top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Leuven

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Leuven
reisadvies reisadvies België

... meer handige websites

 

Leuven is een stad in Vlaanderen, België. Leuven staat vooral bekend als de bierhoofdstad van België. Dat dankt de stad aan de aanwezigheid van de Artois brouwerij. Leuven is vooral ook een levendige studentenstad, waar de Katholieke Universiteit Leuven als één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux gevestigd is. Steeds meer Nederlandse toeristen ontdekken Leuven dankzij de sfeervolle binnenstad ook als bestemming voor een stedentrip.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Leuven

bezienswaardigheid nummer 1 Stadhuis
Eén van de mooiste gotische gebouwen van de stad is zonder twijfel het stadhuis. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt. Er prijken maar liefst 236 beelden in de gevel. Binnen worden er verschillende stijlen vertegenwoordigd. Er zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen zijn aanwezig. Tijdens een rondleiding kom je langs veel prachtige schilderijen uit de 17e tot de 19e eeuw.
www.steden.net/belgie/leuven/stadhuis-leuven/
   
bezienswaardigheid nummer 2 Pleinen
De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad. Bij zo’n geschiedenis horen natuurlijk grote pleinen, waar vroeger markten werden gehouden of terechtstellingen plaats vonden. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein. Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven. Regelmatig worden hier markten georganiseerd en is het de plaats voor de jaarlijkse kermis. Ook vind je hier ieder jaar de kerstmarkt. Een ander bijzonder groot plein is het Martelarenplein. Regelmatig is dit het toneel voor grote en kleine evenementen. Je vindt dit plein aan het einde van de drukke winkelstraat ‘Bondgenotenlaan’. Twee andere bekende pleinen van de stad zijn de Grote Markt en de Oude Markt. Eigenlijk kun je niet om de Grote Markt heen. Het ligt namelijk op het drukke toeristische kruispunt van de stad. Dit autovrije plein is heeft regelmatig culturele evenementen. De Oude Markt staat ook wel bekend als ‘langste toog ter wereld’. Veel van het uitgaansleven begint hier.
www.steden.net/belgie/leuven/grote-markt
www.steden.net/belgie/leuven/oude-markt
   
bezienswaardigheid nummer 3 Leuvense Universiteitsbibliotheken
De studentenstad Leuven heeft niet alleen grote universiteiten. Het heeft namelijk een aantal zeer imponerende en voortreffelijke universiteitsbibliotheken. Een zeer prachtige monumentale bibliotheek is te vinden aan het Monseigneur Ladeuzeplein. Dit neo-renaissance gebouw werd gebouwd tussen 1921-1928 en is ontworpen door Whitney Warren.
www.steden.net/belgie/leuven/universiteitsbibliotheek/
   
bezienswaardigheid nummer 4 Groot en Klein Begijnhof
Een begijnenhof is kortom een wijk gesticht door vrouwen die hun leven compleet aan God wijdden. Binnen zo’n wijk konden deze dames hun rituelen en gebruiken volledig uitoefenen en zich storten op het geloof. In tegenstelling tot kloosters mochten deze dames persoonlijke goederen bezitten en inkomsten genereren om zichzelf te onderhouden. Vaak staat er centraal in een begijnenhof een kerk. Nog altijd zijn er twee van deze hoven te vinden in Leuven. Dit is Groot Begijnhof van ongeveer 3 hectare en Klein Begijnhof wat bestaat uit een hoofdstraat met twee steegjes.
www.steden.net/belgie/leuven/groot-begijnhof
www.steden.net/belgie/leuven/klein-begijnhof
   
bezienswaardigheid nummer 5 Brouwerij Artois
Bier is eigenlijk al eeuwen van groot belang voor de stad Leuven. Rond de 15e eeuw was het zelfs verstandiger om gebrouwen bier te drinken, dan van het vervuilde water wat er in Leuven te vinden was. Dankzij de toen al geheven accijnzen op het goedje heeft de stad enorm kunnen floreren. In het jaar 1717 werd de bierbrouwerij van Leuven overgenomen door Sébastian Artois en zo ontstond de pils Stella Artois. Sinds 1988 is de brouwerij Artois gefuseerd met Piedbœuf en Interbrew, maar nog altijd prijkt het logo Stella Artois op de gevel. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken. Studenten krijgen korting.
http://visitleuven.be/nl/stella-artois 
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Sint Pieterskerk
Deze Rooms-katholieke kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. In de jaren erna hebben er meerder aan- en verbouwingen plaatsgevonden. Er zijn meerdere instortingen en branden geweest die delen van de kerk hebben verwoest. Desondanks heeft de kerk nog voldoende prachtige stukken die er te bewonderen zijn. Ook de bouw van de torens hebben voor de nodige problemen gezorgd. De grond was niet geschikt als juiste fundament. Nog altijd heeft de Sint Pieterskerk onafgemaakte torens.
www.steden.net/belgie/leuven/sint-pieterskerk
   
bezienswaardigheid nummer 7 M-Museum
Voor een bijzondere combinatie tussen oude en nieuwe kunst doe je er goed aan om eens een bezoek te brengen aan het M-Museum van Leuven. De Belgische architect Stéphane Beel is verantwoordelijk voor het bijzonder vormgeven van een oud museum in een nieuw strak jasje. Dit kan ook wel omschreven worden als ‘de nieuwe eenvoud’. Allerlei vormen van kunst als fotografie, beeldhouwkunst, design, schilderkunst en architectuur uit verschillende tijden komen in dit museum samen.
www.mleuven.be
   
bezienswaardigheid nummer 8 Het Fonske
In het centrum van de stad staat een opmerkelijk standbeeld van een student met water op zijn hoofd en een boek in de hand. Dit is ‘Fonske’ en je vindt hem achter de Sint-Pieterskerk aan het Fochplein. Zijn officiële naam ‘Fons Sampientiae’ betekend ‘Bron der Wijsheid’. Het is dan ook geschonken op de 550ste verjaardag van en door de universiteit van Leuven aan de stad Leuven. Zoals wel vaker in grote steden wordt ook dit beeld regelmatig aangekleed door studenten.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Sint-Donatuspark
Dit prachtige stadspark ligt in het centrum tussen de Naamsestraat, Vlamingenstraat en de Charles Deberiotstraat. In dit park zijn nog verschillende resten te vinden van de oorspronkelijke stadsmuur. Het park is in Engelse stijl aangelegd en werd opgericht in 1866. Het is een heerlijk rustpunt in de drukke studentenstad.
   
bezienswaardigheid nummer 10 Hortus Botanicus Lovaniensis
Eén van de grootste botanische tuinen van België ligt in de stad Leuven. Dit is in de volksmond ‘de Kruidtuin’. Deze prachtige wetenschappelijke tuin heeft een bijzondere verzameling geneeskrachtige planten, waardoor het vroeger nauw verbonden was met de geneeskunde. In de orangerie worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Tuinliefhebbers zullen zich prima vermaken tijdens een wandeling over dit 2,2 hectare tellende park.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Leuven. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Leuven. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Leuven:

Leuven in één dag
Leuven informatie
Leuven tips
Leuven voor beginners
waar overnachten in Leuven

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies