top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van de Bodensee, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Duitsland

Plaatsen in Duitsland:
Aken
Berlijn
Bocholt
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Düsseldorf
Frankfurt
Hamburg
Heidelberg
Keulen
Kleef
Koblenz
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Osnabrück
Potsdam
Trier
Winterberg

Routes & streken in Duitsland:
Bodensee
Eifel
Romantische Strasse
Zwarte Woud

Deelstaten in Duitsland:
Beieren
Hessen

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Bodensee

... meer handige websites

 

Bodensee bezienswaardigheden top 10

De Bodensee, of zoals we eigenlijk in het Nederlands moeten zeggen het Bodenmeer, is een meer in het grensgebied tussen Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Het meer kan opgedeeld worden in twee stukken: de Obersee en de Untersee. Van deze twee is de Obersee verreweg de grootste. Het grootste deel van de Bodensee ligt op Duits grondgebied, niet zo gek dat het merendeel van de bezienswaardigheden en steden in dit deel liggen. De geschiedenis van de mens en de Bodensee gaat helemaal terug tot aan de prehistorie. In deze tijd woonden er al mensen permanent aan de Bodensee in paalwoningen. Replica’s van deze woningen zijn nu nog te zien bij de stad Unteruhldingen, waar een openluchtmuseum is. Later zouden de Keltische stammen, de Romeinen en Merovingen zich vestigen op de oevers van het meer. Later zouden de benedictijnen op het eiland Reichenau een belangrijke invloed hebben op de plaatsen rondom het meer. Ze lieten meerdere kerken en kastelen bouwen, waarvan sommige nu nog steeds bestaan. Rondom de Bodensee zijn meerdere inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO te vinden.
 
Tegenwoordig is de Bodensee een van de populairste vakantiegebieden in het zuiden van Duitsland. Tijdens de zomermaanden zijn de dorpen en steden aan de Bodensee gevuld met toeristen. Populairste toeristische bestemmingen zijn Meersburg, Konstanz en Friedrichshafen. Er is rond de Bodensee opvallend veel fietstoerisme. Een fietstocht rondom de Bodensee staat bij veel fietsliefhebbers hoog op het verlanglijstje.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
de Bodensee

bezienswaardigheid nummer 1

Friedrichshafen

Friedrichshafen is een van de mooiste en leukste steden aan de Bodensee. Het stadje is te vinden op de noordelijke over van het meer in de Duitse deelstaat Beieren. De bekendste bezienswaardigheid van Friedrichshafen is het Zeppelinmuseum. Op het vliegveld van Friedrichshafen heb je de mogelijkheid om een tocht te maken met een zeppelin. Deze unieke belevenis neemt je mee over alle bekende bezienswaardigheden van de Bodensee. Friedrichshaven staat verder bekend om zijn mooie lange promenade, die langs verschillende mooie gebouwen en musea loopt en eindigt bij de slotkerk. Vanaf de Moleturm (piertoren) heb je een prachtig uitzicht over Friedrichshafen en de Bodensee.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Konstanz

Konstanz is de grootste plaats aan de Bodensee. De stad ligt op de Duitse zuidelijke oever van de Bodensee op de grens met Zwitserland. Het is een van de weinige Duitse steden die ontsnapt is aan de vernietigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor Konstanz, nu nog voor een groot deel een authentiek historisch centrum heeft. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Rheintorturm, de Münsterkerk van Konstanz en de konzilgebäude van Konstanz. Dit laatste gebouw is een van de oudste nog steeds bestaande gebouwen in Zuid-Duitsland. Deze voormalige opslagplaats heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Concilie van Konstanz, waarbij er een einde werd gemaakt aan het tijdperk met drie pausen. Konstanz is groot genoeg om als stedentripbestemming te kunnen dienen tijdens een vakantie aan de Bodensee, zeker als je het combineert met een bezoekje aan het bloemeneiland Mainau.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Mainau

Het bloemeneiland Mainau is de drukste bezochte bezienswaardigheid aan de Bodensee. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers in de zomermaanden om het in bloemen badende eiland te bewonderen. Vanaf verschillende plaatsen aan de Bodensee kun je met een veerboot naar het eiland. Als je liever niet vaart, kun je ook met de auto via een brug het eiland bereiken. Mainau is in handen van de adellijke familie Bernadotte, die al vele decennia hun eiland openstellen voor publiek. Op het eiland kom je prachtig aangelegde tuinen en een arboretum. Hoogtepunt van een bezoek zijn de dahliatuinen en de vlindertuin.

   
bezienswaardigheid nummer 4

Meersburg

Meersburg is een van de mooiste en bekendste wijndorpen aan de Bodensee. Het dorpje is hierdoor uitgegroeid tot een van de drukstbezochte plaatsen aan de Bodensee. Het merendeel van de bezoekers komt aan met de veerboot in de haven. In dit deel van het dorp, vind je de promenade van Meersburg en een kleine winkelstraat. He merendeeel van de bezienswaardigheden in Meersburg zijn te vinden in de bovenstad. Hier staat het oude en het nieuwe kasteel van Meersburg, kom je prachtige vakwerkhuisjes tegen en heb je een indrukwekkend uitzicht over de Bodensee. Hier vind je ook Staatsweingut Meersburg, een van de bekendste wijnmakers aan de Bodensee. In het restaurant naast de winkel kun je de verschillende wijnen uit Meersburg proeven.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Reichenau

Reichenau is een eiland en een gemeente in de Bodensee. Het eiland is vooral bekend vanwege de benedictijner Abdij van Reichenau. Deze abdij werd gesticht in de achtste eeuw en groeide al snel uit tot een machtige abdij met bezittingen op verschillende plaatsen aan de Bodensee. Deze benedictijnen hebben hoogstwaarschijnlijk de eerste wijngaarden aangelegd op de oevers van de Bodensee. De abdij is opgeheven in de achttiende eeuw. Nu is het eiland en het klooster een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in de omgeving. Het gehele eiland, staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Omdat er enkele van de mooiste voorbeelden van vroege middeleeuwse kloosterarchitectuur op het eiland Reichenau te vinden zijn.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Paalwoningmuseum

Het paalwoningmuseum of Pfahlbaumuseum is het openluchtmuseum van Unteruhldingen. De eerste paalwoningen werden aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en ondertussen staat en drieëntwintig paalwoningen van riet, leem en hout. In de woningen zijn allerlei archeologische vondsten te zien die de afgelopen decennia gevonden zijn rondom de Bodensee. De verschillende paalwoningen zijn met houten steiger met elkaar verbonden. De paalwoningen zoals ze in het museum te zien zijn, zijn een exacte reconstructie van de paalwoningen die in de prehistorie op meerdere plaatsen in de Alpen te vinden waren en nu op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Zeppelin Museum

De geschiedenis van Friedrichshafen is onlosmakelijk verbonden met de zeppelin. Nadat de in Konstanz wonende Graf Zeppelin, het patent had gekregen op de Zeppelin werd in Friedrichshafen de eerste Zeppelinfabriek gebouwd. In het oude treinstation is nu een zeppelin museum gevestigd. In het museum is een deel van de beroemde Hindenburg zeppelin nagebouwd, om te laten zien hoe luxe het luchtreizen in het begin van de vorige eeuw was. In andere zalen en ruimtes kom je alles te weten over de techniek die gebruikt werd in zeppelins. Het is een mooie complete tentoonstelling, die een goed beeld geeft van het leven van de upper class tijdens het Interbellum.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Schaffhausen

Het Zwitserse plaatsje Schaffhausen ligt net een beetje stroomopwaarts, waar de Rijn de Bodensee vult. Technisch gezien ligt Schaffhausen dus niet aan de Bodensee, maar er wel dicht genoeg om in deze top 10 terecht te komen. Schaffhaussen staat vooral bekend om zijn waterval, de Rheinfall. Dit is de grootste waterval van Europa, waar in de zomermaanden gemiddeld zeshonderd kubieke meter per seconde doorheen stroomt. Bij de waterval kun je een boottocht maken, of vanaf een van de twee platforms het natuurgeweld bewonderen. In Schafhaussen staat de burcht Munot. Deze zestiende-eeuwse burcht is gebouwd als bastion, maar is nu in gebruik als evenementenlocatie.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Lindau am Insel

Lindau Insel is het historische deel van de stad Lindau, dat te vinden is op een eiland in de Bodensee. Het eiland is met de dam en een brug met het vaste land, waardoor het officieel geen eiland meer is. Door de ligging op het eiland is het historisch centrum van Lindau klein en compact, zodat je er op een paar uur doorheen kunt lopen. Tijdens deze wandeling, kom je verschillende bezienswaardigheden en musea tegen. De mooiste en drukste straat van Lindau is de Maximilianstrasse. In deze straat zijn het merendeel van de terrassen en de winkels te vinden. Hier kom je ook het historische stadhuis van Lindau tegen. De prachtig beschilderde gevel mag je niet missen. Andere belangrijke bezienswaardigheden in Lindau, zijn de Mangturm, de Diebsturm en de Münster Unserer Lieben Frau.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Bregenz

Bregenz is de grootste plaats in het Oostenrijkse deel van de Bodensee in de deelstaat Voralberg. In het stadje wonen ongeveer dertigduizend mensen. Net als veel andere plaatsen aan de Bodensee heeft Bregenz een klein historisch centrum met verschillende vakwerkhuizen en zijn een deel van de oude stadsmuren nog intact. Een van de mooiste gebouwen in het historische centrum is de Martinsturm, een barokke toren die deel uitmaakte van het hof van de graven van Bregenz. Vanaf het centrum van Bregenz kun je met een lift naar de top van de Pfänder, een berg van iets meer dan duizend meter. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de Bodensee aan de ene kant en de Alpen aan de andere zijde. Ieder jaar wordt er in juli en augustus het Bregenzer Festspiele gehouden. Dit is een van de grootste festivals aan de Bodensee.

   
 

Meer informatie over de Bodensee:

wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies