top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Gent

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Gent

... meer handige websites

 

Gent is één van de leukste steden om te bezoeken in België. Minder stads dan Antwerpen en minder een openluchtmuseum dan Brugge. Gent is een sfeervolle stad waar de vroegere rijkdom nog steeds duidelijk zichtbaar is in de binnenstad. Niet voor niets is Gent populair onder Nederlandse toeristen als bestemming voor een dag of enkele dagen. Bezoekers komen vooral af op de vele cultuurhistorische gebouwen, musea en het sfeervolle uitgaansleven. Topevenement wordt gevormd door de Gentse Feesten, een traditioneel volksfeest dat stamt uit de negentiende eeuw en maar liefst tien dagen duurt. Deze feesten die in de zomer plaatsvinden vormen de topattractie van Gent. Omdat de Gentse Feesten slechts tijdelijk zijn en er zoveel te zien en te doen is in Gent, hebben we het niet in onze top 10 geplaatst. Hetzelfde geldt voor de jaarlijks georganiseerde kerstmarkt van Gent. Ook die beschouwen we als een tijdelijk evenement en niet als een permanente bezienswaardigheid.

De afgelopen jaren is Gent steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Na topbestemmingen Antwerpen en Brugge is Gent uitgegroeid tot de derde stedentripbestemming onder Nederlanders. En terecht, want Gent is zeker zo leuk als die twee steden. Voor als je wilt weten wat te doen tijdens je citytrip naar Gent, hebben wij deze top 10 bezienswaardigheden voor Gent samengesteld.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Gent

bezienswaardigheid nummer 1

Korenlei en Graslei

Als je aan ons vraagt wat het mooiste plekje van Gent is, dan hoeven we niet lang na te denken over het antwoord. De Korenlei en Graslei vormen samen de meest karakteristieke plek binnen het centrum van Gent. De rivier de Leie biedt samen met de andere binnenwateren prachtige sfeerplaatjes op in Gent. Het populairste stuk is waar de Graslei en de Korenlei aan het water liggen. Hier staan een aantal prachtige panden waarvan een aantal uit de middeleeuwen stammen. Vanaf beide leien vertrekken ook diverse rondvaartboten. Bij aangenaam weer zijn de terrassen, met name op de Graslei, druk bezet. Lokale bevolking en toeristen zitten ook graag op de stenen randen aan en rondom het water. Vooral in de zomermaanden is het hier zeer erg gezellig.

De Sint-Michielsbrug is de beste plek om mooie foto's van de Korenlei en Graslei. Deze monumentale brug stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Wat betreft vormgeving sluit hij perfect aan bij de omgeving. Vanaf deze brug heb je tevens een perfect uitzicht op de drie Gentse torens: de Sint-Niklaaskerk, het belfort en de Sint-Baafskathedraal. Rond het middaguur staat de zon goed om de leien te fotograferen. Voor de drie torens heb je later op de dag het beste licht.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Sint-Baafskathedraal

De Sint-Baafskathedraal is een middeleeuwse kerk die gebouwd is boven een romaanse crypte. De kathedraal die nu in het hart van Gent staat is van oorsprong gotisch, maar kent door latere toevoegingen ook elementen in de renaissance-, barok- en classicistische stijl. Het kerkgebouw op zich is het bezoeken al waard, maar de belangrijkste een om een kijkje te nemen in de Sint-Baafskathedraal is de aanwezigheid van Het Lam Gods. Dit religieuze veelluik is gemaakt door Hubert en Jan van Eyck. Het rond 1432 voltooide kunstwerk wordt als een van de hoogtepunten van de Vlaamse Primitieven gezien. Het op twaalf houten panelen geschilderde altaarstuk heeft recent een grootscheepse restauratie ondergaan.

   
bezienswaardigheid nummer 3

Rondvaart

Het deelnemen aan een rondvaart is een heuse aanrader als je Gent wilt ontdekken. Het water biedt een ander perspectief op deze bijzondere stad. Tijdens een boottocht leer je de verschillende bezienswaardigheden en de geschiedenis van de stad kennen. Je zult aan het einde begrijpen waarom er drie torens vlak bij elkaar staan, waarom Gent zich tot een belangrijke stad heeft kunnen ontwikkelen en wat de mooiste plekjes van Gent zijn.Er zijn verschillende aanbieders ban rondvaarten door Gent, zoals Gent Watertoerist en de Bootjes van Gent. De rondvaarten starten vanaf de Graslei en de Korenlei. De duur bedraagt 40 minuten tot anderhalf uur, afhankelijk van aan welke rondvaart je deelneemt.

Bekijk de rondvaarten in Gent

   
bezienswaardigheid nummer 4

Gravensteen

Het Gravensteen is een versterkte waterburcht met een nog vrijwel intact verdedigingssysteem. Volgens wikipedia is het de enige overgebleven burcht in heel Vlaanderen. De eerste versterkingen zijn hier al in de negende eeuw aangelegd. In de elfde eeuw is er een grote stenen donjon weggezet. Later ontstond er een kasteel. In de loop der tijd is het uiterlijk van het Gravensteen door verbouwingen uitbreidingen alsmaar veranderd. Het Gravensteen zoals je hem nu ziet staan is het resultaat van recente restauratiewerkzaamheden, waarbij de tot die tijd kenmerkende klimop van de omwallingsmuren is verwijderd. Het Gravensteen is vrijwel dagelijks te bezoeken. Je hebt dan een mooi inkijkje van hoe een middeleeuws fort opgebouwd is. Het in het Gravensteen aanwezige wapenmuseum en gerechtsmuseum laten je bijzondere objecten zien, waaronder een heuse guillotine. Als bonus heb je vanaf het Gravensteen een mooi uitzicht op de stad.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Belfort

Voor het beste uitzicht op Gent kun je het 95 meter hoge belfort bezoeken. Deze toren is in de veertiende eeuw gebouwd en vormt het middelpunt van de bekende torenrij van Gent. Het belfort staat tegen de lakenhal aangebouwd. Het belfort is de hoogste toren, maar niet het hoogste bouwwerk van Gent. In 2012 werd het belfort daarin voorbijgestreefd door de Arteveldetoren. Je kunt het belfort tegen betaling bezoeken. Het eerste deel moet je een wenteltrap beklimmen, maar vervolgens kun je met de lift naar het niveau dat een prachtig uitzicht over de stad Gent biedt.

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Markten

Er zijn vele soorten markten in Gent te bezoeken. Zo is er de Vrijdagsmarkt, deze vindt plaats op één van de oudste pleinen van de stad op elke vrijdag. Vroeger werden op dit plein ook terechtstellingen uitgevoerd. Een laatste onthoofding vond plaats in 1822 met het mes van de guillotine. Eén van de oudste markten in Gent was de Oude Vismijn. Deze is op het Sint-Veerle plein met als kenmerk het poortgebouw. In 2010 is deze gerestaureerd en heringericht als horecazaak. Een andere voormalige markt is het Grote Vleeshuis. Hier werd een aantal jaar geleden geen vlees zoals in de middeleeuwen verkocht, maar groente en fruit. Sinds de restauratie van deze middeleeuwse markthal in de jaren ’90 wordt het gebouw gebruikt als promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Designmuseum

Als je van kunst houdt dan kun je in Gent verschillende musea bezoeken. Het Museum voor Schone Kunsten laat vooral schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken vanaf de middeleeuwen tot ongeveer halverwege de 20e eeuw zien. Het S.M.A.K. is gewijd aan hedendaagse kunst. Een derde kunstmuseum is het Designmuseum. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van design uit België en andere landen. De toegepaste kunsten zijn vaak in het dagelijks leven terug te vinden. Het verhaal achter het design, de trends, het conceptuele denken en de verschillende stromingen binnen de vormgeving vormen een oneindige bron van inspiratie voor interessante tentoonstellingen die een vrij breed publiek aanspreken. 

   
bezienswaardigheid nummer 8

Graffitistraatje

Dat Gent meer te bieden heeft dan musea en bezienswaardige gebouwen, blijkt uit het Graffitistraatje. De in het centrum van Gent gelegen Werregarenstraat vormt het decor voor deze populaire hedendaagse vorm van straatkunst. Het hele autovrije straatje is getransformeerd tot een gedoogzone van graffiti. Dit zorgt voor expressieve kleurrijke kunst die gezamenlijk een boeiende bezienswaardigheid binnen Gent vormen. Ben je zelf een spuitbusartiest en wil je jouw kunsten laten zien? Dan is dit een gedoogzone waar je dat kunt doen.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Huis van Alijn

In het voormalige Kinderen van Alijnshospitaal is tegenwoordig een bijzonder museum gevestigd: het Huis van Alijn. Dit museum laat het alledaagse leven in de twintigste eeuw zien. Je wordt per decennium door de afgelopen eeuw geleid. Hoe verder je naar het einde van dat tijdperk komt, des te vaker je objecten zult zien die je doen denken aan je jeugd of latere leven. Dit zorgt voor de volwassen bezoekers voor een feest der herkenning. Het leuke is dat je aan je kinderen of kleinkinderen kunt laten zien wat voor spullen je vroeger in huis had, waar je mee kookte, hoe je je vrije tijd besteedde en wat voor apparatuur je bezat om het leven aangenamer te maken.

   
bezienswaardigheid nummer 10

Stadsmuseum Gent

Wil je meer weten over de stad Gent? Dan is het Stadsmuseum Gent, oftewel het STAM, een goede tip voor je. Dit in 2010 geopende museum laat de recente geschiedenis en de ontwikkeling van Gent zien. Het absolute hoogtepunt van het STAM is een 300 vierkante meter grote interactieve luchtfoto van Gent. De stedelijkheid van Gent wordt belicht en door middels van driehonderd uiteenlopende objecten wordt het verhaal van de stad verteld.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Gent. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Gent. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Ontdek Gent op de fiets

Een ideale manier om Gent te leren kennen is tijdens een georganiseerde fietstour. Met een ervaren gids kun je tijdens een ontspannen fietstocht de stad Gent leren kennen en de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent ontdekken. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis!

Bekijk de fietstours in Gent

Hoteltips voor Gent

Wil je overnachten in Gent? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Gent geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Ben je op zoek naar sfeer, comfort en romantiek? Dan is het heerlijke Pillows Grand Boutique Hotel Reylof Ghent waarschijnlijk de beste keuze voor een stedentrip naar Gent. Klassieke en moderne elementen zijn hier op perfecte wijze met elkaar gecombineerd. Tot slot de budgettip voor overnachten in Gent: het Ibis Gent Kathedraal. Dit betaalbare middenklasse hotel ligt naast de beroemde St. Baafs Kathedraal en op loopafstand van de andere bezienswaardigheden in Gent.

Natuurlijk moeten we ons favoriete hotel in Gent niet vegeten: het NH Gent Belfort. Als we in Gent overnachten, dan doen we dat vaak in dit viersterrenhotel. Qua ligging kun je bijna niet beter zitten en met de kamerprijs zit het vaak prima voor elkaar, zeker als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt. Onze tweede keuze in Gent is het Ghent Marriott Hotel. Dit hotel zit op de mooiste locatie van Gent: aan de Korenlei, met een uitzicht op het water en de historische panden van de Graslei.

Hotel Ghent Marriott

Meer informatie over Gent:

Gent in één dag
Gent informatie
Gent informatie
Gent informatie
Gent voor beginners
beste reistijd voor Gent
bijzondere plaatsen in Gent
waar overnachten in Gent

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies