top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Lille, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Lille
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

Lille / RijsselLille of Rijsel zoals de Vlamingen en Nederlanders de stad noemen is waarschijnlijk de meest Vlaamse stad in Frankrijk. Dit is niet zo gek aangezien het eeuwenlang tot het graafschap Vlaanderen heeft behoord en het door de Vlaamse graaf Boudewijn V van Vlaanderen is gesticht. De invloeden van de Nederlanden zijn hier nog steeds duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld de architectuur van de stad. Zo kom je op sommige gebouwen nog Nederlandse opschriften tegen. Lille ligt slechts enkele kilometers bij de Belgische grens vandaan en het grootstedelijk gebied van de stad bevindt zich aan beide zijden van de grens.
Lille is een perfecte weekend bestemming dicht bij huis. Ik kan je verzekeren dat de stad in één weekend niet als zijn geheimen aan je prijs zal geven. Hoewel het centrum van de stad niet heel groot is en vrij compact, liggen de verschillende bezienswaardigheden op enige afstand van elkaar. De onderstaande bezienswaardigheden zijn slechts een kleine greep uit de hoogtepunten van de stad.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Lille

bezienswaardigheid nummer 1 Place du Général-de-Gaulle/Grande Place
De Grand Place van Lille is het centrale plein van de stad en verbindt de verschillende wijken van de stad met elkaar. onder het plein bevindt zich een grote parkeergarage. Aan dit plein staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad zoals het oude beursgebouw Vieille Bourse. Midden op het plein staat het La Colonne de la Déesse. Een fontein met daarin een daarin een hoge sokkel met daarop en beeld van een Godin. In de zomermaanden staat het gehele plein vol met gezellige terrasjes. In de kerstperiode staat er een groot reuzenrad en worden er gepofte kastanjes verkocht.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Palais des Beaux-Arts
Het museum voor Schone Kunsten van Rijsel is volgens eigen zeggen na het Louvre het museum met de grootste collectie van Frankrijk. de vaste collectie van dit museum bestaat onder andere uit werken van Rubens, Breughel, Monet, Manet, Donatello, Raphael en Rodin. Daarnaast worden er met regelmaat grote exposities gehouden. Het museum is in onderverdeeld in verschillende afdelingen die je meenemen door bijna alle vertrekken van dit prachtige gebouw. De verschillende kunstwerken worden hier op een mooie overzichtelijke manier tentoongesteld. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe de schilderkunst zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.
www.pba-lille.fr
informatie over het Palais des Beaux-Arts in Lille
   
bezienswaardigheid nummer 3 Citadel van Rijsel
Aan de rand van het centrum van Lille in het Bois de la Deûle ligt de Citadel van Rijsel. Dit is één van de weinige citadellen die nog steeds in gebruik zijn door het Franse leger. Hierdoor is het niet mogelijk om de citadel te bezoeken. Het park wat om de citadel ligt is dat echter wel en je kunt hier door en langs de oude verdedigingswerken van de stad wandelen. Het park is geheel omsloten door de rivier de Deule. In het park bevindt zich naast een grote parkeerplaats Zoo de Lille en een klein lunapark.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kathedraal Notre-Dame de la Treille
De kathedraal van Rijsel beter bekend als de kathedraal Notre-Dame de Treille staat in het oude deel van de stad. Met de bouw van deze neogotische kerk werd gestart halverwege de negentiende eeuw maar werd pas in 1999 definitief afgebouwd. De kathedraal is de hoofdzetel van het aartsbisdom Rijsel. De kathedraal valt op door zijn bijzondere architectuur. Hij is namelijk gedeeltelijk in een in de neogotische en gedeeltelijk in een moderne stijl is gebouwd. Het is met name de westelijke gevel van het gebouw wat opvallend is. Deze gevel bestaat uit een ijzeren spitsboogconstructie die bekleed is met marmeren tegels. In de top van de spitsboog is een 6,5 meter groot roosvenster ingebouwd.
www.bijzondereplaatsen.nl/frankrijk/lille/notredamedelatreille.htm
   
bezienswaardigheid nummer 5 Charles de Gaulle
De beroemde Franse militair en politicus Charles de Gaulle is geboren in Rijsel en wordt hier op vele manieren geëerd. Zo is er in zijn geboortehuis een museum gevestigd dat in het teken staat van het leven van Charles de Gaulle. Daarnaast is het grote centrale plein in de stad naar hem vernoemd en staat er en groot standbeeld van hem. Charles de Gaulle heeft in de Eerste Wereldoorlog meegevochten tijdens de slag van Verdun en was de leider van het Franse leger in ballingschap. Sommige bronnen vermelden dat hij de oprichter was van het Franse verzet. Charles de Gaulle was van 1958 tot 1969 president van de door hem opgerichte vijfde republiek van Frankrijk.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Euralille
Net buiten het oude centrum van Lille ligt het zakencentrum Euralille. Deze moderne wijk is mede vormgegeven door de Nederlander Remco Koolhaas. In Euralille kun je naast een groot overdekt winkelcentrum, een metrostation, een treinstation en enkele prachtig vormgegeven kantoorpanden vinden. Het winkelcentrum van Euralille is bijzonder groot en er bevinden zich meer dan 120 winkels verdeeld over vier verdiepingen. Door de prachtige vormgeving van het gebouw heb je nergens echt door dat je in een immens centrum loopt. Euralille ligt op ongeveer tien minuten lopen van de Grand Place maar je kunt ook de metro ernaartoe nemen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Musée d'art et d'industrie (La Piscine)
La piscine ligt net buiten Lille in de stad Roubaix maar tijdens een bezoek aan de stad zeker niet overgeslagen worden. La Piscine is gevestigd in het oude gemeentelijke zwembad van Roubaix. Dit prachtige Art Deco gebouw is alleen al een bezoekje waard. Er worden hier continu verschillende exposities gehouden van verschillende bekende en minder bekende kunstenaars. In de hoofdzaal van het museum is het zwembad in tact gelaten wat voor bijzondere lichteffecten zorgt.
www.roubaix-lapiscine.com
   
bezienswaardigheid nummer 8 Zoo de Lille/ Parc Zoologique de Lille
Bij de citadel van Rijsel in het bois de la citadelle ligt de Zoo de Lille. Deze dierentuin is eigendom van de stad Lille en kan daarom gratis bezocht worden. Er leven hier ongeveer 300 dieren onderverdeeld in 70 verschillende diersoorten. In de dierentuin leven onder andere enkele kleinere katten en enkele bijzondere apensoorten. Het is één van de populairste dierentuinen van Frankrijk en trekt ieder jaar meer dan één miljoen bezoekers. Het is voor wie even de drukte van centrum van Lille wil ontvluchten de perfecte onthaast plaats. De dierentuin is gesloten van de tweede zondag in december tot de tweede zondag in februari.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Hospice Comtesse Museum
In het voormalige ziekenhuis van Lille is tegenwoordig het Hospice Comtesse museum gevestigd. Dit is het historische museum van Lille. De beneden vertrekken van het museum zijn nog gedeeltelijk ingericht met meubelen uit de tijd dat het ziekenhuis nog werd gerund door nonnen. Er is zelfs nog een klein kapelletje te zien. Boven wordt de geschiedenis van de stad Rijsel en de Graven van Vlaanderen verteld. Hier vindt je onder andere de stadssleutels van Lille en een prachtige oude globe. In het bijgebouw van het museum worden met regelmaat exposities gehouden.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Het museum voor natuurwetenschappen
Net buiten het oude centrum van Rijsel in de voormalige studentenwijk van de stad ligt het museum voor natuurwetenschappen. Dit prachtige oude museum heeft een collectie die al meer dan 150 jaar oud is en bestaat onder andere uit meerdere opgezette dinosaurussen. Het museum is onderverdeeld in vier delen waarvan het museum voor de Dierkunde en het Geologisch museum het meest in het oog springen. Het museum is normaal gesproken alle dagen geopend behalve op dinsdag. Het museum is iedere dag gesloten tussen 12:00 en 14:00.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel, appartement of B&B

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Lille. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Lille. Daar kun je per hotel, B&B of appartement meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Lille:

alles over Lille
bijzondere plaatsen in Lille
Lille voor beginners
Lille informatie
Lille informatie & tips
waar overnachten in Lille?

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies