top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Heidelberg, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Heidelberg

... meer handige websites

 

De top 10 bezienswaardigheden van Heidelberg

Heidelberg wordt vaak in top 10-lijstjes van leukste steden in Duitsland vermeld. Het aantal Nederlanders dat speciaal voor een citytrip naar Heidelberg reist, is vrij klein. Vrij opmerkelijk als je in ogenschouw neemt dat deze middelgrote universiteitsstad op ongeveer vier tot vijf uur rijden van Nederland ligt. De meeste Nederlandse toeristen die Heidelberg bezoeken, doen dat tijdens een tussenstop of als ze in de buurt op vakantie zijn. Heidelberg is daardoor vooral geliefd als dagbestemming. Wie het echte Heidelberg wil ontdekken, die zou eigenlijk ook de avonduurtjes mee moeten pakken. De bruisende kant van deze studentenstad laat zich dan het beste zien.

Opvallend is dat het historische centrum Heidelberg langwerpig is en zich over de zuidelijke oever van de Neckar uitstrekt. De bebouwing op de noordelijke oever van deze rivier is beperkt. Sinds het einde van de negentiende eeuw is Heidelberg flink uitgebreid met nieuwe stadsdelen zoals Neuenheim en Weststadt. Bahnstadt is het jongste district van Heidelberg. Hier vestigen zich vooral jonge stellen en gezinnen die zich door de oplopende onroerend-goed-prijzen in het centrum genoodzaakt voelen uit te wijken naar nieuwe plekken die aansluiten bij hun behoeften.

De in 1386 opgerichte Ruprecht-Karls-Universiteit is de oudste universiteit van hedendaags Duitsland. Eeuwenlang waren Geneeskunde, Theologie, Rechten en Filosofie de faculteiten waar de universiteit van Heidelberg uit bestond. Inmiddels is dit uitgebreid naar twaalf faculteiten en studeren er ongeveer dertigduizend studenten aan de universiteit die 'Semper apertus' (altijd open) als motto heeft. De universiteit met de bijbehorende studenten dragen drukken op positieve wijze een stempel op de identiteit van Heidelberg.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Heidelberg

bezienswaardigheid nummer 1

Schloss Heidelberg

Schloss Heidelberg mag je als het symbool van Heidelberg beschouwen. Dit beroemde kasteel is de absolute nummer één bezienswaardigheid van Heidelberg. Het in rood bontzandsteen gebouwde kasteel is grotendeels een ruïne. Nadat het in 1689 zwaar beschadigd raakte als gevolg van aanvallen door soldaten van Lodewijk XIV, is het enkele jaren later slechts deels hersteld. In de ruim vier eeuwen daarvoor was het kasteel van Heidelberg de residentie van de keurvorsten van de Palts. Je kunt een een deel van het kasteel bezoeken.

In de kelder van het kasteel kun je het Grote Heidelberger Vat bewonderen. Dit enorme houten wijnvat heeft een capaciteit van ongeveer 219.000 liter. Het 'Großes Fass' wordt niet meer als wijnvat gebruikt. Het is vanwege de gigantische omvang nu vooral een toeristische attractie.

Lees ook:
5 dingen die je MOET weten als je Schloss Heidelberg wilt bezoeken

   
bezienswaardigheid nummer 2

Hauptmarkt

De Hauptmarkt vormt het hart van het historische centrum van Heidelberg. Op dit historisch marktplein vind je de gotische Heilige Geestkerk, een 18e-eeuwse fontein en een aantal gezellige cafés en restaurants. Tijdens de warmere zomer- en lentedagen is de Hauptmarkt de meest geliefde plek om op het terras van een koel drankje te genieten.

De Heiliggeistkirche vormt het hart van de Hauptmarkt. Deze barokke kerk is de grootste en belangrijkste kerk van de stad. Tegen de buitenkant van deze laat-middeleeuwse kerk zijn tal van kleine winkeltjes gebouwd. Het aanbod in deze winkels richt zich vooral op toeristen.

   
bezienswaardigheid nummer 3

De Oude Brug

De Alte Brücke is een van de meest geliefde plekken in Heidelberg. Deze oude brug stamt uit 1786 en vormt sindsdien de belangrijkste verbinding van het stadscentrum met de andere kant van de Neckar. Aan de centrumzijde kom je vanaf de brug terecht bij een indrukwekkende stadspoort. Naast deze stadspoort staat de Brückenaffe. Dit is een bronzen sculptuur van een aap die met zijn linkervoorpoot een spiegel vasthoudt. Als je het pootje van de aap aanraakt, dan mag je op financiële voorspoed rekenen.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Philosofenweg

De Philosofenweg is dé plek als je aan de drukte van de stad wilt ontvluchten en van een prachtig uitzicht over Heidelberg wilt genieten. De naam Philosofenweg berust op het gegeven dat studenten van de filosofiefaculteit hier door de eeuwen heen komen om te denken en praten over uiteenlopende filosofische vragen. De rust en het uitzicht van de Philosofenweg zouden hier op positieve wijze aan bijdragen. Je kunt de Philosofenweg te voet bereiken. Vanaf de Alte Brücke sla je de Slangenweg in. Het pad naar boven mag je best wel een kuitenbijter noemen. Onderweg passeer je gelukkig twee mooie uitzichtpunten met bankjes waarop je even uit kunt rusten, mocht je daar zin in hebben.

De Philosofenweg heeft een totale lengte van ongeveer twee kilometer. Je hoeft niet de hele twee kilometer af te wandelen om te genieten van het waanzinnige uitzicht. Aan het einde van de dag maak je bij zonnig weer de mooiste foto's. Op dat moment worden de stad Heidelberg en het slot beschenen door het zonlicht.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Studentenkarzer

Was je vroeger als student onhandelbaar? Dan kon je in de universiteitsgevangenis terechtkomen. De Heidelberger Studentenkarzer is tot 1914 als studentengevangenis gebruikt. Studenten werden opgesloten voor overtredingen als nachtelijk drinken of andere overtredingen van de openbare orde. De universiteit genoot de eerste vijfhonderd jaar autonome jurisdictie over studenten. Vanaf 1886 werd dit recht om studenten te veroordelen echter ingeperkt. Sindsdien is de bevoegdheid van de universiteit beperkt tot interne tuchtzaken.Tegenwoordig is het een van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Heidelberger Bergbahnen

De Heidelberger Bergbahn is een tweedelige kabelbaan in de stad Heidelberg. Het eerste gedeelte loopt van een lager station op de Kornmarkt in de Altstadt van Heidelberg, via een tussenstation bij het kasteel van Heidelberg, naar een hoger station in Molkenkur. Hier kunnen passagiers overstappen op het tweede gedeelte, dat de Königstuhl oploopt, een nabijgelegen berg met een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Neckar. Het hoogteverschil Kornmarkt-Molkenkur is 173 meter, de routelengte is 454,6 meter en de pure rijtijd vijf minuten bij een rijsnelheid van vijf meter per seconde. Op de route Molkenkur-Königstuhl is het hoogteverschil 260,5 meter, de lengte van de route 974,5 meter en de reistijd is negen minuten met een snelheid van twee meter per seconde.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Duitse Apotheekmuseum

Het kasteel van Heidelberg herbergt het Duitse Apotheekmuseum. Als betalend bezoeker van het kasteel is de entree tot dit museum inbegrepen. Het Duitse Apotheekmuseum biedt fascinerende inzichten in de geschiedenis van de farmacie van de oudheid tot de 21e eeuw. Een rondleiding door de tentoonstelling in de kelder van de Ottheinrichsbau laat zien hoe de genezende krachten van de natuur vooral in de middeleeuwen en in de vroegmoderne tijd werden gebruikt. Van de ongeveer 1.000 geneesmiddelen zijn er naast kruidensubstanties nog een aantal curiositeiten te ontdekken.  Zo werd mummiepoeder in de 16e eeuw gewaardeerd als middel tegen hoesten, keelpijn, duizeligheid, hartzeer, tremoren en hoofdpijn.

Bijzondere highlights van het museum zijn de volledig bewaard gebleven interieurs van historische apotheken uit de 17e tot 19e eeuw.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Grote Zaal van de Ruprecht-Karls-Universiteit

De Ruprecht-Karls-Universiteit heeft een eigen museum. Die kun je in combinatie met de eerder genoemde Studentenkarzer bezoeken. Als je het geluk hebt dat de Grote Zaal niet in gebruik is, dan kun je daar ook een kijkje nemen. Deze oude vergaderzaal bestaat grotendeels uit houtsnijwerk en is prachtig gedecoreerd. Muurschilderingen laten de verschillende faculteiten van deze oudste universiteit van Duitsland zien.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Thingstätte

De Heidelberg Thingstätte op de Heiligenberg is een voorbeeld van nationaal-socialistische architectuur en een openluchtpodium gebouwd naar het model van oude Griekse theaters. De Thingstätte werd van 1934 tot 1935 gebouwd door de Reichsarbeidsdienst en studenten van Heidelberg. Het podium zou voornamelijk worden gebruikt voor propaganda-evenementen.

De nationaal-socialisten verloren al snel hun interesse in de faciliteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Thingstätte grotendeels ongebruikt. Tegenwoordig is de Thingstätte een cultureel monument dat vrij toegankelijk is voor toeristen, wandelaars en boswandelaars. Het heeft geen structuren en is niet omheind of verlicht.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Karlsplatz

HDe Karlsplatz is een van de mooiere pleinen van Heidelberg. Het ligt direct aan de hoofdstraat van Heidelberg en is vernoemd naar de groothertog Karl Friedrich von Baden. Het plein werd pas in 1805 aangelegd op de plaats van het afgebroken Franciscanenklooster. In het midden van het plein staat de Sebastian Münster-fontein, die in 1978 door Michael Schoenholtz werd gemaakt toen Karlsplatz opnieuw werd ontworpen als onderdeel van de bouw van een ondergrondse parkeergarage.

Aan de Karlsplatz staan de twee van de oudste en bekendste studentenbars van Heidelberg, het historische Mittermaierhaus, de Heidelberg Academie van Wetenschappen en het Palais Boisseré. Vanaf de Karlsplatz heb je een mooi uitzicht op het kasteel van Heidelberg.

   
 

TIP: betaalbaar overnachten in Heidelberg

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Heidelberg. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Heidelberg. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Heidelberg:

waar overnachten in Heidelberg

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies