top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Bordeaux, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bordeaux

... meer handige websites

 

Bordeaux is de grootste en belangrijkste stad van het Franse departement Gironde. Tevens is het de hoofdstad van de onder Nederlandse toeristen vrij geliefde regio Nouvelle-Aquitaine. De prachtige oude stad uit het wereldberoemde wijngebied heeft veel bezienswaardigheden. De stad telt bijvoorbeeld meer dan 300 historische gebouwen. Sinds de stad voor grote delen autovrij is, leent het zich prima voor indrukwekkende wandelingen door het centrum of langs de rivier. De toenemende welvaart van de 18e eeuw laat zich prima zien doormiddel van de grootse pleinen, luxe herenhuizen en imposante kerken uit die tijd. Met een bezoek aan een van de vele musea heb je de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis van deze belangrijke middeleeuwse stad.

Bordeaux is meer dan historie. Men is hier serieus bezig met de toekomst. Hoe kan de stad verduurzaamd worden? Hoe verhogen we de leefbaarheid van de stad? Hoe maken we Bordeaux zo aantrekkelijk mogelijk voor toeristen en inwoners, zonder in te boeten aan de eigen identiteit? Dat zijn vraagstukken waar het bestuur van Bordeaux zich de afgelopen jaren serieus over gebogen heeft. Het resultaat is een stad die echt van deze tijd is, maar waarbij oude elementen op prachtige wijze verweven zitten in de straten, pleinen en gebouwen. Bordeaux heeft een juiste formule gevonden om balans te creëren. Dit heeft geleid tot een stad waar vrijwel iedereen zich prima thuis zal voelen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Bordeaux

bezienswaardigheid nummer 1

Port de la Lune

Oorspronkelijk behoort de benaming Port de la Lune (in het Nederlands: Maanhaven) bij oude zeehaven van de stad die aan de rivier de Garonne ligt. Tegenwoordig bedoelt men met ‘Port de la Luna’ het oude historische deel van de stad Bordeaux. Dit oude deel lag ooit binnen de stadsmuren. Het beslaat het gehele gebied tussen Place de la Victoria tot Place de la Comédie en Place Pey-Berland en de Garonne. Veel oude historische gebouwen domineren dit gebied wat ook wel bekend staat als smeltkroes van humanisme, cultuur en universaliteit. Een wandeling door de historische binnenstad van Bordeaux brengt je langs sfeervolle pleintjes, geweldige winkeltjes en leuke restaurants waar je de inwendige mens uitstekend kunt laten verwennen.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Place de la Bourse

De ruim opgezette Place de la Bourse wordt ook wel als het symbool voor de welvaart van de stad gezien. In de loop van de jaren heeft het plein meerdere namen gehad. Zo heette het na de aanleg in 1749 Place Royale en tijdens de revolutie Place de la Liberte gevolgd door opnieuw Place Royale. Sinds 1848 draagt het de naam Place de la Bourse. Aan dit plein vind je onder andere het prachtige fontein ‘Fontaine des Trois Grâces’, het Nationaal Museum van de Douane, het beursgebouw en een luxe hotel. Om het uiterlijk van de Place de la Bourse extra kracht te geven, is er in 2006 het Miroir d'Eau aangelegd aan de kade voor het plein. Het is een enorm reflecterend bad. De diepte van het water bedraagt slechts enkele centimeters. Het is dus niet bedoeld om te zwemmen. Tijdens zomerse dagen wordt er met name door kinderen wel volop over het Miroir d'Eau gelopen om te genieten van het dan opspattende water.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Kathedraal van Bordeaux

Bordeaux telt meerdere kerken en andere geloofsgebouwen. Sommige van de kerken zijn al eeuwen oud. Een goed voorbeeld hiervan is de Kathedraal van Bordeaux. De officiële naam luidt Cathédrale Primatiale Saint-André de Bordeaux. Deze tussen de 12e en 14e eeuw in gotisch stijl gebouwde kathedraal is de belangrijkste kerk van Bordeaux. Als er in Bordeaux belangrijke huwelijken voltrokken moeten worden, dan gebeurt dat hier. Uitvaarten van hooggeplaatste mensen vinden meestal ook hier plaats. Hoewel het in de loop van de jaren al enige keren is aangepast, zijn er nog oorspronkelijke delen die dateren van tussen de 12e en 15e eeuw. De hoofdingang is bijzonder fraai versierd met prachtige beeldhouwwerk. Opvallend is dat deze belangrijkste ingang zich aan de zijkant van de kerk bevindt.

De bijbehorende Tour Pey-Beland is iets later dan de kathedraal zelf gebouwd. Deze gotische toren is vanwege de lastige ondergrond losstaand van de kathedraal weggezet. Tegen betaling kun je de toren bezoeken en beklimmen. Een fantastisch uitzicht over Bordeaux vormt de beloning voor deze inspanning.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Esplanade des Quinconces

Op de plek waar ooit een enorm fort heeft gestaan (Château Trompette), vind je tegenwoordig het grootste plein van heel Frankrijk. De Esplanade des Quinconces heeft een oppervlakte van maar liefst 25,6 hectare. Ter vergelijking: dit is twee keer zo groot dan het Amsterdamse Museumplein. Optisch bestaat het Esplanade des Quinconces uit drie delen: een groot open middenstuk, waar alleen het indrukwekkende Monument aux Girondins een permanente plek heeft gekregen, en twee flinke stroken die gevuld zijn met bomen. Het quincunx-patroon waarin de bomen geplant zijn vormen de basis voor de naam van dit in de 19e eeuw aanlegde plein. Als er in Bordeaux kermissen, jaarmarkten of andere grote evenementen gehouden worden, dan vinden deze meestal plaats hier op het Esplanade des Quinconces.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Cité du Vin

Tijdens een bezoek aan Bordeaux zul je op allerlei verschillende manieren merken dat je je in de hoofdstad van een van de belangrijkste wijnregio's ter wereld bevindt. Denk aan de verschillende wijnwinkels die een brede sortering van prachtige Bordeaux-wijnen hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is L'Intendant dat tot ver buiten de regio bekend staat om de soms zeldzame grand cru's die je hier kunt kopen. In een stad als Bordeaux mag natuurlijk een wijnmuseum niet ontbreken. Sinds 2016 kun je het La Cité du Vin bezoeken. Dit strak vormgegeven museum is van buiten een ware blikvanger. Sommigen noemen het ook wel het Guggenheim van Bordeaux. Feit is dat de architectuur van het door Anouk Legendre en Nicholas Desmazières gebouw op z'n minst bijzonder en opvallend genoemd mag worden. Vooral tijdens zonnige dagen valt het Cité du Vin echt op.

Tijdens een bezoek aan het Cité du Vin kom je alles te weten over wijn. Van hoe men wijn maakt en de geschiedenis van wijn, tot aan smaakpaletten, druivensoorten en marketing. Natuurlijk worden de verschillende wijngebieden van Bordeaux extra belicht tijdens een bezoek aan dit gave museum. Je sluit een bezoek af met een wijndegustatie op de bovenste verdieping, waarbij je kunt genieten van een mooi uitzicht over Bordeaux.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Grand Théâtre

Waar ooit een Gallo Romeinse tempel stond, staat sinds 1780 het overweldigende neoclassicistische theater van de stad. Het Grand Théâtre de Bordeaux biedt plaats aan zo’n 1114 mensen die hier kunnen genieten van geweldige opera-uitvoeringen. Voor wie niet van opera houdt is de buitenkant van het theater een plaatje om te zien. De voorgevel met twaalf zuilen en daarboven evenveel beelden zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Dit portaal komt het beste tot zijn recht na het middaguur. Dan wordt hij, mits de weersomstandigheden het toelaten, beschenen door het zonlicht. Dit laat het gebouw nog beter tot zijn recht komen.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Darwin

Bordeaux telt verschillende hippe plekken met een uniek karakter. Het mooiste voorbeeld hiervan is te vinden in de wijk La Bastide-Niel. De voormalige militaire kazerne van Niel is in 2009 opgekocht door de groep Evolution waarna de verlaten plek is getransformeerd tot een hippe locatie waar skaters, hipsters maar zeker ook meer doorsnee mensen zich prima thuisvoelen. Prachtige uitingen van streetart, enorm skatepark en een biologisch restaurant (General Store) vormen de basis van deze inmiddels zeer populaire hangout. In de voormalige barakken zijn inmiddels zo'n 250 bedrijven en 40 verenigingen gevestigd. Ecologisch bewustzijn is een kernopdracht binnen Darwin. Het hergebruik van spullen en gebouwen vormt daarom de basis. De naam Darwin is op meerdere manieren toepasselijk op deze plek die je ook als toerist absoluut gezien moet hebben. Denk aan evolutie: door het complex aan te passen aan de huidige tijd en omstandigheden, overleeft het. Het bewustzijn van de natuur en de rol van de mens hierin spelen verder ook een rol in de naamkeuze.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Stadspoorten

De ligging aan de Garonne heeft ertoe geleid dat Bordeaux al vrij vroeg een belangrijke stad kon worden. Waar welvaart heerste, daar lagen vooral vroeger gevaren op de loer. Om steden als Bordeaux te beschermen tegen ongewenste gasten werden er stadsmuren gebouwd. Via stadspoorten kon je de beschermde stad verlaten of binnentreden. Dergelijke poorten hebben in de loop der jaren hun rol grotendeels verloren. De poorten die uit de middeleeuwen en latere eeuwen stammen hebben nu vooral een monumentale functie. De mooiste echte stadspoort is de middeleeuwse Porte Cailhau,. Deze staat aan de oostelijke kant van het centrum. De iets jongere Porte de Bougogne lijkt meer op een triomfboog. Deze stadspoort ligt in het verlengde van de Pont de pierre. De ruimte om deze poort zorgt dat hij extra nadrukkelijk aanwezig is. Het verkeer rijdt hier tegenwoordig om de poort heen.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Musée d'Aquitaine

In een stad als Bordeaux zijn tal van verschillende musea gevestigd. Voor ieder wat wils, zeg maar. Kunst is natuurlijk een veel voorkomend onderwerp bij de musea, van middeleeuwse schilderkunst tot hedendaagse installaties die op diverse manieren te interpreteren zijn. Een museum die wij in de top 10 bezienswaardigheden van Bordeaux thuis vinden horen is het Musée d'Aquitaine. Dit regionaal museum behandelt de historie en ontwikkeling van Aquitanië en Bordeaux. Je wordt stapsgewijs meegenomen in de geschiedenis van deze boeiende regio.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Pont de pierre

Bordeaux ligt aan de Garonne. Het heeft vrij lang geduurd totdat er een vaste verbinding kwam tussen de rechteroever en de stad op de linkeroever. De Pont de pierre is de eerste brug die gebouwd werd. Deze stenen brug is in opdracht van de toenmalige Franse heerser Napoleon Bonaparte gebouwd. Het heeft twaalf jaar (van 1810 tot 1822) geduurd totdat men over de Pont de pierre over kon steken. Tegenwoordig wordt de oudste brug van Bordeaux alleen nog maar gebruikt door voetgangers, fietsers en de metro. Auto's en motoren worden vanwege de kwetsbaarheid van de constructie geweerd. Dit past tevens prima in het plan om het centrum van Bordeaux autoluw te maken. Het mooiste moment om Pont de pierre te bekijken is in de avond, als de lichten de contouren van de brug extra benadrukken.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bordeaux. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bordeaux. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: Georganiseerde fietstocht door Bordeaux

Er zijn verschillende manieren om Bordeaux te ontdekken. Onze voorkeur als je in betrekkelijk korte tijd zoveel mogelijk wilt zien van een stad is de fiets. Tijdens een fietstocht, bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren gids, leer je een stad vrij snel kennen. Binnen enkele uren kun je de belangrijkste hoogtepunten van Bordeaux bezoeken. De gids vertelt je onderweg alles over Bordeaux, de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Bekijk de 'Bordeaux Highlights Fietstour' bij Baja Bikes

TIP: Lokale lekkernij: canelé

Iets wat geen bezienswaardigheid is, maar wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Bordeaux is de canelé. Dit is een culinaire specialiteit uit Bordeaux, maar die inmiddels ook elders in Frankrijk steeds vaker te verkrijgen is. Zo geniet de canelé in de hoofdstad Parijs steeds meer populariteit. Het Franse gebakje wordt volgens een traditioneel recept gemaakt met eieren, suiker, melk, boter en bloem. Rum en vanille worden als smaakmakers toegevoegd. Kenmerkend voor de canelé zijn de vorm en de structuur: een smeuïge binnenkant en een wat stevigere gekaramelliseerde buitenkant. Je kunt de canelé op tal van plekken in Bordeaux kopen.

Meer informatie over Bordeaux:

5x zien & doen in Bordeaux
Bordeaux in één dag
Bordeaux tips
Bordeaux voor beginners
waar overnachten in Bordeaux

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies