top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de Romantische Strasse, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Rom. Strasse
reisadvies reisadvies Duitsland

... meer handige websites

 

Rothenburg ob der Tauber aan de Romantische StrasseVolgens velen is het meest mooie en romantische deel van Duitsland gelegen aan de ‘Romantische Strasse’. De romantische route is een ongeveer 385 kilometer tellende route die je langs plaatsen voert in het Zuid-Duits gelegen Beieren en Baden-Württemberg. De romantische route start in de plaats Würzburg en begint direct met een aantal opmerkelijke historische schatten zoals de Mainbrücke, vesting Marienburg en het bisschoppelijke paleis. De route eindigt vele kilometers later in Füssen, in Ostallgäu waar de natuur overweldigend is. Tijdens het volgen van deze zeer bijzondere route passeer je allerlei dorpen en steden met de meest uiteenlopende, romantische en soms opmerkelijke bezienswaardigheden. Daar waar vroegen de handel langs deze route werd bedreven tref je tegenwoordig de meest prachtige burchten, kastelen, kerken, kloosters en middeleeuwse stadskernen. De route laat zich duidelijk zien. Langs de weg bevinden zich wit omlijnde bruinen borden met daarop ‘Romantische Straße’. Het is een ervaring die we je niet willen onthouden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
de Romantische Strasse

bezienswaardigheid nummer 1 Slot Neuschwanstein
Dit kasteel der kastelen in Beieren moet je eigenlijk ééns in je leven gezien hebben. We hebben het hier immers over een Duitse kasteel wat als voorbeeld heeft gediend voor het wereldberoemde Disneyland kasteel van Doornroosje zoals je dat in Disneyland Parijs en in de Disneyland parken van Amerika kunt bewonderen. Slot Neuschwanstein is in werkelijkheid iets minder romantisch dan het exemplaar in het wereldberoemde pretpark. In opdracht van koning Lodewijk II van Beieren begon men omstreeks het jaar 1869 aan de bouw van Slot Neuschwanstein. Zijn inspiratie voor dit kasteel werd gehaald uit vele reizen en bezoeken van andere kastelen. Tijdens de bouw, die koning Lodewijk II volledig zelf financierde, werden er nogal eens wat plannen aangepast waardoor het alsmaar langer duurder dan de oorspronkelijke planning aangaf. Hierdoor heeft hij helaas uiteindelijk maar een kleine 186 dagen als eenzame man gewoond in zijn geliefde kasteel. In het jaar 1886 stierf hij en zes weken later werd Slot Neuschwanstein opengesteld voor publiek. Hiermee hoopte de regering alle schulden te kunnen vereffenen die tijdens de bouw zijn ontstaan. Van de ruim tweehonderd verschillende ruimtes zijn er slechts vijftien volledig afgewerkt en ingericht.
www.neuschwanstein.de
   
bezienswaardigheid nummer 2 Rothenburg ob der Tauber
In de regio Beieren in Duitsland is deze prachtige middeleeuwse stad te bezoeken die eveneens op de romantische route ligt. Rothenburg ob der Tauber weet als geen andere stad de romantiek over te brengen op zijn bezoekers. Met de ruim duizend jaar tellende geschiedenis over koningen, keizers en burgers zijn er meer dan voldoende bezienswaardigheden te bezoeken waarover spannende verhalen de ronde doen. Met Pinksteren worden zelfs legendarische gebeurtenissen nagespeeld. Maar de meeste bezoekers komen vooral rondom de kerstperiode. Behalve het kerstmuseum is de kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauber ongekend populair en dat is niet voor niets. Ook hier werkt het middeleeuws stadsdecor uitstekend op het publiek. Vergeet vooral niet om bezienswaardigheden als de St. Jakobs-Kirche, Historiengewölbe, Klingentorturm en het Rathaus te bezoeken.
www.steden.net/duitsland/rothenburg-ob-der-tauber
   
bezienswaardigheid nummer 3 Residentie van Würzburg
In dit zuiderlijke gelegen deel van Duitsland is het barokke paleis van Würzburg te bezoeken, Residenz Würzburger. Toen men omstreeks 1720 begon met de bouw van dit paleis had men niet kunnen vermoeden hoe mooi het uiteindelijke resultaat zou worden. Het troggewelf zonder ondersteunende pilaren boven het trappenhuis is een uitstekend voorbeeld van de bouwkunde waarmee het vervaardigd is. Bij het ontwerp, de bouw en de aankleding werden dan ook invloedrijke personen benaderd als Balthasar Neumann, Giovanni Battista Tiepolo, Antonio Bossi en Robert de Cotte. Residenz Würzburg heeft meer dan 345 verschillende ruimtes en een grote wijnkelder. Alleen al het trappenhuis met daarin de plafond beschildering van Tiepolo zijn een bezienswaardigheid op zich. Maar ook de Hofkirche is adembenemend.
www.residenz-wuerzburg.de
   
bezienswaardigheid nummer 4 Historische binnenstad van Augsburg
Vlak onder Oberhausen is de universiteitsstad Augsburg is gelegen. De stad die gesticht werd door de Romeinen heeft een aantal bijzonder fraaie bezienswaardigheden. Daar waar ooit de legerkampen werden opgesteld zijn nu prachtige bouwwerken te spotten als de St. Ulrich und Afra kerk, het Rathaus, de Perlachturm en het Schaezler-Palais. In de oude wijk de Fuggerei zijn zo’n 67 woningen uit 1516 te bewonderen die inmiddels als de oudste sociale woningen ter wereld bekend staan. En in de St. Anna-Kirche is onder andere de grafkapel van de invloedrijke familie Fugger te bewonderen. Behalve deze culturele bezienswaardigheden heeft de stad ook gezellige pleinen met bijbehorende terrassen en vertier.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Schloss Weikersheim
Het Duitse district Baden-Wüurttemberg aan de rivier de Tauber staat vooral bekend om alom bekende en populaire kasteel ‘Schloss Weikersheim’. Omstreeks de twaalfde eeuw werd er begonnen aan de bouw van dit paleis wat destijds toebehoorde aan de keizerlijke familie van Hohenlohe. Via een zeventiende eeuwse poort is het paleis te benaderen. Op de binnenplaats tref je een wachttoren uit de middeleeuwen. Binnen in het paleis zijn prachtige zalen te bewonderen. De ridderzaal ‘Rittersaal’ is rijkelijk gedoceerd met sierlijke plafondbeschilderingen, dieren aan de wand en in goudkleur omlijste schilderijen. Met een wandeling door de kasteeltuinen kom je vanzelf langs beelden die verschillende episodes van het hofleven uit de achttiende eeuw vertolken. Alles is keurig onderhouden en prachtig aangelegd.
www.schloss-weikersheim.de
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Wieskirche
De bedevaartkerk Wieskirche is gelegen aan de rand van de Alpen in de gemeente Steingaden van Beieren. De volledige benaming van de kerk luidt ‘Wallfahrtskirche zum Gegeißelten Heiland auf der Wies’ De kerk werd beroemd nadat er op 14 juni 1738 tranen vloeiden op het gezicht in de houten beeltenis van de geseling van Christus. Sindsdien is er een ware pelgrimstocht gestart om hier getuigen van te zijn. Al snel kon men de toestroom van bezoekers niet meer aan en werd het plan gevat om een grotere kerk te bouwen. Hiervoor werd bouwmeester Dominikus Zimmermann benaderd en de rest is geschiedenis. De Wieskirche staat inmiddels ook bekend om zijn bijzondere rococo kunstwerken. Echter de meeste bezoekers worden nog altijd getrokken om de spiritualiteit, de rust en het zoeken naar antwoorden.
www.wieskirche.de
   
bezienswaardigheid nummer 7 Nördlingen
Hoewel de dertig jarige oorlog die plaatsvond omstreeks 1618-1648 de stad Nördlingen veel schade heeft aangericht, kunnen we vandaag de dag nog altijd genieten van een aantal mooie erfenissen uit het verleden. De stadsmuren die deels al gebouwd werden in de veertiende eeuw zijn hier bijvoorbeeld een uitstekend voorbeeld van. Vanaf de Marktplatz zijn er verschillende wandelingen te starten die voeren langs bezienswaardigheden als het Tanzhaus waar vroeger de marktkooplui samen kwam, het Rathaus uit de dertiende eeuw en aan de Herrengasse treft je het fontein aan de Weinmarkt die er ter nagedachtenis is geplaatst voor de dappere Maria Holl-Brunnen. Deze ‘heks’ overleefde de martelingen die er tijdens heksenvervolgingen plaatsvonden en werd daarom vrijgesproken. Een andere bijzondere wandeling is die over de vestingmuur. Hierbij passeer je onder andere Löpsinger Tor.
www.noerdlingen.de
   
bezienswaardigheid nummer 8 Burg Harburg
De strategische ligging op de handelsroute tussen Augsburg en Nürnburg heeft de stad Harburg geen windeieren gelegd. Dit is met name terug te zien aan Burg Harburg. De burcht die altijd al in handen is geweest van keizers en vorsten heeft de tand des tijds keurig doorstaan. Geen enkele keer is het ten prooi gevallen aan oorlogen en vernietigingen. Aan het slotplein zijn enkele gastenverblijven, een feestzaal, een herberg en en een kerk gelegen. Vanuit de dertiende eeuwse wachttoren ‘Hungertoren’ werd burcht bewaakt en kon niemand ongezien binnenkomen of de burcht verlaten. Vanaf de burcht heb je een mooi zicht op de lager gelegen stad Harburg die ook zeker een bezoekje waard is. De weg over de Steinbogenbrug via smalle straten die je langs middeleeuwse huizen voeren geven je al snel dat behaaglijke gevoel zoals je dat in een oude stad kunt ervaren.
www.burg-harburg.de
   
bezienswaardigheid nummer 9 Reichsstrasse in Donauwörth
Direct aan de rivier de Donau is de Duitse stad Donauwörth gelegen.Het meest waardevolle deel van de stad is gelegen tussen het Rathaus en het Fuggerhaus wat men de Reichsstrasse noemt. Tijdens de middeleeuwen was deze straat al bekend als onderdeel van de handelsroute. Destijds droeg het de naam ‘Oberer’ of ‘Unterer Markt’. n de Reichsstrasse staan prachtige huizen naast elkaar met ieder een eigen kleur op de voorgevel. Het wordt door velen de mooiste straat van Zuid-Duitsland genoemd. Om de hoek aan de Rathausgasse is het eveneens kleurrijke stadhuis van Donauwörth gelegen.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Kloosterkerk van Rottenbuch
In het district Weilheim-Schongau is de Beierse plaats Rottenbuch gelegen. In de weide omgeving is de toren zichtbaar van het kloostercomplex waarvoor de plaats regelmatig wordt bezocht. Het klooster werd gesticht omstreeks 1703 voor de augustijnen. Ongeveer een eeuw later werd de orde opgeheven en begon er als verval in te treden. De kloosterkerk is wel blijven bestaan. Het tegenwoordige rococo uiterlijk van de kerk is toe te schrijven aan J. Schmuzer en diens zoon Franz Xaver Schmuzer en Matthäus Günther. Beiden hebben prachtige details aangebracht waar we vandaag nog met veel verbazing van kunnen genieten. Daarnaast zijn er prachtige beelden en andere religieuze kunstwerken te bewonderen. Aan de sobere buitenzijde is absoluut niet af te lezen wat voor moois er binnen te zien is.
   
  Meer informatie over de Romantische Strasse:

beste reistijd voor de Romantische Strasse
Romantische Strasse
Rotherburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies