top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Kleef, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kleef

... meer handige websites

 

Kleef

De Duitse stad Kleef ligt net over de grens met Nederland. Vanuit Nijmegen rijd je in een half uurtje met de auto naar Kleef. In het Duits noemt men deze stad Kleve. Kleef is dankzij de ligging een geliefd uitje onder Nederlanders. Je kunt er prima winkelen, de brandstofprijzen liggen er doorgaans lager dan bij ons en Kleef is gewoonweg een leuk stadje. Leuk genoeg om er een halve of misschien wel hele dag naartoe te gaan. Er is voldoende te doen om je in Kleef te kunnen vermaken. De ligging in een heuvelachtige gebied met een hooggelegen burcht die boven de stad uitsteekt, zorgt ervoor dat Kleve gezien mag worden als een charmant plaatsje waar het zeker op mooie dagen heerlijk vertoeven is.

Winkelen doe je in Kleef in de Große Straße. Deze straat loopt dwars door het centrum van Kleef en mag als het hart van de stad beschouwd worden. Nederlanders komen hier af op de doorgaans gunstige prijzen en een aantal typisch Duitse ketens die in Nederland niet of nauwelijks te vinden zijn. Duitsers komen in Kleef af op de winkels waarin Nederlandse handelaren actief zijn. Want die weten hier te profiteren van de populariteit van producten zoals Hollandse kaas.

Mocht je van plan zijn om Kleef te bezoeken en je afvragen wat te doen in Kleef? Met onze top 10 bezienswaardigheden van Kleef zul je een aardig eindje uit de voeten moeten kunnen komen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Kleef

bezienswaardigheid nummer 1

Zwanenburcht

Kasteel Zwanenburg is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kleef. Dit kasteel is de basis van het ontstaan van Kleef. Het is ergens in de elfde eeuw gebouwd. In de loop der jaren is de Zwanenburcht zowel in uiterlijk als in functie veranderd. De naam Zwanenburcht wordt pas sinds de negentiende eeuw gebruikt. Vroeger noemde men deze burcht simpelweg het slot van Kleef. Qua uiterlijke kenmerken is er tegenwoordig eerder sprake van een barokke slot dan van een traditionele burcht. Tegenwoordig dient de Zwanenburcht als rechtbank. Hier zitten het Amtsgericht en het Landgericht gevestigd. Op afspraak kan een bezoek aan de Spiegeltoren gebracht worden.

Zwanenburcht

   
bezienswaardigheid nummer 2

Kleefse tuinen

Aan de westelijke kant van de stad liggen de Kleefse tuinen. Dit fraai aangelegde parklandschap is ongeveer halverwege de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van de toenmalige stadhouderJohan Maurits van Nassau-Siegen. Opvallend is dat er veel aandacht besteed is aan de zichtassen. De verschillende doorkijken zorgen ervoor dat je de Kleefse tuinen op een manier kunt beleven die je tegenwoordig steeds minder in openbare parken ziet. Het mooiste uitzicht krijg je vanaf het amfitheater, als je in noordelijke richting kijkt. De hoogteverschillen zorgen voor een mooi perspectief op het parkachtige landschap.

Kleefse tuinen

   
bezienswaardigheid nummer 3

Museum Kurhaus Kleef

Kleef staat van oudsher bekend als een kuuroord. In de achttiende en negentiende eeuw behoorde Kleef tot de belangrijkste kuuroorden van Noord-Europa. Dat was te danken aan de in 1741 ontdekte mineraalwaterbron in de Springenberg. Het Kurhaus was jarenlang het grootste complex van Kleefse badgebouwen. Dit in 1845 en 1846 naar ontwerp van Anton Weinhagen gebouwde kuurplaats heeft tegenwoordig een andere functie. Sinds eind twintigste eeuw is hier het Museum Kurhaus Kleef gevestigd. Het is een museum voor moderne kunst, waarbij het barokke interieur aangevuld is met fraaie staaltjes moderne architectuur. 

Museum Kurhaus Kleef

   
bezienswaardigheid nummer 4

Haus Koekkoek

In het centrum van Kleef staat een geliefd kunstmuseum: het Barend Cornelis Koekkoek Haus. Het museum is gevestigd in de voormalige woning van Barend Cornelis Koekkoek. Deze Nederlandse landschapsschilder is in 1803 in Middelburg geborenen later naar Kleef verhuisd. Tussen de collectie van door hem geschilderde landschapsschilderijen zie je daarom een aantal werken waarop de stad Middelburg onderwerp is. Kenmerkend voor de stijl van Koekkoek is dat veel van zijn werken een romantische inslag hebben. Behalve de kunstwerken van B.C. Koekkoek, kun je in het museum ook genieten van de mooie klassieke inrichting en kunstwerken van soortgelijke kunstenaars. Op maandagen en tijdens sommige feestdagen is het B.C. Koekkoek-Huis gesloten. 

Haus Koekkoek

   
bezienswaardigheid nummer 5

Narrenbrunnen

In Kleef wordt er ook carnaval gevierd. Dat doen ze al sinds de middeleeuwen. De 'Fontein van dwazen' (Narrenbrunnen) is daar het gevolg van. Deze fontein op de historische ontmoetingsplaats van de Klever Gecken-Gesellschaft herinnert aan de meer dan 600 jaar oude carnavalstraditie. De zeven bronzen, waterspugende hoofden doen denken aan het voormalige 'hoofd' van de samenleving, bestaande uit een koning en zes raadsleden.

Narrenbrunnen

   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6

De dierentuin van Kleef

Tiergarten Kleve is een compacte, gezinsvriendelijke dierentuin met aai- en voedersessies. Voor de kids is er een speeltuin aanwezig. In totaal leven hier ruim driehonderd dieren, waaronder typische huisdiersoorten en in Europa voorkomende roofdieren. Het is geen groot, maar wel een aangenaam dierenpark. De bescheiden entreeprijzen staan in verhouding tot het gebodene. Wij zouden niet speciaal voor deze dierentuin naar Kleef rijden, zeker niet als je verder van Kleef af woont. Maar voor wie Kleef toch bezoekt is een uurtje of twee naar deze dierentuin gaan een leuke aanvulling op je dagje in Kleef. 

De dierentuin van Kleef

   
bezienswaardigheid nummer 7

Stiftskerk

De Stiftskerk Maria-Tenhemelopneming is de belangrijkste katholieke kerk van Kleef. De kerk is oorspronkelijk in de veertiende eeuw gebouwd, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet platgebombardeerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de Stiftskerk herbouwd. De gotische elementen zijn daarbij gelukkig teruggekeerd, waaronder de prachtige waterspuwers. De reconstructie van de torens op basis van historische modellen werd in 1969 voltooid.  

Stiftskerk

   
bezienswaardigheid nummer 8

Synagogenplatz

Soms is leegte indrukwekkender dan aanwezigheid. Dat is zeker het geval op de Synagogenplatz. Op deze vrijwel lege plek stond vroeger de joodse synagoge van Kleef. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de synagoge geheel vernield en is de joodse gemeenschap van Kleef vermoord, gedeporteerd of gevlucht. De Synagogenplatz is een monument dat herinnert aan deze gruwelijke gebeurtenissen.

Synagogenplatz

   
bezienswaardigheid nummer 9

Lohengrinbrunnen

Centraal in de belangrijkste winkelstraat van Kleef - de Große Straße - kun je genieten van de een bijzondere fontein: de Lohengrinbrunnen. De Lohengrinbrunnen verbeeldt een mythische geschiedenis over het ontstaan van Kleef. Het toont een zwaan die de Zwanenridder wegtrekt, terwijl zijn twee zonen hem terug proberen te trekken, terwijl hun moeder prinses Beatrix schreeuwt en probeert hem te bereiken.

De mythe vertelt dat ongeveer duizend jaar geleden een zekere prinses Beatrix wanhopig was, want haar vader was overleden en er werd van haar verwacht dat ze met een man zou trouwen. Ze maakte een wandeling langs de Rijn aan de voet van de berg. Plotseling werd ze benaderd door een witte zwaan, die een gouden halsketting droeg en een bootje voorttrok. In de boot stond een stralende ridder, die zei dat hij was gekomen om haar land te verdedigen. Beatrix werd verliefd op de Zwanenridder en trouwde met hem. Hij stelde echter de voorwaarde dat ze nooit naar zijn naam en afkomst mocht vragen. Ze kregen samen drie zonen. Toen de zonen ouder werden, werden ze nieuwsgierig naar hun afkomst en drongen er bij hun moeder op aan het hem te vragen. Dus stelde ze de Zwanenridder de verboden vraag. Hij antwoordde bedroefd: 'Mijn naam is Helias en ik kom uit het aardse paradijs.' Op hetzelfde moment kwam de zwaan tevoorschijn en verdween met de ridder. Enkele maanden later stierf de edele Beatrix aan een gebroken hart.

Lohengrinbrunnen

   
bezienswaardigheid nummer 10

Reichswald Forest War Cemetery

Het Reichswald Forest War Cemetery is een militaire begraafplaats die net buiten de stad ligt. Het is met 7654 graven de grootste begraafplaats van het Britse Gemenebest in Duitsland. Op het moment dat je deze indrukwekkende begraafplaats bezoekt zul je aan ervaren dat de gesneuvelde soldaten hier op een mooie plek begraven liggen, maar ook beseffen dat het duizenden hoofdzakelijk jonge mannen zijn die in een ander land dan hun eigen land gevochten hebben en gesneuveld zijn. Qua inrichting en omgeving is dit een van de mooiere militaire begraafplaatsen die je in Europa kunt bezoeken.

Reichswald Forest War Cemetery

   
 

Meer informatie over Kleef:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies