top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Avignon, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Avignon
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

De historische stad Avignon ligt in het zuiden van Frankrijk aan de rivier de Rhône. Bekende plaatsen in de omgeving zijn Arles, Nîmes, Orange en Montelimar. Avignon is gelegen in de provincie Province-Alpes-Côte d’Azur. Veel bezoekers van de stad Avignon komen er omdat het centrum geregistreerd staat in de werelderfgoedlijst van Unesco. De Babylonische ballingschap der pausen die er in 1309 van start ging, zette de stad Avignon duidelijk op de kaart. Paus Clemens V verplaatste de pauselijke residentie van Rome naar Avignon en verkreeg hiermee de heerschappij over de stad. Avignon verkreeg hiermee de naam ‘cité des Papes’, stad van de pausen. Het Pausenpaleis wat enkele jaren daarna werd gebouwd, domineert nog altijd de stad. De hoge ligging en het indrukwekkende bouwwerk zijn hier geheel verantwoordelijk voor.
Avignon is ook een stad waarin culturele evenementen veel ruimte krijgen. Het jaarlijkse Festival d’Avignon trekt al jaren vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Dit levendige festival staat geheel in het teken van theater en podiumkunsten. Sinds de oprichting in 1947 wordt het zelfs gezien als oudste en meest beroemde festival van Frankrijk.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Avignon

bezienswaardigheid nummer 1 Pont du Gard
In de directe omgeving van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard en Remoulins bevindt zich een oud Romeins aquaduct. Het wordt gezien als één van de mooiste Romeinse gebouwen uit de regio. In de constructie van de Pont du Gard zijn duidelijk drie etages zichtbaar, die elk uit een andere periode komen. Het onderste deel vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in de eerste eeuw. Met de bouw van dit aquaduct kon men water vervoeren van Uzès naar de stad Nîmes om er badhuizen, fonteinen en bronnen te vullen. De stenen die voor de inmiddels antieke aquaduct werden gebruikt, waren afkomstig uit ‘la carrière de L’Estel’, een steengroeve die op zo’n zeshonderd meter afstand ligt. Tijdens de middeleeuwen kwam er een etage op dit aquaduct en begon men het bouwwerk te gebruiken als brug. Met de overspanning over de Gardon ou Gard rivier was het mogelijk om het als passage te gebruiken. Het derde en laatste deel van de Pont du Gard werd ergens in de zeventiende eeuw vervaardigd. Sinds 1985 is de ruim 49 meter hoge Pont du Gard opgenomen in de werelderfgoederenlijst van Unesco. Aan elke zijde van de Pont du Gard is een bezoekerscentrum gelegen waar je meer informatie kunt verzamelen.
http://pontdugard.com/nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Palais des Papes
Het in gotische stijl opgetrokken Palais des Papes, werd gebouwd in de middeleeuwen. Omstreeks het jaar 1335 kwam er een opdracht van de pausen Benedictus XII en later Clemens VI tot het bouwen van een veilig oord. De eerstgenoemde paus, Benedictus XII, was een Franse monnik die in 1334 tot paus benoemd werd. Na diens overlijden in 1342 werd paus Clemens VI uitgekozen om diens functie over te nemen en hiermee ook de bouwopdracht tot het realiseren van een paleis voor de pausen ‘Palais des Papes’. In deze zogenoemde ‘Babylonische ballingschap der pausen’ zetelden de pausen namelijk niet in het voor hen vijandige Rome, maar in de Franse plaats Avignon. Dit gebeurde na het dringende advies van koning Palais des Papes werd hiermee hun toevluchtsoord. Pas in 1377 was de rust wedergekeerd in Rome en werd er door paus Gregorius XI besloten om terug te keren. Palais des Papes heeft door de eeuwen heen meerdere functies gekend. Zo is het tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte zelfs in gebruik geweest als kazerne en gevangenis. Tegenwoordig is Palais de Papes geregistreerd als ‘World Heritage Site’ van Unesco. Het is inmiddels in gebruik als museum, waarin je meerdere gotische kathedralen, privé appartementen van pausen, theaters en heel veel religieuze kunst kunt bewonderen. Regelmatig worden er allerlei culturele activiteiten en thematische tentoonstellingen georganiseerd.
www.palais-des-papes.com/en
   
bezienswaardigheid nummer 3 Pont Saint-Bénézet
De oorspronkelijk bijna negenhonderd meter tellende brug Pont Saint-Bénézet, is voor veel mensen beter herkenbaar als Pont d’Avignon. De boogbrug Pont Saint-Bénézet werd al in het jaar 1177 gebouwd onder leiding van de inmiddels patroonheilige onder bruggenbouwers, Bénézet van Avignon. Naar eigen zegge ontving hij een visioen van God. De herder Bénézet maakte met het bouwen van de brug een verbinding tussen steden als Lyon en de Middellandse Zee, opdat er geen pelgrims meer zouden verdrinken. Hiermee overspande hij de rivier de Rhône. Van de twee-en-twintig bogen zijn er inmiddels nog maar enkele zichtbaar. Meerdere restauraties werden vaak teniet gedaan door overstromingen. Er rest nu alleen nog een ruïne die een herinnering is voor het liedje ‘Sur le Pont d’Avginon’. De omgeving van Pont Saint-Bénézet en het eilandje Île de la Barthelasse zijn uitermate fotogeniek te noemen.
www.avignon-pont.com/en/content/discover
   
bezienswaardigheid nummer 4 Musée du Petit Palais
Omstreeks 1976 werden de deuren van geopend van Musée du Petit Paleis in Avignon. Het museum alsmede de galerie tonen veel religieuze kunstwerken. Een groot deel van de kunstwerken is afkomstig van de Italiaanse verzamelaar Giampietro Campana. Zijn passie ging vooral uit naar Griekse en Romeinse schilderkunst en sculpturen. De kunst van Musée du Petit Palais komt vooral bijzonder goed tot uiting door de ambiance in het veertiende eeuwse paleis. Je treft hier ondermeer werken van Ambrogio Lorenzetti, Girolamo Marchesi, Giovanni di Palo, Sandro Botticelli en Vittore Carpaccio. In de directe omgeving van Musée du Petit Palais, bevindt zich een ander bekend paleis, namelijk Palais des Papes.
www.petit-palais.org
   
bezienswaardigheid nummer 5 Kathedraal van Avignon
Binnen de oude muren van het historische centrum staat de kathedraal van Avignon op een dominante positie. De kathedraal ‘Cathédrale Notre-Dame des Doms d’Avignon’ werd in de tweede helft van de twaalfde eeuw gebouwd. De toren werd er echter pas twee eeuwen later op geplaatst. Bovenop de toren staat een zes meter hoog beeld van de heilige Maagd Maria, die er in 1859 werd geplaatst. Met haar ene hand beschermt zij de stad en met de andere zegent zij deze. Tijdens de Franse revolutie heeft ook de kathedraal van Avignon veel schade geleden. Het huidige uiterlijk is dan ook grotendeels verkregen tijdens een reconstructie die plaatsvond in de negentiende eeuw. In de kathedraal van Avignon kun je prachtige kunstwerken ontdekken die verschillende tijdperken beslaan. En ook het grafmonument van paus John XXII is een bezienswaardigheid.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Musée Calvet
Aan de rue Joseph-Vernet bevindt zich een museum die vernoemd is naar Claude François Calvet. Deze geleerde geneeskundige had tevens een grote passie voor het verzamelen van kunstwerken, archeologische voorwerpen, boeken en antiek. Na diens overlijden in 1810, liet hij zijn zeer waardevolle verzameling na aan de stad Avignon. In het huidige Musée Calvet komen hiermee kunst, wetenschap, archeologie en etnografie op bijzondere wijze samen. In de permanente collectie kom je werken tegen van tussen de zestiende en twintigste eeuw. Onder de primitieve en prehistorische kunst tref je onder andere keramische voorwerpen, kalebassen, kunst gemaakt van ivoor en kalkstenen gedenkstenen.
www.musee-calvet.org
   
bezienswaardigheid nummer 7 Musée Requien
Liefhebbers van natuurwetenschap en plantkunde, moeten beslist een bezoek brengen aan Muséé Requien. Dit museum, wat vernoemd is naar de Franse natuuronderzoeker Requien, is gevuld met een waardevolle collectie boeken, een zeer uitgebreid herbarium, een behoorlijke zoölogische en geologische verzameling en andere opmerkelijke schatten uit de natuur. Naast het bezoeken van deze uitmuntende verzameling, biedt het museum ook nog diverse educatieve en wetenschappelijke activiteiten aan. Denk hierbij aan workshops waarin je zelf aan de slag gaat als onderzoeker en voor de kleintjes een interactieve schattenjacht in het museum op wolven.
www.museum-requien.org
   
bezienswaardigheid nummer 8 Les Halles van Avignon
Halles d’Avignon zijn al voor meer dan een eeuw een begrip in deze regio van Frankrijk. Al in de tweede helft van de achttiende eeuw ontstonden er concrete plannen voor Les Halles van Avignon. De huidige Les Halles van Avignon aan la Place Pie, werden in de tweede helft van de twintigste eeuw gebouwd. Hoewel het project gepland stond in 1965 werd er uiteindelijk acht jaar later pas gestart. De opening vond plaats in april 1974. De natuurlijke groene muur aan de voorzijde van Les Halles du Avignon is een ontwerp van Patrick Blanc. Deze plantkundige uit Frankrijk, staat bekend om het integreren van levende planten in de architectuur. Eén van zijn laatste werken is de verticale tuin ‘One Central Park’ in New York. Les Halles van Avignon worden veelvuldig bezocht door zowel de locale bevolking als de toeristen die de stad Avignon bezoeken. Er worden allerlei workshops gegeven door uiteenlopende chef-koks, markt kooplui proberen hun goederen aan de man te brengen en je kunt er natuurlijk verschrikkelijk lekkere producten, gerechten en authentieke of juist vernieuwende recepten uit proberen. Les Halles hebben meerderen in- en uitgangen. Zo kun je de hallen bereiken via Rue de l’Olivier, Place Pie en rue Petite Meuse. Op maandag zijn de deuren gesloten.
www.avignon-leshalles.com
   
bezienswaardigheid nummer 9 Musée Angladon
Aan de Rue Laboureur kun je een bezoek brengen aan een achttiende eeuws herenhuis wat werd ontworpen door de architect Jean Peru. In dit pand is namelijk Musée Angladon gevestigd, wat in 1996 werd opgericht door Jean Angladon-Dubrujeaud. Deze erfgenaam van de bekende Parijse couturier Jacques Doucet heeft in een erfenis een behoorlijk kostbare kunstcollectie mogen ontvangen. Hieronder bevonden zich stukken als Demoiselles d’Avignon van Picasso en meesterlijke werken van onder andere Vincent van Gogh, Vuillard en Modigliani. Sommige zijn verkocht, maar veel van de opmerkelijke kunst is ook gebleven. Musée Angladon en de Collectie Jacques Doucet zijn daarom zeker een bezoekje waard.
http://angladon.com
   
bezienswaardigheid nummer 10 Fort Saint-André
Vanuit verschillende richtingen in de stad heb je uitzicht op het statige Fort Saint-André. Het middeleeuwse fort werd omstreeks 1360 gebouwd in opdracht van koning Jean II le Bon ‘Jan de Goede’. Hiermee werd een duidelijk signaal afgegeven waarin de koninklijke macht werd bevestigd ten opzichte van de pausen. Kenners zullen er voldoende militaire architectuur in herkennen. Binnen de muren van Fort Saint-André Villeneuve-lez-Avignon bevindt zich ook de benedictijnenabdij, de tuinen, het voormalige dorpje Saint-André, wachttorens, de twin towers en een kapel. De bouw van het fort verliep hierdoor in meerdere fases. Tot de Franse Revolutie is het fort grotendeels bezet geweest door officieren en soldaten als thuisbasis. Vanaf Fort Saint-André heb je ook nog eens een waanzinnig uitzicht op de bekende berg Mont Ventoux, het Palais des Papes en natuurlijk de Rhône.
www.fort-saint-andre.fr/en
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Avignon. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Avignon en bekijk de prijzen. Daar kun je per hotel, appartement of pension meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Avignon:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies