top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Potsdam, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Potsdam
reisadvies reisadvies Duitsland

... meer handige websites

 

Hoewel Potsdam niet de meest bekende naam is in het lijstje populaire Duitse steden, is hij zeker een bezoekje waard. Sinds 1990 zijn er bijvoorbeeld heel veel paleizen, parken en monumenten geregistreerd op de lijst van Unesco’s werelderfgoederen. Wanneer je vanuit Nederland via het oosten Potsdam binnenrijdt, kom je meteen langs enkele prachtige paleizen, parken en tuinen. Potsdam staat bekend als stad waar keurvorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders graag hun dagen sleten. Zo verbleef keurvorst van Brandenburg, Fredrik Willem, er graag tijdens de zomermaanden en liet hij hiervoor kasteel Honselaarsdijk bouwen. De link met Nederland werd meteen gelegd in de architectuur. Door zijn studie in Leiden ontstond zijn voorliefde voor de Nederlandse architectuur. Ook trouwde hij met een Nederlandse, namelijk Louise Henriette van Nassau, dochter van Frederik Hendrik van Oranje. De koninklijke familie Hohenzollern hebben vervolgens nog meer paleizen in Potsdam gebouwd. Hun erfgoed is te vinden in paleizen als Sanssouci, en Neues Paleis. Het historische centrum van Potsdam begint bij de stadspoort de Brandenburger Tor. Aan dit sfeervolle plein tref je een fontein, gezellige terrassen en leuke hotels. Ook begint hier eveneens het winkelgebied van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de bommen ook in Potsdam veel schade aangebracht. Het tegenwoordige Stadschloss is bijvoorbeeld geheel opnieuw gebouwd. En zo zijn er meer lege gaten opnieuw opgebouwd. De stad heeft inmiddels het sfeervolle en karakteristieke uiterlijk in ere hersteld en ontvangt nu vele toeristen die het met eigen ogen willen bewonderen. Het is aan te bevelen om voor de paleizen vooraf een kaartje te kopen. Er wordt veel gewerkt met tijdsloten en dus is enige planning vooraf noodzakelijk als je veel wilt zien.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Potsdam

bezienswaardigheid nummer 1 Slot Sanssouci
Vanuit het centrum van Potsdam wandel je in een klein half uurtje via het park naar slot Sanssouci. Eenmaal aangekomen bij het paleis wordt je overdonderd door de schoonheid van het fontein en het terras met daarvoor een aantal trappen. Door velen wordt Schloss Sanssouci het ‘Versailles van Pruisen’ genoemd. Naast de trappen vind je etages met allemaal druiventrossen. De wijn zal hier rijkelijk gevloeid hebben. En dat klopt ook. Slot Sanssouci werd omstreeks de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. Na enige onenigheid over het ontwerp, kreeg uiteindelijk de Nederlandse architect Jan Bouman de opdracht tot het bouwen van een zomerresidentie. In de negentiende eeuw werd het paleis uitgebreid als lustoord onder leiding van Fredrik Willem IV van Pruisen. Zijn voorliefde voor natuur, wijn, muziek en filosofie is op verschillende plekken in het paleis zichtbaar. Met name de decoraties en afbeeldingen laten weinig tot de verbeelding over.
www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/schloss-sanssouci
   
bezienswaardigheid nummer 2 Holländisches Viertel
In het historische centrum van Potsdam is een duidelijke verwijzing naar de Nederlandse architectuur te vinden. Het Holländisches Viertel is een stratenblok met typische Hollandse woningen. De kenmerkende rode baksteen en puntgevels roepen direct herkenning op. Het ontwerp is afkomstig van Jan Bouwman, een Amsterdamse architect die ook betrokken was bij de bouw van Schloss Sanssouci en het oude Raadshuis van Potsdam. Het Holländisches Viertel werd tussen 1733 en 1742 gebouwd in opdracht van Frederik Willem I en later Frederik II. In de panden zitten nu leuke speciaalzaken, horeca en andere zelfstandige ondernemers. Ook is er aan de Mittelstrasse 8 een museum te vinden met daarin de maquette van het Holländisches Viertel en de geschiedenis achter deze Nederlandse wijk.
www.jan-bouman-haus.de
   
bezienswaardigheid nummer 3 Slot Charlottenhof
In het park van Schloss Sanssouci zijn meerdere paleizen gelegen. Zo ook het neoclassicistische Slot Charlottenhof. Dit paleis werd in de negentiende eeuw geschonken aan de jonge kroonprins die we later kennen als Frederik Willem IV. Het ontwerp, naar een idee van een Romeinse villa, is afkomstig van Karl Friedrich Schinkel en Ludwig Persius. Elke ruimte is ingericht naar een eigen thema, materiaal en kleur. Slot Charlottenhof is toegankelijk voor het publiek.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Babelsbergpark
Het ruim honderdveertien hectare tellende Babelsbergpark ligt in het noordoosten van Postdam. In de negentiende eeuw gaf Frederik Willem I de opdracht aan landschapsarchitect Peter Joseph Lenné om een park aan te leggen. Ook werd hier later Schloss Babelsberg gebouwd. Het Babelsbergpark is uitermate geschikt voor het maken van mooie wandelingen langs het monumentale bouwwerken als het stoommachinehuis, de Gerichtslaube uit 1871, de Flatowturm en het tuinhuis Het Kleine Slot. Sinds 1990 staat het Babelsbergpark geregistreerd als Unesco’s cultureel werelderfgoed.
www.spsg.de/schloesser-gaerten/objekt/park-babelsberg/
   
bezienswaardigheid nummer 5 Friedenskirche
De lutherse Friedenskirche bevindt zich in het park van Sanssouci. Het is tevens het de laatste rustplaats van Frederik Willem IV en diens vrouw Elisabeth Ludovika. Het ontwerp is afkomstig van Ludwig Persius, een Pruisische architect. Na diens overlijden in 1845, werd dit overgenomen door Friedrich August Stüler. In de redelijk sobere Friedenskirche zijn religieuze kunstwerken te bewonderen en dertiende eeuwse mozaïek. In de binnentuin staat een standbeeld van Christus.
www.steden.net/duitsland/potsdam/friedenskirche
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Belvédère op de Pfingstberg
Het indrukwekkende kasteel Belvédère op de Pfingstberg is van een behoorlijke afmeting. Het werd rond 1847 deels gebouwd en vervolgens dertien jaar later afgemaakt. Voor het ontwerp werd eveneens de hulp ingeschakeld van Ludwig Persius, Friedrich August Stüler en Ludwig Ferdinand Hesse. Het paleis werd in opdracht van Frederik Willem Iv op deze locatie gebouwd om het fenomenale uitzicht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het verboden om Belvédère op de Pfingstberg te bezoeken, omdat je vanaf hier in de richting van West-Berlijn kon kijken.
www.pfingstberg.de
   
bezienswaardigheid nummer 7 Brandenburger Tor
Dé stadspoort van Potsdam is de Brandenburger Tor aan de Luisenplatz. Al in 1770 werd de poort gebouwd onder toezicht van de architecten Carl von Gontard en Georg Unger. Hij mag dan ook zeker niet vergeleken worden met de Brandenburger Tor uit Berlijn, aangezien deze pas in 1788 werd gebouwd. In het ontwerp van de Brandenburger Tor van Potsdam zijn duidelijk Romeinse invloeden te herkennen. Een ander bijzonder detail zijn de verschillende voor- en achterzijde. De grote toegang was alleen bestemd voor paard en wagens. De kleine toegangen aan de zijkant was bestemd voor voetgangers.
www.steden.net/duitsland/potsdam/brandenburger-tor
   
bezienswaardigheid nummer 8 Neues Paleis
Het is verstandig om voldoende tijd uit te trekken voor een bezoek aan het Neues Paleis van Potsdam. Het Neues Paleis ligt op ongeveer een half uur wandelen van Schloss Sanssouci vandaan. De wandeling is prima te volgen via het slotpark. Rond 1763 werd het startsein gegeven tot het bouwen van het Neues Paleis. Oorspronkelijk had Frederik II het niet als een koninklijk paleis laten ontwerpen, maar als feestgelegenheid en gastenverblijf. Maar Wilhelm II dacht hier omstreeks 1888 anders over. Hij maakte van het paleis tot één van zijn verblijven. Het Neues Paleis heeft een eigen theater, met goud gedecoreerde plafonds, prachtige galeries, luxueuze koninklijke appartementen en telt maar liefst vier balzalen.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Orangeriepaleis
Als onderdeel van de paleizen was er ook een Orangeriepaleis in park Sanssouci. Dit laatst gebouwde paleis aan de noordzijde was er vooral om gasten te herbergen. Het Italiaanse uitziende ontwerp is afkomstig van Friedrich August Stüler en Ludwig Ferndinand Hesse. Tijdens de wintermaanden werden er ook ruimtes en kassen gebruikt om potplanten en andere kwetsbaarheden van paleis Sanssouci te herbergen. In de Raffael Hall zijn uitzonderlijke mooie kopieën van werken te zien van de Italiaanse kunstenaar Rafaël.
   
bezienswaardigheid nummer 10 KGB gevangenis
Tijdens de koude oorlog was de KGB gevangenis een hel op aarde. Iedereen die verdacht werd van spionage werd hier aan de Leistikowstrasse 1 in opdracht van Stalin op de meest lugubere wijze gemarteld en getiranniseerd. In de cellen zijn verschillende teksten van gevangenen te zien en te lezen. Tijdens een rondleiding in deze voormalige gevangenis worden allerlei details uit deze veelbewogen geschiedenis verteld. De muren ademen nog altijd de stinkende geur van angst en wanhoop uit. Uiteindelijk wordt er via een permanente expositie duidelijk gemaakt dat een herhaling van de communistische dictatuur nooit een herhaling mag hebben.
www.gedenkstaette-leistikowstrasse.de
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Potsdam. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Potsdam. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Potsdam:

Potsdam informatie
Potsdam tips

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies