top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

top10bezienswaardigheden.nl/blog

Op deze site:
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden overzicht bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials
bezienswaardigheden blog

13 SEPTEMBER 2021 - NEDERLAND

Musea hebben het nog steeds zwaar

De coronacrisis heeft er stevig ingehakt onder de musea. Vandaag meldden de Nederlandse media dat een deel van de musea ook in het laatste kwartaal van dit jaar de noodsteun nodig zullen hebben om te overleven. Het is een boodschap die weinig verbazing oproept onder de mensen die geregeld een museum bezoeken. Wie een museum binnenloopt die ziet dat het minder druk is dan 'voor corona'. Dat komt deels door de nog steeds beperkende maatregelen, waarvan we morgen tijdens de persconferentie moeten zien wat daar van overblijft. Feit is dat zelfs de beperkte capaciteit van de afgelopen maanden niet geheel benut is. Het aantal bezoekers van de gezamenlijke Nederlandse musea komt voor dit jaar waarschijnlijk onder de 10 miljoen uit. Dat is ongeveer een derde van wat er in topjaar 2019 door de toegangspoorten naar binnen ging.

Als je daarbij optelt dat er verhoudingsgewijs meer bezoekers met een museumkaart dan bezoekers op basis van losse kaartjes naar binnen gaan dit jaar, dan kun beseffen dat het financieel een zeer zwaar jaar is. Het zijn vooral de buitenlandse toeristen die het dit jaar af laten weten. Met name vanuit Noord-Amerika en AziŽ is het aantal bezoekers enorm gedaald.

De vraag is of het kabinet besluit om voor sommige sectoren de noodsteun nog een kwartaal door te laten lopen. Verschillende branches staat het water nog steeds aan de lippen. Denk naast de musea aan de evenementenbranche en aan de reisorganisaties die vooral actief zijn op vakanties buiten Europa. Voor hen valt er al anderhalf jaar amper tot niets te verdienen.

Het buitenland

Ook in het buitenland hebben de musea het zwaar. Kleine musea sluiten daar op steeds grotere schaal hun deuren. Grote musea zoals het Louvre in Parijs, het Prado in Madrid en de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad moeten het doen zonder de lange wachtrijen van mensen die naar binnen willen. Dat soort musea zullen het wel overleven. De vraag is wat er met die kleinere unieke musea gebeurt die het normaal al moeilijker hebben om rendabel te zijn.

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies links