top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Paaseiland, Chili

Chili
top 10 bezienswaardigheden:

Chili
Paaseiland
Santiago

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Paaseiland
reisadvies reisadvies Chili

... meer handige websites

 

De niet alledaagse bestemming Paaseiland behoort tot de provincie van het Zuid-Amerikaanse Chili in de regio Valparaíso. Het eiland heeft slechts één stad, Hanga Roa, en dat is meteen de hoofdstad. Het Polynesische Paaseiland is dan ook niet zo maar te bereiken, aangezien er geen rechtstreekse vluchten die kant op gaan. Je bent dus wel even onderweg. Maar, het is zeker de moeite waard. Paaseiland is al heel wat jaren betiteld tot mysterieus eiland. De bekende Moai beelden van lange smalle gezichten zijn wereldberoemd en daarmee verbonden aan Paaseiland. Geen enkel onderzoek heeft kunnen onderbouwen, waarom, hoe en door wie de beelden zijn gemaakt, of hoe ze op hun plaats zijn gekomen. De beelden zijn immers tien meter of langer en wegen uitzonderlijk zwaar. Er zijn wel theorieën, maar welke is gebaseerd op de volledige waarheid? Behalve dit mysterie en andere mysteries van het eiland heeft Paaseiland een prachtige natuur, schitterende stranden zoals Ovale en Anakena, de meest overweldigende zonsopkomsten en zonsondergangen en kun je er ook nog eens mooie wandelingen en fietstochten maken. Er is genoeg te ontdekken, maar genieten staat vooral bovenaan het lijstje.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Paaseiland

bezienswaardigheid nummer 1 Moai
De kenmerkende Moai beelden tref je op verschillende plaatsen op Paaseiland. Hoewel de deskundigen en nog altijd niet aan uit zijn, wordt vermoed dat de beelden tussen de tiende en zeventiende eeuw zijn gemaakt. Vrijwel alle beelden zijn gemaakt van uitgehakt vulkanisch gesteente zoals die voorkomt bij de noordwestelijk gelegen vulkaankrater Rano Raraku. Deze krater, die hoort bij de Terevaka vulkaan, ligt in het Rapa Nui National Park. Kenmerken van de Moai beelden zijn de lange smalle gezichten, waarvan sommigen een hoofddeksel dragen en anderen weer niet. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een groot deel van het lichaam wat bij de hoofden hoort onder de grond zit. Hierover en de manier waarop de beelden zijn geplaatst, zijn verschillende theorieën op losgelaten. Maar uiteindelijk blijft het gissen en behoren de Moai nog altijd tot het mysterie van Paaseiland. De meest bijzondere Moai is ‘Tukuturi’. Dit beeld, wat ook ‘Tuku’ wordt genoemd, is voorzien van een baard en heeft een niet verder voorkomende knielende houding. De rode kleur is terug te leiden naar het vulkanische scoria gesteente bij Puna Pau.
   
bezienswaardigheid nummer 2 Rano Raraku
De vulkaankrater Rano Raraku behoort tot de oostelijk gelegen Terevaka vulkaan. Samen met andere vulkaankraters, zoals Poike en Rano Kau, vormen zij een mooie bezienswaardigheid op het eiland. Rano Raraku in het bijzonder, want dit wordt als de geboorteplaats van de Moai gezien. Zo’n vijf-en-negentig procent van alle Moai beelden zijn afkomstig uit het lavagesteente van Rano Raraku. Een groot deel is dan ook rondom de Rano Raraku te vinden en te bewonderen. Ook degene die onafgemaakt zijn achtergelaten in de steengroeve. Rano Raraku is onderdeel van het Rapa Nui National Park, wat sinds 1995 onderdeel is van Unesco’s Werelderfgoederen. De Moai beelden zijn via een duidelijk aangegeven pad bereikbaar. Er vertrekt vanuit de receptie één pad die uiteindelijk in rechts en links uitsplitst. Het rechtse pad leidt je de weg naar de beelden en het linker pad brengt je naar het krater meer van Rano Raraku.
http://parquenacionalrapanui.cl/
   
bezienswaardigheid nummer 3 Rano Kau
De vulkanische krater Rano Kau is eveneens in het Rapa Nui National Park gelegen. Rano Kau ligt bij het stenen dorp Orongo. Dit dorp heeft een aantal ceremoniële stenen woningen die aan de rand van deze vulkanische krater liggen. Deze plaats werd in het verleden gebruikt voor de ‘Tangata Manu’, een vogelman wedstrijd. Hier werd gestreden om wie het eerste Manutara ei kon vinden en daarmee een bepaalde status verwierf. De zoetwater lagune in de krater maakt van deze plek een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Anakena strand
Het noordelijk gelegen Anakena strand lijkt op een idyllische oase. Het heldere blauwe water tekent scherp af op het witte koraalzand strand van Anakena. Evenals de Moai en de Rano Raraku en Rano Kau, behoort ook het Anakena strand tot wereld erfgoed van Unesco. Volgens verschillende onderzoeken heeft dit strand een ceremoniële functie gehad bij de Polynesische inwoners. Zo werd er hier voorgelezen vanaf Rongorongo tabletten met syllabisch schrift en werden er ceremonies gehouden voor de ‘Tangata Manu’, vogelmannen.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Orongo
Het stenen dorp Orongo bevindt zich aan de rand van de Rano Kau krater in Rapa Nui National Park. Het dorp heeft zo’n drie-en-vijftig stenen woningen die in het verleden door vogelmannen werden bewoond. Een deel hiervan is grondig gerestaureerd inmiddels. Tussen de achttiende en negentiende eeuw werden hier wedstrijden gehouden tussen mannen die streden om het eerste Manutara ei. Met het vinden van dit ei was een ritueel verbonden die een bepaalde status verschafte. De race om het ei was zeker uitdagend en behoorlijk gevaarlijk. De meters hoge klif heeft dan ook heel wat slachtoffers geëist.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Hanga Roa
De hoofdstad van Rapa Nui, oftewel Paaseiland, is Hanga Roa. Deze stad is te vinden in het westen van het eiland tussen de vulkanen Rano Kau en Maunga Terevaka. Het dunbevolkte eiland is grotendeels in en om de stad Hanga Roa gecentreerd. Dat komt ook omdat dit de enige stad van het eiland is. Hanga Roa is gevuld met leuke hotels, restaurants, enkele winkels, een ambachtelijke markt, een pittoreske kerk, een kleurrijke haven en het enige museum, het Antropologische Museum Sebastian Englert. Vanuit Hanga Roa zijn uiteenlopende uitstapjes en excursies te maken. Een oversteek naar Valparaíso in Chili behoort eveneens tot de mogelijkheden.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Puna Pau
Net even buiten de stad Hanga Roa is de bescheiden krater Puna Pau gelegen. Deze krater is voorzien van rood vulkanisch gesteente die bekend staat als scoria. De typische kleur werd vooral gebruikt om hoofddeksels te maken die op de Moai werden geplaatst. Ook werd dit steensoort gebruikt als tablet waarop hiërogliefen werden getekend en voor het bijzondere Tukuturi beeld. Opvallend anders dan de andere Moai heeft de Tukuturi een baard en is deze geknield in plaats van rechtopstaand.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Cementerio de Isla de Pascua
De begraafplaats ‘Cementerio de Isla de Pascua’ ligt net buiten het centrum van de hoofdstad Hanga Roa. Aan de vele kruizen is duidelijk te zien dat het om een katholieke begraafplaats gaat. Sommige begraafplaatsen worden versiert met allerlei voorwerpen, beelden, bloemen en stenen. Alle overleden personen liggen met hun hoofd richting de oceaan begraven. Omdat er geen officiële begrafenisondernemers op het eiland zijn, wordt de overledene door familieleden begraven.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Papa Vaka
De archeologische plaats Papa Vaka ligt in het noord-oosten van Paaseiland. Deze plek is heel belangrijk geweest, aangezien er veel aanwijzingen uit het verleden gevonden zijn. Papa Vaka is namelijk gevuld met uiteenlopende hiërogliefen die beelden en tekens, die op Paaseiland bekend staan als Rongorongo. In de tekeningen zijn dieren, visgerei, kajakken en andere figuren te ontdekken. Veel van de tekeningen zijn terug te leiden naar de zee, die een belangrijke rol voor dit deel van het eiland vormde. Andere plaatsen waar je dit soort hiërogliefen kunt bewonderen zijn: Ahu Nau Nau, Ahu Te Pito Kura en Pu o Hiro.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Polynesische dansshow
Wat je beslist niet mag vergeten, is het bezoeken van een Polynesische dansshow. Dansen is op Paaseiland onlosmakelijk verbonden met de cultuur. Middels de dans laten de Rap Nui’s verschillende verhalen en mythes voorbij komen die diep in het geloof en de rituelen op het eiland zijn geworteld. Zowel de dans, de muziek als de uitgedoste kostuums maken het feest compleet en wordt je als vanzelf meegenomen door het ritme.
   
  Meer informatie over Paaseiland:

5x zien & doen op Paaseiland
Paaseiland in 24 foto's
Paaseiland in één dag
Paaseiland voor beginners

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies