top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Elzas, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Elzas
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

Elzas, FrankrijkDe Elzas is de meest zuidoostelijk gelegen regio van Frankrijk en grenst in het noorden en oosten aan Duitsland. In het zuiden grenst de regio aan Zwitserland en in het westen aan de regio Lotharingen. De Elzas is eeuwenlang onderdeel geweest van het Duitse Keizerrijk totdat het aan het einde van de achttiende eeuw door Frankrijk werd ingelijfd. Hierdoor doet de streek vaak wat Duits aan en klinken de namen van de meeste dorpen en steden eerder Duits dan Frans. De streek staat bekend om zijn heerlijke Elzas wijn en om de Munster kaas. De Elzas wijn kun je hier natuurlijk gewoon in de supermarkt halen maar veel leuker is het om bij een lokale wijnboer eerst wat soorten te proeven voordat je uiteindelijk je keuze maakt. In de Elzas komen er meerdere microklimaten voor. Hierdoor zijn sommige delen van de regio uitermate geschikt om je zomervakantie door te brengen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Elzas

bezienswaardigheid nummer 1 Vogezen
Het gebergte de Vogezen strekt zich voor een groot deel uit in de regio Elzas. Het gebergte begint bij de Zwitserse stad Bazel en loopt door tot de Duitse stad Mainz. De hoogste top van het gebergte is met 1424 meter de Grand Ballon. Andere bekende bergtoppen in de Vogezen zijn de Strockenkopf, Hochneck, de Petit Ballon en de Ballon d'Alsace. Over een aantal van deze bergtoppen loopt de beroemde Route des Crêtes die alle hoge toppen van de Vogezen met elkaar verbindt. De Vogezen is tevens een zeer geliefd fietsgebied. De Tour de France is al meerdere malen door het gebied getrokken en amateurfietsers kunnen hier de beroemde "Trois Ballon"fietsen.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Straatsburg
Straatburg is de grootste stad en de hoofdstad van de Elzas. In de stad zelf wonen bijna 300.000 mensen maar in het grootstedelijk gebied van de stad wonen meer dan één miljoen mensen. De stad is al vele eeuwen een belangrijke universiteitsstad. In de stad zetelt de Raad van Europa, het Europese hof voor de rechten van de mens en om de maand is Straatsburg de plaats waar het Europese parlement plaatsneemt. Eén van de belangrijkste redenen om het Europese Parlement in de stad te laten plaatsnemen heeft te maken met de tweetaligheid van Straatburg. Het eiland Grande Île dat wordt omsloten door de rivier de Ill staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn het museum der schone kunsten en de Onze-lieve-Vrouwekathedraal van Straatburg met daarin het astronomische uurwerk.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Colmar
Colmar is één van de grootste steden in de Elzas en staat bekend om zijn schitterende historische centrum. Het aanzien van de stad wordt bepaald door de vele bijzonder goed onderhouden vakwerkhuisjes die er in het centrum te vinden zijn. Het is een oude stad die al in de tijd van de Romeinen een rol van betekenis had. De huidige stad stamt echter pas uit de negende eeuw. In de stad zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden de wijk "klein Venetië", Maison Pfister en de dominicanenkerk met daarin het schilderij Madonna in de Rozentuin zijn hier slechts enkele voorbeelden van.
www.bijzondereplaatsen.nl/frankrijk/vakwerkhuizenvancolmar.htm
top 10 bezienswaardigheden van Colmar
   
bezienswaardigheid nummer 4 Munster AOC
De Munster kaas is vernoemd naar het plaatsje Munster in de Elzas. De kaas staat ook wel bekend onder de naam Géromé. Deze kaas werd hier voor het eerst gemaakt in de zevende eeuw door benedictijner monniken die zich in de buurt van het toen nog op te richten Munster vestigden. De kaas wordt bereid met koemelk, die licht ontroomd wordt en daarna met Kalfsleb wordt gestremd. Nadat de kaas klaar is wordt hij minimaal eenentwintig dagen gerijpt waarbij hij om de twee dagen wordt gekeerd. Hierdoor vormt zich een mooie gele korst om de kaas die gewoon eetbaar is. In Nederland wordt de Munster kaas vaak aangeduid als stinkkaas door zijn penetrante geur. Het is dan ook niet verstandig om de kaas mee te nemen naar Nederland aangezien het weken zal duren voordat de geur uit je auto is verdwenen.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Elzas (wijnstreek)
De Elzas is de meest noordelijk gelegen wijnstreek van Frankrijk en ligt in het gebied tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. De Elzas wijn staat ook wel bekend als de 'vin de Alsace'. In de wijnstreek worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd en een kleine hoeveelheid rode wijnen. De rode wijn heeft vaak een wat frisse smaak en het ontbreekt hier vaak wat aan diepte. De witte wijnen van de Elzas zijn beroemd en gelauwerd over de hele wereld. Ze zijn er in verschillende kwaliteit en prijscategorieën te verkrijgen. Er zijn in de streek drie verschillende AOP's de Alsace, de Alsace Grand Cru en de Crémant d' Alsace. De laatste geldt alleen voor mousserende wijnen. De mousserende wijn uit de Elzas heeft de laatste jaren net als cava en prosecco erg aan populariteit gewonnen.
   

   
bezienswaardigheid nummer 6 Rijn
De Rijn is de belangrijkste rivier van de Elzas. De Rijn vormt voor het grootste deel de grens met Duitsland voordat hij verder stroomt door Duitsland stroomt richting Nederland. De Rijn komt in de buurt van de Zwitserse stad Basel Frankrijk binnen. De Rijn speelt een belangrijk onderdeel in de economie van de Elzas en zorgt daarnaast voor enkele van de mooiste plekjes van de streek. Langs de Rijn liggen enkele van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het mooiste voorbeeld hiervan is het vestingstadje Neuf-Brisach. Voor de stad Straatburg is de Rijn van groot economisch belang.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Flammkuche
De Flammkuchen of zoals wij het in Nederland kennen de Tarte Flambée is één van de typische gerechten van de streek. De bodem van de taart bestaat uit brooddeeg dat bedekt is met crème fraîche uien en reepjes spek. Al kan het recept hier per stad, dorp en per restaurant sterk verschillen. Zo goed als ieder restaurant in de Elzas heeft wel een variatie op de Flammkuche op de kaart staan. Hij ziet eruit als een pizza maar heeft qua smaak meer weg van een quiche.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Ooievaars
De Elzas staat bekend om zijn ooievaars. Er wordt wel gezegd "De Elzas zonder ooievaars, het is ondenkbaar". In veel plaatsen, steden en dorpen in de Elzas zijn deze prachtige vogels dan ook aanwezig. Vaak hebben ze hun nesten op het dak van een kerk, op een toren of een andere hoge plek gebouwd. De vogels zijn hier voor de toeristen een graag gefotografeerde attractie. De plaatselijk middenstand maakt dankbaar gebruik van de aanwezigheid van deze vogels want in zo goed als ieder dorpje kom je wel een winkel tegen waar er allerlei ooievaar prullaria en knuffels verkocht worden.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Mulhouse
In het zuidelijke deel van de Elzas in het departement Haut-Rhin ligt de stad Mulhouse. Het is de grootste stad van dit departement en na Straatsburg de grootste stad van de Elzas. Het is een oude stad die al in de negende eeuw na Christus genoemd wordt in de geschiedenis boeken. De stad is lange tijd een zogenaamde vrijstad geweest maar werd net als de rest van de Elzas aan het einde van de achttiende eeuw door Frankrijk geannexeerd. Het oude stadhuis van de stad stamt uit het einde van de zestiende eeuw en is één van de mooiste gebouwen van de stad. Andere bezienswaardigheden in Mulhouse zijn de dierentuin, het automuseum, het spoorwegmuseum en de neogotische kerk Temple Saint-Étienne.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Neuf-Brisach
Niet ver bij de stad Colmar vandaan op een steenworp afstand van de Rijn ligt het stadje Neuf-Brisach. Het stadje is ontworpen door Sébastien Le Prestre de Vauban de huisarchitect van Lodewijk de XIV. Deze architect heeft onder andere ook de citadel van Rijsel en het kasteel van Bouillon vorm gegeven. Neuf-Brisach is in de militaire barokstijl gebouwd met in het midden een groot plein. Om het plein zijn er straten aangelegd in een roosterpatroon. Het geheel wordt omsloten door een dubbele vestingmuur die weer omringd worden door loopgraven. Sinds 2008 staat het vestingstadje op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
   
  Meer informatie over Elzas:

de mooiste dorpjes in Elzas

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies