top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van WalloniŽ, BelgiŽ

BelgiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
BelgiŽ
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
WalloniŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo WalloniŽ
reisadvies reisadvies BelgiŽ

... meer handige websites

 

Er zijn in WalloniŽ tal van bezienswaardigheden te vinden. het is daarom moeilijk om een top tien samen te stellen zonder het gevoel te hebben er minimaal tien vergeten te zijn. We hebben daarom getracht om een mooie evenwichtige top tien samen te stellen van de verschillende bezienswaardigheden in het Franstalige deel van BelgiŽ. In WalloniŽ zijn tal van prachtige historische steden, schitterende kastelen, bijzondere brouwerijen en unieke natuurgebieden te vinden. Veel van deze gebouwen of gebieden vormen een nationaal- en in sommige gevallen en werelderfgoed. Denk hierbij aan de Blegny mijn, de scheepslift van Strťpy-Thieu of aan het belfort van Namen. Houd er bij een bezoek aan WalloniŽ wel rekening mee dat het overgrote deel van de bevolking overwegend Frans spreekt en maar mondjesmaat Nederlands.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
WalloniŽ

bezienswaardigheid nummer 1 Luik
Luik is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en na Charleroi de grootste stad van WalloniŽ. De stad heeft jarenlang een slecht imago gehad maar is de laatste jaren bezig met een opmars. Het centrum van de stad wordt in een groot tempo opgeknapt en er wordt flink geÔnvesteerd om de toeristen richting Luik te krijgen. Dit lijkt te werken aangezien er de laatste jaren een groeiend aantal toeristen is die deze bijzondere stad bezoeken. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de Trappen van Bueren, de Sint-Pauluskathedraal het paleis van de Prinsbisschoppen en het futuristische Station Luik-Guillemins.
www.luikvoorbeginners.nl
   
bezienswaardigheid nummer 2 Namen
Namen is de hoofdstad van WalloniŽ en de van de provincie Namen. De stad ligt op de plaats waar de Samber in de Maas vloeit. Het is een echte universiteitsstad met vele gezellige kleine pleintjes en cafeetjes. Het is tevens een stad met een lange geschiedenis . Deze geschiedenis is overal in de stad nog zichtbaar en voelbaar. Een goed voorbeeld hiervan is de citadel van Namen die op een ongeveer honderd meter hoge heuvel over de stad heen kijkt. In de stad zelf zijn tal van bezienswaardigheden te vinden zoals het belfort, de Saint-Loupkerk en de Halle Al'Chair. De stad is tevens een populaire stopplaats voor rondvaartboten die een tocht op de Maas maken.
www.steden.net/belgie/namen
www.top10bezienswaardigheden.nl/belgie/namen.htm
   
bezienswaardigheid nummer 3 Kasteel van Modave
Het Kasteel van Modave is een prachtig gerestaureerd kasteel in de buurt van de Ardense stad Hoei. Het kasteel is gebouwd op een rotspunt die ongeveer zestig meter boven de vallei van Hoyoux uitsteekt. Het kasteel is gebouwd in de dertiende eeuw en is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd. In de zeventiende eeuw vond de belangrijkste verbouwing plaats. In totaal zijn er in het kasteel nog ongeveer twintig kamers te bewonderen die allemaal de allure van lang vervlogen tijden uitstralen. Het kasteel is van 1 april tot 15 november iedere dag (behalve maandag) geopend voor het publiek, tijdens de wandeling door het kasteel wordt via een audiogids het verleden van het kasteel verteld.
www.bijzondereplaatsen.nl/belgie/kasteelvanmodave.htm
   
bezienswaardigheid nummer 4 Mťmorial du Mardasson
Net buiten de stad Bastenaken of Bastogne staat dit indrukwekkende Tweede Wereldoorlogmonument. Het monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de slag om de Ardennen. Tijdens deze slag zijn er veel Amerikaanse soldaten om het leven gekomen. Het monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster. Op de bovenrand van het monument staan 48 Amerikaanse staten vermeld. Op de verschillende zuilen van het monument staan de verschillende divisies vermeld die aan de slag om de Ardennen meededen. Bij het monument bevindt zich het Bastogne Historical Center waar je meer te weten kan komen over de 'Battle of the Bulge'.
www.allesoverdeardennen.nl/historische-bezienswaardigheden/oorlogsmuseum-in-bastogne.htm
   
bezienswaardigheid nummer 5 Blegny Mijn
De steenkoolmijn van Blegny is een voormalige in de gemeente Blegny die tegenwoordig geopend is voor het publiek. De mijn is samen met enkele andere mijnen in WalloniŽ opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De mijn is tot 1980 in gebruik geweest als kolenmijn en doet sindsdien dienst als toeristische trekpleister in de provincie Luik. De mijn bestaat uit acht verdiepingen en heeft zijn diepste punt op 580 meter onder de grond. de bezoekers mogen echter niet zo diep komen. Deze krijgen een rondleidingen op de verdiepingen die dertig en zestig meter onder de grond te vinden zijn. De rondleidingen worden gegeven door vroegere mijnwerkers.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Durbuy
Durbuy is volgens eigen zeggen de kleinste stad ter wereld. Of dit helemaal terecht is valt echter te betwisten. Wat wel als een paal boven water staat is dat dit prachtige oude stadje in het hart van de Belgische Ardennen uitgegroeid is tot ťťn van de belangrijkste toeristische trekpleisters in WalloniŽ. In het prachtige oude maar kleine centrum van het stadje zijn tal van gezellige restaurants, kroegen en bijzondere winkeltjes te vinden. De omgeving rondom Durbuy leent zich uitstekend voor outdoor activiteiten. Zo kun je er prachtige wandelingen en mountainbike tochten maken en is de Ourthe uitermate geschikt voor een kano of kajaktocht.
www.steden.net/belgie/durbuy/
www.top10bezienswaardigheden.nl/belgie/durbuy.htm
   
bezienswaardigheid nummer 7 De bronnen van Spa
De bronnen van Spa zijn misschien niet de meest bekende bezienswaardigheden in WalloniŽ maar het water uit deze bronnen is ťťn van de beroemdste exportproducten uit WalloniŽ. In totaal zijn er zeven verschillende bronnen in het stadje te vinden die toegankelijk zijn voor het publiek. De bekendste bron ligt in het centrum van Spa. Dit is namelijk de Peter de Grote bron.
Het bronwater voor het merk spa komt uit de bronnen Reine, Barisart en Marie-Henriette. Hiernaar zijn de verschillende types bronwater die het merk verkoopt genoemd. Het stadje Spa staat al eeuwenlang bekend als het kuuroord van Europa.
www.steden.net/belgie/spa/
www.top10bezienswaardigheden.nl/belgie/spa.htm
   
bezienswaardigheid nummer 8 Scheepslift van Strťpy-Thieu
De scheepslift van Strťpy-Thieu staat net als de andere scheepsliften in BelgiŽ op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Wat deze lift nu juist zo bijzonder maakt is de enorme hoogte die deze scheepslift overbrugt. De scheepsbrug moet namelijk een hoogte overbruggen van 73,15 meter. Dit is veel meer dan de sluizen en liften die er in BelgiŽ zijn. Kritische inwoners van BelgiŽ beschouwen de scheepslift van Strťpy-Thieu als ťťn van de grote nuttelozen werken. Aangezien voor de oplevering van de lift de mijnen gesloten werden en de scheepslift hiermee zijn voornaamste taak kwijt was. Toch is de bouw van de lift niet geheel onnodig geweest. Dit bewijzen de vele metrische tonnen die over het Centrumkanaal vervoerd worden.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Charleroi
Charleroi ligt in het centraal zuidelijke deel van BelgiŽ in de provincie Henegouwen. Charleroi i s de grootste stad van WalloniŽ. Charleroi staat al jarenlang bekend als een grauwe industriestad. De stad is lange tijd afhankelijk geweest van de koolmijnen en de staalindustrie. Na het verdwijnen van deze industrieŽn had Charleroi hoge werkeloosheid en criminaliteitscijfers. Hier is gelukkig de laatste decennia verandering aan het inkomen. Met geld vanuit Brussel worden bedrijven gelokt om zich in of rondom de stad te vestigen. Het toerisme is mede met het opnieuw leven inblazen van de luchthaven van Charleroi aan het stijgen. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn het Hotel de Ville, het Belfort en de Sint-Christoffelkerk.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Abdij Notre-Dame d'Orval
Deze prachtige Abdij Notre-Dame d'Orval bevindt zich in het uiterste zuiden van BelgiŽ niet ver bij de Franse grens vandaan. De oude abdij werd in de eerste helft van de twaalfde eeuw gesticht door Italiaanse monniken die zich hier in de elfde eeuw hadden gevestigd. Door de eeuwen heen is de abdij meerdere malen verwoest en terug opgebouwd. Tijdens de Franse revolutie werd de abdij verwoest. Pas in het begin van de twintigste eeuw werd de abdij opnieuw opgebouwd. Dit gedeeltelijk op de resten van de vorige abdij. De belangrijkste inkomensbron van de abdij is het brouwen van het trappistenbier Orval. De abdij kan het gehele jaar bezocht worden. Een groot gedeelte van de abdij kan slechts bezocht worden voor de gasten die voor langere tijd in de abdij verblijven.
www.bijzondereplaatsen.nl/belgie/orval.htm
   
  Meer informatie over WalloniŽ:

WalloniŽ startpagina
alles over de Ardennen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies