top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Keulen, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Keulen
Kleef
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Keulen

... meer handige websites

 

Keulen is een grote stad in Duitsland. In het Duits wordt de naam Köln gebruikt. De in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gelegen stad telt inclusief voorsteden maar liefst 2,5 miljoen inwoners. Keulen heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog veel verwoestingen moeten ondergaan. Vrij snel na de oorlog is de binnenstad van Keulen deels herbouwd. Hierdoor is er een mix ontstaan van na-oorlogse architectuur met soms enkele historische gebouwen er tussen. Gelukkig heeft Keulen voldoende erfgoed over om de charme te behouden. Keulen heeft ene gezellig binnenstad waar voldoende te zien en te doen is. Wie een stedentrip naar Keulen boekt die zal zich hier gemakkelijk enkele dagen kunnen vermaken.

Keulen is dé stad van de kerstmarkten. In Keulen vinden er ieder jaar verschillende winterse kerstmarkten plaats, waarvan de kerstmarkt 'Am Dom' de meest bekende en best bezochte is. Busladingen vol landgenoten gaan jaarlijks richting Keulen om deze kerstmarkt aan de zuidzijde van de Dom van Keulen te bezoeken. De kerstmarkten van Keulen beginnen in de derde week van november en duren tot vlak voor Kerstmis.

Duitse milieusticker nodig?
 


Top 10 bezienswaardigheden van
Keulen

bezienswaardigheid nummer 1

Dom van Keulen

De neogotische Dom van Keulen vormt al eeuwenlang het hart van de stad. Deze magistrale kathedraal steekt met kop en schouders uit boven de stad Keulen. Vanuit de ongeveer 157 meter hoge torens kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. De prachtige glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Binnen ademt de Dom een bijzondere klasse uit. Wie de schoonheid van deze grootste kathedraal van Duitsland ziet, die zal meteen snappen waarom hij op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst is. Het is te hopen dat nog vele generaties na ons kunnen genieten van de indrukwekkende façade en de prachtige inrichting.

Je kunt de centraal in het centrum gelegen Dom van Keulen gratis bezoeken. Voor de schatkamer moet je wel een entreeticket kopen. Datzelfde geldt voor wie de ruim vijfhonderd treden van de zuidelijke toren wil beklimmen. Je wordt na de klim beloond met een fantastisch uitzicht over Keulen en de omgeving. Dat gebeurt vanaf een hoogte van 97 meter, want hoger kun je niet komen. Neem van ons aan dat bijna honderd meter boven zeeniveau hoog genoeg is..

Meer info over de Dom van Keulen

Dom van Keulen

   
bezienswaardigheid nummer 2

Altstadt

Het leukste en meest historische gedeelte van Keulen is tevens de oudste wijk van de stad, Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vind je bijvoorbeeld rondom de Dom een heerlijk stuk voetgangersgebied. Veel winkels, terrasjes en restaurants brengen veel gezelligheid met zich mee. De smalle straatjes waarvan sommige met keien geplaveid geven de stad het historische gevoel. Er zijn verschillende musea te ontdekken zoals het Romeins-Germaans Museum of het Ludwig Museum. In dit stuk van Keulen liggen de Alter Markt en Heumarkt. Op de Alter Markt wordt elk jaar de zeer bekende en geroemde kerstmarkt van Keulen georganiseerd.

Het stadhuis is een van de bezienswaardige gebouwen in de Altstadt. Het prachtige Rathaus van Keulen is met recht een historisch stadhuis te noemen. De torens zijn namelijk al gebouwd tussen 1407-1414 en voor die tijd heuse wolkenkrabbers. Het schitterende stadhuis bestaat uit drie delen. Het gemeentehuis, het Spaans gebouw en het Pretorium. Het Pretorium bevat ruïnes met resten van Romeinse gebouwen. Je vind deze onder het Rathaus.

Altstadt

   
bezienswaardigheid nummer 3

Uitzicht over de stad

Voor ons hoort een mooi uitzicht vaak in de top 10 met belangrijkste bezienswaardigheden thuis. Vanaf hogere hoogte zie je een stad als Keulen met een geheel ander perspectief. Er zijn verschillende plekken in Keulen waar je van een panoramisch uitzicht kunt genieten. De populaire beklimming van de zuidelijke toren van de Dom van Keulen hebben we al eerder genoemd op deze pagina. Het hoogste uitkijkplatform van de stad was te vinden in de 266 meter hoge communicatietoren Colonius. Daar kon je het op 166 meter hoogte gelegen observatieplatform bezoeken. Die is echter sinds 1999 definitief gesloten. Gelukkig zijn er nog een paar andere goede uitzichtopties.

Al sinds 1957 kun je met een kabelbaan de Rijn oversteken. Sindsdien is dit een populaire manier om van uitzicht over de Rijn en een deel van Keulen te genieten. Deze Kölner Seilbahn heeft een lengte van 935 meter en telt 50 cabines. Links van de Rijn vind je het Zoo Station aan de Riehler Str. 180. Rechts van de Rijn is er het Rhein Park Station bij de hoek van de Sachsenbergstrasse en de Auenweg. In de wintermaanden is de kabelbaan gesloten.

Voor het mooiste uitzicht op Keulen moet je op het dak van de KölnTriangle zijn. Dit kantoorgebouw heeft een hoogte van 103,2 meter. Dankzij de ligging op de oostelijke oever van de Rijn heb je van hieraf een vrij uitzicht over de binnenstad van Keulen, op de Rijn, de Hohenzollernbrücke én op de Dom van Keulen. Het observatiedek op de bovenste verdieping van de KölnTriangle is eigenlijk de beste plek om een goed zicht op de Kölner Dom te hebben.

Entreetickets voor het KölnTriangle Panorama koop je ter plaatse. Deze zijn niet via internet te koop.

Uitzicht over de stad

   
bezienswaardigheid nummer 4

Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke is een van de meest herkenbare objecten van Keulen. Al sinds het begin van de 20ste eeuw ligt deze belangrijke spoorbrug in Keulen over de Rijn. De Hohenzollernbrücke is heel herkenbaar door zijn drie bogen. De brug biedt ruimte voor treinen, trams, auto’s, fietsers en voetgangers. Tijdens een wandeling over de brug zal het je niet ontgaan hoeveel sloten van verschillende formaten er aan de wanden zijn bevestigd. Vaak zijn deze achtergelaten door toeristen. Dit fenomeen kom je wel vaker in toeristische steden tegen. De bogen zijn ‘s avonds prachtig verlicht en eisen hiermee een prominente plaats op in de stad Keulen. Fotografen kiezen daarom vaak de Hohenzollernbrücke als onderdeel van hun avondfoto's van Keulen.

Hohenzollernbrücke

   
bezienswaardigheid nummer 5

Museum Ludwig

Keulen telt verschillende boeiende musea waar je kunt genieten van kunst, kunt leren over de geschiedenis van de stad of in specifieke onderwerpen kunt duiken. Museum Ludwig is het museum voor moderne en hedendaagse kunst van Keulen. Het knappen van dit geliefde museum is dat het dankzij de toegankelijkheid en de diversiteit binnen de collectie een breed publiek weet te bekoren. Zo bezocht een van onze redacteuren Museum Ludwig tijdens zijn dagje in Keulen en noemt het na zijn bezoek een echte aanrader. Het is vooral de Russische Avant-garde en de Popart die hem aanspreekt in dit museum. Ben je een liefhebber van Pabo Picasso? Dan is het misschien wel leuk om te weten dat Museum Ludwig de grootste verzameling binnen Duitsland van schilderijen van Picasso heeft.

Museum Ludwig

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Rheinauhafen

Stadsvernieuwingsprojecten leveren soms hele gave stukken stad op. Ook Keulen heeft zo'n gebied dat getransformeerd is en een nieuwe bestemming gekregen heeft. Rheinauhafen is een hippe plek die deels gebaseerd is op oude tradities. Oorspronkelijk was hier het havengebied van Keulen te vinden. Dat kun je nu nog goed zien aan de oude havenkranen die nu als museumstukken in het decor staan. Oude elementen die behouden zijn gebleven, zijn de oude Sibengebirge pakhuizen. Daar zijn de drie in moderne architectuur gebouwde Kranhaus-gebouwen deels overheen gebouwd. De naam zegt het al: Kranhaus betekent kraanhuis. Deze drie bouwwerken hebben de vorm van een kraan.

Rheinauhafen is een geliefde plek om rond te wandelen, zeker sinds hier een nieuwe jachthaven aangelegd is. Verder zijn er twee musea te vinden: het Deutsches Sport & Olympia Museum en het Imhoff-Shokoladenmuseum. Dit chocolademuseum is een van de best bezocht musea van Keulen en zelfs van heel Duitsland. Op jaarbasis komen ongeveer zevenhonderdduizend mensen kijken hoe chocolade gemaakt wordt. Verder leer je in dit 4000 vierkante meter tellende museum alles over de geschiedenis, marketing en verwerking van chocolade. Natuurlijk krijg je als bezoeker ook de kans om de heerlijke chocolade van Lindt te proeven.

Tickets en meer info over het chocolademuseum

chocolademuseum

   
bezienswaardigheid nummer 7

Hahnentorburg

Het aantal middeleeuwse gebouwen in Keulen is beperkt. De meeste bouwwerken hebben de tijd en de twee wereldoorlogen niet overleefd. Een uitzondering hierop is de Hahnentorburg. Deze middeleeuwse stadspoort lijkt met een tijdmachine in hedendaags Keulen weggezet te zijn. De Hahnentorburg is dankzij de twee enorme ronde torens een indrukwekkende verschijning. Ooit was deze toegangspoort onderdeel van een acht kilometer lange ommuring van Keulen. De stadsmuren zijn al jaren verdwenen uit het straatbeeld. Wel zijn er nog drie andere stadspoorten overgebleven: de Severinstorburg, de Eigelsteintorburg en de aanzienlijk kleinere Ulrepforte. De Hahnentorburg was de meest westelijke stadspoort van Keulen. Hij stond aan weg die naar Aken leidt. Je kunt de Hahnentorburg alleen maar van buiten bewonderen. Vanaf eind november tot vlak voor kerst wordt er op de Rudolfplatz, voor de stadspoort, een kerstmarkt gehouden.

Hahnentorburg

   
bezienswaardigheid nummer 8

Belgische Viertel

Rondom de Brüsseler Platz bevindt zich het Belgische stadsdeel van Keulen. Op z'n Duits hebben we het dan over het Belgische Viertel. Dit gebied wordt vaak omschreven als de leukste wijk van Keulen. De straatnamen hier klinken als Antwerp Straße, Flandrische Straße en Brüsseler Straße. Dat het zuiden van Nederland vroeger bij Vlaanderen hoorde is ook hier zichtbaar. Want naast de Belgische namen zijn er in dit stadsdeel ook namen als Neue Maastricht Straße, Brabanter Straße en Limburger Straße te bespeuren. De wijk het Belgische Viertel is een uitgelezen plek om te shoppen voor hippe mode, kunst en het bezoeken van andere kleine boetieks. Dit is de plek waar niet de grote ketens het straatbeeld domineren, maar waar je nog echt lekker op ontdekkingstocht kunt gaan tussen de lokale winkels. Wandelend door de straten kun je van verschillende mooie uitingen van streetart genieten.

Belgische Viertel

   
bezienswaardigheid nummer 9

Farina Haus Duftmuseum

In Keulen staat de oudste operationele parfumfabriek ter wereld. Sinds 1708 wordt hier de door de Italiaanse parfumeur Johann Maria Farina geschapen parfum geproduceerd die wereldwijd beroemd geworden is onder de naam 'Eau de Cologne'. Dankzij dit product verwierf Keulen de bijnaam 'stad der geuren'. De cijfers 4711, wat een merknaam is van Eau de Cologne, zul je op verschillende plekken in Keulen tegenkomen. Dé plek om Eau de Cologne is bij Parfumhuis 4711, dat in het hart van de stad te vinden is.

Op de hogere verdiepingen is het Farina Haus Duftmuseum te vinden. Dit is dus letterlijk een geurmuseum, en niet een parfummuseum zoals sommigen het omschrijven. In het Duftmuseum leer je alles over de geschiedenis van Eau de Cologne, de parfumflesjes en het verhaal van Johann Maria Farina. Natuurlijk kun je hier de unieke geur van het Keulse water ontdekken. Waar je echter niet achter zult komen, is de receptuur achter dit ruim drie eeuwen oude parfum.

Meer info en bestel tickets voor het Farina Haus Duftmuseum

Parfumhuis 4711

   
bezienswaardigheid nummer 10

Groß St. Martin

De stad Keulen heeft zeer veel kerken, waarvan een aantal zeker de moeite waard zijn om een bezoek aan te brengen. Zo geldt dat voor bijvoorbeeld de Groß St. Martin. Deze Romaanse kerk is van een behoorlijke omvang en valt met name op door zijn vier hoektorens. Zoals de meeste kerken in Keulen heeft ook de Groß St. Martin grotendeels al heel wat geweld weten te overleven. Denk aan de luchtaanvallen van de tweede wereldoorlog. Er zijn hierdoor wel wat delen gerestaureerd, waaronder de torens. Het interieur van de kerk kenmerkt zich door de typisch romaanse stijl met sobere muren en weinig versieringen. In de crypte kun je de Romeinse fundamenten zien waar de eerste versie van de kerk op gebouwd was. Je vindt de Grote Sint-Martinus kerk in de Altstadt van Keulen.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Keulen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Keulen. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: Ontdek Keulen op de fiets

Wil je veilig en op een leuke manier Keulen ontdekken? Boek dan een fietstour door Keulen! Via Bajabikes, de marktleider op het gebied van georganiseerde fietstochten, zijn er verschillende leuke fietstours met gids te boeken in Keulen. Je kunt deelnemen aan verschillende groepstochten, maar een Keulen fietstocht met privégids behoort ook tot de mogelijkheden. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis!

Bekijk de fietstours in Keulen

Hoteltips voor Keulen

Wil je overnachten in Keulen? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Keulen geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Als je zo centraal mogelijk in Keulen wilt overnachten en van comfort houdt, dan zijn het Hilton Cologne en het Excelsior Hotel Ernst am Dom hele goede keuzes. Centraler kun je niet zitten en met de verzorging is het dik in orde. Het driesterren Motel One Köln-Neumarkt is een stuk voordeliger, biedt een heerlijk betaalbaar ontbijt en heeft een prima ligging in het centrum van Keulen. In Duitsland behoort Motel One tot onze favoriete ketens. Ons absolute lievelingshotel in de stad is 25hours Hotel The Circle. Dit is een luxe en hip hotel met een heerlijke vibe. De originele inrichting, de heerlijke douches en het prachtige uitzicht dat je vanaf de skybar op de Dom hebt zijn de absolute pluspunten van dit hoog gewaardeerde hotel.

Dom Hotel in Keulen

Meer informatie over Keulen:

Keulen voor beginners
Keulen in één dag
Keulen informatie
beste reistijd voor Keulen
bijzondere plaatsen in Keulen
waar overnachten in Keulen?

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies