top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Brussel

België
top 10 bezienswaardigheden:

Antwerpen
Ardennen
België
Bergen
Brugge
Brussel
Dinant
Doornik
Durbuy
Genk
Gent
Hasselt
Ieper
Kortrijk
La-Roche-en-Ardenne
Leuven
Lier
Luik
Mechelen
Namen
Oostende
Spa
Verviers
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wallonië

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Brussel

... meer handige websites

 

Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken het feit dat het het bestuurlijk centrum van de Europese Unie vormt. Je vind binnen Brussel een groot aantal Europese instellingen zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement. Omdat naast alle Europese organisaties Brussel tevens het hoofdkwartier voor de NAVO is, is de stad op Washington D.C. na het grootste politieke centrum ter wereld. Deze rol merk je in de sfeer in de stad, die als veel zakelijker gezien wordt dan andere Belgische steden zoals Brugge, Gent en Antwerpen. Toch heeft ook Brussel aan de gewone toeristen meer dan voldoende te bieden om het heb prima naar hun zin te maken. Een lange lijst aan bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je deze in oppervlakte vrij grote stad niet zomaar eventjes in een dag doet.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Brussel

bezienswaardigheid nummer 1

Grote Markt

Al sinds de elfde eeuw is de Grote Markt het meest centrale plekje van Brussel. Tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie in 1695 zijn er veel panden door bombardementen verloren gegaan. Alleen het Broodhuis en enkele muren en de toren van het stadhuis zijn overeind gebleven. Kort daarna is er opnieuw en in rap tempo gebouwd aan de Grote Markt en dat is terug te zien doordat alle panden een beetje dezelfde Vlaams-Italiaanse uitstraling hebben. Vroeger was het niet alleen een plaats voor feesten en vertier. Het was op dit plein waar terechtstellingen werden voltrokken in de vorm van bijvoorbeeld de brandstapel. Nu is op deze Grote Markt alles te vinden op gebied van shoppen, terrasjes, restaurants, hotels, uitgaan en cultuur.

Om de twee jaar is de Grote Markt in Brussel het decor van een bloementapijt gecreëerd met voornamelijk begonia’s. De landschapsarchitect E. Stautemans is zich in de jaren ’50 gaan verdiepen in het maken van tapijten die voornamelijk bestaan uit Begonia’s. De keuze van Begonia’s is gemaakt, omdat België ‘s werelds grootste producent is van deze bloem. Ook heeft de bloem fijne eigenschappen als robuustheid, weerstand tegen slecht weer en zon en heeft een lange levensduur. Vaak heeft dit tapijt in Brussel de afmeting van 77 x 24 meter. Dit succes is verder ontwikkeld en wordt nu niet langer alleen in Brussel gecreëerd, maar ook in steden als Gent, Brugge, Antwerpen, Kortrijk, Hasselt. En zelfs over de Belgische grens in grote steden in Duitsland, Engeland, Nederland, Luxemburg en Spanje. Maar volgens E. Stautermans zelf is het nergens mooier en meer onderscheidend dan in Brussel.

   
bezienswaardigheid nummer 2

Het Atomium

Je mag het Atomium als een icoon van Brussel beschouwen. Dit bijzondere bouwwerk staat in het Heizelpark in Brussel en is ontworpen door André Waterkeyn. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel en staat symbool voor het metaal ijzer dat in de jaren ’50 sterk in ontwikkeling was. Door zijn populariteit is besloten het bouwwerk te laten staan. De hoogte van het bouwwerk telt 102.705 meter, het bestaat uit negen bollen die elk een diameter van 18 meter tellen. Deze bollen staan elk weer precies 29 meter van elkaar af en zo beelden zij de kristalstructuur van ijzer uit. Met de lift is het mogelijk om naar de bovenste bol te gaan en een bezoek aan het restaurant te brengen. De andere bollen zijn per trap of roltrap te bereiken. In de basisbol is een permanente tentoonstelling van Expo 58 te bewonderen

   
bezienswaardigheid nummer 3

Indrukwekkende kerken

Brussel telt meerdere bezienswaardige kerkgebouwen. Denk aan de Basiliek van de Koekelberg dat tot de grooste kerken ter wereld behoort. De ligging van de Nationale Basiliek van het Heilig hart, zoals de Basiliek van Koekelberg eigenlijk heet, is voor toeristen die te voet Brussel verkennen iets lastiger. Mocht je toch de moeite nemen om dit imposante bouwwerk te bezoeken, neem dan in ieder geval ook de moeite om met de lift naar boven te gaan. Je wordt dan vanaf vijftig meter hoogte getrakteerd op een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad Brussel

Vanwege de gunstigere ligging wordt de Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele door toeristen meer bezocht. Deze kathedraal is ontstaan in het begin van de 13de eeuw. Er wordt gezegd dat er zelfs archeologische aanwijzingen zijn die beweren dat het dateert van nog voor de 10de eeuw. Regelmatig vinden er nu concerten van de kathedraal plaats. Ook worden er verschillende tentoonstellingen georganiseerd. De Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedel heeft een orgel in de kathedraal die maar liefst 4300 pijpen telt, die verdeeld zijn over 63 registers, 4 manualen en 1 pedaal. Er hebben al heel wat koninklijke uitvaarten en huwelijken plaats gevonden. De laatste koninklijke trouwerij die er plaats vond was die van prins Laurent en prinses Claire in 2003.

   
bezienswaardigheid nummer 4

De Brusselse striproute en het Stripmuseum

Wie een wandeling maakt door Brussel, zal het opvallen dat er een aantal stripfiguren als fresco’s de stad sieren. Sinds 1993 zijn er door de stad verspreid een aantal stripfiguren als muurschilderingen te ontdekken. Verschillende Belgische striptekenaars van onder andere Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater zijn te zien op verschillende muren van gebouwen. De route van de Brusselse stripwandeling gaat langs zo’n 31 muren door de gehele stad.

In aanvulling tot de stripwandeling kun je ook nog het Stripmuseum bezoeken. Dit museum is helemaal gewijd aan het fenomeen stripverhalen en specifiek de rol die de Belgische striptekenaars hebben gespeeld. Het stripmuseum is natuurlijk een ideale bezienswaardigheid voor als je Brussel met kinderen bezoekt. Vergis je niet, het is geen museum dat zich specifiek op kinderen richt. Het Stripmuseum is interessant voor alle leeftijden.

   
bezienswaardigheid nummer 5

Manneken Pis

De hoofdstad van België is natuurlijk bekend om zijn wereld beroemde ‘Manneken Pis’. Dit standbeeldje van een plassend jongetje staat in het centrum van Brussel op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Al eerder in de geschiedenis is het beeldje beschadigd of zelfs weggehaald om vervolgens weer te worden gevonden al dan niet in gehele staat. In 1817 is het beeldje eens weggehaald en werd onder wat puin terug gevonden. Alle stukken werden aan elkaar gezet en daarvan maakte men een mal. Hiermee is het beeld gemaakt zoals wij hem nu kennen. Het beroemde beeldje heeft al een net zo beroemde garderobe. Met bijzondere gelegenheden werd en wordt het namelijk aangekleed. De gehele garderobe van zo’n 700 stuks is te zien in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt.

… lees verder over Manneken Pis

   
   
bezienswaardigheid nummer 6

Uitzicht over de stad

In Brussel zijn er twee plekken waar je gratis kunt genieten van een mooi uitzicht over de stad. De Kunstberg ligt vrij centraal en laat volgens ons een van de meest mooie plaatjes van Brussel zien: een stukje park, wat fraaie oude gevels en in de verte (als het weer meezit) de Basiliek van de Koekelberg.

Een plek die een wat meer panoramisch uitzocht biedt is het Poelaertplein. Omdat dit plein boven op een heuvel ligt en aan de westelijke kant geen bebouwing kent, heb je van hieruit een geweldig uitzicht over Brussel. Met de hier gelegen Lift van de Marollen kun je gemakkelijk naar beneden gaan. Je komt dan in de Marollenwijk terecht. Dit wordt als de meest authentieke wijk van Brussel gezien. Het is een wandeling meer dan waard.

   
bezienswaardigheid nummer 7

Jubelpark

Het Jubelpark is een groot stadspark dat ongeveer anderhalve kilometer van het historische centrum ligt. Dat is te voet prima te doen (twintig minuten lopen), maar je kunt er ook met de metro naartoe gaan. Stap dan uit bij metrostation Merode. Het Jubelpark is met recht een imposant en bezienswaardig park te noemen. Er bevinden zich meerdere gebouwen en paviljoenen. Zo huisvest het o.a. het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium wat in 1948 werd opgericht om het artistieke en culturele erfgoed van België te bestuderen en conserveren, de Grote Moskee van Brussel waarin de zetel zit van het Islamitische Cultureel Centrum van België en de Triomfboog die in 1905 werd voltooid met aan de voet acht beelden die de overige provincies uitbeelden. Verder is er nog het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Autoworld met een selectie van zo’n 230 auto’s en het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.

Autoworld is een absolute must-visit als je autoliefhebber bent. De autocollectie die hier tentoongesteld wordt is vrij breed. Geniet van bekende klassiekers zoals de Citroën CX, de Renault 4 of het Lelijke Eendje. Laat je in vervoering brengen door zeldzame collectors-items die hier in prima staat hun schoonheid aan het publiek laten zien.

   
bezienswaardigheid nummer 8

Het Koninklijk Paleis van Brussel en het Museum van Keizer Karel

Het Koninklijk Paleis wordt tot de mooiste gebouwen van Brussel gerekend. In dit mooie paleis vervult de Belgische koning zijn functie en ontvangt hij gasten. De koning woont hier niet, maar in Laken in Kasteel Belvédère. Het paleis dateert uit ongeveer 1826, maar werd na de Belgische Revolutie in 1865 aangepast aan de wensen van koning Leopold I. Na zijn overlijden waren er weer andere plannen van koning Leopold II. De oppervlakte van het paleis was ondertussen verdubbeld, maar nog niet alles was af. Koning Albert heeft daarna zijn aanpassingen gedaan, waarna de laatste wijziging voor koningin Fabiola was in de spiegelzaal. Deze wordt nu gebruikt voor grote recepties. Het interieur bevat nog altijd stukken uit de tijd van Leopold I en deels van Napoleon en Willem I.

Het Museum van Keizer Karel is onderdeel van het paleis. In dit mooie museum op de Coudenberg zijn veel graven en opgravingen te vinden en verder veel kunstobjecten, borduurwerken, gedrukte boeken, beeldhouwwerken, glazen en schilderijen van onder andere Rubens, Titiaan en Bruegel. Een aantal delen van dit voormalig paleis is onder de grond te bezichtigen. De kelders van het woongedeelte liggen bijvoorbeeld onder de Koningsstraat.

   
bezienswaardigheid nummer 9

Musée Magritte Museum

De Belgische kunstenaar René Magritte is een begrip onder liefhebbers van surrealistische kunst. Kenmerkend voor zijn stijl is het laten zien van een metamorfose, waarbij het ene voorwerp in een ander voorwerp overgaat. Soms schilderde hij dingen die in andere opzichten onmogelijk zijn. Een aantal van zijn schilderijen zouden tegenwoordig als een 'mindfuck' benoemd worden. Bijvoorbeeld de de serie woonhuizen in de nacht, met een heldere hemel in daglicht erboven. Een wereldberoemd werk van Magritte is "La trahison des images". Het is vooral het onderschrift dat onder de afbeelding van een pijp staat die voor globale roem zorgde: " Ceci n'est pas une pipe" (dit is geen pijp).

In het Musée Magritte Museum maak je kennis met het werk van deze bijzondere kunstenaar. Het museum is onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Wat ons betreft is het Magritte Museum een absoluut hoogtepunt binnen de vele musea die Brussel kent.

   
bezienswaardigheid nummer 10

De antiekmarkt van de Grote Zavel

Deze wijk Grote Zavel staat bekend om zijn hoeveelheid antiekwinkeltjes, couturiers, restaurants en chocolatiers
Elke week is hier een fantastische antiekmarkt te vinden tussen allerlei antiekwinkeltjes en winkels met de lekkerste pasteitjes. Vlakbij liggen de Lieve Vrouwekerk en de Sablon kerk met zijn indrukwekkende schilderachtige tuin met standbeelden. De antiekmarkt wordt gehele jaar door gehouden op zaterdag 09.00 - 18.00 uur en zondag 09.00 - 14.00 uur.

   
 

TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Brussel. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Brussel. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

TIP: Ontdek Brussel op de fiets

Wil je op ontspannen wijze kennismaken met Brussel, de geschiedenis van Brussel en de leukste plekjes van Brussel? Tijdens een fietstour met ervaren gids kun je in enkele uren tijd de hoogtepunten van Brussel ontdekken. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten is gratis!

Bekijk de fietstours in Brussel

Hoteltips voor Brussel

Wil je overnachten in Brussel? Wij kunnen je een aantal goede hoteltips voor Brussel geven, op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen.

Laten we meteen beginnen met ons favoriete hotel in Brussel: Hotel Hubert Grand Place. Dit hotel is ideaal gelegen in het hart van Brussel, op korte loopafstand van station Brussel-Centraal en de beroemde Grote Markt van Brussel. Belangrijker nog zijn de heerlijke bedden, die garant staan voor een prima nachtrust. Prijstechnisch is Hotel Hubert Grand Place vrij gunstig, vooral als je op tijd reserveert. Onze tweede keus voor een overnachting in Brussel is Motel One Brussels. Dit moderne en gezellige driesterrenhotel is goed gelegen om de top 10 bezienswaardigheden van Brussel te ontdekken. Kom je met de auto? Dan kun je deze parkeren in de parkeergarage onder het hotel.

Goedkoop en goed overnachten kan in het Bedford Hotel. Veel hotspots liggen op loopafstand, zoals Manneken Pis dat op slechts 200 meter van het hotel staat. Goed te weten: huisdieren zijn toegestaan in dit hotel. Wie juist van luxe houdt en een ruimer budget te besteden heeft, die zou het chique Rocco Forte Hotel Amigo kunnen overwegen. Dit is de parel onder de verschillende vijfsterrenhotels die Brussel telt. Sfeer, persoonlijke service en comfort met een hoofdletter C vormen de kernwoorden voor het Rocco Forte Hotel Amigo.

Meer informatie over Brussel:

beste reistijd voor Brussel
Brussel in één dag
Brussel informatie
Brussel informatie en tips
Brussel voor beginners
bijzondere plaatsen in Brussel
waar overnachten in Brussel

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies