluit van de wederopbouw. In ieder geval is Avenue Foch een zeer bijzondere laan met even bijzondere architectuur.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Metz. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Metz. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Metz:

Metz in één dag
Metz informatie en tips
Metz voor beginners
waar overnachten in Metz

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies