top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Mechelen

BelgiŽ
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
BelgiŽ
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
WalloniŽ

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieŽn:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Mechelen
reisadvies reisadvies BelgiŽ

... meer handige websites

 

Westelijke zijde van de Grote Markt in Mechelen.Mechelen is een stad in Vlaanderen, BelgiŽ, gelegen ten zuiden van Antwerpen. Deze stad van de Maneblussers kent een authentieke historische stadskern waarin er een redelijk groot aantal katholieke bouwwerken staan. Behalve kerken zul je in Mechelen ook een redelijk groot aantal musea aantreffen. Met nog geen honderdduizend inwoners is Mechelen een relatief kleine stad waarbij het centrum compact genoeg is om op ťťn of twee dagen alle hoogtepunten van Mechelen te bezoeken. Je hebt dan nog volop tijd om te genieten van de vele uitstekende horecagelegenheden die Mechelen kent. In de binnenstad vind je een ruime keuze aan goede restaurants en natuurlijk een aantal sfeervolle Belgische kroegen waar je van heerlijke bieren kunt genieten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Mechelen

bezienswaardigheid nummer 1 Sint-Romboutskathedraal
Deze indrukwekkende kathedraal is hťt symbool van de stad Mechelen. Je kunt er haast niet omheen. De beroemde hoge toren is nooit volledig afgewerkt. Dit had te maken met de slechte financiŽle situatie in die tijd. Het begin van de bouw werd gemaakt in de 13e eeuw. De Sint-Romboutskathedraal is in gotische stijl gebouwd en heeft maar liefst zes verdiepingen in zijn toren. Hier bevinden zich de Kraankamer, Smidsekamer, Klokkenkamer, Uurwerkenkamer, Beiaardkamer en Askelder.
www.bijzondereplaatsen.nl/belgie/sint-romboutskathedraal.htm
   
bezienswaardigheid nummer 2 Hof van Busleyden
Dit prachtige paleis behoorde eens tot de welgestelde Jeroen van Busleyden die bekend staat als de stichter van het Collegium Trilingue aan de universiteit van Leuven en als beschermheilige van kunstenaars. Zijn grote verzameling kunst is terug te zien in het Hof van Busleyden. Het Hof van Busleyden is nu in gebruik als het Stedelijk Museum van de stad Mechelen.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek
De stad Mechelen heeft heel wat historische panden en kerken om te bezichtigen. Een heel bijzondere kerk is de in barokstijl gebouwde Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek. Het is gebouwd in de 17e eeuw. De binnenkant is voorzien van prachtige stukken met als klapstuk de preekstoel.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Kerken
De binnenstad van Mechelen heeft nogal wat kerkelijk erfgoed. Je vindt er een aantal barokke en gotische kerken welke verspreidt liggen door het centrum. De meest fraaie exemplaren zijn de St. Janskerk, Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, Begijnhofkerk, Sint- Katelijnekerk, Sint Pieter-en-Paulkerk, Onze-Lieve-Vrouw-van-LeliŽndaalkerk. Met een bezoek aan de kerken zul je snel merken dat iedere kerk zijn eigen specifieke kenmerken heeft.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Grote Markt
Op dit centraal gelegen plein vind je het in drie delen opgetrokken stadhuis. Deze bevindt zich aan de oostzijde van de Grote Markt. De meeste evenementen worden op dit grootste plein van de stad voltrokken. Het is een gezellig plein met een aantal terrassen en restaurants. De mooie oude gevels aan dit pand laten zien dat de stad een groot stuk geschiedenis met zich meedraagt.
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Stadhuis
Aan de Grote Markt van Mechelen staat het markante stadhuis. Door de verschillende bouwstijlen is het goed te zien dat het uit drie delen bestaat. Zo is er het Paleis van de Grote Raad, het belfort en de lakenhal. De lakenhal is er het laatst bijgekomen. Hier werd vroeger voornamelijk gehandeld in textielproducten.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Groot en Klein Begijnhof
Een begijnenhof is eigenlijk een gecreŽerde woongemeenschap voor en door vrouwen die graag hun geloof wilden belijden met bezit van eigen materiŽle zaken en de mogelijkheid om zelf in levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit werd vaak gedaan middels het verzorgen van zieken en bejaarden. Dit in tegenstelling tot een leven in het klooster waar het vooral sober en zonder eigen inkomsten gedaan werd. De stad Mechelen heeft een klein en groot Begijnhof. De kleine typische huisjes binnen zoín hof vertellen ieder hun eigen verhaal. Er zijn verschillende wandelingen te maken met de uitleg van een stadsgids.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Brusselpoort
De enige overgebleven stadspoort van de stad is de Brusselpoort. Oorspronkelijk had de stad Mechelen maar liefst twaalf stadspoorten. Veel van deze poorten zijn gesloopt onder het bewind van Josef II die opdracht gaf een groot deel van de vesting te slopen. Doordat de stad in de loop van de jaren nogal is uitgebreid, ligt de Brusselpoort inmiddels aan de ringweg van de stad. Tegenwoordig is het een museum met vooral informatie en archeologische vondsten die vertellen over de geschiedenis van de stad.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Holocaustmuseum
Dit bijzondere museum van deportatie en verzet is gebouwd op de plaats vanwaar daadwerkelijk mensen werden gedeporteerd naar Auschwitz. Hier stond voorheen namelijk de ĎDossinkazerneí. Het nieuw gebouwde museum wil graag een waardige tegenhanger worden van de drie grote Holocaustmemorialen in Washington, Jeruzalem en Berlijn. In de loop van het jaar 2012 zal het museum toegankelijk zijn.
www.kazernedossin.be
   
bezienswaardigheid nummer 10 Boottocht op de Binnendijle
Om Mechelen eens op een originele manier te bewonderen adviseren wij om eens een boottocht te maken. Je vaart dan met een gids over het water van de Binnendijle vanuit de Haverwerf. Zo kom je langs de Grootbrug, Vismarkt en veel bijzonder prachtige historische gebouwen die de stad Mechelen rijk is. Het is zeer ontspannend om vanuit de boot de drukte langs de kades aan je voorbij te zien gaan.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Mechelen. Wil je in ťťn keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Mechelen. Daar kun je per hotel, B&B of appartement meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Mechelen:

Mechelen in ťťn dag
Mechelen informatie en tips
Mechelen informatie
waar overnachten in Mechelen

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies