top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Bremen, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Aken
Beieren
Berlijn
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Duitsland
Düsseldorf
Eifel
Frankfurt
Hamburg
Hessen
Keulen
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Potsdam
Romantische Strasse
Trier
Winterberg
Zwarte Woud

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bremen
reisadvies reisadvies Duitsland

... meer handige websites

 

Bremen is een hanzestad gelegen in het noordwesten van Duitsland. Samen met Bremerhaven vormt het de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Met een oppervlakte van 404 vierkante kilometer is dit de kleinste deelstaat van Duitsland. Omdat beide steden zestig kilometer van elkaar verwijderd liggen vormen ze twee enclaves binnen de deelstaat Nedersaksen. Bremen kent een historie die terugvoert naar de achtste eeuw na Christus. De echte bloeiperiode kende Bremen echter in de late middeleeuwen, toen het een belangrijk handelknooppunt was in de regio. Tegenwoordig is Bremen een moderne grote stad met ruim een half miljoen inwoners, het lijkt alsof veel gebouwen uit de middeleeuwen lijken te stammen. Helaas geldt ook hier, net als bij veel andere Duitse steden, dat Bremen grotendeels platgebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste historische gebouwen die je in Bremen ziet zijn reconstructies van gebouwen die tijdens de oorlog (deels) verwoest zijn.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Bremen

bezienswaardigheid nummer 1 Stadhuis
Het historische stadhuis aan de Markt van Bremen werd al in het begin van de vijftiende eeuw gebouwd. Het groene zinken dak steekt contrasterend af tegen de vrolijke trapgevel uit 1608. Er wordt gezegd dat de grote zaal de enige middeleeuwse stadszaal is die nog volledig in tact is. In het westelijke deel van het stadhuis staat een prachtige oude Meybach klok uit 1739 die werd gemaakt door Georg Christoph Meybach. Tegenover het stadhuis op de Markt bevindt zich het standbeeld van Roland. Hij is de beschermer van de stad Bremen en staat voor de burgerlijke vrijheid.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Kunsthalle
Het kunstmuseum van Bremen is gevestigd aan de Am Wall. In het museum zijn schilderijen en andere kunstwerken te bewonderen uit de veertiende tot de twintigste eeuw. Bekende en minder bekende namen als Monet, Franz Krüger, van Gogh en Camille Corot passeren de revue. Het gebouw waarin de Kunsthalle van Bremen zich bevindt werd in 1849 gebouwd op wat vroeger de vuilnisbelt was. Een kleine vijftig jaar later vond de eerste uitbreiding plaats en later volgden er meer. Tegenwoordig huisvest de Kunsthalle een uitmuntende collectie kunstwerken waarin 600 jaar kunstgeschiedenis weerspiegelt.
www.kunsthalle-bremen.de
   
bezienswaardigheid nummer 3 St. Petri Dom
De Dom van Bremen is met zijn twee hoge toren een indrukwekkende verschijning. De kathedraal staat aan de Rathausplatz midden in het centrum. De eerste stenen van dit bouwwerk werden al in de elfde eeuw gelegd. Het geheel had destijds een heel ander voorkomen. Langzaam aan zijn er delen aangebouwd en aangepast om uiteindelijk hetgeen te verwezenlijken wat we vandaag aanschouwen. De laatste grote aanpassing vond plaats in de negentiende eeuw. In de St. Petri is een museum gevestigd met daarin allerlei voorwerpen die de kerk heeft mogen ontvangen en welke tijdens opgravingen zijn gevonden.
www.stpetridom.de
   
bezienswaardigheid nummer 4 Schnoor
Het oudste deel van de Hanzestad Bremen bevindt zich in de wijk Schnoor. Met een wandeling door de smalle straten ontdek je al snel de middeleeuwse sfeer die er nog altijd hangt. In dit deel van de stad werden allerlei oude ambachten uitgevoerd die al dan niet met de visserij en de Bremerhaven te maken hadden. In het jaar 1959 werd er besloten om de wijk Schnoor op te knappen en deels te herbouwen naar het idee zoals het er vroeger uitzag. Hiermee heeft de stad een belangrijk stuk geschiedenis weten te bewaren, waar we nog altijd van kunnen genieten. Het beroemdste huis van Schnoor is het Schifferhaus uit 1630 aan de Stavendamm.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Fallturm
De 146 meter hoge witte Fallturm is al van veraf te bewonderen. Het lijkt vanaf een grote afstand op een hele hoge kasteeltoren waaruit je ieder moment het haar van Rapunzel kunt zien vallen. Maar helaas, het heeft alles behalve met sprookjes te maken. De Fallturm is een druppeltoren van het Centrum voor Toegepaste Space Technology en Microgavity van de Universiteit van Bremen. De toren wordt regelmatig gebruikt voor wetenschappelijke experimenten.
www.zarm.uni-bremen.de/drop-tower.html
   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Universum Science Center
Het wetenschapsmuseum van Bremen is gehuisvest in een zeer toepasselijk onderkomen. Het gebouw, wat voor de één lijkt op een vliegende schotel en voor de ander op een mossel, heeft hoe dan ook een opmerkelijk voorkomen. De architect Thomas Klumpp heeft in ieder geval getracht iets bijzonders neer te zetten en dat is gelukt. In het wetenschapsmuseum kun je genieten van permanente tentoonstellingen over de mensheid, de aarde en de kosmos. Buiten is er het ‘EntdeckPark’ en wanneer je op zoek bent naar wat adrenaline kun je proberen de 27 meter hoge ‘Turm der Lüfte’ te beklimmen.
www.universum-bremen.de
   
bezienswaardigheid nummer 7 Böttcherstraße
Om de ongeveer honderd meter lange historische Böttcherstraße te betreden moet je eerst het gouden reliëf de ‘Lichtbringer’ passeren. Dit opvallende kunstwerk heeft nogal wat tongen losgemaakt. De kunstenaar Bernhard Hoetger, die door koffiehandelaar Ludwig Roselius werd aangesteld voor het herinrichten van de Böttcherstraße, bracht hiermee namelijk een soort ode aan Hitler, die het vervolgens verwierp in een toespraak. Het gebouw Haus Atlantis in de Böttcherstraße is eveneens van zijn hand. In de Böttcherstraße nummer 6 is werd aan het begin van de twintigste eeuw een huis door Ludwig Roselius aangekocht. Nu vandaag is dat een museum over deze markante man en zijn privé kunstcollectie.
www.museen-boettcherstrasse.de/museen/ludwig-roselius-museum/
www.boettcherstrasse.de
   
bezienswaardigheid nummer 8 Haus der Bürgerschaft
Het parlement van Bremen zit in pand aan de Bremer Marktplatz. De voorgevel heeft behoorlijk veel glazen ramen en een uiterlijk waarmee men heeft getracht oud en nieuw te overbruggen. Hierom is de hoogte van het ‘Haus der Bürgerschaft’ vrijwel dezelfde hoogte als omliggende panden zoals het stadhuis. Het ontwerp wat in 1966 gerealiseerd werd is afkomstig van de Duitse architect Wassili Luckhardt.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Roland
Als rechter hand van keizer Karel de Grote en als militair leider heeft Roland heel wat veldslagen overwonnen. Volgens sommige zou hij een neef van Karel de Grote zijn geweest. Na zijn overlijden is het één en ander lichtelijk geromantiseerd en sindsdien wordt Roland genoemd als legendarische held uit het middeleeuwse Europa. Op verschillende afbeeldingen en sculpturen staat Roland regelmatig al blazend op een ivoren jachthoorn en zijn onbreekbare zwaard ‘Durendal’. In de stad Bremen is Roland te bewonderen op de Grote Markt voor het stadhuis. Het standbeeld staat hier sinds 1404 waar het fungeert als symbool van rechtvaardigheid en vrijheid.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Übersee-Museum Bremen
Al in 1896 werd het natuurhistorisch museum van Bremen opgericht. Destijds droeg het de naam ‘Stedelijk Museum voor natuur-, volken- en handelskunde’. De eerste tentoonstelling werd hierbij geopend en gepresenteerd door de oprichter zelf, Hugo Schauinsland. Nu tegenwoordig bestaat de collectie van dit natuurhistorisch museum uit meer dan een miljoen objecten. De permanente tentoonstellingen zijn onderverdeeld in verschillende continenten als Afrika, Oceanië, Azië en nog veel meer. Daarnaast worden er regelmatig lezingen, workshops en andere evenementen georganiseerd. In dit museum lijken ver weg gelegen landen ineens erg dichtbij. www.uebersee-museum.de
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Bremen. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Bremen. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Bremen:

beste reistijd voor Bremen
Bremen startpagina
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies