top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Doornik

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Doornik
reisadvies reisadvies België

... meer handige websites

 

Het centrum van DoornikDoornik is een stad gelegen in het Wallonië. Doornik is ook bekend onder haar Franse naam Tournai. Doornik is één van de oudste steden van België. De stad is ooit door de Romeinen gesticht. De grote bloeitijd van Doornik is in de middeleeuwen geweest, toen de lakenhandel en -industrie zorgden voor welvaart in de stad. Prachtige overblijfselen uit het oude Doornik zijn het belfort, de Grote Markt met daaraan de Lakenhal en de imposante Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Doornik heeft een redelijk compact historisch centrum dat goed te belopen is. De meeste bezienswaardigheden van de stad bevinden zich binnen de ring van de stad. Houd er overigens rekening mee dat er veel gebruik gemaakt wordt van kasseien (kinderkopjes) als bestrating. Dit geldt ook voor de voetpaden en autovrije straten.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Doornik

bezienswaardigheid nummer 1 Belfort
Dit prachtige karakteristieke bouwwerk uit de twaalfde eeuw is voor vele het symbool van de stad Doornik. Als de muren hier konden praten, dan werden er zeker zeer boeiende verhalen verteld. Het Belfort van Doornik, wat tevens symbool staat voor de gemeentelijke vrijheden, heeft de tand des tijds namelijk uitstekend doorstaan. Zelfs de Eerste- en Tweede Wereldoorlog heeft geen vat gekregen op deze oudste Belfort van België met zijn tientallen klokken. Na het beklimmen van zo’n 257 treden wordt je getrakteerd op een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad Doornik en de omgeving.
www.tournai.be/fr/officiel/index.php?page=431
   
bezienswaardigheid nummer 2 Lakenhal
In het Franstalige deel van België noemt men de lakenhal van Doornik, Halle Aux Draps. De Lakenhal van Doornik is gelegen aan de Grote Markt. Het huidige bouwwerk, wat verschillende bouwstijlen bezit, dateert uit de zeventiende eeuw. Lakenhallen werden vroeger gebruikt als handel- en opslag plaats voor lakenstoffen. De stoffen bestonden voornamelijk uit wol die op verschillende wijze werden verwerkt. Tegenwoordig is de lakenhal alleen toegankelijk tijdens speciale evenementen. Het mooiste evenement hierbij is de kerstmarkt. Tijdens deze periode wordt de sfeervolle stad Doornik omgetoverd in winterse taferelen.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Het Rode Fort
Als onderdeel van de eerste stadswal van Doornik, was het Rode Fort een idee van de destijds regerende koning van Frankrijk Pilips II August. Vanaf deze plek kon men eventuele aanvallen vroegtijdig ontdekken en uitstekend verdedigen. Tijdens verschillende herinrichtingen heeft de stadswal verschillende aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Het Rode Fort is echter authentiek gebleven. De kalksteen waaruit de toren is opgebouwd is dan ook een stukje referentie aan hoe de stad er eens uit moet hebben gezien. In het Rode Fort wordt tegenwoordig de geschiedenis van de stad gepresenteerd.
   
bezienswaardigheid nummer 4 Onze Lieve Vrouwen Kathedraal
De vijf hoge torens van de ‘Onze Lieve Vrouwekathedraal’ van Doornik zijn al van ver te bespeuren. De kathedraal die ook wel de Notre-Dame van Doornik wordt genoemd, was met de gotische details zijn tijd ver vooruit. In de kathedraal zijn een Romaans driebeukig schip, een schilderij van Peter Paul Rubens en een prachtige gotisch koor te bewonderen. Het meest bijzondere is echter de reliekschrijn van Nicolaas van Verdun. Dit prachtige werk behoort tot ‘de zeven wonderen van België’. Daarnaast staat dit imposante bouwwerk vol met prachtige beelden, glas-in-lood ramen en andere bijzondere details die zeker een bezoekje waard zijn.
www.cathedrale-tournai.be/cathedraletournai/default.aspx
   
bezienswaardigheid nummer 5 Pont des Trous
Deze militaire brug over de Schelde vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. De Pont des Trous werd gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw en was destijds onderdeel van de stadsomwalling van Doornik. De rechter toren werd iets later gebouwd dan het linkse exemplaar uit 1281. De smalle doorgangen waaronder de scheepvaart kan passeren zijn omstreeks 1948 verhoogd. Een bijzonder detail zijn de platte en ronde zijdes van de torens.
   
   
 
bezienswaardigheid nummer 6 Grote Markt
Al voor eeuwen is de in een soort driehoek gevormde Grote Markt (Grand Place) van Doornik de plaats waar altijd wel wat gebeurd. Vroeger werden hier mensen terecht gesteld, werd er handel gedreven of werden er belangrijke aankondigingen gedaan. Tegenwoordig is het vooral een verzamelplaats voor allerlei gezelligheid en een stukje cultuur. Aan en rondom de Grote Markt zijn historische panden gelegen die van grote invloed zijn geweest op de geschiedenis van de stad. Zo vind je hier onder andere de Lakenhal, het Belfort, het Grange tienden van St. Martin en het prachtige bronzen beeld van Marie-Christine de Lalaing, dochter van graaf Karel II en vrouw van Pierre de Melun, gouverneur van Doornik.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Stadhuis
In een voormalig abdijpaleis waarvan delen dateren uit 1763 is tegenwoordig het stadhuis (Hôtel De Ville) van Doornik gevestigd. Het stadhuis is prachtige gelegen in een mooi stadspark. Het park was vroeger onderdeel van de Sint-Martinusabdij. Pas omstreeks de negentiende eeuw werden de tuinen omgevormd tot stadspark. Vooral tijdens zonnige dagen wordt het park rondom de fonteinen veelvuldig bezocht. Een aantal bezienswaardigheden verdienen een aparte vermelding. Namelijk de twee oudste bomen van de stad, de ginkgo biloba en de diospyros lotus en de gotisch vormgegeven kloostervleugel in het Kloosterhof.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Museum voor Schone Kunsten
Dit kunstmuseum van de stad Doornik is gelegen aan de Enclos Saint-Martin. Het gebouw is ontworpen door de Belgische architect Victor Horta, die bekend stond om zijn vooruitstrevende blik voor wat betreft art nouveau. De opdracht hiervoor werd verkregen van de kunstliefhebber Henri van Cutsem. De opening van het Museum voor Schone Kunsten vond plaats in 1928. Sindsdien heeft het vele bezoekers mogen ontvangen die de werken van onder andere Vincent van Gogh, Pieter Brueghel de Jonge, Peter Paul Rubens en Édouard Manet. www.tournai.be/fr/officiel/index.php?page=42
   
bezienswaardigheid nummer 9 Sint-Jacqueskerk
Als onderdeel van de pelgrimstochten naar Sint Jacob van Compostela heeft de Sint Jacqueskerk in Doornik vele gasten mogen ontvangen. De oudste onderdelen van de kerk zijn afkomstig uit de dertiende eeuw. Elk jaar opnieuw in septemver wordt in deze kerk de processie voor de bevrijding van de pest gevierd. In het bouwwerk zijn verschillende bouwstijlen te ontdekken. Je ziet er zowel Romaanse- als Gotische invloeden in terug.
www.saint-jacques-tournai.be/nl/
   
bezienswaardigheid nummer 10 Porseleinmuseum
Het museum voor porselein is ontstaan dankzij de passie van Raoul Warocqué, zoon van volksvertegenwoordiger Arthur Warocqué en één van de rijkste personen van België. Het museum werd geopend in 1922 en heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling porselein en keramiek. Een wandeling door dit museum geeft je een uitstekend beeld over de verschillende episodes uit de geschiedenis die een rol hebben gespeeld in de decoratie en techniek.
www.musee-mariemont.be/index.php?id=4016
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Doornik (Tournai). Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Doornik. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Doornik:

Doornik informatie
waar overnachten in Doornik

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies