top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Aruba: geboorte lederschildpadden op het strand

Aruba
top 10 bezienswaardigheden:

De meest indrukwekkende, mooie en interessante bezienswaardigheden van Aruba vind je hier.

Overzicht
Bezienswaardigheden in andere landen en plaatsen:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Aruba
reisadvies reisadvies Aruba

... meer handige websites

teksten: top10bezienswaardigheden.nl
foto: Silver Media.nl
alle rechten voorbehouden

Geboorte van schildpadjes op het strand van Aruba

Een bijzonder gebeurtenis die op onder andere Aruba te zien is, is de geboorte van lederschildpadden. De vrouwelijke schildpadden, die geen zeeschildpaddensoort is, leggen gemiddeld zon dertig tot soms wel meer dan zestig nesten per jaar op Aruba. Deze nesten zijn dan van slechts zon 5 tot 10 schildpadden, want ieder vrouwtje legt in een afzetseizoen ongeveer 5 tot 8 nesten. Ieder nest bevat ongeveer 50 tot 170 eieren, waarvan ongeveer een derde deel onbevrucht is. Op Aruba is de organisatie Turtug Aruba actief, die gewaarschuwd wordt zodra er een volwassen vrouwtje op n van de stranden van Aruba gesignaleerd wordt. Aan de hand van de sporen kan men achterhalen waar een vrouwtjesschildpad haar eieren gelegd heeft, waarna dit stukje strand afgezet wordt met rood/witte hekken. Als je over Eagle Beach of Palm Beach loopt zul je ongetwijfeld van dit soort afzettingen tegenkomen.

Na ongeveer zestig tot zeventig dagen komen de eieren uit. Omdat de datum van het leggen bekend is kan de organisatie dit goed monitoren. Zodra de eerste activiteit plaats vindt, het bewegen van het zand voordat de eerste schildpad bovenkomt, wordt Turtug Aruba snel ingeschakeld om de geboorte als een soort vroedvrouw te begeleiden. De geboorte van de schildpadden is een proces dat gemiddeld een kwartier tot ruim een uur duurt. Ongeveer een half uur nadat de laatste lederschildpad zijn of haar weg richting de zee heeft gevonden wordt het nest uitgegraven. Hierbij wordt geregistreerd hoe diep het nest lag, hoeveel onbevruchte eieren er waren en hoeveel bevruchte eieren uitgekomen zijn. Vaak worden er nog enkele schilpadjes aangetroffen die niet meer op eigen kracht naar boven hebben kunnen komen. In de meeste gevallen leven deze schildpadden nog wel. Ze mogen even bijkomen in een emmer, waarna ze alsnog op het zand uitgezet worden. Ze moeten dan op eigen kracht de weg naar de zee vinden. Dit proces is van belang omdat de schildpadden tijdens deze minuten het strand voorgoed in hun hersenen opslaan. Als de jonge schildpadden eenmaal in zee zijn zwemmen ze honderden tot duizenden kilometers weg om elders te leven. Zwangere vrouwtjes keren echter later terug naar hun geboortestrand om hun nesten te leggen. Daarom is het van belang dat ze de indruk van het strand opnemen.

Mocht je op Aruba zijn en het geluk hebben een geboorte van lederschildpadden mee te maken dan heb je geluk. Het is een bijzonder proces waarvan de kans dat je het meemaakt vrij klein is, tenzij je op Aruba of een andere plek woont waar de lederschildpadden hun nesten maken.

 
Meer informatie over Aruba:

Aruba informatie
Aruba informatie
Aruba toerisme
winterzon vakantie op Aruba

...meer handige websites
...alle bezienswaardigheden op top10bezienswaardigheden.nl
 

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies