top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lyon, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lyon
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

Door de lange geschiedenis waarin de Franse stad Lyon bekend stond als belangrijke stad van de Romeinen, het produceren van zijde, de gastronomie en als bedevaartsoord, heeft Lyon altijd al vele bezoekers mogen verwelkomen. Daar waar de twee rivieren de Rhône en de Saône samenkomen is het meest historische deel van de stad gelegen, Vieux Lyon. Hier kun je slenteren door de geplaveide straten die nog altijd de sfeer van de renaissance periode uitstralen. Dankzij de vele bewaarde erfenissen uit het verleden zijn stadsdelen als Croix-Rousse, Vieux Lyon en Presqu’île opgenomen in lijst van UNESCO als World Heritage Site.
Tegenwoordig zijn er ook een aantal moderne architectonische bouwwerken die de stad Lyon van een haal andere kant belichten. Zo is er een futuristisch bouwwerk neergezet aan de Rhône waarin het wetenschapsmuseum ‘des Confluences’ zich huisvest. En elk jaar rond acht december staat de stad Lyon geheel in het teken van lichtjes. Met het ‘Fête des Lumières’ het festival van licht, trekt de stad miljoenen toeristen die het spektakel maar wat graag bijwonen. Voor vier dagen is Lyon omgetoverd tot een plaats vol licht, kleur en gezelligheid.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Lyon

bezienswaardigheid nummer 1 Notre-Dame de Fourvière
Volmondig draagt deze prachtige basiliek van Lyon de naam ‘Basilque Notre Dame de Fourvière. Even chique als de naam doet vermoeden is ook de uitstraling. Het werd gebouwd in rondom 1880 en heeft sindsdien een welverdiende prominente plek veroverd in de stad die bekend staat om zijn vele historische bezienswaardigheden. De Franse architect Pierre Bossan heeft getracht om zowel de Romaanse als de Byzantijnse architectuur in dit bouwwerk samen te brengen. Ook binnen zijn kosten noch moeite bespaard gebleven met vele gouden details en indrukwekkende mozaïek. In de basiliek Notre-Dame de Fourvière is tevens een kunstmuseum gevestigd met daarin uiteenlopende religieuze kunst.
www.fourviere.org
   
bezienswaardigheid nummer 2 Antiek theater van Lugdunum
Op de locatie waar voorheen de Romeinse kolonie van Gallië zich vestigden is tegenwoordig het theater van Lugdunum te bewonderen. Omdat Lyon een belangrijke stad van het Romeinse Rijk was, moest er natuurlijk ook voor vertier worden gezorgd. In het theater werden voornamelijk muzikale optredens getoond voor gemiddeld elfduizend toeschouwers. Het antieke theater van Lugdunum werd in de vijftiende eeuw voor Christus gebouwd. Het kleinere en later gebouwde Odeion theater van Fourvière had plaats voor zo’n drieduizend toeschouwers.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Vieux Lyon
In deze grootste en oudste wijk van de stad Lyon in het vijfde arrondissement, zijn een aantal bijzondere bezienswaardigheden te bespeuren. Zo kun je er de Saint Jean kathedraal bezoeken met daarin het museum van Miniaturen, het Lyon Historisch Museum met veel wetenswaardigheden over de hoofdstad van de Gallië, de Temple du Change het voormalige beursgebouw en de ‘Rue du Boeuf’ misschien wel de mooiste straat van de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museum van de Gallisch-Romeinse beschaving
Vlakbij de Romeinse theaters van Lyon is het Museum van de Gallische-Romeinse beschaving gelegen. Dit museum is zeer informatief als je graag wat meer achtergrond informatie zoekt omtrent de periode aan het begin van onze jaartelling. Het museum werd geopend in 1975 in een daarvoor speciaal ontworpen gebouw. Voor het ontwerp werd de architect Bernard H. Zehrfuss ingeschakeld. Het bijzondere bouwwerk is geheel opgenomen in de helling van de heuvel van Fourvière en bijna niet te onderscheiden. In het museum zijn collecties te bewonderen die zo’n vijf eeuwen beslaan.
www.musees-gallo-romains.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Place Bellecour
Dit prachtige plein in het centrum van Lyon is behalve indrukwekkend ook nog eens enorm groot. Place Bellecour meet maar liefst vijftien hectare. In het midden van het plein staat het ruitenstandbeeld van Lodewijk XIV, ook wel Lodewijk de Grote genoemd. Als eerste koning van Frankrijk heeft hij ook in steden als Lyon veel aanzien verworven. De zelfde Lodewijk heeft ook Paleis Versailles laten bouwen. Place Bellecour is een uitstekend beginpunt om de stad Lyon te verkennen. Bekende winkelstraten als Rue de la Republique, Rue Victor Hugo en Rue du President Edouard Herriot starten vanaf hier en leiden je de weg langs leuke winkels en andere bezienswaardigheden.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Parc de la Tête d'Or
Dit schitterende park van Lyon is gelegen op de rechter oever van de Rhône. Rondom het meer zijn verschillende tuinen te ontdekken, zoals de ‘Jardin botanique de Lyon’ de botanische tuin, de dierentuin en rozentuinen. Maar het park wordt ook door verschillende sportievelingen bezocht. Zo is er een speciale wielerbaan gelegen, maar kun je er ook fantastisch hardlopen, wandelen, midgetgolfen of andere sporten beoefenen.
www.jardin-botanique-lyon.com/jbot
   
bezienswaardigheid nummer 7 Kathedraal van Lyon
Onder de verschillende kerken en kathedralen van Lyon bevindt zich ook église Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne ofwel in het kort Cathédrale Saint-Jean. Al aan het eind van de twaalfde eeuw begon men met de bouw van deze kathedraal. Drie eeuwen later werd het uiteindelijk afgewerkt en had het bouwwerk zelfs een astronomische klok. Let vooral op de vele glas-in-lood ramen en dan met name de roosvensters boven het orgel van Ahrend. http://cathedrale-lyon.cef.fr
   
bezienswaardigheid nummer 8 Musée des beaux-arts de Lyon
Het museum voor Schone Kunsten is gelegen in een voormalig Benedictijner klooster aan de Place des Loges. Het museum biedt voortreffelijke kunst waarbij de collecties verschillende episodes beslaan. Naast kunstwerken uit de zestiende en zeventiende eeuw kun je er ook modernere werken bewonderen zoals die van Pierre Bonnard, Picasso en Gauguin. Verder is er ook Islamitische kunst te bewonderen, kun je er sarcofagen van binnen bekijken en worden er regelmatig optredens verzorgd.
www.mba-lyon.fr
   
bezienswaardigheid nummer 9 Musée des Confluences
In het tweede arrondissement van Lyon is het opmerkelijke wetenschapsmuseum gelegen. Behalve de oorsprong van het heelal worden er ook onderwerpen behandeld als de evolutie, de samenleving en sociale kwesties. Het gebouw wat werd ontworpen door de Oostenrijkse firma Coop Himmelblau is spraakmakend te noemen. De ligging aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône heeft centraal gestaan in het ontwerp. Het geheel heeft verschillende ruimtes, hellingen en niveaus die je leiden naar gebeurtenissen, wetenswaardigheden en andere stimulerende aspecten.
www.museedesconfluences.fr
   
bezienswaardigheid nummer 10 Metalen toren van Fourvière
Bij het zien van de ‘Tour metallique de Fourvière’ metalen toren van Fourvière is de link naar de Eiffeltoren in Parijs snel gemaakt. Echter hebben we het hier over een televisietoren van nog geen negentig meter hoog. Voor het ontwerp is niet Gustave Eiffel verantwoordelijk, maar Eugene Collonge en ingenieurs Collet en Bauffaud. De metalen toren van Fourvière werd tussen 1892 en 1894 gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. ‘s Avonds is de toren prachtig verlicht.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Lyon. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Lyon. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Lyon:

waar overnachten in Lyon
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies