top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Arras, Frankrijk

Frankrijk
top 10 bezienswaardigheden:

Frankrijk

Plaatsen in Frankrijk:
Amiens
Annecy
Arras
Avignon
Bordeaux
Cannes
Colmar
Dijon
Disneyland Parijs

Lille
Lyon
Marseille
Metz
Nancy
Nice

Parijs
Straatsburg
Tours
Troyes

Eilanden in Frankrijk:
Corsica

Regio's en departementen in Frankrijk:
Ardèche
Bretagne
Centre
Côte d'Azur
Dordogne
Elzas
Gironde
Indre-et-Loire
Jura
Loir-et-Cher
Lotharingen
Normandië
Provence
Rhône-Alps

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Arras
reisadvies reisadvies Frankrijk

... meer handige websites

 

Arras - Place des Héros met stadhuis en belfortIn het noorden van Frankrijk is de stad Arras gelegen in de regio Nord-Pas-de-Calais. Velen bezoeken de stad om er te genieten van de eeuwenoude architectuur, de abdij, het culturele leven en de gezellige binnenstad. Het wordt namelijk niet voor niets de “parel van de Vlaamse architectuur” genoemd. Tijdens de kerstperiode wordt Arras door een groot publiek bezocht om de enorme kerstmarkt die er elk jaar georganiseerd wordt. Het plein aan de Grote Markt en andere plekken in de binnenstad zijn geheel in kerstsfeer gehuld.
Behalve een mooi en indrukwekkend stadhuis heeft de stad Arras ook nog boeiende bezienswaardigheden als de Wellington steengroeve, interessante fiets- en wandelroutes en tweeduizend jaar oude resten van de stad Nemetacum. Kortom, er is genoeg te doen, te zien en vooral te beleven in de Franse stad Arras.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Arras

bezienswaardigheid nummer 1 Place de Héros
De twee mooiste pleinen van Arras zijn de Grand Place en Place des Heros. Laatstgenoemde is kleiner dan de Grand Place, maar heeft aan het plein het prachtige stadhuis met belfort. De panden rondom de Place des Heros zijn voornamelijk gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De stad heeft destijds enorm veel schade opgelopen, maar zijn er uiteindelijk ook goed in geslaagd om te reconstrueren. In de barokke gevels zie je veel versieringen in de vorm van ornamenten, klokken en andere afbeeldingen. Onder het plein is een gangenstelsel gelegen waarin geallieerde troepen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog konden verblijven.
www.steden.net/frankrijk/arras/place-des-heros
   
bezienswaardigheid nummer 2 Belfort
De geschiedenis van het belfort en het aangrenzende stadhuis van Arras gaan terug naar de vijftiende en zestiende eeuw. Echter heeft de Eerste Wereldoorlog goed huisgehouden in Arras en veel van de historische panden zijn vernield. Zo ook het belfort. Gelukkig heeft men het naar ere op kunnen knappen en lijkt het of het nooit is gebeurd. Sinds 2005 staat ook het belfort van Arras op de lijst van werelderfgoederen. Bezoekers kunnen het belfort beklimmen en genieten van een wijds uitzicht over de stad. Er is ook een lift aanwezig, maar daarna zijn er nog zo’n veertig treden te beklimmen.
www.steden.net/frankrijk/arras/belfort-van-arras/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Citadel Vauban
Dit militaire terrein werd tussen 1668 en 1672 aangelegd naar een ontwerp van Sebastien Prestre, Marquis de Vauban en in opdracht van koning Louis XIV. Het diende om de stad te beschermen tegen aanvallen van buiten. Echter, al snel kreeg het de bijnaam van mooie nutteloze citadel. Op het terrein bevinden zich de oudste kapel van de stad Saint Louis, kazernes en het arsenaal.
www.steden.net/frankrijk/arras/citadel-vauban
   
bezienswaardigheid nummer 4 Grand Place
Het enorm afgemeten plein met rondom de in barokke stijl opgetrokken herenhuizen, zorgen voor veel aanzien. Al sinds de elfde eeuw komt men hier samen voor verschillende doeleinden. Of het nu de markt is, aankondigingen of festivals, het was en is nog altijd hier te doen. Menig bezoeker zal zich vergapen aan de sierlijke gevels met daaronder de bogengalerij. Elk jaar in december vindt hier de kerstmarkt plaats. Geen ander decor is denkbaar voor de stad Arras als dit grote plein. En ook het internationale muziekspektakel ‘Arras Main Square Festival’ vindt plaats aan dit sfeervolle plein Grand Place.
www.steden.net/frankrijk/arras/grandplace
   
bezienswaardigheid nummer 5 Museum voor schone kunsten
Via het voorplein van de Saint-Vaas abdij heb je toegang tot het Museum voor Schone Kunsten van Arras. Het museum is namelijk onderdeel van de oude abdij. De prachtige kunstwerken, waaronder porselein van Arras, wandtapijten, middeleeuwse beeldhouwwerken en schilderijen hebben hier een zeer passend onderkomen. Onder de collectie bevinden zich werken van Rubens, Poerson, Jouvenet en Lebrun.
www.arras.fr/tourisme/toeristische-dienst/museum-voor-schone-kunsten.html
   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Abdij Saint-Vaast en de kathedraal
De deels gerestaureerde abdij Saint-Vaast werd oorspronkelijk in de zevende eeuw gesticht op de heuvel van Arras, wat toen nog Atrecht heette. Eerst diende het als benedictijner klooster en vervolgens heeft het dienst gedaan als ziekenhuis en zelfs als kazerne. Het grootste aanzien verkreeg de Abdij Saint-Vaast in de achttiende eeuw. Toen vormden de kathedraal en de abdij het grootste religieuze gebouwencomplex van Frankrijk. Pas in de negentiende eeuw werd er een museum van gemaakt. Nu kunnen we er genieten van kunstwerken in het Museum voor Schone Kunsten. In de kathedraal zijn waardevolle voorwerpen bewonderen die een religieuze betekenis hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Les Boves
De ondergrondse tunnels van Arras worden aangeduid als ‘Les Boves’. Al aan het begin van de tiende eeuw werden er kalksteengroeven uitgegraven om zo onder de grond een tunnelstelsel te creëren. Met het uitgegraven materiaal zijn verschillende gebouwen in de stad opgetrokken. Door de eeuwen heen kregen de tunnels verschillende functies. Zo werden er omstreeks de zestiende-, zeventiende- en achttiende eeuw veel goederen onder de grond opgeslagen. En tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft het Britse leger er veel tijd doorgebracht. Vervolgens hebben er weer veel burgers schuilgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu tegenwoordig kun je een historische wandeling maken door die eeuwenoude tunnels. Een beleving die je je waarschijnlijk nog lang blijft herinneren.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Gallo-romeinse site van Nemetacum
Ongeveer tweeduizend jaar geleden stichtten de Romeinen de stad Nemetacum in Frankrijk waar de Gallische Atrebates woonden. De stad kreeg bekendheid om de ambachten die er werden uitgevoerd en de bloeiende textielhandel. Onlangs zijn verschillende delen van deze in de derde eeuw gebouwde stad blootgelegd. In juli en augustus zijn er rondleidingen te boeken en kun je meer te weten komen over deze geschiedenis.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Cité Nature
In een oude mijnwerkersfabriek is tegenwoordig een cultureel en wetenschappelijk centrum geopend, waar je meer te weten kunt komen over onderwerpen als natuur, voedsel, gezondheid en landbouw. Behalve een expositieruimte is er ook een grote tuin, worden er verschillende workshops gegeven en kun je deelnemen aan boeiende discussies.
www.citenature.com/WPCN/
   
bezienswaardigheid nummer 10 De Wellington steengroeve
In de voormalige steengroeve van Arras begon men omstreeks de tiende eeuw met het uitgraven van tunnels. Ondertussen spreken we van een twaalf meter diep gelegen netwerk onder de stad Arras. Door de jaren heen zijn er niet alleen veel harde werkers gestorven, maar ook soldaten die er tijdens de Slag bij Arras zijn gesneuveld. In het museum ‘Carrière Wellington’ wordt er uitgebreid aandacht besteed aan zij die de tunnel hebben gegraven, er hebben gevochten en er probeerde te schuilen.
https://www.facebook.com/CarriereWellington
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Arras. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Arras. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Arras:

Arras tips
Arras toerisme

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies