top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Kortrijk

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Kortrijk
reisadvies reisadvies België

... meer handige websites

 

De Broeltorens in KortrijkDe Belgische stad Kortrijk is gelegen in de Vlaamse provincie West-Vlaanderen. De stad met zijn historische stadskern heeft veel oude panden verloren tijdens oorlogen en ander geweld. Gelukkig zijn er ook een aantal vakkundig gerestaureerd of deels opgeknapt. Met name het Belfort, de Broeltorens en het Begijnhof zijn drukbezochte plekken. De stad die groot is geworden dankzij de laken- en vlasindustrie heeft hierdoor nog altijd niet in populariteit ingeboet. Het centrum heeft nog een voordeel. Kortrijk is namelijk de eerste Belgische stad met een autovrije winkelstraat. Winkelen aan deze Korte Steenstraat is hierdoor erg prettig en zeker geliefd. Tijdens het winkelen kun je op meerdere plaatsen in het centrum genieten van een hapje en/of een drankje. Als studentenstad kan het ook niet anders dan dat er volop gezellige horeca gelegenheden te vinden zijn. Vooral tijdens de vrije uurtjes zijn de studenten van de Katholieke Universiteit Leuven (KULAK) veelvuldig in het uitgaansgebied te vinden.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Kortrijk

bezienswaardigheid nummer 1 Grote Markt
De Grote Markt van Kortrijk is pas rond 1899 ontstaan. Daarvoor bestond de binnenstad uit meerdere kleine pleinen zoals de pottenmarkt, de kledermarkt, de eiermarkt, de fruitmarkt en de groentemarkt. Aan en rondom dit centrale plein zijn bezienswaardigheden te ontdekken als het Belfort, het stadspaleis ‘Den Roeland’ en het stadhuis. Natuurlijk ontbreken gezellige horecagelegenheden ook hier niet. De terrassen zijn vaak goed gevuld, zeker wanneer er leuke evenementen zijn georganiseerd. Elk jaar opnieuw is de Grote Markt van Kortrijk namelijk het decor voor festivals als Sinksenfeesten, Paasfoor en het Zomercarnaval.
www.steden.net/belgie/kortrijk/grote-markt
   
bezienswaardigheid nummer 2 Begijnhof
Het in 1238 opgerichte Begijnhof van Kortrijk is een prachtig stukje geschiedenis uit de middeleeuwen. Nog altijd zijn er tientallen kleine huisjes uit de zeventiende eeuw te bewonderen. Het sombere leven van de begijnen bestond destijds niet veel meer uit hard werken, zorgen voor anderen en leven in dienst van het geloof. Het standbeeld in het begijnhof is de beeltenis van de laatst inwoonster, de deels blinde Marcella Pattyn. Zij was de laatste persoon die haar gesluierde leven leefde zoals dat voor ruim achthonderd jaar werd gedaan in het Begijnhof. In de Sint-Annazaal van het Begijnhof is een museum ingericht die je meer inzicht geeft over het leven destijds in dit afgeschermde woongebied.
www.kortrijk.be/adressen/begijnhof-unesco-werelderfgoed
   
bezienswaardigheid nummer 3 Broeltorens
Als onderdeel van de oude stadsvestingen hadden de Broeltorens de functie om van hieruit het verkeer op de rivier de Leie te regelen en als verdedigingswerk. De oudste van de torens, de ‘Speytorre’ werd al in 1385 gebouwd, de andere de ‘Ingelbhurghtorre’ pas in 1415. Hertog Jan Zonder Vrees liet de laatst genoemde toren bouwen en vernoemde deze naar de Engelburcht van Rome. Tegenwoordig wordt deze toren als tentoonstellingsruimte gebruikt. Regelmatig zijn de torens beschadigd en deels verwoest, maar telkens opnieuw werden zij gerestaureerd. En gelukkig maar, want het enige wat nog rest van de middeleeuwse stadsvestingen zijn deze Broeltorens en de even verderop gelegen artillerietoren.
www.steden.net/belgie/kortrijk/broeltorens
   
bezienswaardigheid nummer 4 Museum Kortrijk 1302
In het Begijnhofpark is het mogelijk om dit museum te bezoeken en daarmee een stap terug in de tijd te beleven. Op een geheel eigentijdse manier wordt je meegenomen en beleef je maar liefst zeven eeuwen op één dag. Met name de Guldensporenslag die op het Groeningheslagveld plaatsvond wordt uitvoerig behandeld.
www.kortrijk1302.be
   
bezienswaardigheid nummer 5 Broelmuseum
Dit op het Buda-eiland gelegen museum is gevestigd in een achttiende eeuws herenhuis. In de naast gelegen stallen, de Budatoren en de Budafabriek is dit stedelijk museum langzaam uitgebreid. Behalve historische kunstwerken, meubels en andere voorwerpen tref je er ook hedendaagse kunst. De afwisseling zorgt voor een boeiend museum die interessant genoeg is voor jong en oud.
www.kortrijk.be/broelmuseum/vrije-tijd/cultuur/musea/broelmuseum/museum
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Buda-eiland
Als onderdeel van het oude historische deel van Kortrijk heeft het eiland Buda een toch wel bijzondere ligging. Rondom het eiland bevindt zich de rivier de Leie. De naam Buda is meegenomen na een overwinning in Hongarije in de stad Buda. Toen de Broeltorens werden gebouwd en het eiland hiermee werd beschermd, is er besloten om dit eiland de naam Buda mee te geven. Vandaag de dag wordt het eiland vooral bezocht om het Broelmuseum en het hoge recreatie gehalte. Ondertussen staat het eiland ook bekend als centrum voor de kunsten. Er is namelijk van alles te doen en te beleven. Er is een bioscoop, een theater en er zijn verschillende gebouwen en fabrieken die tegenwoordig dienst doen als cultureel centrum.
www.kortrijk.be/budakortrijk/budanieuws
   
bezienswaardigheid nummer 7 Belfort
De middeleeuwse klokkentoren van Kortrijk staat op een prominente plek aan de Grote Markt. Als symbool van de stad is het misschien wel het meest bezocht en gefotografeerde bouwwerk van Kortrijk. Vanuit de hoge toren kon men vroeger allerlei gevaren bespeuren die de stad eventueel konden treffen. Later is de ruimte gebruikt als schatkamer, gevangenis en als gemeente archief. De aangrenzende Lakenhallen zijn ergens aan het eind van de negentiende eeuw gesloopt. Sindsdien staat het Belfort geheel vrij. De klokken in de toren die eens de bewoners waarschuwden voor gevaar of ander groot nieuws, zorgen tegenwoordig voor prachtige beiaardconcerten.
www.steden.net/belgie/kortrijk/belfort-van-kortrijk/
   
bezienswaardigheid nummer 8 Rozentuin
De prachtige rozentuin van Kortrijk heeft inmiddels een internationale status verkregen. De tuin vol met bloemenpracht is onderdeel van het kasteel ‘t Hooghe en het naastgelegen park. Het ‘rosarium’ is ongeveer een hectare groot en telt elk jaar opnieuw gemiddeld zo’n 150 nieuwe exemplaren. Een heuse vakjury komt in de maand juni keuren, waarbij er gelet wordt op de kleur, de geur en of het bestand is tegen vele ziektes. De rozentuin van Kortrijk is gratis te bezoeken.
www.mooietuinen.be/internationalero.html
   
bezienswaardigheid nummer 9 Artillerietoren
Dit opvallend gekleurde bouwwerk is een erfenis uit de middeleeuwen. Het behoorde tijdens de veertiende eeuw toe aan de voorburcht van Kortrijk waar het tussen de stadsgrachten en de kasteelgracht stond. De artillerietoren werd gebruikt om kanonnen, munitie en buskruit te bewaren. Samen met de Broeltorens zijn dit de laatste in tact gebleven resten van de stadsomwalling die grotendeels gesneuveld is toen het Franse legen huis kwam houden in 1684.
www.steden.net/belgie/kortrijk/artillerietoren/
   
bezienswaardigheid nummer 10 Koning Albertpark
Het voormalige Leiepark werd omstreeks het begin van de twintigste eeuw aangelegd. Het open landschap leent zich uitstekend voor lange wandelingen en verschillende sportactiviteiten. Zo tref je er een speciaal gebied voor skaters waarvan men zegt dat het tot de beste skate parken van de Benelux behoort. Verder is er nog een bijzonder herdenkingsmonument. Het Leiemonument is opgericht als herdenking voor de soldaten die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog tijdens hun gevecht tegen de Duitsers zijn gesneuveld. Het beeld is van prins Leopold III, de zoon van Koning Albert naar wie dit park is vernoemd.
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Kortrijk. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Kortrijk. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Kortrijk:

Kortrijk informatie
Kortrijk informatie
Kortrijk officiële site

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies