top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Berlijn, Duitsland

Duitsland
top 10 bezienswaardigheden:

Aken
Beieren
Berlijn
Bonn
Bremen
Cochem
Dresden
Duitsland
Düsseldorf
Eifel
Frankfurt
Hamburg
Hessen
Keulen
Leipzig
München
Münster
Neurenberg
Oberhausen
Potsdam
Romantische Strasse
Trier
Winterberg
Zwarte Woud

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Berlijn
reisadvies reisadvies Duitsland

... meer handige websites

 

Brandenburger Tor in BerlijnDe Duitse hoofdstad Berlijn is een unieke stad vanwege haar geschiedenis, waarbij De Muur de stad zo’n 28 jaar fysiek in twee zones verdeelde. Na de Koude Oorlog en en het herenigen van de Duitse Democratische Republiek en de Bondsrepubliek Duitsland werd Berlijn in 1990 de hoofdstad van Duitsland. De prachtige bouwwerken die al stammen van voor de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met elementen uit de tijd van de tweedeling en de moderne architectuur van de laatste decennia maken van Berlijn een stad die echt de moeite waard is om een paar dagen te spenderen. Mensen die vroeger Berlijn bezocht hebben ten tijde van de Berlijnse Muur die zullen grote delen van de stad niet meer herkennen. Voor deze stad betekent een top 10 van hoogtepunten dat er helaas een aantal mooie bezienswaardigheden af moeten vallen, want in het geval van Berlijn zouden we gemakkelijk een top 25 samen kunnen stellen. Als je Berlijn bezoekt zijn er twee fraaie manieren om de bezienswaardigheden te ontdekken. Allereerst is Berlijn een echte fietsstad waar je op veel plekken fietsen kunt huren. Een unieke ervaring is echter om per Trabant door Berlijn te toeren.

Voordeliger naar Berlijn?

Gratis toegang tot 45 musea, gratis toegang tot 10 attracties, de wachtrijen bij topattracties vermijden en gratis openbaar vervoer in Berlijn? Schaf dan de Berlijn Pas voor twee of drie dagen aan!

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Berlijn

bezienswaardigheid nummer 1 Berlijnse Muur
Bij Berlijn denk je al bijna automatisch aan de Berlijnse Muur, een 3,6 meter hoge en ruim 45 kilometer lange betonnen afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn. Na de Val van de Muur in 1989 is het bouwwerk vrijwel geheel gesloopt. Op sommige plekken in de stad vind je nog een klein stuk muur. De beste plek om te zien hoe De Muur eruit zag is bij East Side Gallery. Hier staat nog een stuk van 1316 meter muur, die in 1990 beschilderd is door 118 kunstenaars.

Meer info over de Berlijnse Muur

   
bezienswaardigheid nummer 2 Rijksdag
Het Rijksdaggebouw is het parlementsgebouw van Duitsland. Dit statige bouwwerk dat stamt uit de negentiende eeuw heeft een unieke glazen koepel, waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. Onderaan de koepel wordt door middel van een foto-expositie de geschiedenis van Berlijn getoond. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. De toegang tot de Reichstag is gratis, maar je moet je wel vooraf registreren.

Meer info over de Rijksdag

   
bezienswaardigheid nummer 3 Brandenburger Tor & Unter den Linden
Aan de Pariser Platz staat de veel gefotografeerde toegangspoort van Berlijn, de Brandenburger Tor. De zeer statige toegangspoort die er nu staat is een tweede versie, die gebouwd is in 1788. De poort staat aan het einde van de praalweg Unter den Linden. Deze laan biedt een schat aan mooie gebouwen zoals de Alte Bibliotheek, het prestigieuze Adlon Hotel en de Berliner Staatsoper.
www.steden.net/duitsland/berlijn/brandenburger-tor/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Checkpoint Charlie
Tijdens de tweedeling van Berlijn waren er een paar doorgangen, waar je tussen Oost- en West-Berlijn kon reizen. De derde doorgang, Checkpoint Charlie (C is de derde letter van het alfabet), is een belangrijke bezienswaardigheid in Berlijn. Wat je nu ziet is een replica van het oorspronkelijke wachtershuisje tussen de Amerikaanse en de Russische zone. Een bezoek aan deze plek maak je compleet door ook het erbij gelegen Mauermuseum te bezoeken, dat gewijd is aan de Muur.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Potsdamer Platz
Dit drukke plein is altijd een belangrijk verkeersknooppunt in Berlijn geweest. Tijdens W.O. II is de Potsdamer Platz vrijwel geheel verwoest, daarna bouwde men de Muur dwars over het plein heen. Na de hereniging is Potsdamer Platz geheel opnieuw opgebouwd tot het modern vormgegeven plein dat het nu is. Op Potsdamer Platzvind je een paar segmenten van de Berlijnse Muur, één van de vijf overgebleven wachttorens en moderne hoogbouw waaronder het Sony Center. De Mall of Berlin ligt op een steenworp afstand en is een populair overdekt winkelcentrum.
www.berlijntop10.nl/potsdamer-platz.htm
   

   
bezienswaardigheid nummer 6 Fernsehturm
De televisietoren van Berlijn is uitgegroeid tot een icoon in de Duitse hoofdstad. op veel panoramafoto's van Berlijn zie je deze 368 meter hoge toren staan. Het mooie is dat je de Fernsehturm ook kunt bezoeken. Je gaat met een lift naar een hoogte van 203 meter. Van daaruit heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kun je wel 30 tot 40 kilometer ver kijken.

Meer info over de Fernsehturm

Als je van het panorama wilt genieten dan kun je nooit meteen naar boven. Je moet kaarten kopen voor een bepaald tijdslot. Als je dat ter plaatse doet kun je vaak pas uren later naar boven. Beter is daarom om vooraf alvast je kaarten te kopen via internet.
Koop hier je toegangskaarten voor de Fernsehturm en vermijd de wachtrij ter plaatse

   
bezienswaardigheid nummer 7 Slot Charlotteburg
Om het grootste paleis van Berlijn te bezoeken moet je wat moeite doen, omdat Slot Charlotteburg buiten het centrum en niet direct bij een metrostation ligt. Het oorspronkelijke slot stamt uit de zeventiende eeuw, maar is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Het is daarna hersteld tot het hedendaagse slot dat op alle dagen behalve op maandag open is voor het publiek. Erg fraai is de bijbehorende tuin.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Gendarmenmarkt
Dit plein in het hartje van Berlijn behoort volgens ons tot de mooiere pleinen van Europa. Het rechthoekig gevormde plein wordt gekenmerkt door een drietal gebouwen: centraal het Konzerthaus Berlin met aan weerszijde van het concertgebouw twee op elkaar lijkende kerken: de Französischer Dom en de Deutscher Dom. Fraai is het uitzicht vanaf de trappen van beide kerken. Onze tip is om op het terras op het plein uit te rusten van het bezoek aan Berlijn. Even een klein rustmomentje waarbij je van het uitzicht en de relatieve rust op het plein kunt genieten.
www.steden.net/duitsland/berlijn/gendarmenmarkt/
   
bezienswaardigheid nummer 9 Musea
Een stad vol historie en cultuur betekent dat er ook veel musea te vinden zijn. Wie alle interessante musea wil bezoeken die kan daar gerust meer dan een week voor uit trekken. Daarom een kleine selectie. Een inzicht in het leven in het voormalige Oost-Berlijn krijg je in het DDR-Museum. Het Currywurst museum is gewijd aan de gelijknamige lokale lekkernij. Op het Museuminsel staan het Altes Museum, het Neues Museum, het Pergamonmuseum, het Bode-Museum en de Alte Nationalgalerie.
www.berlijntop10.nl/musea-in-berlijn.htm

TIP: met de Museum Insel Kaart kun je de 5 topmusea op Museum Insel voor één gereduceerde prijs bezoeken!

   
bezienswaardigheid nummer 10 Berliner Dom
Van alle bouwwerken die in Berlijn staan is de Berliner Dom misschien niet de mooiste, maar als je voor de Dom staat heb je een prachtige fotocompositie met op de achtergrond de kenmerkende 365 meter hoge Fernsehturm. Wie de binnenkant van de Dom bezoekt die kan via wat steile trappen het dak bereiken dat een mooi uitzicht biedt over dit deel van Berlijn.
www.bijzondereplaatsen.nl/duitsland/berlijn/dom-van-berlijn.htm
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Berlijn. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Berlijn. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Berlijn:

5x zien & doen in Berlijn
Berlijn in één dag
Berlijn informatie
Berlijn informatie
Berlijn top 10
Berlijn voor beginners
beste reistijd voor Berlijn
bijzondere plaatsen in Berlijn
goedkoop naar Berlijn

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies