top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dordogne, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Dordogne
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

De überberoemde Franse streek Dordogne is zeer populair als vakantiebestemming. De streek staat bekend om zijn vele kastelen en mooie routes. De groene heuvels met historische dorpjes hebben vaak oude kerken en mooie pleintjes. Zeker in de Dordogne kun je lekker eten of genieten van lekker kaas en een bijpassend wijntje. De Dordogne is op te splitsen in vier gebieden: Périgord Blanc (kalksteen), Périgord Noir (truffel), Périgord Pourpre (wijn) en Périgord Vert (bos en regen). In de meerdere aanwezige grotten is veel over de prehistorie terug gevonden. In meerdere musea wordt hierover verteld. Sommige dorpen zoals Rocamadour en Sarlat geven nog altijd de sfeer uit het verleden weer. Gelukkig zijn er ook veel monumentale panden en gebouwen in tact gebleven.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dordogne

bezienswaardigheid nummer 1 Château Castelnaud
Al sinds de dertiende eeuw komt dit kasteel voor in belangrijke vermeldingen. Hoog boven op een berg prijkt het boven alles uit. Zijn imposante voorkomen zit hem niet alleen in zijn ligging, maar ook in zijn statige uiterlijk. Sinds 1966 behoort het kasteel tot de historische monumenten van Frankrijk. Vanaf het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over Beynac. In het kasteel zit tegenwoordig een museum waar je veel te weten kunt komen over het leven in de Middeleeuwen.
www.castelnaud.com
   
bezienswaardigheid nummer 2 Grotte du Pech-Merle
Vlakbij de plaats Cabrerets in de buurt van de Quercy rivier zijn een paar opmerkelijke grotten te vinden. Naast de druipstenen zijn er ook grotten te vinden met rotstekeningen die dateren uit de prehistorie. Veelal worden hier dieren afgebeeld. Omdat één van de tekeningen een gevlekt paard betreft, is er nog altijd de discussie of deze dus ook al in de prehistorie bestonden. Een andere bijzondere locatie met grotten zijn de Grotten van Lascaux.
www.pechmerle.com
   
bezienswaardigheid nummer 3 Rocamadour
Op Lourdes na is dit de meest bezochte bedevaartplaats van Frankrijk. De stad is voornamelijk tegen en op een rots gebouwd. De stad heeft zijn naam te danken aan Sint-Amadour, welke vergeleken wordt met een leerling van Jezus. Deze persoon werd geheel in tact gevonden in een graftombe in de bergwand. Rocamandour betekend; rots van Amadour. Tijdens de pelgrimstocht richting Santiago de Compostella werd Rocamandour niet overgeslagen. Verschillende kerken en andere heiligdommen zijn allen op een bijzondere wijze tegen de rots aangebouwd, wat het geheel een markant uiterlijk bezorgt.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Prehistologia
In de plaats Lacave ligt Prehistologia. Dit is een park dat gewijd is de prehistorie. Menig kinderhart gaat hier sneller kloppen. Er zijn namelijk veel prehistorische wezens te ontdekken die miljarden jaren geleden hier leefden. Daarnaast zijn er veel educatieve dingen te doen en te ontdekken. Ook de evolutie van de mens komt aan de orde. Het park ligt niet ver van de historische plaats Rocamadour.
www.prehistologia.com
   
bezienswaardigheid nummer 5 Sarlat
Wie graag geniet van overheerlijke streekproducten in een aansluitende ambiance, mag zeker de plaats Sarlat niet overslaan. De oude historische binnenstad van Sarlat-La-Caneda is autovrij en biedt de toerist daarmee een heerlijke bestemming om te verkennen. Zeker in de zomermaanden zijn de terrasjes goed gevuld en wordt je hier en daar geëntertaind door straatartiesten. Rondom de omgeving van Place du Peyrou met zijn mooie St.Sacerdos Kathedraal en het Présidal paleis is het mooiste en oudste deel van de stad te vinden. Veel huizen dateren van tussen de 14de en 18de eeuw. Aan het Place de la Liberté is vaak het meest te doen. Hier wordt in de zomer ook het Theaterfestival gehouden. Op het Place du Marché-aux-Obies vindt je wekelijks een streekproducten markt.
   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Monpazier
Het grote plein met zijn kenmerkende arcade bogen geeft het centrum van de stad weer. De aangrenzende woningen in Monpazier dateren uit de dertiende eeuw. In de smalle steegjes en straten zijn veelal ateliers en antiekwinkeltjes te vinden. Verder worden er nog veel oude ambachten uitgevoerd. De kern van de stad ademt nog altijd de sfeer uit de dertiende eeuw uit. Het is mogelijk om een wandeling door de stad te maken onder begeleiding van een gids.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Brantôme
Aansluitend aan het Regionale Natuurpark Perigord-Limousin ligt de plaats Brantôme. De plaats was ooit niet meer dan een klein eilandje volledig omgeven door water. In de elfde eeuw groeven de monniken een verbindingskanaal en zo groeide de stad uit tot wat het vandaag is. De meest mooie bezienswaardigheden zijn de in de negende eeuw gestichte Benedictijner abdij met bijbehorende kerk en de grotten die zich achter de kerk bevinden. In deze grotten leefden vroeger vele kluizenaars. De plaats Brantôme wordt ook wel het Venetië van Perigord genoemd.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Musée National de la Préhistoire
Dat er in de Dordogne veel geschiedenis te vinden is, zal voor vele geen verrassing zijn. Echter dat je in de plaats Eyzies één van de meest belangrijke prehistorische musea kunt vinden is bij vele niet bekend. Het Musée National de Préhistorie neemt je mee terug in de tijd tot zeker 400.000 jaar v. Chr. Onder de indrukwekkende collectie van ruim 18.000 artefacten behoren 15.000 jaar oude bizons en een replica van een eerst bekende menselijke voetafdruk die waarschijnlijk meer dan drie miljoen jaar oud is.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Domme
Omstreeks 1281 werd de plaats Domme opgericht als een bastide op een rots. Het begeeft zich daarmee ongeveer 250 meter boven de zeespiegel. Hierdoor heeft het al snel de naam ‘‘Akropolis van Périgord” verkregen. De plaats Domme is sfeervol ingericht en heeft zijn oude karakter niet verloren. De kleine huizen, smalle straten en knusse pleinen geven de stad een zeer gemoedelijke sfeer waar de tijd lijkt stil te staan. In de omgeving zijn druipsteengrotten te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Moulin de Larroque
Ergens in de dertiende eeuw werd Moulin de Larroque aan de rivier de Couze geplaatst om papier te maken. Het was een zware ambacht om hout te vermengen met water om zo papier te kunnen maken. Hoe dit destijds in zijn werk ging is te zien in deze oude molen. Het papier was van een dusdanige kwaliteit dat het veel afnemers had waaronder kunstenaars, schrijvers en publicisten. Het papier werd ook gebruikt voor fotoalbums, gastenboeken, kaarten, wijnetiketten en parfum koffers. De molen ligt op ongeveer vijftien minuten rijden van de plaats Bergerac.
   
  Meer informatie over Dordogne:

mooiste dorpjes in Dordogne
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies