top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Luxor, Egypte

Egypte
top 10 bezienswaardigheden:

Caïro
Egypte
Luxor
Nijl
Sharm el-Sheikh

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Luxor

... meer handige websites

 

Luxor is een stad in Egypte, gelegen op de oostelijke oever van de Nijl. Dankzij de vele archeologische sites in de directe omgeving is Luxor een belangrijke toeristische bestemming. Luxor is een vrijwel zekere tussenstop binnen vrijwel iedere Egypte rondreis en ook vanuit een aantal badplaatsen aan de Rode Zee, zoals Marsa’Alam, El Gouna en Hurghada, worden excursies georganiseerd naar Luxor. Dit gebeurt zowel per bus (onder politie-escorte) als per vliegtuig. Vanaf Hurghada vlieg je binnen een half uurtje met een binnenlandse vlucht van Egypt Air naar Luxor.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Luxor

bezienswaardigheid nummer 1 Dal der Koningen
De ‘Valley of the Kings’ behoort tot de beroemdste archeologische plaatsen binnen Egypte. De meer dan zestig koningsgraven behoren daardoor tot de best bezochte bezienswaardigheden van Egypte. Het allereerste graf dat ontdekt is, is het graf van Ramses VIII. Het 62e en laatst ontdekte graf is dat van Toetanchamon. Dit graf is pas in 1922 ontdekt, de meeste vondsten zijn verhuisd naar het Egyptisch Museum in Caïro zoals het prachtige gouden dodenmasker.
   
bezienswaardigheid nummer 2 De Tempels van Karnak
De Tempels van Karnak liggen in het dorp Karnak, dat ten noorden van Luxor ligt en binnen de agglomeratie van Luxor valt. Feitelijk zijn het twee tempelcomplexen: het tempelcomplex van Amon-re en het tempelcomplex van Moet (Mut). De verzameling van tempelgebouwen, sfinxen en uitgegraven muren is op de piramides van Gizeh na de meest bezochte toeristische attractie van heel Egypte. Het geheel is zo groot dat je waarschijnlijk een halve dag nodig hebt om te proberen zoveel mogelijk te zien.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kolossen van Memnon
Deze twee immense standbeelden van farao Amenhotep III staan op de westelijke oever van de Nijl. De kolossale beelden zijn ongeveer achttien meter hoog en zijn de enige overblijfselen van de verwoeste dodentempel van farao Amenhotep III. Tijdens een aardbeving in het jaar 27 voor Christus is één van de twee kolossen zwaar beschadigd. Sindsdien werd er door verschillen tussen de warme dag en de koele nacht fluitende geluiden waargenomen die veroorzaakt werden door de beschadigingen. Dit is opgehouden toen keizer Septimius Severus in het jaar 199 na Christus de beelden liet restaureren.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Dal der Koninginnen
Als je tot de kleine groep toeristen behoort die hier dagelijks toegang krijgt dan kun je het indrukwekkende graf van Nefertari bekijken, de echtgenote van Ramses II. In totaal vind je in het Dal der Koninginnen een kleine 80 graven.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Luxormuseum
In dit moderne museum worden archeologische vondsten uit de omgeving van Luxor getoond. Over twee verdiepingen verspreid kun je vondsten bekijken uit de tempels op de oostoever. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn standbeelden van farao’s, obelisken, portretten en een echte mummie die waarschijnlijk van Ramses I.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Luxortempel
Deze in het vroegere Thebe gesitueerde tempel is opgedragen aan Amon, Moet en Chonsoe. Met een lengte van maar liefst 242 meter behoort de Luxortempel tot de grootste tempels van Egypte. Het complex staat in het centrum van Luxor, vlakbij de Nijl en het station.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Ramesmuseum
Het Ramesmuseum (ook vaak aangeduid als Ramsesmuseum of Rameses Museum) is een tempel die door Ramses II neergezet is. De ruïnes die hedendaags te bewonderen zijn vormen slechts ongeveer de helft van het oorspronkelijke complex. Bezienswaardigheden binnen het museum zijn de kolos van Ramses II, het granieten hoofd van Ramses II en de osirispijlers.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Tempel van Hatsjepsoet
De dodentempel van Hatsjepsoet (ook geschreven als Hatshepsut) vormt een prachtige eenheid met het kalksteenmassief waar de tempel te vinden is. Het bouwen van dit prachtige monument in Deir el-Bahri nam slechts vijftien jaar in beslag. Wie de tempel bezoekt zal zien dat er in de loop der jaren meerdere beschadigingen plaatsgevonden hebben.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Mummification Museum
Het Mummiemuseum laat een menselijke mummie zien, maar ook een verzameling van gemummificeerde dieren zoals Bastet, de godin van de vreugde. De afbeeldingen en videopresentaties laten zien hoe het mummificeren in zijn werk ging. Verder kun je de werktuigen en de gebruikte materialen voor het mummificeren bekijken.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Deir el-Medina
Voormalige nederzetting in het Oude Egypte vlakbij de Vallei der Koningen. Aan deze overblijfselen kun je zien hoe de kunstenaars woonden die aan de rotsgraven gewerkt hebben in en rondom Luxor.
   
  Meer informatie over Luxor:

beste reistijd voor Luxor
Luxor informatie en vakanties

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies