top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Berlijn: Rijksdag

Berlijn
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Berlijn vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Berlijn

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: silvermedia.nl
alle rechten voorbehouden

De Rijksdag

Dat oud en nieuw naast een scherp contrast ook bijzonder mooi complementair kan zijn, wordt duidelijk wanneer je het Rijksdag van Berlijn bezoekt. Reichstag of Rijksdaggebouw is een parlementsgebouw in het Duitse stad Berlijn, welke onderdak biedt aan het parlement, de Bundestag. Er is doordeweeks een grote kans dat de regering in het gebouw debatteren terwijl jij daar rondloopt.

Het in hoofdzakelijk eclectische stijl opgetrokken bouwwerk werd omstreeks 1890 gebouwd. Een aantal jaar voor de Tweede Wereldoorlog werd het al getroffen door hevige brand, Reichtagsbrand. Door Hitler werd dit moment gretig gebruikt om de noodtoestand uit te roepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het tijdelijk gediend als kraamafdeling. Helaas heeft dit gebouw de daarop volgende jaren eveneens veel schade opgelopen. Een eerste serieuze restauratie werd tijdens de Koude Oorlog uitgevoerd. Na de hereniging van Duitsland is de laatste noemenswaardige restauratie uitgevoerd.

De koepel

De prachtige markante koepel stamt uit die periode en werd destijds ontworpen en toegepast door de Britse architect Norman Foster. De transparante koepel zou volgens de architect als metafoor fungeren voor democratie. Bezoekers kunnen Rijksdag en daarmee ook de koepel bezoeken. Via een spiraalvormig wandelpad tot aan de top heb je een waanzinnig uitzicht over de stad Berlijn. Ook voor de geschiedenis heeft deze architect oog weten te houden. Er zijn namelijk kogelgaten en teksten behouden gebleven die zorgvuldig door plexiglas beschermd blijven. De combinatie van verschillende bouwstijlen zorgen in dit bouwwerk voor een interessant geheel. Met name voor architectuurliefhebbers is dit een top bezienswaardigheid. Het plein en het grasveld voor het Reichstaggebouw wordt tijdens de voornamelijk zomerse dagen veelvuldig gebruikt door zowel de locale bevolking als de vele toeristen die Berlijn bezoeken. Het uitzicht op de Rijksdag is misschien nog wel mooier dan het uitzicht vanaf dit gebouw.

 
Meer informatie over Berlijn:

5x zien & doen in Berlijn
Berlijn in één dag
Berlijn top 10
Berlijn voor beginners
beste reistijd voor Berlijn

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies