top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Parijs: Louvre

Parijs
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Parijs vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Parijs

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
foto's via Pixabay.com
alle rechten voorbehouden

Musée du Louvre

Een bezoek aan de Franse stad Parijs vraagt om enige planning. De stad is namelijk groot en erg divers, waarmee het de gemiddelde bezoeker veel te bieden heeft. De stadsgrenzen van Parijs zijn door de eeuwen heen steeds verder opgerekt. De meeste bekende bezienswaardigheden bevinden zich in en rondom het centrum van de stad. Denk hierbij aan wereldberoemde Eiffeltoren, de kathedraal Notre-Dame, basiliek de Sacré-Coeur, het kunstcentrum Centre Pompidou, de sfeervolle en typische Franse wijk Montmartre en het prachtige museum het Louvre. Als toerist mag je de stad eigenlijk niet verlaten zonder een rondvaart over de rivier de Seine gemaakt te hebben. De stad toont zich letterlijk van een geheel andere kant.

Louvre

In het centrum van Parijs, aan de Rue de Rovoli temidden van verschillende majestueuze gebouwen, doemt een bescheiden glazen piramide op. Het is een ontwerp van de Amerikaans-Chinese architect Ieoh Ming Pei. Deze piramide dient als entree en kenmerkt tevens het hart van het meest bekende museum ter wereld, namelijk het Louvre. Op deze plek in Parijs wordt meer dan achthonderd jaar geschiedenis samengebracht en gepresenteerd. Wat ooit in de twaalfde eeuw door Philippe Auguste, oftewel Filips II van Frankrijk, werd gebouwd als fort om de stad te beschermen, is door de eeuwen uitgegroeid tot een allesomvattend paleis. Zo werden de tuinen eens ontworpen door Catherine de’Medici, welke Louis XIV aan het eind van de zeventiende eeuw verruilde voor die van Versailles. Niet lang daarna werd er besloten het Louvre te gebruiken om er de koninklijke kunstcollectie te herbergen.

Halverwege de achttiende eeuw werd een deel van het paleis al opengesteld als museum. Napoleon III verdubbelde in de tweede helft van de negentiende eeuw de omvang van het paleis en liet op de rest een stevige renovatie op los.
Alle paleisgebouwen, vleugels en landgoederen van het Louvre, waaronder het Pavillon de l’Horloge, Les hardins du Carrousel en des Tuileries, zijn gevuld en ingericht met uiteenlopende schatten, kunstwerken en ander historisch materiaal. Denk hierbij aan Egyptische-, Romeinse en Oosterse antiek, sculpturen, Islamitische kunst, moderne schilderkunst en tekeningen.

Mona Lisa

Tot de collectie van het Louvre behoren verschillende topstukken. Het meest bekende schilderij dat je in dit enorme museum kunt bewonderen is de Mona Lisa. Dit meesterwerk werd begin zestiende eeuw door de Italiaanse duizendpoot Leonardo da Vinci geschilderd. Bezoekers verbazen zich vaak door het relatief kleine formaat van het schilderij. Het meet slechts 77 bij 53 centimeter. Dankzij de altijd in grote schaal aanwezige toeschouwers zul je de Mona Lisa toch niet snel over het hoofd zien.

Musée National Eugène-Delacroix

Sinds 2004 is het Musée National Eugène-Delacroix onderdeel van Musée du Louvre. Hoewel dit bescheiden museum is gevestigd op een andere locatie, namelijk Place Fustenberg in het 6de arrondissement, is het zeker de moeite van een bezoekje waard. Delacroix wist op zijn vierentwintigste naam te maken in 1882 toen hij zijn eerste werk ‘Dante and Virgil in Hell’, wat ook wel bekend staat als ‘The Barque of Dante’, exposeerde. Kort daarna ontdekte hij een geheel eigen stijl, die niet bij iedereen in goede smaak viel. Critici oordeelden dat de expressieve emoties soms een wel erg vijandelijke ondertoon weerspiegelden. Eugène Delacroix wordt tegenwoordig gezien als één van de bekendste romantische kunstenaars.

 
Meer informatie over het Louvre:

Louvre
Louvre

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl

 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies