top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Berlijn: Berlijnse Muur

Berlijn
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Berlijn vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Berlijn

... meer handige websites

© teksten: top10bezienswaardigheden.nl
© foto: silvermedia.nl
alle rechten voorbehouden

De Berlijnse Muur

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn op veel plaatsen in Berlijn nog duidelijk zichtbaar. Op het moment dat de oorlog tot zijn einde kwam in 1945, werd Duitsland verdeeld in vier bezettingszones. Deze werden toegewezen aan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Het luidde het begin in van de Koude Oorlog, welke grote spanning veroorzaakte tussen de communistische wereld en het Westen.

Een aantal van die onderwerpen uit de periode die we voornamelijk uit de geschiedenisboeken kennen, vormen in de Duitse stad Berlijn populaire bezienswaardigheden. Voor sommigen kunnen de bezienswaardigheden confronterend zijn en voor anderen zijn ze vooral interessant. Dit zal mogelijk in de toekomst alleen maar toenemen. De groep personen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd wordt namelijk steeds kleiner en daarmee ook de herinneringen. Uiteindelijk blijven alleen de verhalen, foto’s, filmmateriaal en restanten van bezienswaardigheden over om aan de volgende generaties mee te geven.

De muur

Op menig toeristische plattegrond van de stad wordt de Berlijnse Muur weergegeven. De muur, die omstreeks 1961 het westen en oosten van Berlijn splitste, heeft voor veel leed gezorgd. De muur werd in opdracht van Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov gebouwd om de leegloop van de oostelijk kant (Deutsche Demokratische Republik) van Duitsland tegen te houden. Berlijn vormde destijds letterlijk een poort naar het kapitalistische westen. In enkele weken ontstond er een betonnen blokkade waarin een aantal grensposten werden gecreëerd. De bewaking had de opdracht om iedereen neer te schieten die een poging waagde over de muur te klimmen. Families, liefdesrelaties en vrienden werden met de komst van de Berlijnse Muur letterlijk uit elkaar gerukt.

Op 9 november 1989 is de val van de Muur een feit. Het vrije reizen van tussen oost- en west-Berlijn werd tijdens een persconferentie aangekondigd en ging per direct in. Dit veroorzaakte een volksfeest waarin men op allerlei mogelijke manieren begon met het afbreken van de muur die voor jaren veel leed en verdeeldheid had bezorgd.

Hoewel het grootste deel van de Muur is verdwenen, wordt de herinnering in leven gehouden. Daar waar de muur volledig werd afgebroken is nu een met klinkers belegd pad te volgen die deze historische periode van Duitsland en de stad Berlijn kenmerken. Enkele grensposten worden eveneens als historisch erfgoed onderhouden. Als bezoeker kun je deze eventueel beklimmen.

East Side Gallery

Het deel van de muur dat wel overeind is gebleven, is te vinden aan de rivier de Spree tussen treinstation Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke. De muur die bekend staat als ‘East Side Gallery’ telt iets minder dan anderhalve kilometer aan lengte. In het jaar 1990 werden er nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd die in beeldende kunst hun politiek getinte visie mochten uitten. Het mag gezien worden als grootste/langste openlucht kunstwerk ter wereld. Menig Instagram foto uit de stad Berlijn wordt dan ook hier geschoten.

 
Meer informatie over Berlijn:

5x zien & doen in Berlijn
Berlijn in één dag
Berlijn top 10
Berlijn voor beginners
beste reistijd voor Berlijn

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies