top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Oberhausen, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Oberhausen

... meer handige websites

 

Oberhausen

Op ongeveer twee tot twee en een half uur rijden vanaf Amsterdam is de Duitse stad Oberhausen gelegen. De stad in het Duitse Ruhrgebied, die veelal om het leuke winkelcentrum Westfield CENTRO wordt bezocht, heeft een lange industriële geschiedenis achter de rug. Veel van de inwoners werkten vroeger in kolenmijnen of in één van de fabrieken die ze verwerkten. Toen de mijnen in 1992 hun deuren sloten werd het tijd voor nieuwe impulsen. Fabrieken werden ingericht als museum en het voormalige industriële gebied van de stad is inmiddels verbouwd tot een heuse entertainment wijk. De focus ligt nu tegenwoordig op recreatie, winkelen en kunst & cultuur. En dat zijn uitstekende aanknopingspunten voor een leuke en boeiende stedentrip. Oberhausen is minder gelikt of romantisch dan een aantal andere Duitse steden. Juist de authenticiteit zorgt ervoor dat Oberhausen de moeite waard is om te bezoeken.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Oberhausen

bezienswaardigheid nummer 1 Westfield CENTRO
De meeste Nederlanders die naar Oberhausen rijden, doen dat om te shoppen in winkelcentrum Westfield CENTRO. Vroeger stond dit enorme complex bekend onder de naam CentrO. In september 2021 werd de naam van eigenaar Westfield toegevoegd. Het voormalige industriële gebied van de stad Oberhausen is sinds de sloop van verschillende hoogovens omgebouwd tot “Neue Mitte Oberhausen’. De ‘Gutehoffnungshütte’ is tegenwoordig een waar paradijs om te winkelen, een filmpje te pakken of het bezoeken van een modern restaurant. Winkelcentrum Westfield CENTRO biedt je de gelegenheid om zo’n 220 winkels te bezoeken met uiteenlopende goederen. Voor een snelle hap tussendoor kun je terecht in de food-court en je auto staat de gehele dag gratis geparkeerd in de garage of rondom het winkelcentrum.

Aan het einde van het jaar wordt er op het buitenterrein van Westfield CENTRO een enorme kerstmarkt gehouden. Deze kerstmarkt begint halverwege november en duurt tot vlak voor Kerstmis. In totaal staan er dan zo'n 150 houten kraampjes waar decoraties, lekkernijen en typisch winterse producten verkocht worden.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Slot Oberhausen

In Alt Oberhausen is Slot Oberhausen gelegen. Dit voormalige onderkomen van graaf Maximilian Friedrich von Westerholt-Gysenberg werd al aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd naar een idee van August Reinking. Tegenwoordig is het paleis ingericht als kunst museum. Het museum Ludwig Galerie Schloss Oberhausen mag jaarlijks vele bezoekers verwelkomen die de vele kunstwerken zeer kunnen waarderen. In de zuidelijke vleugel is tevens een gemeentelijk museum gevestigd. En wanneer het weer het enigszins toelaat is de Imperial Garden ook van harte aan te bevelen. 

   
bezienswaardigheid nummer 3

Kerstmarkt bij Westfield CENTRO

Elk jaar in november wordt het gebied rondom winkelcentrum Westfield CENTRO omgetoverd in een winters paradijs. De kerstmarkt bij CENTRO is keer op keer een belevenis te noemen. Meer dan honderd houten chalets stallen hun mooiste kerstdecoraties, lekkernijen of wollen accessoires uit. Voor de kinderen worden er leuke en magische momenten georganiseerd en ook de inwendige mens komt niets te kort. Alle zintuigen worden geactiveerd door heerlijk geurende gerechten, warme glühwein en knappende vuurtjes.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Gasometer

Een typisch kenmerk in het Ruhrgebied zijn de opslagtanks voor gassen. De Gasometer is hier een prachtig voorbeeld van. Sinds het aardgas middels pijpleidingen op de plaats van bestemming komt, is de gashouder eigenlijk overbodig geworden. Sinds 1988 heeft de stad een geheel nieuwe invulling gegeven, namelijk als tentoonstellingsruimte. Hiermee heeft de stad een stukje nostalgie behouden en er een moderne invulling aangegeven. Het symbool van de stad Oberhausen is op maandag gesloten.

   
bezienswaardigheid nummer 5

LVR Industrial Museum

Het Rheinlandse industriële museum van Oberhausen is verdeeld over zes locaties in west-Duitsland. In Oberhausen bevindt zich de Zinkfabriek Altenberg. Dit museum geeft een duidelijk beeld over het harde leven in de ijzer- en staalindustrie. Middels een tour krijg je meer informatie over de werktuigen, de materialen en het verwerkingsproces.  

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Tanzender Strommast

Kunst is onlosmakelijk verbonden met de Duitse cultuur. Zo ook hier in Oberhausen. Sinds de oprichting van de EmscherKunst, waarmee internationale kunsttentoonstellingen in openbare ruimtes worden getoond, is het Rurhgebied met meerdere objecten mooier gemaakt. Tijdens een tentoonstelling van de EmscherKunst was er in 2013 een bijzondere inzending van de kunstenaars groep Inges Idee. Hun ‘Zauberlehrling’ viel duidelijk in de smaak. Het thema voor dat jaar was klimaatverandering en ecologische vraagstukken. Zij creëerden een 35 meter hoge energiemast die een dansende (rebelse) beweging maakt. 

   
bezienswaardigheid nummer 7

Sea Life

Het bezoeken van een zeeaquarium gaat nooit vervelen. De pracht en praal wat soms honderden meters in de diepe oceanen afspeelt is op deze manier voor ons op een prettige wijze te beleven. Het aquarium in Oberhausen behoort tot de drukst bezochte attracties van de stad. Sea Life Oberhausen heeft meer dan 5.000 dieren te showen, neemt je mee op reis in een glazenbodem boot en betrekt je graag tijdens het voederen van de dieren. Dankzij de ligging naast winkelcentrum Westfield CENTRO kun je een bezoek aan Sea Life gemakkelijk combineren met een dagje winkelen in Oberhausen.

Sea Life is een perfect uitje voor gezinnen met kinderen. De onderwaterwereld is aantrekkelijk voor jong en oud. Wil je nog meer met je kinderen gaan doen in Oberhausen, dan kun je ook het ernaast gelegen LEGOLAND® Discovery Center Oberhausen bezoeken. Hier stap je in de wondere wereld van de wereldberoemde gekleurde blokjes.

Meer info over Sea Life Oberhausen

   
bezienswaardigheid nummer 8

Altmarkt

Het hart van het oude centrum van Oberhausen bevindt zich aan en rondom de Altmarkt. Midden op het plein staat sinds 1876 de ‘Friedenssäule’ wat herinnerd aan Pruisische overwinning tijdens de Deens-Pruisische Oorlog van 1864 en de Frans-Pruisische Oorlog tussen 1870-1871. Verder is er nog de Herz-Jesu kerk te bezoeken en kun je maandag tot en met vrijdag rondstruinen op de markt die hier op het plein gehouden wordt. Rondom de kerstperiode is er aan de Altmarkt tevens een kerstmarkt te bezoeken.

   
bezienswaardigheid nummer 9

König Pilsener Arena

In het stadsdeel Neue Mitte Oberhausen is de König-Pilsner-Arene gelegen. Deze multifunctionele arena waarin je concerten, shows, wedstrijden of andere evenementen kunt bijwonen, is direct naast het winkelcentrum CentrO gelegen. De arena biedt een capaciteit aan 13.000 gasten en meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid. Kijk op in de agenda op de officiële site voor het laatste nieuws en de komende evenementen.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Baumeister Mühle

De prachtige Baumeister windmolen uit 1858 is een belangrijke inkomstenbron geweest van de familie Baumeister. Het malen van verschillende gewassen leverden immers inkomsten op. De molen werd zelfs na de Eerste Wereldoorlog voorzien van een elektrische motor. Helaas heeft het industriële leven de molen uit het veld geslagen en namen fabrieken het over. Telkens opnieuw is de molen gerestaureerd en opgeknapt om een stukje nostalgie niet verloren te laten gaan. Sinds 1995 draait de molen met juiste weersomstandigheden en wordt er opnieuw meel gemalen. De molen is regelmatig opengesteld voor bezoekers. Kijk op de officiële website voor meer informatie. 

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Oberhausen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Oberhausen. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Hoteltips voor Oberhausen

Wil je overnachten in Oberhausen? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Oberhausen geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

De meeste hotelkamers in Oberhausen vind je rond het Westfield Centro winkelcentrum. Dit is toeristisch gezien de meest gewilde locatie binnen Oberhausen. De twee populairste hotels die hier staan zijn het Holiday Inn Express Oberhausen en het Super 8 by Wyndham, dat onze persoonlijk voorkeur heeft vanwege de inrichting en het comfort van de kamers. Wil je een goedkoper alternatief? Dan is het B&B Hotel Oberhausen Centro een goede optie. Dit hotels is iets minder sfeervol, maar uit eigen ervaring weten we dat je er wel prima slaapt. Voor gezinnen met kinderen zijn er speciale familiekamers.

Wil je liever in het centrum van Oberhausen overnachten? Dan is het gemoedelijk Hotelik Gdanska zeker het overwegen waard. Dit nostalgische hotel ligt direct aan de Altmarkt: de oude markt van Oberhausen. Tot slot kunnen we Hotel NH Oberhausen van harte aanbevelen. Dit viersterrenhotel scoort op alle gebieden goed. De goede prijs-kwaliteit verhouding is vaak doorslaggevend om dit hotel te boeken.

Meer informatie over Oberhausen:

5 dingen die je moet weten over Centro Oberhausen
Oberhausen informatie
Oberhausen kerstmarkt
goedkoop naar Oberhausen
het weer in Oberhausen
waar overnachten in Oberhausen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies