top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Dresden, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Dresden
reisadvies reisadvies Duitsland

... meer handige websites

 

Dresden is een ongeveer miljoen inwoners tellende stad in het oosten van Duitsland. De vroeger tot Oost-Duitsland behorende stad staat vooral bekend vanwege de barok - en rococoarchitectuur. Ondanks dat de stad meerdere keren te maken heeft gehad met grote verwoestingen is Dresden nog steeds één van de best bezochte steden in de regio. Met name de Altstadt is erg populair onder toeristen. Veel van de gebouwen die je ziet zijn in het verleden deels of bijna geheel verwoest geweest, waarna ze wederopgebouwd of hersteld zijn. Een fraai voorbeeld hiervan is de Katholische Hofkirche die op 13 februari 1945 voor een groot deel verwoest werd tijdens bombardementen. Pas in 1965 was deze prachtige kerk weer in de oude staat hersteld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Dresden

bezienswaardigheid nummer 1 Frauenkirche
Hoewel grote delen van Dresden tijdens de Zevenjarige- en Tweede Wereldoorlog zijn verwoest, heeft de stad veel geïnvesteerd om de uitstraling van weleer terug te halen. En dit is gelukt. De bijzonder historische stad heeft bijvoorbeeld de Frauenkirche opnieuw opgebouwd en is zelfs sinds 2005 opnieuw in gebruik genomen. Het is een zeer fraai barokke kerk wat men met oog voor detail is afgewerkt. Het gebouw is identiek aan zijn voorganger uit de 18e eeuw.
www.frauenkirche-dresden.de
   
bezienswaardigheid nummer 2 Zwinger
Dit voormalige paleis, wat ooit onderdeel was van het Dresden Fort, is tegenwoordig in gebruik genomen als museum. Hier vind je de porseleinen verzameling van de invloedrijke Dresden familie, ongeveer 750 antieke schilderijen in de Semper Galerij en de diverse kunstcollectie van de Staat met onder andere een paar duizend klokken en andere mechanische instrumenten.
www.steden.net/duitsland/dresden/zwinger/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Semperoper
De officiële benaming voor deze vorstelijke opera is ‘Sächsische Staatsoper’. Nadat de oorspronkelijke opera in het jaar 1869 door een fikse brand werd verwoest gevolgd door de bombardementen in 1945, heeft men tussen 1952 en 1956 getracht dit te herstellen. Pas in 1985 is het na verschillende aanpassingen geworden tot wat het ooit was in 1841. Je vindt dit indrukwekkende gebouw aan het Theaterplein in het historische centrum van Dresden.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Altmarkt
Het plein waar de 92 meter hoge Kreuzkirche staat, is het belangrijkste en meest bruisende plein van de stad. Deze Altmarkt is bekend om zijn gezellige cafeetjes met terras en de winkeltjes. Elk jaar is hier de kerstmarkt ‘Striezelmarkt’ te vinden en wordt het festival ‘Dixieland’ hier gevierd. Achter dit plein vind je ook een groot winkelcentrum.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Residenzschloss
Dit Koninklijke paleis van de stad staat in het historische deel. Het is het oudste gebouw van Dresden. Tegenwoordig is in dit paleis een musea te vinden met ondermeer: een historisch museum Green Vault, prenten en tekeningen, het Arsenaal en munten collecties. De binnenplaats wordt gebruikt voor verschillende evenementen.
   
 
   
bezienswaardigheid nummer 6 Katholische Hofkirche
Deze rooms-katholieke kathedraal is vlakbij de Semperoper te vinden. De kerk is rond 1740 gebouwd onder toezicht van de architect Gaetano Chiaveri, die destijds bekend stond als barokke bouwmeester. De Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Mattieli was verantwoordelijk voor de prachtige beelden in de kerk die hoop, geloof, liefde en gerechtigheid symboliseren.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Großer Garten
Dit groene hart van de stad is bijna twee vierkante kilometer groot. In het midden van het park is een paleis te vinden met bijbehorende paleistuin. Sinds 1730 worden in dit paleis de koninklijke kunstcollecties bewaard. Veel uiteenlopende festiviteiten en tentoonstelling zijn in delen van dit paleis te bewonderen. Wie op een relaxte manier het park wilt verkennen, moet zeker eens een ritje maken met de Park Railway. Verder kun je met een bootje varen op het meer of een kijkje nemen op de dierenweide.
www.grosser-garten-dresden.de
   
bezienswaardigheid nummer 8 Brühlsche Terrasse
Dit bijzondere terras is te vinden boven de oever van de Elbe, ten noorden van de Neumarkt. Dit architectonische hoogstandje wordt ook wel het balkon van Europa genoemd. Vanaf de kade zijn er diverse boottochten te maken en zie je de stad eens van een andere kant. Alle belangrijke bezienswaardigheden van Dresden liggen hier op loopafstand vandaan. Denk hierbij aan het Residenzschloss Dresden, de Augustusbrücke, Zwinger, Semperoper en de Hofkirche.
www.steden.net/duitsland/dresden/bruhlsche-terrasse/
   
bezienswaardigheid nummer 9 Neumarkt
Aan deze markt bevindt zich de beroemde Frauenkirche. Rondom dit plein zijn statige panden te vinden waarvan een aantal met pastelachtige kleuren. Door zijn barokke uiterlijk en hoge afmeting springt de Frauenkirche er direct uit. Oud en nieuw gaan hier prima samen. Hoewel nieuw vaak toch reconstructies van oud zijn. Rondom dit gebied zijn goede restaurants en hotels te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Sigarettenfabriek Yenidze
De voormalige sigarettenfabriek valt op door zijn oriëntaalse uiterlijk. Dit was ook de keuze van de oprichter en eigenaar Hugo Zietz. Hij importeerde namelijk tabak uit de Turkse plaats Yenidze om deze vervolgens in zijn eigen gebouwde fabriek te verwerken tot sigaret. Nog altijd wordt de oriëntaalse sfeer gebruikt door middel van sprookjes die verteld worden onder de feeërieke glazen koepel. Het pand is nu deels restaurant en deels kantoor.
www.steden.net/duitsland/dresden/yenidze-sigarettenfabriek/
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Dresden. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Dresden. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Dresden:

beste reistijd voor Dresden
Dresden voor beginners
Dresden informatie en tips
Dresden als budgetbestemming
waar overnachten in Dresden

  ...meer handige websites
   
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies